Voorbeschouwing v.v. Noordwijk – G.V.V.V.

22 augustus 2013

Komende zaterdag gaat het weer om het ‘echie’. Deze verbastering van het bijwoord echt, zult u deze week in de diverse media zeker al meer tegen zijn gekomen. Niet onlogisch natuurlijk, want na de voorbereiding- c.q. oefenperiode en/of het spelen van toernooien gaat het nu weer om de ‘knikkers’ en kan een verloren duel niet worden afgedaan met; “het is maar een oefenpotje!!”’.

De zaterdag topklasse teams gaan in 30 duels ieder, weer uitmaken wie de bovenste beste is, en wie na dat aantal duels is gezakt voor het ‘eindexamen’.

 

Wij weten niet hoe het u is vergaan, maar naar ons idee is de zomerstop en aanloop naar dit spiksplinter nieuwe seizoen 2013-2014 weer voorbij gevlogen. Op woensdag 15 mei jl. speelde G.V.V.V. de laatste wedstrijd van het vorige seizoen (3-2 verlies in de districtsbeker finale tegen Argon), op 22 juli volgde alweer de eerste training en op zaterdag 24 augustus vind de ouverture van een nieuwe topklasse competitie plaats.

En de competitieleider toverde gelijk v.v. Noordwijk, een zogenaamde ‘angstgegner’, uit de hoge hoed  bij het begin van deze competitie. Je kunt erin geloven of niet dat dit soort tegenstanders bestaan. Bondscoach Louis van Gaal, toch niet de eerste de beste, was er vorige week, voorafgaande aan de interland Portugal versus Nederland, van overtuigd dat zo’n aanduiding geen fictie is. En hij kreeg het gelijk aan z’n zijde. Want in 11 voorgaande duels had Nederland maar eenmaal kunnen winnen van de Portugezen, en ook vorige week kon er geen extra zege worden bijgeschreven, al leek het er heel lang wel op. Maar in de slotfase viel alsnog de gelijkmaker voor de thuis spelende ploeg.

 

In totaal hebben v.v. Noordwijk en G.V.V.V. meer dan die 11 duels tegen elkaar gespeeld, de teller staat nu op 20. De balans uit die gespeelde onderlinge ontmoetingen slaat aardig door in het voordeel van de kustbewoners. Zij wonnen negen keer, vijfmaal bleef het onbeslist en G.V.V.V. trok zes keer aan het langste einde. Maar dat lijstje gaat helemaal terug naar het begin van jaren zestig toen de tweede klasse het hoogste zaterdagniveau was.

Wat het meeste telt zijn natuurlijk de resultaten in de twee afgelopen topklasse seizoenen, want zowel de gastheren als de Veenendalers beginnen aanstaande zaterdag aan hun derde optreden in deze eliteklasse. Dus stonden er in het niet al te verre verleden vier eerdere ontmoetingen op het programma. Twee op sportpark Duinwetering in Noordwijk en twee op de ‘blauwe zijde’ van het Panhuis. En in alle vier de confrontaties pakte Noordwijk de drie punten door respectievelijke overwinningen met 2-0, 4-1, 3-1 en nogmaals 2-0. Met die gegevens in het achterhoofd, mag duidelijk zijn dat het begrip ‘angstgegner’ zeker ook hier op gaat.  

 

Doelman Johan Jansen heeft een treffer moeten incasseren op 10 november 2012 toen G.V.V.V. met 2-0 verloor. Hopelijk hoeft hij zaterdag niet te vissen.

 

Beide teams vertonen een paar overeenkomsten. Zowel Noordwijk als G.V.V.V. promoveerden door een kampioenschap in 2011, een jaar na de oprichting van de topklasse, naar deze hoogste amateur afdeling. Alleen hadden mannen van trainer Robbert de Ruiter daar een extra duel voor nodig. Streekgenoot Quick Boys eindigde in punten gelijk en dus was er een beslissingswedstrijd nodig. Op het eigen Duinwetering won Noordwijk deze thriller na verlenging met 1-0. Als nieuwkomers in de topklasse gaven de beide clubs gelijk hun visitekaartje af en eindigden keurig in de subtop. Noordwijk als vierde met G.V.V.V. op twee punten achterstand als vijfde.

Dit seizoen kennen de beide A-selecties een paar spijtoptanten. Bij de ‘wit-roden’ keerden Mo Faouzi en Stefano Goncalves na een uitstapje van één seizoen naar IJsselmeervogels weer terug in de moederschoot. Ook de ‘blauw-witten’ kennen zo’n speler, en toeval of niet, ook Joey Snijders speelde in het vorig seizoen voor de all-time beste amateurclub van Nederland. Maar ook de linkerflankspeler hield het maar een jaartje uit in Spakenburg-Bunschoten en keerde terug naar G.V.V.V. waar hij daarvoor al drie jaar speelde. Vorig seizoen dus teamgenoten en nu worden Faouzi en Goncalves tegenstrevers van Snijders.

Ook qua continuïteit v.w.b. de oefenmeesters varen Noordwijk en G.V.V.V. een zelfde richting. Robbert de Ruiter van Noordwijk staat aan de vooravond van zijn vijfde seizoen en Erik Assink van ‘de blauwen’ is begonnen aan zijn vierde jaargang.

 

Maar naast deze overeenkomsten zijn er natuurlijk ook verschillen. Waar G.V.V.V. vorig seizoen weliswaar 1 punt minder behaalde dan in haar debuutjaar, eindigden ze toch op een prachtige derde plek in de eindrangschikking en boekten ze dus twee plekken progressie. Tevens pakte de Assink-brigade de allereerste periodetitel in de topklasse die iets opleverde, namelijk directe toegang tot de 2de ronde van de KNVB-beker. En daarin spelen aanvoerder Simon Brouwer en consorten op 24 september aanstaande op het eigen sportpark tegen ADO Den Haag.

Noordwijk kon aan haar fraaie debuut geen vervolg geven en leverde 11 punten in t.o.v. jaargang ’11-’12. Die 44 punten waren goed voor een 9de plek op de ranglijst na 30 wedstrijden. En dit ondanks het feit dat zij de topscoorder van de topklasse in hun bezit hadden. Want Kees (Pier) Tol prikte er maar liefst 26 in bij de diverse tegenstanders. Toch was ook al zeer vroeg bekend dat deze goaltjesdief, het was zelfs de allereerste transfer die bekend werd, het maar een seizoen zou gaan volhouden op de Duinwetering. Spakenburg viste met succes naar de scorende diensten van deze Volendammer. Bij G.V.V.V. bleef topscorer Simon Brouwer (13 goals) gelukkig het blauwe tenue dragen

Maar ook de voorbereiding op dit komende seizoen verliep voor de beide kemphanen geheel verschillend. De thuisploeg speelde maar liefst 10 oefenwedstrijden. Daar moet wel worden bij aangetekend dat trainer De Ruiter zijn volledige 32 man sterke selectie mixte over twee teams die op een en dezelfde dag twee sparringpotjes speelden. Dit stramien werd ook vorig seizoen toegepast en voldoet blijkbaar goed. Enkele opvallende uitslagen in die reeks. Noordwijk wint met 1-0 van Jupiler League vertegenwoordiger Almere City FC, maar verliest daarentegen met 4-1 van De Zouaven en met 2-1 van ODIN ’59. Tegen Jong Ajax werd de stand knap op 0-0 gehouden, maar Ajax A1 wint dan weer met 3-1. De generale repetitie was in ieder geval overtuigend, want afgelopen zaterdag kreeg hoofdklasser RVVH met 4-0 klop.

 

De oefenreeks van G.V.V.V. kende (maar) zes wedstrijden, waarvan twee op het eigen Vallei & Rijn Toernooi. En op dat tweedaagse evenement liepen de discipelen van Assink tegen de enige zeperd c.q. nederlaag op. Jong Vitesse won dat toernooi mede door de 1-7 winst op de gastheren. Hierover is al genoeg geschreven, maar een oud eerste elftal speler die heel wat wedstrijden voor zijn cluppie G.V.V.V. speelde en tevens de vader is van een van de huidige selectie spelers, vertelde afgelopen zaterdag nog, dat zo’n dreun in de voorbereiding helemaal geen kwaad kan. Uit eigen ervaring puttend schatte hij in dat daarmee iedereen van de selectie doordrongen was van het feit dat freewheelend voetballen niet kan. Maar voor het overige verliep de voorbereiding redelijk voorvarend, al waren de blessures van de nieuwkomers - toegevoegd vanuit de B-selectie in de A-selectie - van Jos Henken (kruisband gescheurd) en Jurriën van der Horst (forse enkel kneuzig) toch wel een domper. Daartegenover stond de terugkeer van de lang geblesseerden Michiel van der Valk, Martin van Eck en Niels Willemse die weer speelminuten konden maken.

Gewonnen werd er van  De Treffers (3-0), De Meeuwen (0-3), Quick Boys (1-0) en v.v. Gemert (3-0), daarnaast eindigde het openingsduel van deze jaargang in een 1-1 draw tegen FC Presikhaaf.

Al met al gaat G.V.V.V. met een redelijk goed gevoel aan de competitie beginnen.

 

De doelstelling voor Noordwijk zal ongetwijfeld zijn om de prestaties uit haar debuut seizoen te evenaren of te verbeteren. Voor G.V.V.V. was trainer Erik Assink gisteravond bij de voorstelling van de A-selectie aan de leden van de businessclub Vallei en Rijn en andere belangstellenden behoorlijk duidelijk. G.V.V.V. wil aantrekkelijk en aanvallend voetbal spelen, want met dertig gelijke spelen en dus dertig punten degradeer je gewoon. Dan heb je wel niets verloren, maar verlies je uiteindelijk toch. Zijn team moet gewoon doorgaan op de ingeslagen weg. Met drie versterkingen aan de voorkant zoals de oefenmeester Joey Snijders, Rick van der Eerden en Sherwin Grot introduceerde en een voor de rest zo goed als ongewijzigd team moet het mogelijk zijn om, net als vorig seizoen, lang mee te doen om de topplaatsen. Dat is het uitgangspunt en daarvoor gaat G.V.V.V. met ondersteuning van een steeds groeiende supportersschare dit nieuwe seizoen strijden.

Een goed begin is het halve werk, zo luidt een spreekwoord. En als ‘de blauwen’ erin slagen om Noordwijk eronder te houden gaat dat gezegde in ieder geval op en bovendien kan dan de kwalificatie ‘angstgegner’ v.w.b. de v.v. Noordwijk voorlopig uit de boeken worden geschrapt.

 

Deze prelude van het seizoen het ’13-14 begint om 14.30 uur op sportpark Duinwetering, Duinwetering 105, 2203 HM Noordwijk.

Voor de supporters die met eigen vervoer gaan nog deze aanwijzing v.w.b. de route. Klik hier!!!