Voorbeschouwingen dubbel beker programma

19 oktober 2013

G.V.V.V. 2 – Renswoude 1

 

Toen de loting voor deze ‘kleine beker’ bekend werd, maakten we in een artikel daarover al melding van het feit dat Renswoude nog niet zo heel lang geleden ook tegenstander was van G.V.V.V. Alleen werd die bekerwedstrijd toen gespeeld op sportpark De Hokhorst, de thuishaven van de ‘rood-witten’, en was het vlaggenschip van onze vereniging tegenstander van de mannen van de toenmalige trainer Adrie Morren.

Komende zaterdag komt Renswoude1, alleen nu onder leiding van Veenendaler Henry Kalk, naar het de ‘blauwe zijde’ van het sportpark Panhuis maar is G.V.V.V. 2 tegenstander in deze eerste knock-out ronde van de districtsbeker West I.

 

Opnieuw cupfighter?

We kunnen ons heel goed voorstellen dat de pupillen van trainer Kalk direct willen tekenen voor een zelfde uitslag als op 22 oktober 2011. Want toen wonnen namelijk de bezoekers met 0-3 en dat zou nu dus betekenen dat Renswoude doorgaat naar de volgende ronde en G.V.V.V. 2 niet.  

Maar zo gemakkelijk zal het piepjonge elftal van trainer Dragan Ristic zich niet gewonnen geven. Ze schakelden in de poulefase al eerder eerste elftallen uit. Twee derde klassers, CJVV en Aurora, maar SO Soest is net als Renswoude tweede klasser, wel op zondag, maar die kregen toch klop. Dus kansloos zijn onze ‘reserves’ zeker niet. Misschien is de reserve hoofdklasse, waarin G.V.V.V. 2 in uitkomt, qua voetbalniveau wel ongeveer vergelijkbaar met deze tweede klasse. Deze veronderstelling zullen captain Floriano Raho c.s., want hij heeft de leidinggevende taken van de geblesseerde Dennis Berendsen overgenomen, dan maar moeten bewijzen. Ons tweede elftal heeft zich in het verleden al wel eens eerder als cupfighter geafficheerd, dus waarom nu niet?

 

Weinig voorspelbaar

Renswoude bereikte de KO-ronde door overwinningen op Benschop (4-0) en DEV Doorn (6-2). Verloren werd er van Brederodes (4-1). Maar door de onderlinge uitslagen van deze teams gingen de voetballers uit onze buurgemeente op doelsaldo door. In de competitie leden ze in zes duels pas één nederlaag. Dit was wel gelijk een forse, en toeval of niet, dit geschiedde ook nog eens in Veenendaal tegen onze zusterverenging en de andere Veense blauwen, De Merino’s. Op de Groene Velden werd het 5-0. Maar doordat er ook viermaal gelijk werd gespeeld (o.a. 0-0 in de derby tegen Valleivogels) en er pas één winstpartij op het conto staat van de ‘rood-witten’, nemen zij de negende positie in, in de tweede klasse B. De start van de competitie is daarom weinig voortvarend te noemen, maar bekerwedstrijden zijn bijna altijd op zichzelf staande ontmoetingen, en dus weinig voorspelbaar. Daarom zegt de behoorlijke start van G.V.V.V. 2 in de reserve hoofdklasse, vijf gespeeld en tien punten, ook niet zoveel. We moeten daarom dan ook maar gewoon gaan afwachten wat de ‘blauwen’ gaan doen tegen de ‘rooien’.   

 

Elftalleider Gijs Schoeman, uiterst links op de middelste rij.

 

Gijs en Brenda
We zijn daarom ook niet alleen benieuwd naar de uitslag, maar ook hoe twee van geboorte ‘blauwen’ naar deze bekerwedstrijd zullen gaan kijken. Het is niet zo moeilijk te voorspellen dat elftalleider Gijs Schoeman van Renswoude ondertussen is omgeturnd van ‘blauwe naar rooie’. Want Gijs, geboren in Veenendaal, in een zeer blauw nest en ook lid geweest van G.V.V.V., is ondertussen al zo lang inwoner van Renswoude en lid van de gelijknamige vereniging, dat hij de blauwe glans van zijn bloed al wel verloren zal zijn gegaan. Alleen als hij en z’n team dan toch moeten verliezen, dan maar het liefst van G.V.V.V. Dat zullen zijn gedachten zijn, vermoeden wij.

Voor die andere zijn de gedachten hierover moeilijker te voorspellen. Want voor Brenda Dekker, dochter van een van de trouwste supporters van G.V.V.V. Harry Dekker en inwoner van Renswoude, die zelden een wedstrijd overslaat van ons vlaggenschip, is de keuze voor een favoriet wellicht een dilemma. Brenda is jeugdbestuurslid van de bezoekende club maar net als haar vader is zij fan van G.V.V.V. 1 en tref je haar ook met enige regelmaat aan op het Panhuis of op vreemde bodem. Nu G.V.V.V. 2 de tegenstander is zal zij, net als Schoeman, toch wellicht kiezen voor haar ‘eigen’ cluppie.   

 

Fietsen?

Waar we ook benieuwd naar zijn, is of er nu ook delegatie supporters van Renswoude op de fiets over ’t Dijkkie naar ’t Veen komt. Want op de hierboven genoemde datum toen G.V.V.V. 1 tegen Renswoude speelde vertrok er wel een fikse sliert Veense supporters op dat vervoersmiddel naar De Hokhorst en haalde daarmee nog de regionale pers.

 

Deze eerste van deze twee beker duels begint om 14.30 uur en zal onder leiding staan van Dhr. Th. Blommensteijn uit Amsterdam.

 

G.V.V.V. 1 – SV Odijk 1

 

“SV Odijk thuis, altijd lastig”, zei ‘man of the match’ van afgelopen zaterdag Roy Terschegget voor de camera van G.V.V.V.-TV met een grote grijns op z’n gezicht. Die zinsnede was absoluut niet denigrerend bedoelt richting komende tegenstander in de beker, maar moet worden geschaard onder de staande uitdrukkingen in het voetbaljargon. Want zo’n zelfde uitspraak zou gedaan kunnen zijn door bv. ADO Den Haag trainer Maurice van Steijn, toen zijn club G.V.V.V. lootte in de tweede ronde van de KNVB-beker.

 

Quote

Meestal heeft zo’n uitspraak een ironische ondertoon, al zijn er natuurlijk ook de bekende uitzonderingen op de regel. Als Terschegget dit had gezegd voorafgaande aan die overtuigend met 4-0 gewonnen wedstrijd tegen Capelle, dan was die uitzondering opgegaan. Want in de vier eerdere duels tegen die opponent in de topklasse konden geen potten worden gebroken en schreven Roy en zijn kompanen nul punten bij op hun conto. Maar de ‘generale repetitie’ voor het komende districtsbekerduel verliep dus zeer voorspoedig en mede daarom en het klassenverschil mag er ook verwacht worden dat de Assink-brigade SV Odijk de doorgang naar een volgende bekerronde gaat beletten en had Roy’s quote dan ook de ironie in zich.

 

Ongeslagen

Want het ‘geel-zwarte’ gilde van trainer Wouter Jansen, die zijn troepen voor het vierde seizoen begeleidt, speelt op een aanzienlijk lager niveau dan G.V.V.V. Zij komen namelijk nu uit de vierde klasse H van de zondagcompetitie door een promotie in het afgelopen seizoen. SV Odijk eindigde weliswaar op een uitstekende tweede plek achter kampioen Focus ’07, maar dat zou normaliter geen stap omhoog betekenen. Maar door een reorganisatie in deze regio van afdeling West I, die overigens ook in diverse andere districten plaatsvond, werd de vijfde klasse opgeheven en mocht SV Odijk een trede hoger gaan staan. En daarop houden zij zich prima in evenwicht. In vijf duels, afgelopen zondag kwamen ze door de overvloedige regen niet actie, werd nog niet verloren. Driemaal winst en tweemaal een gelijkspel leverde elf punten op, en de tweede positie.

Maar ook in de poulefase van deze beker bleven de Odijkse heren voetballers ongeslagen en dat is zeker knap met twee uitduels en tegen de één klasse hoger spelende buurman Bunnik ‘73. Onze ‘buurman’ Musketiers en Zeist spelen ook in de vierde klasse.

 

 

Rekenen

Maar zoals u kunt zien is de kans van SV Odijk op een stunt, rekenkundig althans volgens de website www.voetbalnederland.nl, niet groter dan 7%. Waarbij dan in 4% nog de strafschoppenreeks gewonnen zou moeten worden.

Dus zullen de supporters van de bezoekers, die zelfs een bus hebben geregeld om naar ’t Veen te komen, zich vast en zeker niet rijk rekenen, maar hopen dat de schade beperkt zal blijven. En dat is natuurlijk een streven wat hun ondersteuning meer dan waard is.

 

Pleidooi

Wij als webredactie hebben in eerdere voorbeschouwingen over districtsbekerwedstrijden er al eens voor gepleit dat lager spelende teams eigenlijk altijd het thuisvoordeel zouden moeten hebben. Want een tegenstander van naam en faam, en zo mogen wij onszelf toch zonder overdrijven wel beschouwen, trekt altijd wat extra publiek en eventueel recette. Maar zeker de kantine inkomsten, bij vele verenigingen de kurk waarop men drijft, krijgt dan een lekkere boost. Maar helaas hebben de landelijke bobo’s in Zeist en/of de districtsleiders in Amsterdam dit pleidooi nog niet ter harte genomen.

 

Overigens zal bij de wedstrijden van zowel G.V.V.V. 1 als 2 geen entree worden geheven.

 

Het tweede bekerduel begint om 17.00 uur en zal worden geleid door scheidsrechter T. Oussoren uit Amersfoort.