Voorbeschouwing Ajax – G.V.V.V.

9 april 2015

Na de Paasdubbel in Rijnsburg en Werkendam, en in de week daaraan voorafgaand het competitie- en bekerduel tegen HHC en Spakenburg, wat uiteindelijk tweemaal winst en verlies opleverde, was het afgelopen week even relatief rustig voor het Assink-ensemble. Want de reis- en voetbalinspanningen tijdens de Paasdagen werden afgelopen dinsdag logischerwijs gevolgd door een vrije avond en geen trainersverplichtingen voor de A-selectie. Die worden vanavond weer opgepakt in de aanloop naar alweer twee duels in korte tijd. Want komende zaterdag staat opnieuw een uitwedstrijd te wachten en gaat de reis naar sportpark De Toekomst in onze hoofdstad om de Ajax amateurs als gastheer aan te treffen. En op dinsdagavond 14 april komt zaterdag eerste klasser JSV Nieuwegein het sportpark Panhuis met een bezoek vereren in het kader van de kwartfinale van het districtsbekertoernooi West I.

Categorieën

Als je kijkt naar de geschiedenis van bijna vijf volledige topklasse seizoenen dan zou je de conclusie mogen trekken dat er voor wat betreft de nieuwkomers twee categorieën zijn, met daarop de bekende uitzonderingen op de regel.
De eerste bestaat uit debutanten die het hogere niveau maar moeilijk verteren en het hoofd niet boven water kunnen houden. Voorbeelden daarvan zijn Montfoort, S.V.Z.W. DETO, Jodan Boys en Ter Leede die direct na de promotie naar deze eliteklasse ook weer afdaalden. En als we het geboorteseizoen ’10-’11 van de topklasse, toen er in feite 16 debutanten waren, daar ook in betrekken vallen ook Hoek, Sparta Nijkerk, Flevo Boys en CSV Apeldoorn daaronder.
De tweede categorie bestaat uit de clubs die zich na hun promotie als een vis in het water voelden en probleemloos meezwommen, maar in het tweede seizoen allerlei beren op hun weg vonden en toch weer een stapje terug moesten doen. Hieronder vallen ARC en Harkemase Boys in het verleden, en mogelijk dit seizoen ONS BOSO Sneek en Excelsior Maassluis.
De uitzondering v.w.b. degradatie zijn Katwijk en Excelsior ’31 beide vier-, en Noordwijk en SC Genemuiden beide drie seizoenen topklasser. Maar er zijn ook uitzonderingen voor de zogenaamde groentjes die zich na hun debuut niet meer lieten afbluffen en/of verdringen. En daaronder vallen de huidige koploper Kozakken Boys, Scheveningen en ons eigen G.V.V.V. Want deze drie voetbalverenigingen waren ook zijinstromers en kwamen tot nu toe nauwelijks in gevaar om zich niet meer als topklasser te mogen afficheren.
Om dan maar helemaal volledig te zijn is er ook nog een soort van subcategorie. Daarin horen Hoek en Sparta Nijkerk thuis. Deze twee voetbalverenigingen waren dus aanwezig bij de geboorte van de topklasse, degradeerden direct weer, maar waren dit seizoen herintreders en zullen nog de nodige moeite moeten verrichtten om hun status in de laatste vier wedstrijden te behouden.

Categorie 1
Opponent Ajax was dit seizoen de enige echte debutant in de zaterdag eliteklasse, want Hoek, Sparta Nijkerk en SC Genemuiden waren herintreders. En in de huidige situatie, nu Ajax de rode lantaarn draagt, is het direct duidelijk dat de Amsterdamse godenzonen onder categorie 1 vallen zoals u hierboven heeft gelezen.
Het zal equipe van de afscheid nemende trainer Bart Logchies – hij gaat bij AFC aan de slag – nog heel wat bloed zweet en tranen gaan kosten om het vege lijf te redden. In theorie is dat zeker mogelijk, maar de praktijk zal hoogstwaarschijnlijk uitwijzen dat een p/d plek het hoogst haalbare zal zijn en daar zullen de hoofdstedelingen alles voor in de strijd gaan gooien om dat doel te bereiken en directe degradatie te voorkomen.


Lars Middelwijk (5) maakte het snelste eigen doelpunt ooit in de topklasse. Het duurde precies 11 seconden voordat de bal in het netje lag, en dat was gelijk de enige treffer op 6 december 2014 bij de ontmoeting G.V.V.V. - Ajax.

Bizarre promotie
Want juist in dat soort wedstrijden hebben ze zich vorig seizoen een meester getoond. Achter kampioen Sparta Nijkerk eindigden de Ajax amateurs op een tweede plek en veroverden de derde periodetitel in de hoofdklasse A. Ten kostte van Quick Boys en D.V.S. ’33, die de andere deeltitels veroverden, bleef Ajax in de race om te promoveren. SteDoCo die hetzelfde kunstje uithaalde werd daarna met een 5-2 nederlaag terug naar Hoornaar gezonden en daarna wachtte de dubbele confrontatie met de nummer 13 van de topklasse, Noordwijk. De volgers van het zaterdagvoetbal zullen zich ongetwijfeld de bizarre ontknoping van die beide duels herinneren. Ajax won in eigen huis de eerste wedstrijd met 6-1 en dus leek er geen vuiltje aan de lucht en was de promotie voor 99,9% binnen. Maar hoe anders verliep tweede ontmoeting vier dagen later. Op sportpark Duinwetering in Noordwijk werd het uiteindelijk 6-2 voor de thuisploeg en dus mocht Ajax zich op basis van het doelsaldo topklasser noemen.

Afgegleden
De gewenningsperiode van Ajax op dit hoogste zaterdagniveau leek van korte duur. Want na twee nederlagen bij de start, volgden een draw, drie winstpartijen op rij en weer twee puntendelingen. Dit betekende een 8ste plek en daarvoor zouden de Amsterdammers toen blindelings hun handtekening hebben gezet als dat aan het einde van het seizoen nog zo was, want handhaven was het eerste pandoer en dan liefst op een zo’n makkelijk mogelijke manier. Helaas ging die vlieger niet op, want in het vervolg van de competitie gleed Ajax zo langzamerhand af naar de laatste trede op de competitieladder, dat geeft de puntenontwikkeling grafiek maar al te duidelijk aan. Opvallend daarbij is dat de vijf geboekte overwinningen uitsluitend plaatsvonden tegen concurrenten die ook meer of minder in de gevarenzone staan. Sparta Nijkerk, SC Genemuiden, Hoek en FC Lisse (2x) moesten er aan geloven. Daarnaast biedt het eigen sportpark De Toekomst in haar naamgeving ook weinig hoop. Want Ajax verloor de laatste vier thuiswedstrijden en wist daarin ook slechts eenmaal te scoren. En dat is juist ook de bottleneck van de ploeg van Logchies, voetballen kunnen ze wel, vaak doen ze daarin niet onder voor de tegenstanders, maar dit uitdrukken in doelpunten lukt maar niet.

Wisselvallig
Dat G.V.V.V. dit seizoen (te) wisselvallig presteert om zich te meten met de geleverde prestaties in de voorgaande drie topklasse jaargangen is een open deur in trappen. Daarom was de blijdschap in Rijnsburg met de kleinst mogelijke overwinning ook groot, door een wereldgoal van Sherwin Grot. Want met die drie punten in de bagage mee terug in de bus naar Veenendaal werd een vierde seizoen topklasse veilig gesteld en dat was ook de opdracht toen de hoofd- of deelprijs uit het zicht waren verdwenen. Die wisselvalligheid werd afgelopen paasmaandag nog maar eens bewezen toen er kansloos van koploper Kozakken Boys werd verloren, hoewel daar natuurlijk best een flink aantal verzachtende factoren voor waren aan te wijzen. Zoals schorsingen voor een paar sterkhouders en het meer dan pittige programma in tien dagen tijd.

Nachtkaars
Voor aanvoerder Simon Brouwer c.s. is het in de laatste vier duels van deze competitie nu zaak om dit seizoen niet uit te laten gaan als een nachtkaars en gewoon de sportieve plicht te doen door iedere wedstrijd serieus te nemen en te strijden voor de drie punten. Al was dit alleen maar om het team in goede vorm te houden voor de strijd om de districtsbeker. Want die mooie troostprijs, en daarmee plaatsing voor de plaatsing voor de KNVB-beker als minimaal de halve finale wordt behaald, ligt nog in het verschiet.

Geschiedenis
Hoewel dit pas de eerste topklasse ontmoeting wordt in Amsterdam tussen Ajax en G.V.V.V. hebben de blauwen op voorhand weinig goede herinneringen aan De Toekomst. Want in de tijd dat de beide kemphanen op hoofdklasse niveau elkaar daar bestreden, verloor G.V.V.V. er de eerste drie wedstrijden (2-0, 1-0 en 3-1), daarna volgde een 1-1 gelijkspel en de laatste keer, in seizoen ’08-’09, werd het 0-1. De enige overwinning tot nu toe. En wie maakte toen de beslissende? Juist ja….., Dennis van Meegdenburg vanaf de elfmeterstip. Hopelijk is ‘Opa’ zaterdag weer fit genoeg op zijn opwachting te kunnen maken en kan hij zijn kunstje herhalen. Dat hoeft natuurlijk niet per se vanaf de stip, iedere andere afstand is ook prima als de defensie dan maar een ‘clean sheet’ laat noteren. Dat deden ze in ieder geval wel in de thuiswedstrijd op 6 december vorig jaar. Toen sprong na 11 seconden het scorebord naar 1-0, door een goal van Lars Middelwijk die daarmee een record in de boeken van de topklasse schoot met het snelste eigen doelpunt ooit. Na negentig minuten, plus blessure tijd, stond die stand er nog steeds en daarmee pakte G.V.V.V. na vier verlies potjes op rij eindelijk weer eens een driepunter. Die zege werd bestempeld als een ietwat verlaat Sinterklaas cadeautje van Ajax. G.V.V.V. zal nu ook een verlaat paasei, want dat lijkt tenslotte op een nul, als geschenk van de Amsterdammers in dank willen aanvaarden.

De wedstrijd op sportpark De Toekomst, Borchlandweg 16-18, 1099 CT Amsterdam begint om 15.00 uur en zal onder leiding staan van scheidsrechter Ron Karremans uit Den Haag.