Voorbeschouwing Be Quick 1887 – G.V.V.V.

31 juli 2014

Het is een akelig drukke week voor de manschappen van ons vlaggenschip. Want ga maar na, afgelopen maandag- en dinsdagavond flink trainen, gisteravond oefenen bij De Treffers in Groesbeek, vanavond eindelijk een vrije avond en dan vrijdagmorgen om 10.00 uur weer paraat staan om naar het hoge noorden te vertrekken.
Om precies te zijn gaat de reis naar het brinkdorp Roden, wat nog net in de provincie Drenthe ligt en op 15 km ten zuidwesten van de stad Groningen. Daar zal tot en met zondag een trainingskamp gaan plaatsvinden, wat naast een ongetwijfeld gezellig samenzijn zal worden, ook zeker in het teken zal staan van het trainen met en zonder bal, het vergroten van de conditie en niet in de laatste plaats met z’n allen zorgen dat er een team ontstaat die veel voor elkaar over hebben.

 

Maar naast dit alles wordt er ook nog op vrijdagavond een oefenduel gespeeld tegen Be Quick 1887 uit de provincie hoofdstad Groningen. Deze huidige zondaghoofdklasser is qua tegenstander een onbeschreven blad voor G.V.V.V. want nog nooit in de geschiedenis van de beide clubs stond een ontmoeting gepland. Daar gaat dus morgen verandering in komen op Stadion De Esserberg, sinds 1921 de thuishaven van een van de oudste voetbalverenigingen van Nederland. Want niet voor niets staat het geboortejaar van deze vereniging met trots achter haar naam vermeld.

De club kende in een ver verleden (1920) haar grootste succes, toen werd men namelijk kampioen van Nederland. Dat gebeurde in een thuisduel tegen VOC (opgericht in 1895 in Rotterdam, overigens nu ook nog steeds een bestaande voetbalclub en uitkomend in de zondag hoofdklasse A), die winnend werd afgesloten voor ongeveer 10.000 toeschouwers. Door deze, en voorgaande noordelijke successen in de competitie, werd Be Quick een rijke club die in 1921 in de gelegenheid werd gesteld op het terrein aan de Esserberg te kopen. Dat werd gedaan en met uiteraard de nodige uitbreidingen en moderniseringen door de loop der tijd speelt men daar dus nog steeds en is de voorvoeging van Stadion voor de complexnaam dan ook geheel terecht.

Via onderstaande linken die op de website van Be Quick 1887 staan zijn nog mooie historische beelden te bekijken van dat stadion en dat van Go Ahead (toen nog zonder Eagles).

 

BQ - Ajax 1921
Go Ahead - BQ maart 1923
BQ - Go Ahead april 1923

 

Later, toen in de begin jaren vijftig van de vorige eeuw het betaalde voetbal werd ingevoerd, maakte Be Quick 1887 deel uit van de toenmalige eerste (2 seizoenen) en tweede divisie (6 seizoenen). Met het saneren van het betaalde voetbal aan het begin van de jaren zestig en de daarmee gepaard gaande opheffing van de tweede divisie keerde de club weer terug naar de amateurs en maakten ze met wisselend succes deel uit van de tweede-, eerste- en hoofdklasse.
Onder leiding van Marcel Groninger, die vanaf 2008 t/m 2013 aan het roer stond en nu trainer is bij onze competitiegenoot HHC Hardenberg en tevens assistent bij FC Groningen, werd in zijn laatste jaar het kampioenschap in de hoofdklasse C behaald en dus promotie naar de topklasse. Helaas kon zijn opvolger Mischa Visser er niet voor zorgen dat de Groningse voetballers het topklasserschap konden continueren. Want afgelopen seizoen eindigde de wit-zwarte formatie op een 14de stek en op zes punten achterstand op Haaglandia die daarmee nog een barrageplaats veroverde. Het was dus niet op het nippertje, maar overduidelijk dat Be Quick 1887 op dat niveau te kort kwam. Ondanks de degradatie was het een leerzaam seizoen voor de manschappen van coach Visser, die dan ook niets te verwijten kreeg en ook gewoon dit seizoen voor de groep zal staan. Trots waren ze Groningen op hun ploeg die als een van de sportiefste (lees weinig gele en rode kaarten) de boeken van de topklasse van vorig seizoen in ging.
De teleurstelling zal ondertussen wel plaats hebben gemaakt voor realisme en met in het achterhoofd nieuwe ronden, nieuwe kansen zal worden uitgezien naar een nieuwe competitie jaargang. De voorbereiding daarop begint dus met een wedstrijd tegen G.V.V.V. want nadere informatie leverde geen eerdere oefenduels op.

 

Wouter Bonke was volgens de supportersvereniging De Blauwen in het seizoen '12-'13 de beste speler van de gehele A-selectie.  

 

Voor één G.V.V.V.-er is Be Quick 1887 absoluut geen onbeschreven blad. Want Wouter Bonke maakte zeven seizoenen deel uit van het vlaggenschip van deze roemruchte club. Van 2003 t/m 2010 speelde, onze huidige vaste waarde in de defensie, in Stadion Esserberg, voordat hij via één seizoen bij Gronitas in augustus 2011 aan de blauwe zijde van het sportpark Panhuis belandde.
Voor Wouter wordt deze oefenwedstrijd dus hoogstwaarschijnlijk en soort van reünie en het zou ons bovendien niet verwonderen als dit treffen mede op zijn instigatie is bewerkstelligd.
Of Bonke nog veel oud-ploeggenoten uit zijn tijd zal tegenkomen is de vraag, maar spelen tegen je oude ploeg is altijd een leuke gebeurtenis. Wie Wouter Bonke dit seizoen hoogstwaarschijnlijk wel tegen het lijf zal lopen, en wellicht zelfs zijn directe tegenstander zal zijn, is Willem Lanjouw. Deze all-time topscorer van Be Quick, 159 competitie goals in 10 seizoenen, verkaste net als Wouter in 2011 naar een andere club, in zijn geval SC Genemuiden. Maar zijn oude trainer, Marcel Groninger haalde Lanjouw over om dit seizoen de kleuren van HHC Hardenberg te komen verdedigen en daarom is de mogelijkheid levensgroot dat de beide ex-ploeggenoten uit hun Groningen tijd in de aanstaande topklasse competitie tweemaal tegenover elkaar komen te staan. Zo klein kan het amateurvoetbalwereldje soms zijn.

 

We wensen onze A-selectie met haar spelers, staf en begeleiding een heel vruchtbaar trainingskamp toe, dat misschien een goede start kan krijgen als na de twee gelijke spelen tegen FC Lienden en De Treffers in de oefencampagne, de derde tegenstander, in dit geval dus Be Quick 1887, wel op een nederlaag kan worden getrakteerd.