Voorbeschouwing BVV Barendrecht – G.V.V.V.

10 december 2014

De laatste (voetbal)loodjes staan komende zaterdag voor de deur om binnen gedragen te worden. Dit geldt voor het grootste gedeelte van voetballend Nederland, want na dat karwei, of de last nu zwaar was of niet, mag er een aantal weken worden uitgerust om in januari of februari van het nieuwe jaar 2015 de (voetbal)draad weer op te pakken.
In die tussentijd zullen de dames/heren/meisjes/jongens voetballers met hun begeleiders en alle vrijwilligers van de voetbalclubs zich kunnen storten op het vieren van de Kerstdagen en oud en nieuw. Met tussendoor waarschijnlijk ook nog wel zo hier en daar een potje zaalvoetbal en/of winterpret in de vorm van skiën, snowboarden, langlaufen, schaatsen etc. Of voor de koukleumen een reisje naar warmer orden. Hoe het ook zij, de winterstop is bijna aanstaande, en dat geldt ook voor gastheer BVV Barendrecht en haar gasten G.V.V.V. die de eerste zogenaamde terugwedstrijd in dit topklasse seizoen gaan afwerken en daarmee voetbaljaar 2014 afsluiten.
 

Vanaf het begin erbij
Van de huidige 16 topklasse deelnemers behoort Barendrecht tot één van de zeven – Rijnsburgse Boys, Spakenburg, IJsselmeervogels, HHC Hardenberg, FC Lisse en Capelle zijn de andere zes - die er vanaf de start, in augustus 2010, bij waren. Met zo’n relatief groot verloop in vier voorgaande seizoenen eliteklasse, waar ondertussen al totaal 27 voetbalclubs deel van uitmaakten of nog uitmaken, is dat op zich al een meer dan prima prestatie.
Via een overtuigend kampioenschap in de hoofdklasse A in jaargang ’09-’10, zeven punten voorsprong op runner-up en regiogenoot Capelle, verzekerde Barendrecht zich als een van de eerste verenigingen van deelname aan de nieuw ingevoerde topklasse. Daarin aangeland zou je er van kunnen spreken dat Barendrecht te maken kreeg met wat groeistuipen, zonder dat dit overigens ernstig gevaar opleverde voor het voortbestaan op dit niveau. De ingenomen eindposities op de ranglijst van respectievelijk 9de, 12de, 2de, en 11de in de voorgaande vier seizoenen, geven dit overduidelijk aan.

Teleurstellend
Na de fraaie ‘zilveren medaille’ in 2012 – 2013, behaald met twee punten voorsprong op ‘onze jongens’ en twee punten achterstand op kampioen Katwijk, waren de verwachtingen van de wit-rode fans vorig seizoen toch redelijk hooggespannen. Met een op enkele plaatsten aangepaste selectie zou opnieuw een gooi om de hoogste ogen mogelijk moeten zijn. Tot aan de winterstop lukte dat nog prima, vier punten achterstand op ‘herbstmeister’ IJsselmeervogels bood zeker perspectief. Maar direct na de hervatting van de competitie aan het begin dit jaar ging het mis. Vier nederlagen op rij deed Barendrecht tuimelen op de ranglijst en die klap kwamen de mannen van de langstzittende trainer uit de topklasse, Jack van den Berg, nu bezig aan z’n negende seizoen, niet meer te boven. Kortom teleurstelling alom op het fraai verbouwde sportpark De Bongerd.


Op 10 mei jl. was Rik van der Eerden (14) het goudhaantje op sportpark De Bongerd in Barendrecht. Met de winnende treffer in de 6de minuut van de blessuretijd zorgde hij voor de 2-3 en daarmee bleef G.V.V.V. in de race om de topklasse titel. Foto: Dick Gijsbertsen.

Het roer om
Dit was o.a. de reden dat de TC en de staf van de Rijnmond bewoners vonden dat er nieuw elan voor de selectie moest worden gezocht. Het ontbrak aan gogme, karakter en spelers die initiatief durfde te nemen zo luidde de conclusie. Daarom kwam er maar liefst een dozijn nieuwe spelers naar De Bongerd. Hoewel nieuw is niet helemaal waar, want twee van de twaalf hadden al een Barendrecht verleden te weten: Patrick Stolk (uitstapje naar Leonidas) en Marvin van der Pluijm (uitstapjes naar Capelle en Jodan Boys). En vooral de laatstgenoemde naam doet een belletje rinkelen bij de zaterdagvoetbal fans. Want in de wedstrijd Barendrecht – G.V.V.V. in het seizoen ’11-’12 was zijn ongeoorloofd meespelen vanwege een administratieve omissie de reden om de thuisploeg te straffen met zes punten in mindering.
Logischerwijs zijn niet alle twaalf nieuwkomers gelijk eerste keuze geworden voor keuzeheer Jack van den Berg, er werd ook geïnvesteerd in de breedte. Maar naast de hierboven genoemde twee, maken Tim Eekman (Excelsior R’dam), Donny Navajas Sanchez (Xerxes/DZB), Yorik van Deelen (NAC Breda), Mahmut Sönmez (Leonidas) en/of  Melvin Winterberg (Nieuwenhoorn) veelal wel deel uit van het keurkorps van Barendrecht. Die samen met de gevestigde namen zoals Jeffrey Aarts, Joey Jongman, Danny Monster, Christian Opschoor, Ivan Almeida, Daniel Esajas, Mitchel van Gastel, Bas Mourits en doelman Marc van Splunter, tot nu toe meer dan prima voldoen aan het verwachtingspatroon van allen die de BVV Barendrecht een warm hart toe dragen.

Al twaalfmaal op rij ongeslagen
Na een ietwat koude start, er werd nog wel begonnen met een 2-0 winst op Ajax, maar daarna gingen de twee uitduels tegen G.V.V.V. (1-0) en Kozakken Boys (3-0) verloren, liep de Barendrecht motor echt warm. Want in de daarop volgende twaalf ontmoetingen werd niet meer verloren. Met 6x winst en evenzovele gelijke spelen werd een gestage opmars ingezet en die bracht captain Joey Jongman en z’n kompanen op de huidige derde plek.
Met die prachtige reeks evenaren de BVV-ers het bestaande record van Rijnsburgse Boys uit het eerste topklasse seizoen. Toen bleven de ‘Uien’ de eerste twaalf duels ongeslagen (7x winst en 5x gelijk). Daarna kwamen Noordwijk in ’11-’12 (7x winst en 4x gelijk), Capelle in hetzelfde seizoen (4x winst en 6x gelijk) en Spakenburg in de vorige jaargang (5x winst en 5x gelijk), het dichtst in de buurt van die beste prestatie ooit in de topklasse. Het seizoen ’11-’12 was sowieso een vruchtbare tijd voor mooie series, want Katwijk bleef toen negenmaal achtereen ongeslagen (7x winst en 2x gelijk) en recordhouder Rijnsburgse Boys deed hetzelfde met 6x winst en 3x gelijk.

Nieuw record, of vervolg op?
Voor de Bongerd bewoners dus alle reden om dat record scherper te gaan stellen in het treffen met G.V.V.V. Want door winst of een draw houden ze sowieso de Veenendalers, die een directe bedreiging vormen voor de derde positie van zich af. Maar bovendien zullen ze maar al te graag punten aan het totaal willen toevoegen om de voorgangers in het klassement in het zicht te houden en daarmee twee vliegen in een klap te slaan.
Het mag duidelijk zijn dat de Veense blauwen daar niet spontaan aan mee zullen willen werken. Nee, G.V.V.V. wil bijzonder graag de aanzet gaan geven tot een zelfde serie ongeslagen duels als vorig seizoen. Want toen werden de vier november nederlagen op rij gevolgd door een reeks van negen ongeslagen wedstrijden (7x winst en 2x gelijk). En toeval of niet, die serie begon op 7 december 2013 met een 3-1 winst, in de thuiswedstrijd tegen ….. ja, inderdaad Barendrecht. De start is gemaakt met de winst tegen Ajax, dus is de vraag of die een vervolg krijgt. Een puntendeling zou een compromis zijn, maar dat zal absoluut niet de intentie zijn waarmee de beide kemphanen aan de start zullen komen.

Zeer moeilijk passeerbaar
Slechts 14x hoefde goalie Van Splunter tot nu toe de bal uit het te halen. En het is namelijk geen toeval dat de gastheren daarmee opnieuw de minst gepasseerde defensie hebben van de zaterdag topklasse. Op vorig seizoen na, toen er 57 tegentreffers op hun conto stonden, was dat in de drie daaraan voorafgaande jaargangen ook al zo. In ’10-’11 moest Barendrecht die eer, met 36 stuks, nog delen met Capelle, maar de veertig in ’11-’12 en de vierendertig in ’12-’13 waren voldoende om die reputatie alleen voor zich op te eisen.
Tot en met vorig seizoen stond doelman Marc Zegers aan het hoofd van de Barendrechtse defensie, maar die hing afgelopen mei de schoenen in de wilgen. Zijn opvolger stond te trappelen van ongeduld, want de 23-jarige Mark van Splunter hield al drie seizoenen achter zijn naamgenoot de bank warm en mocht alleen opdraven in geval van blessures of schorsingen. Maar Mark heeft in die tijd waarschijnlijk zeer goed naar Marc gekeken en toont zich een meer dan waardig opvolger. Zonder zijn defensieve collegae tekort te willen doen, is Van Splunter al diverse keren matchwinner geweest voor zijn ploeg, zoals onlangs nog tegen HHC Hardenberg waarin hij  bijna schier onpasseerbaar bleek (2-1 winst). Het is dan ook niet verwonderlijk dat de sluitpost met stip de nummer één plaats inneemt in het beste spelers klassement dat wordt opgemaakt door de ‘wijze mannen’ van Barendrecht.


Als het billenknijpen voor de blauwe fans net zolang zal duren als op 10 mei jl. met dezelfde uitkomst, zullen zij dat er komende zaterdag maar wat graag voor over hebben. Foto: Dick Gijsbertsen.

Moeilijk scorend, tegen makkelijk verdedigen
Kort door de bocht genomen zou je zo het aanstaande treffen tussen Barendrecht en G.V.V.V. kunnen definiëren, dit in het licht gezien van bovenstaande alinea en het (niet) scorend vermogen wat de pupillen van trainer Assink in de laatste zeven competitieduels aan de dag legden. Want in dat aantal ontmoetingen scoorden de blauwen slechts viermaal, waarvan er ook nog één van eigen makelij was, namelijk die in de vorige week gewonnen wedstrijd (1-0) tegen Ajax.
Hoe een ploeg, die na acht ontmoetingen de best scorende voorhoede had met 25 treffers, kan verworden tot een die sporadisch nog het vijandelijk net weet te doorboren, is dan ook nauwelijks verklaarbaar. We zullen dit dan maar moeten scharen onder de mysterieuze krachten in de sport, want het is toch niet voorstelbaar dat de Assink pupillen van de een op de andere dag het voetballen, en het belangrijkste aspect daarvan, scoren verleerd zouden zijn.
Het maken van treffers is ook niet Barendrechts sterkste kant, maar op drie ontmoetingen na, deden ze dat altijd wel één- of tweemaal. En als je dan achterin de boel dicht weet te houden, zes ‘clean sheets’ hebben ze achter de naam staan, dan is de eerder omschreven reeks van ongeslagen duels ook verklaard.

Houvast
Voor een goede afloop kan G.V.V.V. wellicht nog wat papieren houvast putten uit de eerdere ontmoetingen tegen BVV Barendrecht. Want in de topklasse verloren captain Simon Brouwer en consorten nog nooit van de wit-roden. In totaal werd er zelfs in de voorgaande elf uitduels op het hoogste zaterdag niveau slechts eenmaal verloren. Maar zoals gezegd, dit is slechts papier en geeft geen enkele garantie, het zal op het veld waargemaakt moeten. En gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat en komt strijd leveren en voor elkaar door het vuur gaan op de eerste plaats. Dat is een houvast wat de selectie wel zelf in de hand heeft en dat zal op voorhand het uitgangspunt moeten zijn om het voetbaljaar 2014 positief af te sluiten.
Coach Erik Assink zal niet kunnen beschikken over Rodny Hofman en Wilco den Hartog die beide een schorsing van respectievelijk drie en twee duels moeten uitzitten. Voor de plaatsvervangers een extra motivatie om te laten zien wat ze in huis hebben en het de keuzeheer voor het vervolg van de competitie moeilijk te maken.