Voorbeschouwing De Treffers – G.V.V.V.

28 juli 2014

Met een beetje goede wil kun je eigenlijk wel zeggen dat een oefenduel tussen De Treffers en G.V.V.V., of vice versa, in de aanloop naar een nieuw seizoen, ondertussen zowat een traditie is geworden.Want gerekend vanaf 1985 wordt de komende ontmoeting, die aanstaande woensdag gaat plaatsvinden, de tiende in de rij. Veelal vonden die sparringpartijtjes plaats in Groesbeek (7 van de 9), maar de laatste jaren wordt het om en om gedaan. Het ene jaar in Groesbeek, het andere jaar in Veenendaal. Aangezien De Treffers vorig seizoen op bezoek kwamen in Veenendaal is het nu weer de beurt aan de Groesbekers om als gastheer op te treden.
Naast deze vriendschappelijke ontmoetingen stonden de rood-zwarten en de blauw-witten ook al tweemaal tegenover elkaar in een officiële wedstrijd. Dit gebeurde in het kader van de KNVB-beker in ’97-’98 en ’00-’01, beide keren op sportpark Zuid in Groesbeek. De thuisploeg toonde zich daarin ook tweemaal de sterkste en won met respectievelijk 2-1 en 3-0.

 

En winnen is ondertussen een eerste natuur geworden bij deze bijna 100 jaar oude vereniging, in 2019 staat het eeuwfeest op de rol. Want de liefhebbers van het topamateur voetbal weten ongetwijfeld dat wat IJsselmeervogels is voor het zaterdagvoetbal, zijn De Treffers voor het zondagvoetbal. Beide kennen, qua overall resultaten, hun gelijke niet in Nederland. Toen de hoofdklasse nog het hoogste podium was, waren de Groesbeekse voetballers zelfs de enigen die daar altijd op hebben geacteerd, waar IJsselmeervogels nog concurrentie had van buurman Spakenburg, Quick Boys en Noordwijk.
Op de ranglijst aller tijden opgemaakt aan het einde van seizoen ’09-’10 zijn beide titelverzamelaars dan ook onbetwiste koplopers, maar die rol hebben ze na de invoering van de topklasse niet weten te bestendigen. Zie de top vijf van de zaterdag en zondag hieronder.

 

 

Dit alles neemt natuurlijk niet weg dat dat De Treffers nog steeds een topploeg is. Want als je alleen al kijkt naar de conduitestaat die ze hebben opgebouwd in deze eeuw, dan zullen heel veel concurrenten die jaloersmakend vinden, ondanks de flinke dip die de Groesbekers afgelopen seizoen onder ogen moesten zien. De start was nog voortreffelijk, want ongeslagen (7x winst en 3x gelijk) werd de eerste periodetitel veroverd, en daardoor speelt men in september in eigen huis in de tweede ronde van de ‘grote beker’ tegen Telstar.
Maar in het verdere verloop van de competitie kwam daar op onverklaarbare wijze de klad in. Slechts vijf en respectievelijk acht punten werden er in de tweede en derde periode gepakt en daardoor bleef men ternauwernood topklasser.

 

Tussentijds was trainer John Neijenhuis al op een zijspoor gerangeerd en kreeg assistent Camiel Jager het heft in handen, met ook de intentie om met de oud-Bennekom speler dit seizoen verder te gaan. Maar na het desastreuze seizoen besloot de technische leiding anders. Jager kon zijn biezen pakken en in globetrotter Ton Caanen, die de afgelopen 12 seizoenen zijn kost in diverse verre buitenlanden verdiende, werd een nieuwe oefenmeester gevonden die de ambitieuze club weer naar de top moet helpen.   

 

Naast de ingenomen eindposities in deze eeuw is de complete erelijst van De Treffers als volgt:
Kampioen Hoofdklasse B in 1981, 1986, 1988, 1990, 1991.
Kampioen Hoofdklasse C in 1998, 2005 en 2010.
Landskampioen zondagamateurs in 1988, 1991 en 1998.
Algeheel landskampioen in 1991 en 1998.
Winnaar KNVB districtsbeker Oost in 1994 en 2013

 

 

 

 

Zoals bij de meeste topklasser waren er bij ook De Treffers de nodige mutaties in de A-selectie.

Nieuw: Evert Palm (De Bataven), Wessel van der Horst (RKHVV), Jan Willem Stronks (AZSV), Dennis Smit (JVC Cuijk), Frank van Kouwen (De Graafschap), Michel van Veen (Fortuna Sittard), Coen Maertzdorf (De Graafschap), Jos Peltzer (RKC Waalwijk), Joris Janssen (NEC)

Vertrokken: Berry Peters (stopt), Saïd Echargui (DOVO), Rick Verbeek (EVV), Bernard Hofstede (Lutlommel, Bel), Markus Rychlik (TuRU Düsseldorf, Dui)
Samen met de oudgedienden en deze nieuwkomers zal de nieuwe oefenmeester dus gaan proberen om van De Treffers weer de club te maken waar tegenstanders met angst en beven tegenop zien om te tegen te spelen, gezien hun geweldige reputatie uit het verleden.

 

De training om een topteam te smeden is ondertussen alweer een tijdje bezig en een trainingskamp achter de rug. Tijdens dat trainingskamp, afgelopen weekend, werd geoefend tegen zondag eerste klasser SV Meerssen en dat duel werd met 1-3 winst afgesloten. Daarvoor speelden de rood-zwarten al tegen de beloften van Brabant United (een samenwerking van RKC Waalwijk en FC Den Bosch) en dat duel eindigde onbeslist (1-1). Jammer genoeg ging een eerder geplande wedstrijd tegen de profs van NEC niet door want dat zou natuurlijk een mooie vuurdoop zijn geweest.

Die vuurdoop wacht nu de komende weken, want naast G.V.V.V. als topklasse tegenstander doen De Treffers ook mee aan de Salenteijn Cup begin augustus in Nijkerk bij de kersverse topklasser Sparta. Daarin staan duels te wachten tegen huidig amateur landskampioen Spakenburg en hun evenknie in het zaterdagvoetbal, IJsselmeervogels. Kortom een prachtig vooruitzicht voor de trouwe en fanatieke aanhang van deze roemruchte voetbalvereniging uit Groesbeek.

 

Van 1985 tot 2010 waren De Treffers in alle ontmoetingen (6x oefen en 2x KNVB-beker) G.V.V.V. de baas. En met baas bedoelen we ook echt baas, want in de 8 confrontaties wisten de blauwen slechts 4x te scoren en kregen ze 22 doelpunten om de oren.

Maar in daarop volgende drie duels wisten de mannen van trainer Assink die negatieve reeks een impuls omhoog te geven. De eerste de beste thuiswedstrijd in ’10-11 leverde 3-0 winst op. In jaargang ’11-’12 trof men elkaar niet, maar in ’12-’13 werd het een spectaculaire score op sportpark Zuid in Groesbeek. Nu een snelle voorsprong via een strafschop van Wilco den Hartog, kwamen De Treffers via Jean Black even snel terug en gingen ze via diezelfde speler erop en erover. Maar nog geen minuut later zorgde Maurice van der Wilt weer voor de gelijkmaker (2-2). Taoufik Adnane leek in de 45ste minuut de ruststand op 2-3 te bepalen, maar Said Erchargui (nu spelend voor onze rode buren) zette in de blessuretijd zijn ploeg weer op gelijke hoogte. Uiteindelijk was het Simon Brouwer die in deel twee de eindstand op 3-4 bracht.  

Op 31 juli vorig jaar vond tweede treffen in Veenendaal plaats en opnieuw werd het toen 3-0 voor de thuisploeg. Rik van der Eerden (nu ook spelend voor onze rode buren) opende net voor de rust de score en Roy Terschegget deed daar een minuutje voor de thee nog een schepje bovenop. Was die eerste helft nog redelijk gelijkwaardig, want ook De Treffers kregen een paar mooie doelrijpe kansen, in het tweede bedrijf was G.V.V.V. bovenliggend. Alleen kon dat slechts door één doelpunt van Mitchel Bottenheft (nu weer terug naar z’n oude liefde vv Montfoort) in de score worden uitgedrukt.

 

Op 26 juli 2012 brengt Jean Black (9) met een vrije trap die door de muur van richting wordt veranderd, zijn ploeg op 1-1. Foto: Dick Gijsbertsen

 

Het verslag van dat duel begon toen met de kop “Het ‘Assink-effect’ werkt weer”. Een waarheid als een koe. Want in alle drie de overwinningen op De Treffers tot nu toe, was Erik Assink de leidsman van G.V.V.V. De Almeerder coach, die dus net aan zijn vijfde seizoen is begonnen, zal dat graag zo willen houden. Al is een uitslag van een oefenduel op zich niet eens zo heel belangrijk, het gaat daarin vaak meer om, om te kijken hoe de individuen zich ontwikkelen in het vooraf gestelde speelplan, toch is het een leuke bijkomstigheid.
Afgelopen zaterdag begon G.V.V.V. de oefencampagne met een draw (3-3) tegen FC Lienden, competitiegenoot van De Treffers in het aankomende seizoen. En vorig seizoen begon G.V.V.V. de aanloop naar de competitie ook met een gelijkspel. Toen hield FC Presikhaaf (het huidige AFC Arnhem en volgende week deelnemer aan het Vallei & Rijn toernooi) de blauwen op een 1-1 score. Daarna volgde toen het treffen met De Treffers. Als dat een voorteken zou zijn?

 

Nee, onzin al de voorgaande resultaten en volgorde van uitslagen, laten we het er maar gewoon op hopen dat wat G.V.V.V. deels in de eerste helft tegen FC Lienden liet zien komende woensdag over een groot, of in ieder geval een groter gedeelte, van de wedstrijd kan worden uitgesmeerd. Want dat er potentie in deze ploeg zit is wel duidelijk, maar om dat maar 30 á 35 minuten te laten zien is natuurlijk veel te kort om tegenstanders van niveau te verontrusten.
De wedstrijd op Sportpark Zuid, Nijerf 1 te Groesbeek begint om 20.00 uur.