Voorbeschouwing Excelsior Maassluis – G.V.V.V.

6 november 2014

De Eerste stad aan de Waterweg, want zo wordt Maassluis ook wel aangeduid, staat de laatste tijd weer flink in de belangstelling van de media. En dat komt door haar wellicht meest beroemde stadsgenoot, bioloog, essayist, klassieke muziek kenner, Tv-presentator etc., maar bovenal schrijver, Maarten ’t Hart. Die schreef in 1978, naar later bleek, de bestseller met de titel: Een vlucht regenwulpen. En juist dat boek staat in deze actieweek onder het motto, Nederland leest!!, weer volop in de belangstelling, met lezingen daarover en hernieuwde cinemavertoningen, van de film die in 1981 n.a.v. die psychologische roman werd gemaakt. Tevens kunnen bibliotheekleden in heel Nederland die schrijversdoorbraak van Maarten ’t Hart gratis afhalen in hun plaatselijke boeken uitleen. De huidige inwoner van Warmond zette met dat boek daarmee zijn geboorteplaats meer dan op de kaart.
Maar naast deze beroemde schrijver kent Maassluis ook een voetbalclub van naam en faam. En die vereniging deed vorig seizoen een flink schepje op de landelijke bekendheid van de stad. Want Excelsior Maassluis presteerde als regelrechte nieuwkomer in de zaterdag topklasse boven de verwachting van vriend en vijand. Met een 6de plaats in de eindrangschikking, en het behalen van bijna de tweede periodetitel, mochten zij zich laten kronen als beste debutant in het walhalla van het zaterdagvoetbal. Een prestatie van formaat en terecht vielen daar de nodige lovende woorden over.

Er komen is één, er blijven is twee

Dit is geen ijzeren wetmatigheid in het ons zo geliefde spelletje, maar zo’n gezegde komt ook niet zomaar uit de lucht vallen. De voorbeelden voor de waarheid daarvan zijn heel dicht bij huis te zoeken. De dit seizoen gepromoveerde clubs, Hoek, Sparta Nijkerk en SC Genemuiden, die vorig seizoen allen glorieus kampioen werden in hun hoofdklasse afdeling, en die ook al eerder deel uit maakten van de crème de la crème van het zaterdagvoetbal, vinden we voorlopig terug op de bodem van de ranglijst. Uitzondering op de regel zijn de amateur godenzonen van Ajax, die zich als heel echte debutant, tot nu toe, onttrekken aan die malaise.

In hetzelfde schuitje
Het vorige seizoen dus zo succesvolle Excelsior Maassluis zit nu in zo’n schuitje als hierboven weergegeven. Want van de tien gespeelde duels werden er slechts twee gewonnen en gingen alle overige teloor. Die zes punten geven recht op het dragen van de rode lantaarn en daar zijn de Maassluizers natuurlijk niet echt blij mee, met dat recht.
Hoewel er wel is door geselecteerd, en er uiteraard wel wat nieuwe namen zijn gekomen, is de A-selectie zoals die er vorig seizoen stond redelijk intact gebleven. En van die nieuwe jongens hebben er een aantal al een Excelsior M. achtergrond, en die kwamen na een langer of korter profavontuur terug in de moederschoot. Of ze kwamen uit de eigen jeugd, want de Dijkpolder bewoners hebben een jeugdopleiding op hoog gecertificeerd niveau, en/of het tweede elftal. Dus van een vreemdelingenlegioen die op elkaar ingespeeld moeten raken is geen sprake en dus is er wat dat betreft moeilijk een pleister op de zere vinger te leggen.
Misschien moeten de oorzaken van de magere prestaties worden gezocht in het feit dat alle tegenstrevers ondertussen de kracht van het Agterberg-ensemble goed hebben kunnen aanschouwen en analyseren en zich daar tegen hebben gewapend. Een factor die vast en zeker meespeelt zijn de diverse geblesseerde spelers, want onlangs moest zelfs een vierde doelman uit de B-selectie het doel verdedigen omdat de anderen allen geblesseerd waren. Daar bovenop kwam onlangs de blessure Robin van der Ende die zijn enkelbanden scheurde en aanvaller Niels Vonk moet al langer verstek laten gaan. Ook werd de selectie onlangs uitgedund door het plotsklapse vertrek van nieuwkomer Shijie Hu (afkomstig van Alphense Boys waar Cesco Agterberg eerder ook zijn trainer was), die de motivatie niet meer kon opbrengen om zich voor 100% in te zetten.
Al met al zitten de Tricolores dus momenteel in de hoek waar de klappen vallen en daar zullen ze zich uit moeten knokken om een tweede jaar topklasse te overleven.


Martin van Eck (r.), die zich in de afgelopen week voor twee nieuwe seizoenen verbond aan G.V.V.V., was op 1 februari jl. belangrijk in Maassluis. Want hij scoorde in een tijdsbestek van 3 minuten tijd de 0-2 en 0-3. Kan de runner-up op de topscorerslijst van G.V.V.V., met nu vijf treffers achter zijn naam, dat kunstje herhalen? Op de foto de 0-2. Foto: Dick Gijsbertsen.
 

Opvallend
Maar misschien is vorige week zaterdag de ommekeer ingezet. Want op bezoek bij landskampioen Spakenburg werden tegen alle verwachtingen in alle punten meegenomen vanaf sportpark De Westmaat. Aanvaller Vincent van den Berg was het goudhaantje door in de slotfase de winnende binnen te schieten (1-2), nadat aanvoerder Niels Redert de voorsprong van de thuisploeg ongedaan had gemaakt. Een verdiende overwinning, dat meldde niet alleen de meeste media, maar ook de vaak chauvinistische Spakenburger blauwen zelf.
Daarmee verdubbelde de Agterberg pupillen hun puntentotaal, want eerder werd alleen gewonnen van Hoek. En opvallend daarbij is dat ook dat competitieduel op vreemde bodem in het voordeel van Excelsior M. werd beslecht. Kortom op het eigen sportpark Dijkpolder werd tot nu toe nog geen enkel potje gewonnen. Sterker nog, de Tricolores schoten pas tweemaal raak in eigen huis (2-4 tegen koploper Kozakken Boys) en kregen al 14 goals om de oren. Buitenshuis zien de cijfers er dus veel florissanter uit, zes behaalde punten en een doelsaldo van 8 voor en 12 tegen. Heel opvallend voor de nummer zes van vorig seizoen want toen werden van de 48 punten er 26 thuis behaald en 22 op vreemde bodem.

Leren van de geschiedenis
Het voetbalgeheugen van coach Erik Assink laat hem zelden in steek. En het foutje in z’n perspraatje na afloop van G.V.V.V. – Capelle (2-1), dat zijn ploeg evenveel punten had veroverd als vorig seizoen na tien duels, namelijk 21, is hem bij deze meer dan vergeven. Vorig seizoen waren het er 19, dezelfde 21 stamden uit jaargang ’12-’13, vandaar de kleine vergissing.
Maar waar Assink wel de spijker exact mee op de kop sloeg, was zijn constatering dat G.V.V.V. vorig jaar een beroerde maand november kende. Na het behalen van de eerste periodetitel, op 2 november via een 0-4 winst op Excelsior ’31 in Rijssen, volgden in de rest van die maand vier nederlagen op rij tegen respectievelijk Kozakken Boys 0-2, FC Lisse 2-1, IJsselmeervogels 0-2 en Rijnsburgse Boys 4-1. Daarmee duikelden de blauwen van plek 1 naar 11 op de ranglijst.
Gelukkig werd die deceptie via een inhaalrace daarna meer dan uitstekend rechtgezet, want er volgde een serie van negen ongeslagen wedstrijden (7x winst en 2x gelijk) en het verdere verloop van de competitie is iedereen die G.V.V.V. lief heeft uiteraard bekend.
Zo’n najaarsdip willen de Panhuisbewoners niet weer gaan meemaken en dat beloofde de hoofdcoach ook afgelopen zaterdag dat hij en z’n discipelen er alles aan zullen doen om dat te voorkomen. Winst op gastheer Excelsior Maassluis zou daarin een mooie wegbereider kunnen worden.

Links de puntenontwikkeling van Excelsior M. in '13-14, rechts die van G.V.V.V. na 15 duels

November 2013 is voor herhaling vatbaar
In tegenstelling tot G.V.V.V. kenden de Maassluizers vorig seizoen juist een meer dan uitstekende november maand. Werd vanaf eind september en de gehele maand oktober geen enkel duel gewonnen, in die slachtmaand werden maar liefst vier tegenstanders figuurlijk geslacht en dat kreeg ook nog een vervolg begin december. Vijf overwinningen op rij deden de betekenis van Excelsior (steeds hoger) meer dan eer aan. Begonnen op de voorlaatste plaats steeg de Agterberg-brigade naar de derde positie en uiteindelijk zelfs aan het einde van de 2de periode als runner-up achter Spakenburg, wiens deeltitel werd overgenomen door HHC Hardenberg. Daarom hoopt heel Maassluis natuurlijk op een herhaling van die zetten.

Op volle oorlogssterkte
Zoals het nu naar uitziet kan G.V.V.V. op volle oorlogssterkte aantreden op sportpark Dijkpolder in Maassluis, er zijn geen schorsingen of blessures. En hopelijk blijven die laatste ook uit op de gebruikelijke donderdagavondse afsluitende training. Dat betekent dan dat keuzeheer Assink wordt opgezadeld met een luxe probleem, want welke 11 beginnen er dan in de basis. Dezelfde als die afgelopen zaterdag Capelle met 2-1 versloegen? Of gaan er toch één of meer aanpassingen plaatsvinden? Dit wellicht vanwege de fysieke kracht, waarom Excelsior M. toch wel bekend staat. We moeten gewoon gaan afwachten op wie de keuze gaat vallen.
Op 1 februari jl. maakten de aanvoerder Simon Brouwer en zijn kompanen er in ieder geval een mooie galavoorstelling van in de Eerste stad aan de Waterweg. Na 70 minuten spelen stond er 0-4 op het bord voordat Excelsior Maassluis de spreekwoordelijke eer redde. Ook in de thuiswedstrijd, in september van 2013 had G.V.V.V. zich al de sterkste getoond, toen werd het 2-0. Maar de ene wedstrijd is de andere niet en resultaten uit het verleden etc. etc. … Ons vlaggenschip zal zich terdege moeten realiseren dat ze gaan spelen tegen een kat in het nauw, en die kunnen soms de meest wildvreemde sprongen maken.