Voorbeschouwing FC Lienden – G.V.V.V.

24 juli 2014

Terwijl hoogstwaarschijnlijk vele van u nog heerlijk aan het vakantie vieren zijn of zelfs daarvan nog gaan genieten, hebben de mannen van trainer Erik Assink afgelopen maandag alweer de eerste oefeningen gedaan in de aanloop naar het nieuwe topklasse seizoen ’14-’15 waarvan de ouverture op 23 augustus gaat plaatsvinden met het duel in en bij Scheveningen.

 

Maar ook de A-selectie is nog niet geheel compleet. Van de spelersgroep zijn Simon Brouwer en Sherwin Grot nog op vakantie. Dat geldt ook voor de stafleden Jan Diepeveen die aanstaande maandag weer zal aansluiten als assistent-trainer, en verzorger Theo Lepelblad die op 4 augustus weer terug is. Good-old Arend Buitenhuis neemt de honneurs voor Theo waar. Keeperstrainer Wouter van Voorthuizen was deze week wel aanwezig, maar gaat daarna twee weken van z’n vrije tijd genieten. Al met al meer dan voldoende mensen om serieus aan de slag te gaan in deze vijf weken van voorbereiding voordat het weer om het ‘echie’ gaat draaien.

 

Het is te hopen dat de oudgedienden, de nieuwkomers Fathi Ben-Ahmed, Christian de Haan, Ryan Holman, Danny de Leeuw, Sjors Maas, Ismail Ouaddouh, Altay Tomruk, (allen trouwens meer dan hartelijk welkom bij onze mooie blauwe club), en de teruggekeerde Tom Oostinjen, de woorden die trainer Erik Assink sprak, bij de kennismaking in mei, ter harte hebben genomen. Want toen vertelde de oefenmeester zijn pupillen dat hij wel van ze verwachtte dat ze bij de start van de voorbereiding op het nieuwe seizoen zouden beschikken over een behoorlijke basisconditie. Als dat niet het geval zou zijn dan zouden de verzakers daarvan zeker de wrange vruchten gaan plukken zei Assink toen, met een grote maar wel erg serieuze glimlach om de mond. En nu de mussen dood van het dak vallen zouden extra conditie trainingen een bijzonder zware bevalling worden.

 

We gaan er dan ook maar vanuit dat de A-selectie spelers hun vrije tijd na een lang en slopend seizoen goed hebben verdeeld tussen uitrusten en het hoofd leeg maken en toch ook zorgen dat de lichamelijke conditie niet is terug gevallen naar minder dan, schatten we in, iets van 70%.
Als het goed is zijn daar dan in de afgelopen week weer een paar procentjes bij gekomen en is het balgevoel weer op de weg terug.
Al met al voldoende ingrediënten om aanstaande zaterdag de fysieke gesteldheid, de technische vaardigheden, het combinatiegevoel etc. eens te gaan testen in een oefenwedstrijd. Maar misschien wel het belangrijkste aspect van zo’n sparringspotje is om te kijken hoe de nieuwelingen zich kunnen inpassen aan, of aanpassen in, de geoliede Assink-brigade die de afgelopen drie seizoenen beslag legde op een respectievelijke vijfde, derde en tweede plaats in de zaterdag topklasse.

 

Fathi Ben-Ahmed (18) schiet uit een zeer moeilijke hoek de 0-1 binnen voor FC Lienden op 4 augustus 2012 tijdens het treffen tegen G.V.V.V. in het kader van het eerste Vallei & Rijn toernooi. Foto: Dick Gijsbertsen.

 

Met gastheer en tegenstander FC Lienden heeft G.V.V.V. een mooie club gevonden om de oefenperiode van het seizoen ’14-’15 te openen. De zondagtak van deze dorpsclub kent nog niet zo’n heel lange geschiedenis, maar schoot als een komeet omhoog in de vaart der voetbalvolken. In no-time gingen ze van de vierde klasse naar de hoofdklasse. En bij instelling van de topklasse in jaargang ’10-’11 waren de Betuwenaren ook direct van de partij en dat zijn ze nu nog steeds. Dus FC Lienden staat aan de vooravond van een vijfde seizoen topklasse tegen G.V.V.V. dat aan haar vierde jaargang zal gaan beginnen.

 

Maar bijna was het vorig jaar januari over en uit met de ‘koopman’. Het leek er in eerste instantie op dat de stekker uit de zondagtak zou worden getrokken om die opnieuw in de zaterdagtak te steken. Maar binnen de club ontstond weerstand over dat plan. Na veel vijven en zessen slaagden de bestuurders Dick van Ommeren, Nico Wagenvoort en Adrie Timmer samen met de nieuw aangestelde trainer Hans van de Haar, met in zijn kielzog de assistenten Peter Hofstede en Jimmy Spelbos, en natuurlijk ook een aantal echte fanatieke maar anonieme FC Lienden supporters erin om, achteraf gezien, een topklasse waardig team te behouden c.q. samen te stellen met nieuwe spelers. Want met maar enkele oudgedienden en vele nieuwkomers was de start in het afgelopen seizoen dan weliswaar niet erg florrissant, maar gedurende het seizoen werd het team steeds meer een eenheid en eindigde men ruimschoots boven de fatale streep op een 10de positie. En dat is gezien de zeer turbulente perikelen in de aanloop een prestatie van formaat.
In de drie daaraan voorafgaande seizoenen eindigde FC Lienden respectievelijk als 6de, 7de en 10de. Daarmee kun je dus stellen dat deze ploeg ondertussen een redelijk stabiele zondag topklasser is geworden.

 

Net als G.V.V.V. zag ook FC Lienden een aantal spelers vertrekken en moest het dus weer actief de transfermarkt op en dat leverde het navolgende ‘nieuwe bloed’ op.
Mo Ajiach (Bennekom), Christiaan van Hussen (Hercules), Nick Vijlbrief (VVA ’71), Vincent Verheul (LRC Leerdam), Wesley Vaes (LRC Leerdam), Abderrahim Loukili (Hercules), Youssef el Jebli (Hercules), Appie Tan (Echteld), Anssu Camara (Echteld), Eric Veerman (FC Volendam), en Geoffrey van der Boor (Everstein).
Samen met de oudgedienden zijn deze spelers al vanaf 12 juli in training gegaan en werden er al twee oefenduels gespeeld die beide in winst werden omgezet. Op 17 juli werd DTS Ede met 2-1 verslagen en afgelopen zaterdag moest het Betuws streekelftal er met 0-4 aan geloven.

 

De beide opponenten speelden 5x eerder tegen elkaar waarvan u in de tabel de uitslagen kunt zien. De laatste keer eindigde de oefenpot in een remise (2-2) en dat was een duel in het kader van het eerste Vallei & Rijn toernooi, dat binnenkort aan haar derde editie zal gaan beginnen. Opvallend daarbij was dat Fathi Ben-Ahmed nu G.V.V.V.-er, maar toen nog in dienst van FC Lienden, al zeer snel met twee treffers de 0-2 voorsprong op het bord schoot voordat Tonnie Cusell voor rust, en Martin van Eck erna, namens de Veense blauwen wat terug deden.
Voor Ben-Ahmed is dit dus een duel tegen oud ploeggenoten. Dat geldt aan FC Lienden zijde voor Erik van Eem, want de oudste van de vier broers uit een echte voetbalfamilie (Rob bij G.V.V.V., Leo bij VVA ‘71en Alex bij DOVO) maakte van 2009 t/m 2011 deel uit van de A-selectie van G.V.V.V.
En net als Fathi zal ook Erik zeker uitkijken naar het duel tegen zijn  oude club.

 

Samenvattend kunnen we vaststellen dat er komende zaterdagmiddag op sportpark De Abdijhof aan de Molenstraat 18 te Lienden een leuke en interessante ontmoeting staat te wachten tussen een zondag- en een zaterdag topklasse club. Aanvang is 14.30 uur.