Voorbeschouwing FC Lisse – G.V.V.V.

2 oktober 2014

Driemaal winst in acht dagen tijd, dat was het fraaie resultaat wat de Assink-pupillen in de hieraan voorafgaande (ruime) week op hun CV mochten bijschrijven. Daar kwam nog bij dat er afgelopen donderdagavond bij de loting voor de derde ronde van de KNVB beker, niet alleen een thuiswedstrijd uit de hoge hoed rolde, maar ook nog eens een tegenstander van formaat. Waar alle blauwen, ondanks de 2-1 nederlaag destijds, nog heel veel mooie herinneringen aan bewaren. Want op 28 of 29 oktober as. komt AZ naar de blauwe zijde van het sportpark Panhuis voor een reprise van het duel in het ijskoude Alkmaar op 1 februari 2012.
Maar dit is allemaal verleden of (beker)toekomstmuziek. Nu telt het heden weer. Want G.V.V.V. kan nu eenmaal niet op haar lauweren gaan rusten als ze verder nog een rol van betekenis willen gaan spelen in het huidige topklasse seizoen. En dat betekent dat na de drie competitie ontmoetingen met de ‘herintreders’ SC Genemuiden, Sparta Nijkerk en HSV Hoek, nu in de komende drie duels de gevestigde orde staat te wachten. Te beginnen met aanstaande zaterdag het uitduel bij FC Lisse, de week erop is G.V.V.V. gastheer voor Kozakken Boys, en op 25 oktober gaat de reis naar de rooie zijde van sportpark De Westmaat voor het treffen met IJsselmeervogels.


Gevestigde orde
Hoewel FC Lisse veruit de jongste vereniging is in de huidige topklasse, opgericht in 1981 na een fusie tussen Sportclub Lisse en Lisser Boys, is haar conduitestaat er een die meer dan gezien mag worden en mede daardoor gerekend mag worden tot de gevestigde orde.
In 1989 werd al het toen hoogste zaterdag niveau, de eerste klasse, bereikt en van die hoogste trede vielen de geel-blauwen nooit meer af. Niet na de instelling van de hoofdklasse in 1996, en ook niet toen de topklasse werd geboren in 2010.
In de voorgaande 33 jaargangen eindigde Lis, zoals de club liefkozend door de eigen supporters wordt genoemd, 22x in het linkerrijtje en dus slechts 11x aan de andere zijde van de teletekst pagina. In die tweeëntwintig seizoenen werden de Lissenaren viermaal afdelingskampioen, tweemaal werd de zaterdagtitel in de wacht gesleept, en daarvan weer eenmaal het algemeen landskampioen bij de amateurs. Zeven keer werd FC Lisse vice kampioen. Daarnaast werd in 1994 de KNVB beker bij de amateurs veroverd en staan de districtsbekers van West II uit 1993, 1994, 2001 en 2011 te pronken in de prijzenkast op sportpark Ter Specke, naast de Supercup van 2008.


Op 16 november 2013 schiet Joey Snijders een strafschop hoog over. Foto: Dick Gijsbertsen

Stabiliteit en rust in de tent
Natuurlijk zullen alle FC Lisse aanhangers terug verlangen naar de hierboven staande successen, maar die zijn niet op commando of stel en sprong te herhalen. Na wat hectische, vooral financiële problemen een aantal jaren geleden, is de FC gewoon weer een gezonde voetbalclub die het hoogste na probeert te streven, maar niet ten koste van alles. De weg der geleidelijkheid is het pad dat bewandeld wordt en dat zie je ook terug in de staf en in de selectie.
Misha Salden die Niek Oosterlee (nu Rijnsburgse Boys) opvolgde, is samen met hem, na Jack van den Berg bezig aan zijn 9de seizoen bij Barendrecht, de langstzittende oefenmeester in deze eliteklasse. Beide zijn dit seizoen begonnen aan hun 6de jaargang.
Maar ook in de A-selectie zijn heel veel vertrouwde namen terug te vinden. En dus ervaren topklasse, en bovendien zeer clubtrouwe spelers. Verdediger Roel de Goede spant met 14 seizoenen ‘Lis’ de kroon, met als goede tweede middenvelder Rik Vermeulen die al tien jaar het geel-blauwe tenue draagt. De met een knieblessure tobbende centrale verdediger Kevin Weijers, die daarom nog niet actie heeft kunnen komen, is aan zijn zevende jaargang FC Lisse begonnen. Zijn collega in de defensie Tom Zoontjes en sluitpost Mark de Vries zijn de ‘bollenboeren’ al zes jaar trouw en dat geldt ook voor middenvelder Mo Messaoud. Tenslotte sluiten aanvaller Koen Fokkema en middenvelder Lars Rauws de rij met vijf seizoenen FC Lisse. Al deze acht heren voetballers deden dat in een aaneengesloten periode.

 

Koning Winter
De uitzondering op die regel is Kevin Winter. Deze nu 35-jarige middenveld strateeg, kwam in 2003 via Westzaan, SVA en AZ bij FC Lisse terecht, speelde daar drie seizoenen voordat hij naar ‘De Vogels’ verkaste. Na één seizoen aldaar keerde hij op zijn schrede terug en kwam weer terug naar sportpark Ter Specke. Maar de rode Spakenburgers bleven aan hem trekken en opnieuw kon Winter de verlokkingen niet weerstaan en speelde weer twee seizoenen op sportpark De Westmaat. Die in totaal drie seizoen in Spakenburg, en het ene in Lisse, werden het Magnus opus van zijn voetbalcarrière. Want viermaal op rij werd ‘Koning Winter’, een bijnaam die hij verwierf op de rode zijde van sportpark De Westmaat, kampioen van de hoofdklasse. Zowel met FC Lisse, als met IJsselmeervogels, werd ook in die periode eenmaal het algemeen landskampioen bij de amateurs in de wacht gesleept, eenmaal bleef het bij de hoofdklasse titel, en in het overgebleven seizoen was de zaterdagtitel met ‘De Vogels’ zijn deel.
Al met al een jaloersmakend CV wat Kevin Winter bijeen schreef, wat wellicht door één andere ex-FC Lisse speler al zo scherp is gesteld dat het moeilijk te verbeteren zal zijn. Want Erwin van der Lugt veroverde vijf hoofdklasse titels ( waarvan drie op rij) maar dan wel met vier verschillende verenigen, t.w. respectievelijk FC Lisse, Huizen, IJsselmeervogels en Rijnsburgse Boys (2x). U mag zelf bepalen aan welk CV u de voorkeur geeft.

Na de Spakenburgse periode trad Kevin Winter in dienst bij Rijnsburgse Boys, dat duurde vier jaar en aan het begin van dit nog prille seizoen heeft hij dus het geel-blauwe shirt voor de vijfde keer aangetrokken.


Eer hoog houden
Hoewel FC Lisse in de vier voorgaande topklasse seizoenen nog geen echte potten heeft kunnen breken (2x 11de, 6de en 8ste in de eindrangschikking) is het wel samen Rijnsburgse Boys de vereniging die vanaf de geboorte van deze eliteklasse zich uiteindelijk makkelijk hebben gehandhaafd als Duin- en Bollenstreek vertegenwoordigers. Vorig seizoen waren dat er nog vijf, maar door de degradatie van Noordwijk, Katwijk en Ter Leede, is die regio invloed flink uitgedund. Voor FC Lisse dus de schone taak om de eer van deze toch zeer befaamde voetbalstreek bij de crème de la crème hoog te houden.
De start was prima, winst tegen Excelsior Maassluis en IJsselmeervogels, maar daarna kwam de klad er een beetje in. Hoewel, gelijk spelen (0-0) bij HHC Hardenberg vorige week meer dan acceptabel is, en dat geldt ook waarschijnlijk voor de verre reis naar Sneek waar het bij ONS 2-2 werd. Nee, wat vooral opvalt dat thuis al twee van de drie wedstrijden verloren zijn gegaan. Waarom is dat bijzonder? Nu, in de twee voorgaande seizoenen verloor FC Lisse in totaal van de 15 thuiswedstrijden er maar twee. In ’13-’14 waren Spakenburg en Kozakken Boys te sterk op Ter Specke, in het jaar ervoor opnieuw Spakenburg en Excelsior ’31. Vorig seizoen waren de Lissenaren zelfs de kampioen van de thuiswedstrijden, op de voet gevolgd door G.V.V.V.
Dus vallen de thuisnederlagen tegen nieuwkomer Ajax (1-4) en de streekderby tegen Rijnsburgse Boys (1-2) extra op en heeft FC Lisse daardoor een middenmoot positie ingenomen met een fraaie wiskundig reeks achter haar naam: 6   2-2-2   8    8-8


De 'thuisstand' van het seizoen '13-'14.

Krijgt het reeksje een vervolg?
Nu we het toch over een reeks hebben, in de inleiding op deze voorbeschouwing gaven we het al aan, G.V.V.V. won driemaal op rij, dus ook een reeksje. De vraag is dan ook kan er een volgende overwinning aan worden toegevoegd? Een cadeautje voor de geleverde prestaties, in de vorm van een vrije trainingsavond afgelopen maandag, hebben de selectiespelers al binnen. Dus wellicht ligt er bij winst in en bij Lisse opnieuw een vrije avond in het verschiet.
Thuis hebben de blauwen, althans in de topklasse, nog niet verloren van FC Lisse. In de drie seizoenen dat de beide kemphanen bij elkaar zijn ingedeeld werd het respectievelijk 1-1, 3-0 en 4-0. Op sportpark Ter Specke vertoonde zich een reeks waar G.V.V.V. niet blij van werd. De allereerste topklasse ontmoeting eindigde in 0-4 winst, het jaar erop werd er zowel door de geel-blauwen als de blauwen in het geheel niet gescoord en werden de punten dus gedeeld.
Op 16 november van het vorige jaar dolf G.V.V.V. het onderspit. Koen Fokkema voor rust, en Renaldo Jongebloet direct erna, zetten de thuisploeg op een 2-0 voorsprong. Joey Snijders had daarna vanaf elfmeter de mogelijkheid op de aansluitingstreffer, maar die kans liet hij liggen door de strafschop hoog over te schieten. Een beter voorbeeld gaf Dennis van Meegdenburg in de blessuretijd door wel vanaf de stip het speeltuig binnen te schieten. Maar dit betekende alleen maar de eretreffer en de nederlaag kon daarmee niet worden afgewend.
Kortom G.V.V.V. ging in Lisse van overwinning, naar een gelijkspel en eindigde met een nederlaag. Dit is ook een reeksje, die als de geschiedenis zich in dezelfde volgorde gaat herhalen, alleen maar kan betekenen dat trainer Assink c.s. met de winst aan de haal zullen gaan.


Dennis van Meegdenburg, nu met voetbalpensioen, laat zien hoe je een strafschop wel kunt benutten. Foto: Dick Gijsbertsen.

De uitslag van FC Lisse – G.V.V.V. voorspellen kunnen we natuurlijk niet, want anders zat uw webredactie met de winsten van de ‘gok chinezen’ allang op de Bahama’s. Maar wel weten we zeker dat de bovenstaande reeks van FC Lisse komende zaterdag, ijs en weder dienende, niet meer in stand zal zijn. Hoe dat voor G.V.V.V. zal zijn blijft zoals gebruikelijk het overbekende koffiedik kijken.


Kortom het kan weer een interessant potje voetbal worden op sportpark Ter Specke, Spekkelaan 1, 2161 GH te Lisse alwaar de wedstrijd om 14.30 uur zal beginnen en onder leiding zal staan van scheidsrechter I.G.M. Oostrom uit Oudewater.