Voorbeschouwing G.V.V.V. – AJAX

3 december 2014

Hopelijk is de Sint G.V.V.V. goed gezind

Het zal hoogstwaarschijnlijk niemand zijn ontgaan dat enkele weken geleden Sinterklaas en zijn gevolg weer in ons land is gearriveerd om op 5 december zijn verjaardag te gaan vieren. Komende vrijdagavond, of nacht, is het zover en zullen de kaas- stroopwafel- mozaïek- gele- pimpelpaarse- of wat voor kleuren zijn Pieten dan ook mogen hebben, de cadeautjes uit gaan delen die op de verlanglijstjes voorkomen.
Ook de voetbalvereniging G.V.V.V. heeft zo’n lijstje opgestuurd naar Sint Nicolaas en daar staat met stip op nummer één, een overwinning in de zaterdag topklasse competitie jaargang ’14-‘15. Want de blauwe Panhuis bewoners hunkeren, na vier nederlagen op rij, met smart op zo’n driepunter om verder afglijden op de ranglijst te voorkomen.


Enige echte debutant
Dit zal dan moeten gebeuren in de laatste thuiswedstrijd voor de winterstop, waarmee de topklasse competitie ’14-’15 ook precies op de helft van alle wedstrijden is aanbeland en alle zestien deelnemers elkaar eenmaal hebben getroffen. Tegenstander in dat duel is de enige echte debutant dit jaar, namelijk de amateurs van Ajax, want SC Genemuiden, Hoek en Sparta Nijkerk hadden al eerdere topklasse ervaring opgedaan.
De ‘amateurgodenzonen’ wisten de crème de la crème van het zaterdagvoetbal te bereiken door vorig seizoen het klasse periode kampioenschap in de hoofdklasse A binnen te slepen ten koste van Quick Boys en DVS ’33. Daarna volgden de allesbeslissende na-competitieduels tegen Noordwijk en SteDoCo, en die wist Ajax winnend af te sluiten.

Horror scenario
Vooral het tweetal ontmoetingen met voormalig topklasser Noordwijk, wat vorig seizoen als dertiende eindigde en daardoor die p/d-wedstrijden moest spelen, staat bij allen die daar aanwezig waren hoogstwaarschijnlijk in het geheugen gegrift. Op het eigen sportpark De Toekomst werd Noordwijk op dinsdagavond 27 mei jl. met maar liefst 6-1 verslagen, mede wellicht doordat de gasten het duel met negen man beëindigden vanwege twee rode kaarten, verdeeld over de beide helften. Geen vuiltje dus meer aan de lucht voor de Amsterdammers zou je dan mogen denken!! Maar hoe anders ging het vier dagen later op sportpark Duinwetering. Noordwijk kwam op een 4-0 voorsprong. Ajacied Kenneth Misa Danso leek de spanning te breken met een tegentreffer, maar niet veel later werd het 5-1. Zou het wonder in de badplaats zich dan toch gaan voltrekken in het laatste kwartier en de toegevoegde blessuretijd? Nee, Ajax bleek Lucky, want in de slotminuut scoorde Noordwijker Bryan Brocker in eigen goal en daarmee deed de 6-2 in de blessuretijd van Wijnalda er niets meer toe. Ajax ging naar de finale en Noordwijk moest een stap terug doen. Het horror scenario van Noordwijk bleek een goede leerschool voor de Logchies-equipe, want zeven dagen later werd de andere finalist, SteDoCo, in Woerden op het terrein van Sportlust ’46 met overduidelijke cijfers verslagen (5-2) en mochten de amateurs van Ajax zich voor het eerst in haar geschiedenis tot topklasser laten kronen.

Op en af op het hoogste zaterdagniveau
De amateurs van Ajax werden aan het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw, op aandringen en/of initiatief van de magische nummer 14 van de club, als wij ons tenminste goed herinneren, opgericht. Dit met het idee om de doorstroming of belemmeringen van de ontwikkelingen van de spelers binnen de eigen gelederen te kunnen laten plaatsvinden. Dus een uitblinkende amateur zou mogelijk de stap moeten kunnen maken naar Jong Ajax en in geval van uitzonderlijk talent wellicht naar de BVO. Andersom zouden spelers die op een hoger plan dan afvielen wellicht in eigen kring bleven spelen. Maar daarvoor was dan wel de voorwaarde nodig dat de amateurtak op een zo hoog mogelijk niveau moest spelen.
Zoals in bijgaand plaatje is te zien promoveerden de Ajacieden als een speer in tien jaar tijds van de derde klasse in de onderafdeling naar de eerste klasse KNVB, toen het hoogste zaterdagniveau. Dit duurde maar een seizoen, want er volgde direct degradatie. Via de nacompetitie in ’94-’95 werd die omissie weer goedgemaakt. Maar juist in het seizoen daarop gaf Ajax niet thuis, want toen volgde de invoering van de hoofdklasse. Ze vielen dus uit de boot en bleven op eerste klasse niveau steken. Pas in 2003 volgde een nieuw optreden op het hoogste zaterdagamateur voetbalpodium. Dit duurde zes seizoenen lang, soms met wat hangen en wurgen. Maar in 2009 ging het opnieuw mis, de amateurs uit 020 zakten een sport op de voetballadder. Na drie jaargangen volgde in 2012, via een kampioenschap, weer promotie naar de hoofdklasse en hierin bleken de Amsterdammers uitstekend te floreren. Via een derde, en afgelopen seizoen een tweede plek, met tevens een periodekampioenschap, werd de eerder beschreven promotie naar de topklasse bewerkstelligd.
Of daarmee de doelstelling van de ooit beoogde oprichting weer is bereikt wagen we te betwijfelen, want zelden of nooit is er iets te merken van doorstromers of afvallers. Maar dat doet er ook eigenlijk ook niet zoveel toe. De Ajax amateurs zijn topklasser en dat is een feit. Bovendien is de voetbalvereniging AFC Ajax daarmee uniek in Nederland. Ze zijn namelijk in de voetbalpiramide - waar hebben we die term meer gehoord de laatste tijd in de diverse media? – op alle drie de hoogste treden vertegenwoordigd. AFC Ajax in de eredivisie, Jong Ajax in de Jupiler League en de Ajax amateurs in de topklasse.  

Selectie
De selectie van Ajax kende, net als bij de meeste collega topklassers, een aantal mutaties aan het begin van dit seizoen. Meest opvallende namen zijn daarin: Mimoun Eloisghiri (PEC Zwolle), Ogür Kaya (ODIN ’59), Karim Bridji (Helmond Sport), Thomas Metzemaekers (Be Quick 1887), Marvin Hasselbaink (FC Lienden), Djarno Hofland (PEC Zwolle), Lars Middelwijk (Sparta Nijkerk) en de onlangs van het Turkse Trabzonspor teruggekeerde Serhat Çakmak, Daarnaast is natuurlijk Yuri Rose een bekende naam in het keurkorps van trainer Bart Logchies. De ex-prof van o.a. Heracles, Heerenveen en SC Cambuur kwam vorig seizoen over van laatstgenoemde Friese club en was met 11 goals een belangrijke schakel in de promotie. Maar komende zaterdag kan hij zijn voetbalkunsten en doeltreffendheid niet vertonen op het Panhuis, want aanvoerder Rose zit een schorsing uit van vier duels vanwege zijn rode kaart in het treffen met Excelsior Maassluis.

Handhaving
Het debuut van de Amsterdammers verloopt tot nu toe volgens de doelstelling, want de 11de plek is voldoende voor handhaven en dat was het uitgangspunt aan het begin van dit seizoen. Dus zal de nadruk liggen om die positie te handhaven, of natuurlijk nog beter, te stijgen op de ranglijst. Aan de technische voetbalvaardigheden die hoofdstedelingen op de mat leggen mankeert niet zoveel, want dat is ook het stokpaardje van de gehele club. Maar het teamverband en de echte wil om te winnen, zoals het ‘digitale huis’ van Ajax zelf aangaf, daar ontbreekt het soms aan. Ook worden de individuele acties met enige regelmaat te ver doorgevoerd, waardoor kansen of mogelijkheden teloor gaan. Maar het grootse gemis lijkt toch wel te zijn, het gebrek aan scorend vermogen. Afgelopen drie seizoenen had men daarvoor Dennis Kaars in dienst, die respectievelijk goed was voor 26, 17 en 19 treffers. Helaas voor Ajax vertrok deze topspits naar zondag hoofdklasser De Dijk, waar hij ondertussen ook al weer 10x trefzeker is geweest. Ja, en zulke ‘doelpuntenmachines’ moeten nu eenmaal met een kaarsje worden gezocht, daarom zal er moeten worden geroeid met de riemen die wel aan boord zijn.
Afgelopen zaterdag werd op het nippertje de winst uit handen gegeven tegen ONS Sneek, Chris de Wagt scoorde in de slotfase de 3-3 voor de Friezen, en dat ook nog eens na een 2-0 voorsprong. Daardoor steeg de serie wedstrijden zonder winstpartij tot acht (5x gelijk en 3x verlies). Het verschil met de ploegen onder de gevaarlijke streep is erg dunnetjes en daarom zullen aanvoerder Kevin de Visser c.s. er zeker op gebrand zijn om weer eens drie punten te gaan pakken. Dus G.V.V.V. moet gewaarschuwd zijn voor een strijdvaardig Ajax.

In hetzelfde schuitje
Eigenlijk zit G.V.V.V. een beetje in hetzelfde schuitje als haar opponent. Een slechte serie resultaten, viermaal verlies op rij en daarbovenop tot overmaat van ramp ook nog eens het ontbreken van doeltreffendheid. Slechts één doelpunt gemaakt in de laatste vier ontmoetingen. Ja, en als je zelf niet scoort, dan ken je sowieso ook niet winnen, om maar eens een beroemde Ajacied te parafraseren.
Wie de vinger op de zere plek weet te leggen en een afdoende remedie weet, mag zich melden bij spelers en/of staf met de gouden tip. Maar zo simpel als dit klinkt is het in de praktijk niet. Ons geliefde spelletje kent die zogenaamde mysterieuze krachten die niet zijn te vangen. Of heeft de wet van Murphy G.V.V.V. in haar greep? Alles wat verkeerd kan gaan, gaat ook verkeerd!!

Ontworstelen
De Assink-brigade zal zich hieruit moeten zien te ontworstelen, links- of rechtsom. En daarom hopen en bidden ze ook op een herhaling van zetten, zoals dat vorig seizoen geschiedde. Want ook toen werd er in de maand november 4x op rij verloren en duikelden ze naar een elfde plek op de ranglijst, met zelfs nog twee punten minder dan nu. Na dat echec volgde echter een geweldige reeks van twee gelijke spelen en 7x winst (zie plaatje hierboven), en dat bracht de blauwen weer terug aan de top. Alleen toen was het verschil met toenmalig koploper IJsselmeervogels 8 punten en nu is dat al opgelopen tot 13 t.o.v. Kozakken Boys
Daarom is het ook zaak om reëel te zijn en niet naar boven te kijken, maar naar beneden. Eerst zorgen dat er voldoende punten worden gepakt om buiten de gevarenzone te blijven en dan maar verder zien. Gelukkig beseffen alle direct betrokkenen zich dat terdege, want dat bleek wel uit de reacties in de diverse media na het 0-1 verlies van afgelopen zaterdag tegen Rijnsburgse Boys. Om een goede start te maken met zo’n zelfde reeks als vorig seizoen is het dus pure noodzaak om Ajax te verslaan.   
 
Extra feestjes?
Niet alleen Sinterklaas is dit weekeinde jarig, ook het vlaggenschip van G.V.V.V. kent twee jarigen binnen haar gelederen. Wouter Bonke en Simon Brouwer bereiken op respectievelijk 5 en 6 december de drie kruisjes, ofwel ze worden beide 30 jaar. Dat zijn dus sowieso al feestjes, er vanuit gaande dat beide sterkhouders het bereiken van die leeftijd gaan vieren met familie, vrienden, kennissen, collegae etc. Daarnaast is er voor en door aanvoerder Brouwer wellicht nog een feestje te vieren. Want als Simon speelminuten gaat maken zou dat zijn 200ste officiële wedstrijd (competitie & beker) worden in het blauwe tenue. Een mijlpaal binnen onze vereniging die al lange tijd niet meer heeft plaatsgevonden, want clubtrouw tref je in het hedendaagse topamateur voetbal niet zoveel meer aan.
Maar die hoogtepunten kunnen natuurlijk nog veel meer luister worden bijgezet, als Wouter en Simon samen met hun ploeggenoten er voor kunnen zorgen dat de drie punten op de blauwe zijde van het sportpark Panhuis achterblijven. Hopelijk hebben de jarigen/Jubilaris en hun mede selectie spelers niet alleen flink getraind deze week, maar ook geoefend in het zingen van Sinterklaas liedjes om de ‘oude baas’ gunstig te stemmen om te voldoen aan de verlanglijstjes, waarop voetbalschoenen gevuld met drie pepernotenpunten met stip bovenaan staan.
Want het mag duidelijk zijn dat G.V.V.V. een opponent treft die niet graag mee zal willen werken aan het geven van Sinterklaas cadeaus.
Verlanglijstjes, hopen, bidden, zingen, het zijn allemaal slechts vleugjes ingrediënten, maar het allerbelangrijkste is om de strofe uit ons clublied, geloof in eigen kunnen moet het doen, goed in het hoofd te prenten en daar ook naar te handelen.

In eerdere competities troffen de Veenendalers en de Amsterdammers elkaar in totaal 10x. Hieronder de uitslagen van die duels.