Voorbeschouwing G.V.V.V. – AZ

26 oktober 2014

Het is er dus toch van gekomen, een treffen tussen G.V.V.V. en AZ. Want toen op 1 februari 2012 G.V.V.V. haar huid zo duur mogelijk had verkocht in het AFAS-stadion in Alkmaar, 2-1 verlies, maakten de beide trainers Gert Jan Verbeek en Erik Assink een afspraak dat AZ een keer naar Veenendaal zou komen om een oefenduel te spelen. Toen later bij Verbeek – ondertussen bijna de nieuwe coach van NAC Breda als we de voetbalmedia moeten geloven – ter ore kwam dat G.V.V.V. haar wedstrijden op kunstgras afwerkte, werd er afgezien van dat plan, want op zo’n soort ondergrond speelde zijn ploeg niet graag.
Nu, dik tweeënhalf jaar later, wees de loting uit dat die terugwedstrijd alsnog gaat plaatsvinden en dus weer als officiële wedstrijd de boeken ingaat. Toen was het de kwartfinale van de KNVB beker en nu is het de derde ronde om diezelfde beker en zal AZ er toch echt aan moeten geloven om op kunstgras te spelen.

Wat er aan vooraf ging

Beide teams speelden voor deze derde ronde slechts één wedstrijd. De mannen van trainer Erik Assink mochten de eerste ronde overslaan vanwege het feit dat zij in het vorig seizoen de eerste periodetitel veroverden en dan is het cadeautje tegenwoordig een vrijstelling voor ronde één, wat overigens ook geldt voor de andere periodetitel winnaars en de kampioen. Alle BVO’s stromen altijd pas de tweede ronde in, en daar hoort AZ natuurlijk bij.
De Alkmaarders moesten in die tweede ronde op bezoek bij zondag topklasser EVV in Echt. Het werd al met al een moeizame missie daar onder de rook van Sittard. Onder leiding van het trainersduo Dennis Haar en Marco van Basten, - het ‘gedoe’ rondom toenmalig hoofdcoach Alex Pastoor was nog in volle gang - was er zoals verwacht een behoorlijke dominantie op veld, maar deze kon alleen door één doelpunt van Thom Haye voor rust tot uitdrukking worden gebracht. Maar ook een 0-1 zege is voldoende voor het bereiken van de volgende ronde, en dat was in de tijden van onrust daar in Alkmaar ook de belangrijkste missie.
Ook G.V.V.V. lootte een uitwedstrijd, eveneens tegen een zondag topklasser. Op bezoek in Cuijk trad men aan tegen de plaatselijke trots JVC en huidig koploper in haar klasse. Het werd een spannend en enerverend potje, wat ook nog eens een klein half uurtje werd onderbroken door een ernstige hoofdblessure van Cuijk goalie Van Gerwen, en dat pas uiteindelijk in de slotseconde haar beslag kreeg. Martin van Eck was het goudhaantje voor G.V.V.V. door de winnende treffer (1-2) te produceren.

Gerenommeerd
Dat is AZ een gerenommeerde tegenstander is mag duidelijk zijn. De betaald voetbal organisatie is ontstaan in 1967 door de fusie van Alkmaar ’54 en FC Zaanstreek en waar dus ook de afkorting voor staat. Eerst nog met de toevoeging van het oprichtingsjaar, AZ ’67 dus, later zonder.
De eerste fusiejaren brachten geen succes, sterker nog, er dreigde zelfs een faillissement in 1972. Die werd afgewend door de financiële injecties van gebroeders Molenaar en hun Wastora winkelketen en met die ondersteuning kroop AZ ‘67 langzaam uit het slop omhoog en werd het een club met ambities. Dit resulteerde in een aantal plekken in de top vier met als hoogtepunt het landskampioenschap in 1981 met slechts één verliespartij.


In deze tabel zijn de play-off resultaten in de eindposities verwerkt. Bron: wikipedia

Maar net als in de economie zijn schommelingen ook de voetbalwereld niet vreemd. De grote geldschieters vonden dat AZ niet de waardering kreeg voor het mooie voetbal wat werd gespeeld en bouwden langzaam maar zeker af, met als gevolg teruglopende resultaten en uiteindelijke degradatie naar de eerste divisie.
Met de komst van Dirk Scheringa en z’n DSB bank in 1993, werd de weg omhoog weer ingezet en is AZ sinds 1998 is weer eredivisionist, met uiteraard als galmend hoogtepunt het tweede landskampioenschap in 2009 onder leiding van de ondertussen wereldberoemde trainer Louis van Gaal. Tevens kwam onder het voorzitter/sponsorschap van Scheringa de verhuizing tot stand van het oude stadion de Alkmaarderhout, naar het DSB stadion, tegenwoordig dus het AFAS stadion.
Op het sportieve vlak veroverde AZ naast bovengenoemde hoogtepunten nog een aantal successen. Tweemaal werd het kampioenschap van de eerste divisie binnen gehengeld (1996 en 1998), eenmaal de Johan Cruijff schaal (2009) en viermaal de KNVB beker (1978, 1981, 1982 en 2013). Die ‘grote bekers’ werden veroverd tegen respectievelijk Ajax, nogmaals Ajax, FC Utrecht en PSV. In 2007 was opnieuw Ajax tegenstander in de finale maar toen dolf AZ het onderspit na verlengingen (1-1) en strafschoppen (7-8).
Kortom de ploeg van huidig trainer John van den Brom is niet alleen een vaste waarde in de eredivisie, maar bovendien ook nog eens een cupfighter van een meer dan gemiddeld formaat.

In Alkmaar begon de victorie
Een prachtig lijstje, maar op de keper beschouwd vallen al deze prestaties wellicht in het niet, bij wat de gehele club onder leiding van algemeen directeur Toon Gerbrands (nu PSV) heeft neergezet na het in verval raken van het suikeroompje Scheringa paleis. Een faillissement leek dichterbij dan het voortbestaan van deze BVO. Maar toch lukte het al de Alkmaarders die AZ lief hadden en hebben om de kop boven water te houden en zelfs meer dan dat. AZ telt, feitelijk redelijk financieel gezond, weer meer dan mee op het hoogste voetbal niveau in Nederland. Een prestatie van zeer groot formaat en daarmee deden ze de spreuk in de kop van deze alinea, die opgeld deed in de tachtig jarige oorlog tegen de Spanjaarden, opnieuw eer aan.


Een deel van de blauwe armada die getuige waren op 1 februari 2012 in een ijs- en ijskoud stadion in Alkmaar. Foto: Dick Gijsbertsen

Magere generale repetities
Beide kemphanen die woensdagavond tegenover elkaar zullen staan kenden een magere generale repetitie in het competitie weekend hieraan voorafgaande. Onze gasten kwamen in eigen huis zelfs met 0-2 achter tegen FC Groningen - twee seizoen geleden ook tegenstander van G.V.V.V. in de tweede ronde van deze beker die met 1-2 verloren ging – maar tot groot geluk van de Alkmaarder fans werd dat uiteindelijk nog rechtgezet door Rosheuvel en captain Gudelj en eindigde het duel in 2-2. Daarmee handhaafde AZ haar middenmoot positie in de eredivisie.
De blauwen begonnen als koploper in Spakenburg tegen IJsselmeervogels, maar moesten na negentig minuten voetbal hun meerdere erkennen in de gastheren, die daarbij ook nog onverwachte hulp kregen van de scheidsrechter van dienst. Voor de eerste keer in zestien opeenvolgende duels (competitie- beker en oefen) slaagden ze er niet in de vijandelijke doelman te passeren en dat deden ‘De Vogels’ wel tweemaal. De 2-0 nederlaag betekende dat G.V.V.V. haar koppositie in de zaterdag topklasse weer moest afstaan aan Kozakken Boys en nu weer tot achtervolger is veroordeeld.
Hopelijk blijven de teleurstellende resultaten niet al te lang in de hoofden van alle ‘acteurs’ zitten die woensdagavond het sportpark Panhuis gaan betreden en is het puntenverlies vergeten, zodat er weer fris van de lever aan dit bekerduel zal worden begonnen.

Underdog
Je hoeft geen kenner van alle in en outs te zijn om in schatten dat de thuisploeg deze rol met verve op zich zal nemen. Want een eredivisionist t.o.v. een topklasser is toch twee klassen verschil. En een profspeler die bijna dagelijks een of meerdere malen traint of de amateur die dat hooguit drie keer in de week doet, dat moet normaal gesproken bij zo’n treffen duidelijk het verschil maken. Eerlijk gezegd werd dat ook al duidelijk in Alkmaar toen de beide opponenten in 2012 tegenover elkaar stonden. Hoewel de nu met voetbal pensioen zijnde Dennis van Meegdenburg de thuisploeg wel liet schrikken door de fraaie openingsgoal voor zijn rekening te nemen, kwam het initiatief toch van AZ en lag de gelijkmaker van Martens al spoedig daarna in het netje. Maar met heldhaftig en sterk verdedigen en het zelf uitdelen van speldenprikjes bleef G.V.V.V. lang in de wedstrijd. Dit duurde tot minuut 66 toen Maarten Martens zijn tweede doelpunt van de avond maakte en een stunt er niet meer inzat. Een toen bloedvorm verkerende goalie Johan Jansen voorkwam in de slotfase een grotere nederlaag en daarmee voor alle bezoekers een bevredigend resultaat. AZ-fans zagen hun cluppie doorgaan naar de volgende ronde, de in zeer grote getale opgekomen G.V.V.V.-supporters zagen hun vereniging meer dan eervol verliezen, en de neutrale toeschouwers genoten van een voetbalgevecht zonder dat de underdog een handbalverdediging opwierp en gewoon vanuit hun eigen spelopvatting, en dat is pogen te aanvallen, de wedstrijd uitspeelde.
Die uitgangssituatie zal nu weinig veranderd zijn. Voetballen om niet te verliezen is niet de instelling van de Assink-brigade, je gaat altijd het veld in om de tegenstander ‘pootje te lichten’ Maar het zal ook meer dan duidelijk zijn dat bij G.V.V.V. alle spelers ruim boven hun eigen kunnen moeten gaan uitstijgen, en dat de mannen van John van den Brom collectief een baaldag moeten gaan opnemen om maar een klein kansje te maken. Percentagegewijs zal die kans op een stunt van de thuisploeg, zo schatten we in, wellicht niet groter zijn dan circa 5%, of als je heel optimistisch denkt misschien10%, maar hoger beslist niet.


John van den Brom en Dennis van Meegdenburg als winnend koppel. Bron: Veenendaalse Krant.

Geen geheime wapens
Toen aanvoerder Simon Brouwer, die deze wedstrijd hoogstwaarschijnlijk vanwege zijn knieblessure nog aan zich voorbij moet laten gaan, bij de loting vernam dat AZ tegenstander was stuurde hij gelijk een whats-appje aan Dennis van Meegdenburg met de boodschap of die 29 oktober 2014 vrij wilde houden. De sluwe 40-jarige ex-goaltjesdief van het vlaggenschip van onze club, tegenwoordig actief voor het derde elftal, zal het berichtje ongetwijfeld met een glimlach hebben zien langskomen en het zou ons niet verwonderen als hij dat berichtje ook nog eens positief beantwoord zal hebben. Alleen wellicht met de toevoeging dat hij als toeschouwer aanwezig zal zijn en alleen in ‘noodgevallen’ zich opnieuw dienstbaar wilde opstellen. U snapt ongetwijfeld de grap, want zoals u hierboven hebt kunnen lezen, was het juist Van Meegdenburg die G.V.V.V. in Alkmaar op voorsprong zette en daarmee zijn voetbalmaten en de blauwe armada in extase bracht.
Nee, ‘Opa’ Dennis zullen we niet terug zien als geheim wapen, zijn opvolgers zullen voor de eventuele treffers moeten zorgen. Maar mogelijk heeft Brouwer onbewust toch wat losgemaakt bij Dennis en is die aan een geheime missie begonnen. Want op het moment van appen, was het nog niet bekend dat John van den Brom de aanstaande trainer zou worden AZ. Toen dat in een later stadium wel bekend werd is Van Meegdenburg mogelijk zijn oud-trainer van Bennekom, want daar stond de Amersfoorter aan het begin zijn coach loopbaan één seizoen (2003-2004) aan het roer, te gaan benaderen met berichten om hem zand in de ogen te strooien over de sterkte van G.V.V.V. Want niet alleen werkten Van den Brom en Van Meegdenburg met elkaar bij Bennekom, onlangs vormden ze ook nog eens een winnend koppel bij de Staatsloterij Geluktreffers Bokaal.
Zou dit in werkelijkheid zijn gebeurt? Nee hoor, dit is alleen maar een rare gedachte kronkel van uw redacteur, bovendien was Van den Brom professioneel genoeg om onlangs zelf getuige te zijn van een competitie wedstrijd van G.V.V.V. Hij zag met eigen ogen hoe reserve captain Wilco den Hartog c.s. overtuigend wonnen van Kozakken Boys.
Kortom niks geen geheime wapens of James Bond praktijken, beide partijen zullen elkaar met open vizier gaan bestrijden en dan zal wel duidelijk worden wie er als sterkste uit de bus zal komen en in de bokaal gaat voor de volgende ronde.

Deze KNVB beker wedstrijd die om 20.00 uur zal beginnen op de blauwe zijde van het sportpark Panhuis te Veenendaal zal onder leiding staan van scheidsrechter Dhr. M.B. van den Kerkhof, die wordt geassisteerd door Dhr. T. Hoekstra en Dhr. R. Honig. Vierde official is Dhr. C. Mulder.

Tenslotte is het voor de liefhebbers nog eens leuk te bekijken hoe de selecties van de beide teams er op 1 februari 2012 uitzagen. Welke spelers dragen nog steeds het blauwe of rode tenue?
We kunnen u op een briefje geven dat G.V.V.V. die ‘wedstrijd’ met overduidelijke cijfers wint.