Voorbeschouwing G.V.V.V. – Excelsior Maassluis

4 maart 2015

Voor het eerst sinds 17 januari jl. zal G.V.V.V. aanstaande zaterdag weer eens gaan aantreden op het eigen sportpark Panhuis voor het spelen van een competitiewedstrijd. Want na voornoemde datum gingen onze blauwen alleen nog op bezoek bij Hoek op 24 januari (0-0), en werd afgelopen zaterdag na vijf weken van competitie inactiviteit Capelle aan den IJssel aangedaan alwaar de plaatselijke trots met dezelfde naam met 1-0 aan het langste einde trok. De andere tussendoor vastgestelde thuiswedstrijden tegen FC Lisse en IJsselmeervogels, het uitduel tegen Kozakken Boys, en de districtsbekerwedstrijd in Akersloot tegen S.V. Meervogels ’31 werden afgelast of uitgesteld en daardoor verschoven. De ongunstig gezinde weergoden en het noodlottig auto ongeval van selectiespeler Joey Snijders waren daar debet aan. Door deze ongelukkige samenloop van omstandigheden moet er dus flink worden ingehaald door de mannen van trainer Erik Assink.

Druk programma

Dat inhalen had in eerste instantie als consequentie dat G.V.V.V. deze week, met de ontmoeting tegen Excelsior Maassluis meegerekend, drie wedstrijden in acht dagen zou gaan spelen. Maar opnieuw gooide Pluvius roet in het voetbaleten, want de op 3 maart vastgestelde bekerontmoeting tegen S.V. Meervogels ’31 ging vanwege een onbespeelbaar terrein in Akersloot uit het programma. Daar werd al snel een nieuwe datum voor gevonden door de KNVB, namelijk dinsdagavond 17 maart.
Al met al dus een zeer druk voetbalprogramma voor het vlaggenschip van onze vereniging want dit alles betekent, dat er gerekend vanaf aanstaande zaterdag, in de komende vijftien dagen maar liefst vijf officiële wedstrijden gaan plaatsvinden.
Die zijn als volgt gepland. Zaterdag 7 maart komt Excelsior Maassluis naar Veenendaal, daarna is op dinsdagavond 10 maart IJsselmeervogels te gast en het dubbele weekprogramma wordt dan op zaterdag 14 maart afgesloten met een bezoek van FC Lisse aan het sportpark Panhuis. In de week daarop zal G.V.V.V. de bus voor moeten laten rijden om op 17 maart op bezoek te gaan bij S.V. Meervogels ’31 waarna de week op zaterdag 21 maart wordt afgesloten met een reis naar Sneek om aldaar tegen ONS aan te treden.  

Maar zo’n bedrijvigheid valt natuurlijk in het complete niets in vergelijking met de situatie waarin selectiespeler Joey Snijders momenteel nog steeds verkeerd. De laatste update van 27 februari gaf aan dat Joey van de Intensive- naar de medium care is overgeplaatst en zelfstandig kon ademen, maar nog steeds niet bij kennis is. Een heel klein stapje voorwaarts dus, maar iedereen hoopt, bidt en duimt dat hij weer zo snel mogelijk contact kan maken met z’n ouders, broer, vriendin en alle zeer directe naasten. Daarom willen wij ook hier op deze plaats ons meer dan van harte aansluiten bij de spelers en staf die afgelopen zaterdag met onderstaand spandoek sportpark ’t Slot in Capelle aan den IJssel betraden om voor het eerst zonder hun ploeggenoot en vriend te beginnen aan een wedstrijd.
Kom op Joey …..


Van hosanna…..
Excelsior Maassluis kwam vorig seizoen als overtuigend kampioen van de hoofdklasse B de topklasse binnenwandelen. En dat laatste is eigenlijk een understatement van de eerste orde, want 30 wedstrijden later namen de Tricolores, zoals de bijnaam van Excelsior Maassluis luidt, een zeer fraaie zesde plek in op de eindrangschikking. Voor een debutant een geweldig goede prestatie bij de crème de la crème van het zaterdagvoetbal, en je zou dan ook eigenlijk moeten zeggen dat zij de topklasse binnen sprintte. Daarmee was aan de doelstelling van handhaven meer dan ruimschoots voldaan. Sterker nog, twee punten scheidden de mannen van trainer Cesco Agterberg zelfs van het behalen van een tweede periodetitel. Kortom er heerste een hosanna stemming in de eerste stad aan de Waterweg in mei vorig jaar.

…. naar kommer en kwel
Er volgde, zoals bij vele topklasse collegae verenigingen, wel wat wisselingen van de wacht bij de Agterberg-equipe maar ‘im Großen und Ganzen’ bleef de selectie die voor het prima debuut had gezorgd intact. Sterkhouders zoals Kevin Vink, Vincent van den Berg en aanvoerder Niels Redert, samen goed voor 29 goals van de in totaal 49 vorig seizoen, bleven de club trouw. En dat gold ook voor veelal basisspelers als Robin van der Ende, Robin Hofman, Roel Stoffels, Bryan van der Laan, Jean-Paul van Leeuwen, Hamit Alptekin, Stephan Kruithof en Sefa Kurt. Daarnaast werden de zeer ervaren Marciano Bruma (Rijnsburgse Boys) en Maruchen Zimmerman (Leonidas) aangetrokken, alsmede kwam Daan Smith weer terug op het oude nest na zijn avontuur bij BVO en naamgenoot Excelsior Rotterdam. Met die selectie zou er aangeknoopt moeten kunnen worden bij de resultaten van het debuutseizoen zo was de veronderstelling van vriend en vijand. Maar niets is zo weerbarstiger als papieren veronderstellingen, want tot grote spijt van iedereen die de Maassluissers een warm hart toedraagt was de start al zeer beroerd te noemen. In de eerste negen duels werd slechts één overwinning geboekt, alle overige gingen verloren. Daarna leek de opstanding nabij, want Spakenburg werd op de Westmaat met 1-2 verslagen gevolgd door de 1-0 winst op sportpark Dijkpolder op onze eigen favorieten. Daarin vervulde derde doelman Kemal Fakilli een hoofdrol door in de blessuretijd een strafschop van Wilco den Hartog te stoppen. Maar het bleek loos alarm, want uit de volgende tien wedstrijden peurden de Tricolores slechts acht punten (5x gelijk, 1x winst en 4x verlies) en dat was dik onvoldoende om uit de gevarenzone te geraken. Gedurende tot nu toe gespeelde 21 wedstrijden droeg het Agterberg ensemble maar liefst 17x de rode lantaarn en daarmee zal de aanhef van deze alinea wel duidelijk zijn.

Ontslag voor Cesco Agterberg
Gisteravond laat werd bekend dat het bestuur van Excelsior Maassluis na lang beraad trainer Cesco Agterberg voortijdig de laan heeft uitgestuurd. Er zou na dit seizoen al een einde komen aan zijn dienstverband, wat begon in het seizoen 2012-2013, en waarbij Agterberg samen met zijn pupillen de club direct het kampioenschap van de hoofdklasse, en dus promotie naar de topklasse, bezorgde. Maar dit seizoen zou hij toch nog af maken, voordat Jeroen Rijsdijk, nu trainer van SHO, het stokje over zou nemen. Maar nader inzicht gaf aan dat het vertrouwen in de oefenmeester tot onder het nulpunt is gedaald en dat uit elkaar gaan onvermijdelijk was. Wie er nu zaterdag als leidsman op de bank zal zitten is op dit moment nog niet bekend, wel bekend is dat Cesco Agterberg volgend seizoen SC Feyenoord onder zijn hoede zal gaan nemen. 

Geen scorend vermogen
Daaraan lijkt het te liggen bij onze gasten, want afgelopen zaterdag kregen ze tegen gedoodverfde kampioenskandidaat Spakenburg voldoende kansen om deze pijn te doen. Trainer van de opponent, Jochem Twisker, was zelfs vol lof over het voetballend vermogen wat Excelsior Maassluis op de mat legde. Mooie complimenten natuurlijk maar je koopt er geen brood voor als je tegenstrever met de 1-3 winst aan de haal gaat.
Gelukkig hebben de blauwen al wat meer punten verzameld dan haar opponent en hoeven ze nu nog niet direct naar beneden te kijken, maar het wordt wel weer tijd om wat puntjes aan het totaal toe voegen en dat kan alleen als je zelf in ieder geval het vijandige doel weet te doorboren. En juist dat lukte G.V.V.V. in de laatste twee competitie wedstrijden niet. In Hoek slaagde men er nog in om ook geen goals weg te geven en dus bleef de stand dubbelblank, maar afgelopen zaterdag in en bij Capelle was één treffer van de thuisploeg voldoende voor de winst, terwijl er toch voldoende kansen waren om de sluitpost van de Slotbewoners te laten vissen. Je zou dan ook kunnen zeggen dat de beide kemphanen het zelfde probleem hebben, althans v.w.b. de competitie.


Rodny Hofman mag zaterdag z'n blauwe tenue en verdere voetbalattributen in de voetbaltas laten, want hij is geschorst voor het treffen met Excelsior Maassluis. Foto: Dick Gijsbertsen.


Improviseren
Want hoe het net van een tegenstander gevonden moet worden is G.V.V.V. nog zeker niet verleerd. Dat bleek al in de eerdere oefenduels tegen CSV Apeldoorn (4-0) en SDV Barneveld (0-6). En afgelopen dinsdag werd dat nog eens dunnetjes over gedaan in de plotsklaps ingelaste oefenwedstrijd tegen hoofdklasser Bennekom, omdat het bekerduel tegen S.V. Meervogels ’31 door de overvloedige regen in Akersloot werd afgelast.
In de buurgemeente duurde het wel even, maar in de slotfase werd het klassenverschil met twee goals, en geen enkele tegen, tot uitdrukking gebracht. Nu is het dus zaak voor het Assink ensemble om die doeltreffendheid ook in de competitie tot uitdrukking te brengen.
Dat zal dan wel gedaan moet worden zonder een paar sterkhouders. Want waar het er in eerste instantie op leek dat Rodny Hofman en Martin van Eck hun opgelopen schorsing van één wedstrijd konden wegspelen in de bekerwedstrijd ging dat ‘feestje’ niet door en beiden zullen dus zaterdag de wedstrijd vanaf de zijkant moeten meemaken. Daar staat dan weer tegenover dat Wilco den Hartog na een langdurige blessure weer op de weg terug is. In en bij Bennekom speelde hij één helft mee en maakte daarmee zijn eerste speelminuten in 2015. Ook Danny de Leeuw, die laatste tijd ook met lichamelijk ongemak kampte, kwam 45 minuten in actie. Dit alles betekent dat de technische staf dus toch wel wat zal moeten improviseren t.a.v. de veelal vertrouwende opstelling. Maar de gewijzigde formatie zal hopelijk voldoende motivatie weten te vinden om sportieve revanche te nemen op de eerder dit seizoen geleden 1-0 nederlaag in Maassluis.


Hopelijk zien we zaterdag dit soort taferelen, want hier wordt Taoufik Adnane (5) bijna doodgeknuffeld nadat hij op 14 september 2013 tegen Excelsior Maassluis de 1-0 heeft gemaakt en dat nog wel met z'n chocolade been. Joey Snijders bepaalde uiteindelijk in de slotminuut met een vrije trap de eindstand op 2-0. Foto: Dick Gijsbertsen.