Voorbeschouwing G.V.V.V. – HHC Hardenberg

25 maart 2015

Drukke en zware dagen voor G.V.V.V.

Heel, heel even is G.V.V.V. in wat rustiger vaarwater terecht gekomen. Nadat afgelopen zaterdag in Sneek ONS met 0-2 werd verslagen kwam aan het spelen van vijf wedstrijden in 15 dagen tijd een eind. Die wat mindere belasting voor de ‘blauwe acteurs’  is helaas alleen deze week geldig, want te beginnen met de competitiewedstrijd van komende zaterdag tegen HHC Hardenberg is het opnieuw raak voor de Veenendalers. Er moeten in negen dagen maar liefst drie topklasse- en één districtsbekerontmoeting worden afgewerkt. En alsof dit op zich nog niet zwaar genoeg is, zijn het ook nog eens allemaal tegenstanders van formaat, die momenteel hoger geklasseerd staan in de ranglijst van de zaterdag topklasse.
Na HHC volgt Spakenburg waartegen thuis voor de beker wordt gespeeld. En in het paasweekeinde staat de dubbel tegen Rijnsburgse Boys en Kozakken Boys - beide uitwedstrijden - op het programma. Daarmee zal duidelijk zijn dat de titel hierboven zeker niet gechargeerd is.

Flow

Maar goed de omstandigheden zijn nu eenmaal zo en daar heeft niets of niemand schuld aan en dus zal G.V.V.V. daar zo goed als mogelijk mee moeten omgaan. Als je mag afgaan op resultaten van de laatste vier wedstrijden, zou je zelfs een voorzichtige conclusie kunnen trekken dat het spelen van zoveel duels in die korte tijd zelfs een voordeel heeft gehad. Want door drie winstpartijen – waarvan één in de beker – en een gelijkspel zijn aanvoerder Simon Brouwer c.s., zoals dat in modern jargon heet, in een flow geraakt.

Top topklasse
Tegen HHC Hardenberg zal dat goede gevoel dan moeten worden voortgezet, maar dat is zeker geen sinecure en veel makkelijker hier neer getypt dan in de praktijk waargemaakt. Want de Sallanders behoren tot de gevestigde orde in de topklasse. Ze waren er vanaf de geboorte van deze eliteklasse, in 2010, bij. Daarvoor kwam er wel een portie geluk om de hoek kijken.
Want op de laatste speeldag in het seizoen ’09-’10 hadden ACV en WHC de betere papieren om de nog openstaande zesde plek, en daarmee de laatste play-off positie, te bereiken. Het toeval wilde dat de Asseneren en de Wezepers elkaar in die allerlaatste wedstrijd troffen en door een 1-1 puntendeling elkaar uiteindelijk vermoordden. Want HHC Hardenberg profiteerde daar optimaal van door het reeds gedegradeerde Go Ahead in Kampen met het minimale verschil van 0-1 te verslaan en daardoor precies in punten gelijk te komen met ACV en WHC. Maar doordat de mannen van toenmalig trainer Ted Verdonkschot, die eind oktober 2009 de ontslagen Jan van Raalte was opgevolgd, een beter doelsaldo hadden werd de play-off alsnog gehaald. Hoewel dat toen met de hakken over de sloot was, was de feestvreugde er in Hardenberg niet minder om.
Maar nog was men niet waar men wezen wilde, want er volgde nog een dubbele finale tegen Zwaluwen ’30, wat als vijfde was geëindigd in de hoofdklasse B. Dezelfde competitie waar G.V.V.V. toen de zesde plaats innam en via de play-offs tegen Katwijk, en daarna de barrage duels tegen ARC en Zwaluwen ’30, de promotie miste.
Tijdens de eerste wedstrijd van die finale werd gelijk korte metten gemaakt met de voetballers uit Hoorn, want op het eigen fraaie sportpark De Boshoek stond er na 90 minuten spelen 5-1 op het scorebord. Daardoor werd de uitwedstrijd een formaliteit (1-1) en mochten de Oranjehemden zich topklasser noemen, en die status hebben ze probleemloos gehandhaafd. Eigenlijk is dit een eufemisme, want na een achtste positie bij het debuut, een negende de jaargang daarop, behoort de Hardenberg Heemse Combinatie in de afgelopen twee seizoenen tot de top van de topklasse, met een vierde en een derde plek in de eindrangschikking.


Op 31 augustus 2013 opende HHC-er Dennis Krohne na een klein uur spelen de score, doelman Johan Jansen moest door de knieen. Foto: Dick Gijsbertsen.

Derde periodetitel en/of zo hoog mogelijk eindigen
Die mooie resultaten gaven de Groninger-equipe het recht om zich aan het begin van dit seizoen te scharen onder één van de kandidaten voor de vijfde te vergeven topklasse titel. Dit mede gezien doordat de basisformatie die vorig seizoen de bronzen plak veroverde grotendeels intact bleef. Met als exponenten daarvan de veel scorende Hielke Penterman en Sargon Gouriye. Want die beide sterkhouders waren samen, met respectievelijk 24 en 18 treffers, verantwoordelijk voor circa twee derde van de totale doelpuntenproductie en namen daarmee ook nog eens plaatst twee en drie in op de topscorerslijst, achter Raily Ignacio van Rijnsburgse Boys met 31 goals. Gouriye deelde zijn derde plek overigens wel met Kees Tol (Spakenburg), Denis Mahmudov (Excelsior ’31) en onze eigen, nu teruggekeerde, Dennis van Meegdenburg.
Maar nu, na 23 wedstrijden, kan dat recht de prullenbak in, want mathematisch gezien is die toppositie nog wel bereikbaar, maar ik de praktijk onhaalbaar. En daarbij spelen wellicht twee factoren een rol.
1. Waar Penterman zijn scoringdrift met een gemiddelde van 0,8 doelpunt per wedstrijd opnieuw waarmaakt, Hielke heeft er ondertussen alweer 18 inliggen, blijft Sargon Gouriye daar met zijn huidige 4 stuks ruimschoots bij achter en dat scheelt natuurlijk meer dan een slok op een borrel.
2. Het vorige week in de voorbeschouwing op de wedstrijd tegen ONS Sneek al met cijfers aangetoonde thuissyndroom dit seizoen in de topklasse, is ook een kwaal waar de Hardenbergers aan lijden. Buitenshuis behoren ze tot de beste jongetjes van de klas en presteren ze ruim beter dan vorig seizoen, maar op thuishaven De Boshoek is het gemiddeld aantal behaalde punten 1,33 per wedstrijd, tegenover ruim 2 in de vorige jaargang.
We mogen er daarom ook vanuit gaan dat de doelstelling van trainer Marcel Groninger en z’n mannen nu gericht is op het behalen van de derde periodetitel, waarin ze samen met Kozakken Boys en Barendrecht aan de leiding gaan, en daarmee mogelijk ook een gooi doen naar een evenaring van de eindpositie vorig seizoen, of met wat geluk zelfs nog runner-up te worden. En de beste remedie daarvoor is natuurlijk winst in Veenendaal.
 

Stapje terug
G.V.V.V. zat in augustus 2014, bij de start van deze topklasse competitie, in zo’n zelfde schuitje als HHC Hardenberg. Ook zij werden door de binnen- en buitenwacht gerekend tot één van de kandidaten voor het behalen van het kampioenschap. Logisch gezien de prestatiecurve in de drie voorgaande jaren. Begonnen met een vijfde- en via een derde plek naar de top van topklasse vorig seizoen. Alleen hadden de blauwen de pech dat het doelsaldo nu eenmaal niet telt als je in punten gelijk eindigt met een of meer concurrenten. De afloop in het Kras-stadion in Volendam is een ieder bekend en daarom moest het Assink-ensemble uiteindelijk genoegen nemen met de runner-up positie.
Maar logica is nu eenmaal een tak van wetenschap die nauwelijks in verband kan worden gebracht met het ons geliefde spelletje voetbal en bovendien, om nog maar eens een open in deur in te trappen, is het ene seizoen het andere niet, daar weet b.v. Katwijk alles van. Dat ondervonden dus ook aanvoerder Simon Brouwer c.s. Met een grotendeels gelijk gebleven selectie kon er niet worden aangeknoopt bij de voorgaande successen en zit een evenaring van de beste prestatie, laat staan een verbetering daarvan, er nu niet in en daarom zal G.V.V.V. sowieso een stapje terug moeten doen t.o.v. het succesvolle seizoen ’13-’14.


Bart Hulsbos (3) staat klaar om de doorgekopte bal van de liggende aanvoerder Simon Brouwer binnen te tikken. Dat lukt, en daardoor eindigde de laatste ontmoeting in Veenendaal in een 1-1 draw. Foto: Dick Gijsbertsen. 

Een zwaargewicht tegenstander
Het was tot aan vorige week zelfs eerder naar onderen kijken, dan naar boven voor G.V.V.V. Maar met de 0-2 winst in Sneek lijkt het vrijwel zeker dat er aanstaande maand augustus opnieuw zal worden afgetrapt in de topklasse. Of er zouden nog negatieve wonderen voor G.V.V.V. in het verschiet moeten liggen. Maar dat doemdenken zullen we maar achterwege laten. Beter is het, gezien de eerder genoemde flow, zich te richten om een paar plaatsjes omhoog te kruipen op de ranglijst. En daar zou winst op HHC Hardenberg een mooie opstap naartoe zijn, want het onderscheid tussen de beide kemphanen is twee punten in het voordeel van de bezoekers bij een gelijk aantal wedstrijden.
Maar zoals u hierboven al heeft gelezen zijn de Sallanders op vreemde bodem een moeilijk te bestrijden tegenstander. Zij verloren uit tot nu toe slechts twee wedstrijden, speelden er drie gelijk en wonnen zesmaal. Bovendien wisten de blauwe Panhuis bewoners van de drie eerdere bezoeken van de Oranjehemden er maar één in winst (2-1) om te zetten. De allereerste ging met 1-3 verloren en vorig seizoen was er een puntendeling (1-1), waarmee G.V.V.V. zich het gelukkigst mocht prijzen. Want daarin verzuimden de bezoekers afstand te nemen door een aantal goede kansen te missen en stonden ook nog eens paal en lat meerdere treffers in de weg. Daarenboven geldt dan ook nog dat de Hardenbergers G.V.V.V. dit seizoen trakteerde op de tot nu toe grootste nederlaag. Op sportpark De Boshoek gingen de mannen van trainer Erik Assink op 22 november jl. met 5-1 de bietenbrug op. Verzachtende omstandigheden waren daarbij wel dat G.V.V.V. al na vijf minuten spelen verder moest met tien man door een rode kaart voor Wilco den Hartog, en na de pauze zelfs met negen, toen Rodny Hofman in de blessuretijd van het eerste bedrijf zo’n zelfde kleur kartonnetje kreeg voorgehouden van scheidsrechter De Lima Schepens.
Het zal dus duidelijk zijn dat de blauwen in eigen huis het allerbeste uit zichzelf naar boven moeten halen willen ze enige kans maken om echt definitief veilig te zijn en zich daarna zonder druk kunnen gaan voorbereiden op de rest van het zware dubbele competitie programma in het paasweekeinde. Met daarvoor ook nog het doordeweekse toetje, aanstaande dinsdagavond, in de districtsbeker ontmoeting met competitie genoot Spakenburg.
Samenvattend kunnen we stellen dat er een uitermate interessant potje voetbal mag worden verwacht van twee ploegen die bijna altijd met de intentie het veld in gaan om te winnen, en niet, om niet te verliezen.

Hopelijk hebben de vitaminen voor Dennis van Meegdenburg ook deze week hun (genezende) werk gedaan. Want afgelopen zaterdag viel de 'oude meester' een kwartier voor tijd uit met een kuitspier blessure, een zweepslag(je) zoals dat in medisch jargon heet. En met de tijdelijk terug gehaalde spits in de gelederen werd er nog niet verloren. Dus niet alleen uit bijgeloof kan 'Opa' al niet gemist worden, maar bovenal als bliksemafleider, aanspeelpunt en zijn 22-jarige ervaring als doelpuntenmaker.