Voorbeschouwing G.V.V.V. – HSV Wasmeer

15 oktober 2014

1ste KO-ronde Districtsbeker West I

De Hilversumse Sport Vereniging Wasmeer is een volledig onbekende tegenstander voor onze club. Niet zo verwonderlijk overigens, want naast het feit dat het vlaggenschip in de tweede klasse zondag speelt, is het ook nog eens relatief jonge voetbalvereniging. Want Wasmeer bestaat pas sinds 1 juli 1995. Toen fuseerden HV & AV Donar (van 1916) en RKSV E.M.M. ‘15 (Eendracht Maakt Macht) tot deze nieuwe club.

Synergie

Deze beide bronnen waaruit HSV Wasmeer is voortgekomen waren omnivereningen, met o.a. atletiek, honkbal- tennis en handbal takken, maar de voetballers hadden overhand. In de jaren negentig van de vorige eeuw hadden beide het moeilijk om het hoofd boven water te houden en omdat ze hun wortels hadden in dezelfde wijken van Hilversum, werd besloten tot een fusie. Dit werd een succes, mede omdat de partners dezelfde sociale oorsprong, en veel respect voor elkaars historie, waarden en normen hadden. Ondertussen is HSV Wasmeer één van de grootste Hilversumse sportverenigingen met ook een standaard zaterdag voetbalteam, wat dit seizoen het licht zag, en uitkomt in de 4de klasse, en een handbal sectie.
 

Roel Wiersma, tweede van rechts, tijdens Nederland - België in 1960.
Misschien alvast een leuk voorproefje voor de G.V.V.V.-quiz van 2015. Herkent u de andere internationals?

Hilversumse Internationals
Vooral Donar kende op voetbalgebied haar bloeiperiode van 1950 tot 1980 en bracht, zeker voor de ouderen onder ons, bekende namen voort.
Rinus Schaap speelde als middenvelder bij Donar en 't Gooi en kwam 13x uit voor het Nederlands elftal. Zoals velen van zijn generatie vertrok hij daarna naar het buitenland, omdat in Nederland alleen nog amateurvoetbal gespeeld werd. Met succes speelde hij voor de Franse profclubs Toulouse FC en Racing Club de Paris.
Roel Wiersma was een voetballer die speelde voor Donar uit Hilversum en PSV. Wiersma begon op achtjarige leeftijd met voetbal in clubverband. Hij meldde zich aan bij Donar. Bij Donar bereikte hij in 1950 het eerste elftal, en speelde zich daar zodanig in de kijker dat hij werd uitverkoren voor het Nederlands Elftal, daarin speelde Wiersma 53x. Tot op heden is Wiersma de enige international die is opgeroepen voor Oranje terwijl hij in de derde divisie speelde.
Cees Heerschop brak door bij Donar als rechter aanvaller en speelde van 1956 tot 1964 voor PSV waar hij met zijn oud-teamgenoot van Donar Roel Wiersma centraal in de verdediging speelde en in 1963 kampioen werd. Hij speelde nog een seizoen bij N.E.C. voor hij in 1965 zijn loopbaan besloot. Heerschop kwam ook uit voor het Nederlands B-voetbalelftal.
Van veel latere datum, en ook bekend voor de jongere onder ons is Davy Klaassen. Klaassen begon bij HVV De Zebra’s voordat hij in 2003 in de jeugd bij Wasmeer belandde. Dit grote talent werd al snel opgemerkt en een jaar later verkaste hij naar Ajax, waar Klaassen ondertussen een vaste waarde is en ook al zijn debuut heeft gemaakt in Oranje.

Andere tijden, nu terug naar de onze
Deze slotzin uit dit TV-programma, wat voor de liefhebbers van historie zeker een vast pandoer zal zijn, is nu ook wel op z’n plaats. Want behoudens de laatste alinea hierboven, was de rest echt ruimschoots verleden tijd. Daarom weer terug naar het heden.
De ploeg van trainer Bert de Vries, boekte gelijk in zijn eerste seizoen in dienst bij Wasmeer een mooi succes. Want sinds 2008, toen via een kampioenschap de 3de klasse werd bereikt, was de Hilversumse ploeg wel steeds een goede middenmoter, maar niet meer dan dat. Uitzondering was 2010 toen een derde periodetitel werd veroverd, maar die bracht in de nacompetitie geen succes.
Afgelopen seizoen herhaalde de geschiedenis zich, een vierde plek in de eindrangschikking en de laatste periode titel werd binnen gehengeld. Maar nu had de De Vries-brigade zich hoogstwaarschijnlijk beter voorbereid op de barrage, want DOSV en Roda ’23 werden aan de kant geschoven en promotie naar de zondag 2de klasse was een feit. Voor de fusieclub het hoogste podium ooit en dus een mijlpaal in de nog korte historie.
Helaas is de kennismaking met dit hogere niveau tot nu toe geen onverdeeld genoegen voor de ploeg uit de Radio- en TV-stad. Want tot afgelopen zondag werd uit vijf duels geen enkel punt veroverd en ook het doelsaldo van 3 voor en 16 tegen sprak daarbij boekdelen. Die resultaten waren goed voor de rode lantaarn. Maar 12 oktober jl. droeg HSV Wasmeer dat vervelende attribuut over aan een directe concurrent in de onderste regionen van hun klasse.
d.v.c. Buiksloot (een fusie tussen de Amsterdamse klassieke clubs D.W.V. en De Volewijckers, leverde in 2013 die naam op) werd op het eigen sportpark met 6-4 verslagen, en daarmee waren de eerste punten binnen en kreeg het doelsaldo een wat dragelijker aanzien.

(Geen) Guinness book of records
Gelukkig ging het in de poulefase van de districtsbeker West I een stuk beter voor HSV Wasmeer. Klassegenoot UVV (3-2), 3de klassers Desto (5-1), en Victoria 1893 (3-4) werden allemaal verslagen en daardoor plaatsten zij zich voor deze eerste KO-ronde en lootten dus G.V.V.V. als tegenstander.
Bijzonder daarbij was dat de uitslag van de wedstrijd tegen Victoria 1893 in de poulefase als 3-44 is vastgelegd op het wedstrijdformulier en ook als zodanig is geregistreerd bij de KNVB. Hoewel er wel vaker bijzonder grote uitslagen voorkomen, is zo’n uitslag nauwelijks voorstelbaar. Want in negentig minuten 47x scoren in zo goed als onmogelijk, zeker als de tegenpartij bij zo’n overheersing dat ook nog 3x gedaan zou hebben. Hoewel als je op de website allerecords kijkt zou er ooit een wedstrijd in 149-0 zijn geëindigd, met ook nog eens allemaal eigen goals. Maar goed, dat kun je eigenlijk niet meer als een echte wedstrijd beschouwen, als het al waar is. Dat is meer dan een farce, iedere 37 seconden een doelpunt!!!
Nee, volgens het overbekende Guinness book of records is de meest doelpuntrijke wedstrijd ooit geëindigd in 31-0. Deze ging tussen Australië en Amerikaans Samoa in 2001.
Het was toen ook al snel duidelijk dat HSV Wasmeer, hoe sympathiek ook, geen uitslag van  3-44 had neergezet en dus geen plaatsje krijgt in dat boek. Het is waarschijnlijk gewoon een kwestie geweest van het knopje van de computer iets te lang ingedrukt houden en daarna ongezien verzenden naar de burelen van onze bond. Want op de site van Wasmeer staat ook gewoon keurig de 3-4 en dat wordt ook nog eens bevestigd op voetbalnederland.nl
Maar curieus is en blijft het.
 


Waar komt de naamgeving vandaan?
Deze vraag kwam op bij uw redacteur toen de loting bekend werd dat G.V.V.V. HSV Wasmeer zou treffen in deze ronde van de ‘kleine beker’. Het voorvoegsel was al snel duidelijk, wat dat staat keurig in het logo van onze opponent. Maar wat is of was Wasmeer?
Een klein zoektochtje leverde al snel op dat de betekenis echt letterlijk genomen moet worden. Pal naast de thuishaven, sportpark Anna’s Hoeve in Hilversum Oost, ligt namelijk een meertje. Wat officieel de naam heeft Laarder Wasmeer, maar wat in de volksmond gewoon Wasmeer wordt genoemd. En in dat meertje werden in vroeger tijden schapen gewassen voordat de schaapscheerders aan de gang gingen om deze nuttige beesten van hun vacht te ontdoen. Ja, zo simpel en letterlijk kan een verklaring van een naamgeving soms zijn.


Rechtsonder het Laarder Wasmeer. Dit is een oude luchtfoto, want sportpark Anna's Hoeve heeft ondertussen een flinke opknapbeurt gehad.

Favorietenrol
Het mag duidelijk zijn dat bij zo’n bekerontmoeting tussen een zaterdag topklasser en een zondag tweede klasser, de topklasser de favorietenrol krijgt toebedeeld. Temeer ook nog omdat de ‘onzen’ het thuisvoordeel hebben en de laatste maand bezig zijn aan een serie wedstrijden waarbij de uitslagen en de wijze waarop deze tot stand kwamen tot de verbeelding spreken. Vier competitie- en één KNVB beker ontmoeting leverden evenzovele overwinningen op, met ook nog eens 20 goals voor en slechts 5 tegen. Afgelopen zaterdag viel daarin, zonder de andere wedstrijden daarmee tekort te doen, absoluut het hoogtepunt te noteren. De toenmalig koploper Kozakken Boys werd met een 5-0 nederlaag terug gezonden naar Werkendam en de Assink-brigade nam de koppositie over. Misschien ietwat geflatteerd volgens sommigen, maar zeker een dik verdiende zege. Kozakken Boys trainer Danny Buijs wilde overigens van de term geflatteerd niets weten; “Dan hadden we maar niet zoveel fouten moeten maken, die werden genadeloos afgestraft”, was zijn commentaar.
Dat treffen was dus smullen voor alle blauwen, maar ook alle neutrale toeschouwers zagen reclame voor het topklasse voetbal, mede dankzij een sportieve en positieve instelling van de opponent, en een puik arbitraal kwartet. Dat die kraker in de topklasse, en de uitslag daarvan veel losmaakte, bleek ook wel, want op de website van dagblad De Gelderlander was het verslag zaterdagavond in de afdeling sport ‘trending topic’.

Geen onderschatting!
Nu is het dus zaak om niet met hoofd in de wolken te gaan lopen en deze bekerpartij tegen een lager geklasseerde tegenstander te onderschatten. Want juist in dit soort wedstrijden, en daar weet G.V.V.V. zelf alles van toen ze enkele jaren geleden in de ‘grote beker’ de BVO’s Excelsior- en Sparta Rotterdam uitschakelden, zal de concentratie opgebracht moeten worden en in de hoofden van de spelers moeten werden geprent, dat het allemaal niet vanzelf zal gaan.
Het zal hoogstwaarschijnlijk zo zijn dat een aantal zogenaamde ‘bankzitters’ nu wel vanaf de aftrap hun kunsten mogen laten zien. En daarmee kunnen zij zich dus bewijzen dat ze geen 12de, 13de enz. man zijn, maar volwaardige selectie spelers. Die als straks eventueel de nood aan de man komt, door schorsingen en/of blessures, zich als volwaardige vervangers kunnen presenteren.     

Let op!!
De aanvang van dit duel is 17.00 uur. Dit vanwege het feit dat HSV Wasmeer een zondagclub is en diverse spelers en/of stafleden/begeleiders op de zaterdag andere verplichtingen hebben.
Het duel zal onder leiding staan van Dhr. H.J.M. van Etten uit Schermerhorn, die zal worden geassisteerd door Dhr. M.J.P. Foolen en Dhr. B. Cakir.

Voorwedstrijd
Maar uiteraard bent u al veel eerder welkom op de blauwe zijde van het sportpark Panhuis, graag zelfs. Want dan kunt getuige zijn van een andere bekerwedstrijd, namelijk die van G.V.V.V. 2 versus Delta Sports 2.
De mannen van trainer Dragan Ristic en zijn assistent Moslin Adnane, die voorlopig in de reserve hoofdklasse A hun partij meer dan prima meeblazen (6 gespeeld, 13 punten en een doelsaldo van 19-5 leverden een 2de plek op), plaatsten zich in de poulefase uiterst soepel voor deze eerste KO-ronde van de districtsbeker West I voor reserve elftallen. Zij versloegen de tweede elftallen van plaatsgenoten De Merino’s (0-5) en VRC (0-9), daarnaast werd thuis met maar liefst 11-0 gewonnen van VVA ’71 2.
Samengevat: 3 gespeeld, 9 punten en een doelsaldo van 25-0.
Maar ook de opponent uit Houten behaalde de volle winst in de poule, met als tegenstanders Elinkwijk 2, DHSC 2 en Kampong 2. Dus ook 9 punten en een doelsaldo van 12-6.
Kortom beide teams weten van wanten als het om scoren gaat, dus wellicht een leuke opmaat naar de wedstrijd van ons vlaggenschip tegen HSV Wasmeer.  

G.V.V.V. 2 – Delta Sports 2  begint om 14.15 uur en zal onder leiding staan van Dhr. M. ter Hoeve.