Voorbeschouwing G.V.V.V. – JSV Nieuwegein (kwartfinale districtsbeker)

12 april 2015

Op dinsdagavond 31 maart jl. steeg er, zo net iets voor de klok van tienen gejuich op, op de ‘blauwe zijde’ van het sportpark Panhuis. Want door een 4-1 winst op de blauwen uit Spakenburg plaatste G.V.V.V. zich voor de kwartfinale van de districtsbeker West I. Zo’n zelfde gejuich zal niet veel later ook geklonken hebben uit de monden van de tweelingbroers Daan en Michiel van der Valk. Want via de sociale mediakanalen, die tegenwoordig het nieuws als een speer over de wereld uitstrooien, waren zij een paar seconden na het laatste fluitsignaal waarschijnlijk al op de hoogte van de winst van hun oude ploeg. En daarmee kwam een wens uit, want maar al te graag wilde Michiel en Daan het met hun huidige team JSV Nieuwegein, waar hun voetbalroots ook lagen, het opnemen tegen de ex-ploeggenoten in deze kwartfinale, waarvoor zij zich al eerder hadden geplaatst.

Halfbroers, vrienden en aanstaande teamgenoot

Andersom was ook Tom Oostinjen dolblij met de winst op zijn nieuwe ploeggenoten, in de volgende jaargang draagt hij het blauwe tenue van Spakenburg. Maar nog veel meer dat hij de strijd aan mag en kan gaan aanbinden tegen Daan en Michiel van der Valk, want die beschouwd de inwoner van IJsselstein als z’n halfbroers, en mede door de inbreng van de Van der Valkjes kwam Tom bij G.V.V.V. terecht. Maar daarnaast kent het vlaggenschip van de Nieuwegeiners nog een tweetal vrienden van Oostinjen die hij graag in een rechtstreeks duel een keer op de korrel wil nemen, dat zijn Darryl Wright en Barry Zwezerijnen. Dus ook voor de dynamische verdediger/middenvelder was deze loting er een uit de hoge hoed.
Dat zal ongetwijfeld ook gelden voor Patrick Heesakkers, die door zijn doelpunten in de laatste paar seizoenen een grote bijdrage heeft geleverd aan het opstoten van JSV Nieuwegein in de vaart der voetbalvolkeren. Voor Heesakkers wordt het namelijk de eerste kennismaking met z’n nieuwe teammaatjes, want na dit seizoen verkast de 23-jarige spits naar Veenendaal om bij G.V.V.V. zijn torinstinct te gaan bewijzen.
Al met al een kwartfinale in de zogenaamde ‘kleine beker’ met ingrediënten waardoor dat treffen zeker als speciaal mag worden aangemerkt.Een klein stukje geschiedenis
De Jutphase Sport Vereniging is op weg naar haar 90ste verjaardag, volgend jaar 1 april is het zover (geen grapje), en kent daarom een rijke geschiedenis die natuurlijk veel te ver voert om die hier in geuren en kleuren weer te geven. Maar een aantal bijzonderheden willen wij u niet onthouden.
• Net zoals Gelders Veenendaal niet meer bestaat, want daar komt toch de afkorting van onze clubnaam vandaan, bestaat Jutphaas ook niet meer. In 1971 werd het lintdorp samengevoegd met Vreeswijk en kreeg die combinatie van dorpjes de naam Nieuwegein. Pas in 1988 voegde JSV de toevoeging van de plaats van herkomst officieel achter haar naam.
• De toenmalige groeikern breide zich uit als een olievlek en heeft nu ongeveer 62.000 inwoners, dus ongeveer evenveel als Veenendaal. Onder andere mede door dat groeien moest de voetbalclub JSV, die in 1945 Jutphania al inlijfde, maar liefst zesmaal verhuizen voordat zij in 2005 de huidige thuishaven, sportpark Galecop, betrokken.

Op sportpark Galecop werd al eens. een heuse jeugdinterland gespeeld. Foto: website JSV Nieuwegein


• Grappig is ook nog te vermelden dat Jutphaas een samenstelling is van de oud Germaanse woorden: ‘Jut = (veel/rijk) en Fasha (taai gras), en dat in een tijd waar kunstgrasvelden ‘groeien als kool’.
• Doelman Michael Vorm begon ooit in de jeugd van JSV Nieuwegein en die leidde via FC Utrecht, FC Den Bosch, Swansea City tot zijn huidige club Tottenham Hotspurs.
• Voor oorsprong is JSV een zondag vereniging, maar in 1967 kwam daar ook een zaterdagtak bij. Dat bleek een succes en binnen de kortste keren de namen de zaterdagvoetballers de overhand, qua aantal en sportief succes en hebben dat nog steeds. De zondag voetballers spelen in de vijfde klasse terwijl JSV Nieuwegein zaterdag eerste klasser is.
• Dat succes is wel van de laatste jaren want pas in 2011 was er een promotie feestje te vieren toen via een periode titel en de nacompetitie de derde klasse werd bereikt. Dat bleek naar meer te smaken, want in de afgelopen twee seizoenen herhaalde de wit-zwarte formatie dat kunstje respectievelijk ten koste van buurman IJFC en Woudenberg die er in p/d wedstrijden aan moesten geloven.
• Vooral het duel in en tegen Woudenberg zal iedereen die JSV lief heeft in het geheugen gegrift staan. In de bloedhitte op zaterdag 7 juni 2014 moesten er verlengingen aan te pas komen om de letterlijke strijd te beslissen. Na 90 minuten stond het 1-1 en had Patrick Heesakkers een strafschop gemist en waren beide teams al gekortwiekt door twee rode kaarten voor de thuisploeg en één voor JSV. In de verlenging kreeg een Woudenberger nog een rode prent voorgehouden en toen was het 10 tegen 8 man. En daarvan maakten…. juist ja, Daan van der Valk en Patrick Heesakkers dankbaar gebruik en schoten hun ploeg naar de 3-1 winst en de eerste klasse. 

Prima debutant
Bovengenoemde opmars begon onder leiding van trainer Peter van Herpen die in drie seizoenen tweemaal zijn stempel drukte op de stappen omhoog op de competitieladder. Van Herpen werd in ’13-’14 opgevolgd door huidig oefenmeester Frenk van der Kleij. De 50-jarige trainer was in zijn actieve periode als voetballer een gevierde naam in zowel het amateur- als betaalde voetbal. Begonnen als jongeling bij Quick Boys kwam hij via Feyenoord, Haarlem, SVV en De Graafschap weer terug in de Katwijkse moederschoot om daarna zijn voetbalcarrière af te sluiten bij Zwaluwen en Kozakken Boys. En onder zijn leiding eindigde JSV Nieuwegein achter kampioen Benschop als runner-up en volgde via de klasse periodetitel en eerder genoemd treffen met Woudenberg de promotie naar de eerste klasse.
En als debutant blazen de Nieuwegeinse daarin hun partijtje meer dan aardig mee. Door het verlies van gisteren tegen Eemdijk (3-2) wisselden de Van der Valkjes c.s. stuivertje met deze ploeg uit Bunschoten, maar staan ze nog steeds keurig op een vierde plek. En is ook het uitzicht om opnieuw een (vervangende)periodetitel te pakken is nog steeds levensgroot aanwezig. Want koploper SVL – de huidige ploeg van oud-G.V.V.V.-er Wouter van Hoof – en achtervolger LRC Leerdam hebben al zo’n deeltitel op zak en zullen onderling gaan uitmaken wie er kampioen wordt. De periodetitel van de kampioen wordt dan vergeven aan het hoogst eindigende team dat zo’n titel nog niet heeft.

Bijzondere trainerswissel
Met nog vier competitiewedstrijden te gaan is dus de opdracht voor de Van der Kleij-brigade om zo hoog mogelijk te eindigen en zich daarmee te plaatsen voor de nacompetitie. Maar allereerst is natuurlijk de eerstvolgende wedstrijd prioriteit nummer één en dat is het bekertreffen tegen G.V.V.V. Want bij winst ligt daarmee de kortste weg naar succes open, namelijk plaatsing voor deelname aan de KNVB-beker in seizoen 2015 – 2016.
Mocht één of beide opdrachten lukken dan is/zijn dat tevens het/de laatste kunstje(s) van Frenk van der Kleij. Want opvallend genoeg verkast hij komend seizoen naar Benschop wat het als voormalig kampioen, huidig concurrent en ook debutant in dezelfde eerste klasse een stuk minder vergaat, zij strijden namelijk tegen degradatie. Andersom komt trainer Michael van den Berg van Benschop komend seizoen naar sportpark Galecop om JSV Nieuwegein onder zijn hoede te nemen. Een trainerswissel die toch wel bijzonder genoemd mag worden.

The road to…..
In tegenstelling tot G.V.V.V. moest JSV wel eerst drie poulewedstrijden spelen om door te dringen tot deze KO-ronden. Daarin rekenden ze af met De Meern (1-1) en Olympia (4-2), beide ook eerste klassers, en eindigden zij keurig als tweede achter hoofdklasser, en huidig koploper daarin, SteDoCo (0-0).
Via onze plaatsgenoten van sportpark De Groene Velden, Veenendaal (10-0), de oude club van onze scout Rob de Boer, ZOB (2-1), competitie genoot en huidige ploeg van Wouter van Hoof, SVL (2-0) en zondag derde klasser Kleine Sluis (1-2) uit Anna Paulowna, bereikte JSV Nieuwegein deze kwartfinale.
Onze eigen blauwen deden het als volgt: de allereerste KO-ronde bezorgde de Veenendalers zelfs een aantekening in de geschiedenis boeken van de vereniging. Want HSV Wasmeer werd met 13-1 verslagen en dat betekende de grootste overwinning ooit in een officiële wedstrijd. Daarna werd zondag topklasser Koninklijke HFC, ook het op eigen Panhuis, op een 4-2 nederlaag getrakteerd. Daarna volgde de enige uitwedstrijd tot nu toe. In Akersloot werd de plaatselijke trots Meervogels ’31 met 1-4 verslagen. En zo’n zelfde uitslag, alleen in omgekeerde volgorde, kwam op het scorebord te staan toen G.V.V.V. twaalf dagen geleden in eigen huis competitiegenoot Spakenburg aftroefde en daardoor in deze kwartfinale belandde.


Een mooie 'oude doos foto' van een JSV elftal uit 1930. Let vooral op doelman met een karakteristieke pet uit die tijd. Misschien heette hij ook wel Jan... met de ... Foto: website JSV Nieuwegein.

Haperingen
Beide kemphanen kenden in de aanloop naar dit treffen de nodige haperingen. JSV Nieuwegein verloor dus van directe concurrent Eemdijk en G.V.V.V. liet niet haar allerbeste vorm zien, om het maar eens eufemistisch uit te drukken. Op sportpark De Toekomst in Amsterdam waar rode lantaarndrager Ajax gisteren tegenstander was mochten de blauwen zich uiteindelijk gelukkig prijzen dat het na negentig minuten plus toegevoegde tijd één punt in de tas mee mocht nemen door een 3-3 gelijkspel. Hoewel je dat achteraf ook kunt beweren voor de gastheren. Want Ajax vergat op cruciale momenten de wedstrijd in het slot te gooien en G.V.V.V. leek daarvan te profiteren door een 2-0 achterstand om te buigen in een 2-3 voorsprong, maar kreeg uiteindelijk in de laatste seconden, gezien het wedstrijdbeeld geheel terecht, het deksel op de neus toen de gelijkmaker alsnog viel.
Maar goed dit alles hoeft geen voorteken te zijn. Want in de aanloop naar het bekerduel met Spakenburg speelde G.V.V.V. ook een allerbelabberdste wedstrijd tegen HHC Hardenberg en maakte dat tegen die andere blauwen meer dan goed. Met een valse hattrick evenaarde Sherwin Grot toen Roy Terschegget die voorafgaande daaraan met vijf goals beker topscoorder was. Misschien kunnen beide er komende dinsdagavond een klein onderling wedstrijdje van maken wie die titel mag gaan dragen. Alleen natuurlijk wel met de gedachte in het achterhoofd dat winst in eerste instantie het allerbelangrijkste is en dat altijd gaat boven individueel belang. Want het bereiken van de halve finale, en daarna mogelijk de finale, is de enige prijs die voor het Assink-ensemble dit seizoen nog voorhanden is. Daarvan zal iedere blauwe acteur zich terdege van bewust moeten zijn, want freewheelend de Van der Valkjes c.s. te knippen en te scheren zal absoluut niet aan de orde zijn.


Daan en Michiel van der Valk in actie voor G.V.V.V. bij IJsselmeervogels in het seizoen 2012 - 2013. Foto: Dick Gijsbertsen.

Eerdere uitslagen
Slechts eenmaal eerder speelde G.V.V.V. tegen JSV Nieuwegein in bekerverband. In het seizoen ’93-’94 werd het in Nieuwegein 0-1 voor de bezoekers. Daarnaast oefenden de wit-zwarte en blauwe formatie ook eenmaal tegen elkaar, dat geschiedde in ’91-’92 eveneens op de toenmalige thuishaven van JSV in Nieuwegein en dat duel eindigde heel wat doelpuntrijker. Het scorebord stopte pas bij 4-5.

Deze kwartfinale op sportpark Panhuis begint om 20.00 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Dhr. E. van Os, die zal worden geassisteerd door Dhr. H. Assili en Mevr. F. Pasman.

Gerelateerd artikel: Gebroeders Van der Valk even terug op Panhuis
Gerelateerd artikel in de Veenendaals Krant: ‘Valkjes’ weer even terug bij G.V.V.V.