Voorbeschouwing G.V.V.V. – O.N.S. BOSO Sneek

12 november 2014

Dit keer geen debutantenbal, zoals vorig seizoen toen de beide verenigingen elkaar voor het eerst in hun geschiedenis troffen, maar nu dus een hernieuwde kennismaking tussen de Friese en de Veenendaalse voetballers.
Dat allereerste treffen, wat plaatsvond op 26 oktober 2013 en werd gespeeld op de blauwe zijde van sportpark Panhuis, roept bij de beide kemphanen geheel verschillende herinneringen en gevoelens op. Die van de thuisploeg zijn uitsluitend positief, wat met een 4-0 overwinning ook bijna niet anders kan, maar vooral de manier waarop dat geschiedde sprak tot de verbeelding. Met vlot combinatiespel en daaruit volop kansen scheppend overliep G.V.V.V. toen haar tegenstrever. De ploeg van trainer Bert Hollander was daar niet tegenop gewassen en was achteraf blij dat de schade niet groter werd en zullen daarom dan ook niet graag herinnerd worden aan dat debutantenbal. Nee, ze kijken met veel meer plezier terug naar returnwedstrijd in Snits op 15 maart van dit jaar.  Want daarin pakten ze met veel strijdlust en een overdosis energie in de blessuretijd de 2-1 winst en namen daarbij sportieve revanche voor het echec in ’t Veen.
Beide kemphanen hebben dus 1x winst achter hun naam staan en zullen met volle inzet gaan proberen om daar 2x van te gaan maken.

Knappe prestatie

Vorig seizoen was O.N.S. dus één van drie nieuwkomers in deze zaterdag eliteklasse, samen met Ter Leede en Excelsior Maassluis. Deze drie voetbalclubs veroverden op overtuigende manier de titel in de diverse hoofdklassen en dwongen daarmee de promotie af naar de topklasse.
De Sassenheimers redden het uiteindelijk niet en daalden gelijk weer een trede af. Excelsior Maassluis werd de beste debutant met een zesde positie in de eindrangschikking, maar ook de Friezen voldeden met een tiende plek ruimschoots aan de doelstelling, die was namelijk handhaving. Gedurende de 30 competitiewedstrijden belandden de bewoners van het Zuidersportpark geen enkele keer in de gevarenzone. Ze pendelden keurig heen en weer in de middenmoot. Een buitengewoon knappe prestatie zeker als je weet dat de oranje-witte formatie nog niet zoveel ervaring heeft met voetballen op het hoogste zaterdag amateurniveau.

Korte geschiedenis

O.N.S. Boso Sneek speelde voor de aanvang van dit topklasse seizoen twaalf seizoenen op dat niveau. Voor het eerst gebeurde dit in 1979 toen de oranjehemden via een kampioenschap in 2E de eerste klasse bereikte, toen het hoogst haalbare voor de zaterdagvoetballers. Helaas duurde dat maar één seizoen en degradeerden de Friezen gelijk weer. Het duurde twintig jaar voordat opnieuw mocht worden geacteerd in de eliteklasse, die ondertussen was omgedoopt tot hoofdklasse. Het avontuur duurde nu een jaargang langer, dan de eerste keer. Maar in 2001 was een twaalfde positie niet voldoende voor handhaving. Toch had men in Sneek de smaak te pakken gekregen en wilden ze zo spoedig mogelijk weer terug. Daar werd heel veel energie in gestoken. Toch duurde het nog drie jaar voordat de hoofdklasse weer bereikt werd. Tweemaal tweede werd in 2004 gevolgd door een kampioenschap en terugkeer naar hoofdklasse. Na een negende plek in 2005, volgde het jaar daarop het moment suprême voor de mannen van toenmalig trainer Marcel Valk. Met acht punten voorsprong op SC Genemuiden ging in Sneek het pompeblêd in top en mocht de strijd worden aangebonden met IJsselmeervogels en Rijnsburgse Boys in de strijd om de zaterdagtitel. Maar daarin konden onze gasten geen potten breken. IJsselmeervogels bleek de sterkste.
Daarna bleef O.N.S. dapper meestrijden in de hoofdklasse, met een derde en vierde eindpositie als gevolg. Helaas ging het in 2009 weer een keer mis. De dertiende plek betekende afdalen naar de eerste klasse, maar die degradatie werd direct weer goed gemaakt. Dit kwam via een derde plek in de eindrangschikking en daarbij behorende automatische promotie naar de hoofdklasse door de invoering van de topklasse. Na tweemaal vierde te zijn geworden was het dan op 4 mei 2013 eindelijk weer feest in Snits. Kampioen van de hoofdklasse C, en daardoor promotie naar de topklasse, wat dus afgesloten werd met de al eerder gememoreerde handhaving.
Daarnaast werd er op 17 mei jl. voor de eerste keer in de geschiedenis van de club de noordelijke districtsbeker veroverd. Op het eigen Zuidersportpark werd hoofdklasser Urk - onlangs nog flink in het landelijke nieuws vanwege het KNVB beker treffen met Ajax - in de finale met 2-0 verslagen. Jammer genoeg ging de landelijke kwartfinale tegen de latere winnaar daarvan, ASWH, met 6-2 verloren. Maar ondanks dat verlies konden O.N.S. BOSO Sneek en haar fans terugkijken op een uitermate geslaagd seizoen ’13-’14.


Joey Snijders (11), ook volgend seizoen te bewonderen in het blauwe tenue zoals een paar dagen geleden bekend werd, kopt de 1-0 binnen in de allereerste wedstrijd tegen O.N.S. Boso Sneek. Foto: Dick Gijsbertsen

Weinig wisselingen van de wacht
In Sneek bleef het relatief rustig op de transfermarkt voor de aanvang van dit seizoen. Alle vertrouwende gezichten die hadden gezorgd voor het prima debuut bleven de club trouw. Natuurlijk werd er wel gekeken op welke posities de club versterking nodig had en wie de opvolgers moesten worden van de enkele vertrekkers. Daarom werden Age Wim van der Zee (VEV ’67), Gustavo van der Veen (Bergum) Rein Werumeus Buning (d’Olde Veste ’54), Huy Tran (SC Leovardia) en Renco van Eeken (South Melbourne FC (Aus) toegevoegd aan de A-selectie. Ook kreeg die nog een impuls uit de eigen jeugd met Allard Westerdijk, Sipko Klaas Laansma en Syvart Visser.
Groot gemis is uiteraard het verlies van clubicoon Sandor van der Heide, die in augustus jl. zijn voetbalschoenen in de wilgen hing, maar eigenlijk als beoogd opvolger van trainer Bert Hollander niet voor de vereniging verloren leek. Maar helaas gooide SC Cambuur, de club waar hij ook voor speelde, roet in het eten. Hoofdtrainer Henk de Jong van de BVO haalde Van der Heide als zijn assistent naar Leeuwarden. Het enige wat de geweldige middenvelder nu nog voor zijn club kan betekenen is het technisch adviseurschap.

Wie volgt Hollander op?
Dus geen Sandor van der Heide voor de groep in juli 2015, maar ook niet Bert Hollander. Want de huidige oefenmeester maakte onlangs bekend dat hij na dit seizoen niet verder gaat bij O.N.S. En een halve dag later zegde Hollander ook op bij zijn andere club. Want hij is ook coach bij zondag hoofdklasser FVC, en dat al voor het tiende seizoen. Dus zo heb je nog twee voetbalverenigingen onder je hoede, en op een ander moment geen enkele. Zo’n dubbelfunctie ambieert de Leeuwarder oefenmeester ook niet meer, maar hij staat wel open voor een leuke ambitieuze zaterdag- of zondagclub. Als het een zaterdagclub wordt heeft dat voor hem het voordeel dat hij z’n twee zonen kan blijven volgen die beide deel uitmaken van de selectie van FVC en zijn eega gezelschap kan houden die medewerkster is in de kantine van de vereniging.

Mooie reeks
Maar zover is het nog niet, eerst zal de aimabele oefenmeester zijn klus in Sneek zo goed als mogelijk willen afronden. En voorlopig zijn de resultaten van hem en z’n groep meer dan prima te noemen. Opnieuw toont O.N.S. BOSO Sneek zich een geduchte tegenstander voor menig concurrent en zijn ze aanvoerder van het zogenaamde rechterrijtje. Al vijf wedstrijden op rij zijn de oranjehemden ongeslagen (3x gelijk en 2x winst), waarbij 1-0 de overwinning van afgelopen zaterdag in eigen huis op ‘De Uien’ zeker tot de verbeelding sprak. Vorig seizoen gingen beide duels tegen Rijnsburgse Boys nog verloren, dus een mooie ommekeer.
Zo’n kentering zullen aanvoerder en assistent-trainer Chris de Wagt - een combinatie die toch wel bijzonder is – ook graag komende zaterdag in Veenendaal willen bewerkstelligen. Samen met broer Leo die ook assistent trainer is en hoofdcoach Hollander zal de captain ongetwijfeld een sterkte/zwakte analyse hebben gemaakt van G.V.V.V. om niet in dezelfde val te trappen zoals vorig jaar op het Panhuis gebeurde.

Off-day
Waar de tegenstander afgelopen zaterdag de minimale winst pakte, verloren ‘onze jongens’ met dezelfde cijfers van de toenmalig hekkensluiter Excelsior Maassluis. Een uitermate teleurstellend resultaat, niet alleen voor de acteurs en staf zelf, maar ook voor de trouwe volgers. Want die hadden vooraf heel veel vertrouwen gehad in een goede afloop.
In de supporters bus wordt vooraf altijd gepoold en van de 65 busreizigers hadden er maar twee een nederlaag voorzien en alle overige zetten hun favorieten op winst. Bijna alle voorspellingen konden dus de prullenbak in en ook kon er geen externe schuldige worden aangewezen. Het Assink-ensemble had de nederlaag geheel aan zichzelf te wijten. In een veel te laag tempo en met stroperige combinaties kon het fysiek zeer sterke Excelsior M. niet kapot worden gespeeld. Gelukkig beschikken de meeste selectiespelers over voldoende zelfkritiek en reflectie om toe te geven dat het geheel eigen schuld, dikke bult was. Aanvoerder Wilco den Hartog gaf het in zijn praatje met de pers al aan, dat er maar eens goed in de spiegel moet worden gekeken, naar wat er mis ging.
Hoewel hijzelf dus de kans op een gelijkspel aan zich voorbij liet gaan door in de blessuretijd een strafschop te missen en dus eigenlijk de grootste zondebok was, was zijn conclusie dat iedere linie faalde ook geheel terecht. Niemand kon zich ontpoppen als gangmaker om de G.V.V.V.-trein naar een hogere snelheid te brengen. Een totale off-day om het maar eens kort en krachtig samen te vatten. Daarvan moet je er natuurlijk niet te veel hebben als je een rol van betekenis wilt blijven spelen in deze topklasse.


Rodny Hofman, vorig seizoen aangever bij de 1-0 van Joey Snijders, zal verstek moeten laten gaan vanwege een schorsing van één wedstrijd. Wellicht kan hij de terreinmeesters nu helpen met het opruimen van de herfstbladeren. Foto: Dick Gijsbertsen      

Absent
Hoewel G.V.V.V. gelukkig bijna op de onderste plaats staat in het kaartenklassement wordt het bij dit duel voor het eerst in deze jaargang geconfronteerd met een schorsing. Vleugelverdediger Rodny Hofman liep afgelopen zaterdag tegen zijn derde en vierde gele kaart aan en mag dus één wedstrijd zijn zonden gaan overdenken. En toeval of niet, ook in de uitwedstrijd in Sneek moest hij vanwege een schorsing toekijken. Daar stond dan wel weer tegenover dat hij in de met 4-0 gewonnen thuiswedstrijd dubbel feestvierde, want toen werd Rodny voorafgaande daaraan gehuldigd voor het spelen van zijn 100ste wedstrijd in het blauwe tenue.
Gevolg van de schorsing is natuurlijk wel dat Hofman, die tot nu toe al 954 van de totaal 990 minuten meespeelde, zal moeten worden vervangen en dat de defensie er dus sowieso iets anders uit zal gaan zien.

Identiek
Op de keper beschouwd is tegenstander O.N.S. uit hetzelfde hout gesneden als Excelsior Maassluis. Een ploeg waar veel fysieke kracht, lengte en heel veel strijdlust de boventoon voert. Met tevens zo hier een daar spelers die techniek koppelen aan snelheid en die over uitermate goede traptechnieken beschikken. Curty Gonzales en Martijn Roosenburg zijn daar bij de Snekers de respectievelijke exponenten van.
Uiteraard willen we hiermee nu ook niet doen voorkomen of de Hollander-equipe een wonderteam is wat maar heel moeilijk te verslaan zou zijn. Maar het wordt dus wel zaak voor G.V.V.V. om zich te wapenen tegen de sterke punten van deze ploeg. Wellicht zal daarvoor dan de vorm moeten worden gehaald zoals die zich aftekende in de thuiswedstrijd tegen Kozakken Boys, of zoals in de inleidende woorden al werd aangeven, de vorige thuiswedstrijd tegen O.N.S.
Maar het kan ook zijn dat trainer Erik Assink en zijn staf in samenhang met het ‘spionnenwerk’ van Freek Wittenrood een tactisch plan hebben bedacht om de Friezen pootje te lichten. Want ook zij zullen een analyse hebben gemaakt waar eventueel de achilleshiel van de oranje-witte formatie te vinden kan zijn.
Hoe het ook zij, de blauwen zullen zonder enige twijfel meer uit zichzelf naar boven moeten halen dan afgelopen zaterdag aan de Waterweg om een goed resultaat af te dwingen, en daarmee de aansluiting bij de koploper te behouden.

Voorwedstrijd
Wilt u alvast een beetje opgewarmd worden voor deze topklasse ontmoeting, dan moet u om 11.45 uur aanwezig. Want dan speelt G.V.V.V. 2 de tweede KO-ronde van de districtsbeker voor reserve elftallen. Op bezoek komt dan reserve hoofdklasse competitie genoot Spakenburg 2. Voor aanvoerder Floriano Raho c.s. een mooie gelegenheid om sportieve revanche te nemen, want afgelopen zaterdag ging het competitieduel op de Spakenburgse Westmaat met 2-1 verloren. Daardoor bleven de blauwen uit Spakenburg koploper, zonder ook maar een enkel punt verloren te hebben en raakte runner-up G.V.V.V. 2 helaas verder achterop in de achtervolging.