Voorbeschouwing G.V.V.V. – Rijnsburgse Boys

26 november 2014

De ‘blauwen’ zijn aangeslagen, maar nog zeker niet knock-out!!

IJs en weder dienende – want dat voorbehoud moet je maken in de aanloop naar de kortste dag, waarin de kans op afgelastingen steeds groter wordt - speelt G.V.V.V. voor de winterstop nog drie wedstrijden. De eerstkomende zijn twee thuisduels tegen respectievelijk Rijnsburgse Boys en Ajax. Daarna volgt nog de returnwedstrijd in en bij Barendrecht. Aansluitend daarop gaan de voetbalschoenen een aantal weken in het vet, voordat de topklassecompetitie op 17 januari as. haar vervolg krijgt met de thuiswedstrijd tegen Sparta Nijkerk. Voor die tijd oefent de Assink-brigade in de eerste twee weken van het komende nieuwe jaar nog tegen de zondag hoofdklasser SV Juliana ’31 (dinsdag 6 januari, 20.15 uur), eerstedivisionist FC Den Bosch (zaterdag 10 januari, 14.30 uur), die beide op bezoek komen op de blauwe zijde van het sportpark Panhuis. De oefencampagne wordt afgesloten met een uitwedstrijd bij zondag topklasser USV Hercules op dinsdag 13 januari. Aanvang op sportpark Voordorp te Utrecht is 20.15 uur.

Prachtig cijfermatig CV

Komende zaterdag krijgt G.V.V,V. dus bezoek van Rijnsburgse Boys. Een tegenstander die al vanaf de geboorte van de topklasse in 2010, daarin vertegenwoordigd is. De ‘Uien’, zoals de bijnaam luidt van deze vereniging, is niet zomaar een opponent. Nee, ondanks het feit dat de voetballers uit de bollenstreek nog nooit de vlag in top mochten hijsen, zijn ze wel aanvoerder in de ranglijst aller tijden van de topklasse, die aan het begin van dit seizoen is opgemaakt. Een respectievelijke derde, tweede en 2x een vijfde positie in de eindrangschikking zijn daar verantwoordelijk voor.
Van de 120 wedstrijden werden er 61 gewonnen, 31 gelijk gespeeld en gingen er slechts 28 verloren, het minste aantal van de in totaal 8 clubs die er vanaf het begin van de topklasse bij waren. Dit alles leverde een totaal aantal punten op van 214. Spakenburg (2x kampioen) kwam tot dit zelfde aantal wedstrijdpunten, maar moet op basis van het doelsaldo (+94) Rijnsburgse Boys (+112) voor laten gaan. Ook in het maken van doelpunten en het voorkomen van tegentreffers waren de pupillen van trainer Niek Oosterlee aan het begin van dit seizoen, overall gezien de meesters van vier seizoenen topklasse, 277 voor en 165 tegen. Daar konden in volgorde van opkomst op die eeuwige ranglijst, Spakenburg, IJsselmeervogels, Katwijk, HHC Hardenberg, FC Lisse, Capelle en Barendrecht allen een puntje aan zuigen.
Maar het is tevens zo klaar als een klontje dat iedereen die Rijnsburgse Boys lief heeft dit prachtige cijfermatige CV maar wat graag zou willen ruilen met de nummers twee, drie of vier. Want die hebben allemaal één of meerdere kampioenschappen achter de naam staan en dat levert toch nog heel wat meer prestige op.

Van sprinter tot diesel  
Met een beetje fantasie zou je zo de prestaties van de geel-zwarten kunnen omschrijven als je de ontwikkelingen volgt in de vier voorgaande topklasse seizoenen. In de eerste twee jaargangen, eindigde de Oosterlee-brigade, op één uitzondering na, in de drie perioden van tien wedstrijden waarin deze topklasse is verdeeld, altijd bij de bovenste drie. Met als gevolg ook een derde en tweede plek in de eindrangschikking. En juist dat vice-kampioenschap in ’11-’12 voelde als een moreel kampioenschap zo liet de oefenmeester onlangs weten via de website Voetbal in de Bollenstreek. Want u weet ongetwijfeld dat in dat seizoen de Spakenburgse dopingaffaire speelde en juist zij eindigden toen met 1 punt voorsprong op de ‘uien’ op de eerste plek.
De uitkomst daarvan wordt volgende maand verwacht, maar Oosterlee heeft er weinig vertrouwen in. “Daar zal helemaal niets uitkomen. Dat komt in de doofpot”, zo liet hij in datzelfde interview  weten.
In de afgelopen twee jaar lukte het Rijnsburgse Boys niet meer om aan te haken bij die successen. De start was telkens moeizaam, maar als de diesel eenmaal op gang was denderde deze aardig door richting finish, zonder de eindstreep als eerste in zicht te krijgen. Vandaar dus ook tweemaal een vijfde positie in de eindrangschikking.


Op 3 mei jongstleden werd de openingstreffer van Simon Brouwer met veel gejuich begroet. Foto: Dick Gijsbertsen

Trend en/of trendbreuk?  
In de huidige jaargang lijkt deze trend zich voort te zetten getuige een tiende plek op de ranglijst. Maar die vertekend natuurlijk wel enigszins omdat de Middelmors bewoners nog een inhaalduel thuis tegen HHC Hardenberg te goed hebben. Als dat duel gewonnen zou worden en de andere ‘inhalers’ Scheveningen versus IJsselmeervogels een puntendeling overeenkomen, stijgen captain Jeroen Hessing en z’n kompanen op basis van de huidige ranglijst maar zo een plaatsje of drie. Ja, zo dicht zitten de middenmoters weer tegen elkaar aan te schuren, qua puntentotaal.
Afgelopen zaterdag werd het turboknopje van de diesel weer gevonden en ingedrukt, want door de 3-1 winst op Ajax, werden er drie punten aan het totaal toegevoegd en is de weg omhoog wellicht ingezet. Bovendien deed de topscorer van vorig seizoen met 31 treffers, Raily Ignacio weer van zich spreken met twee goals en bracht daarmee zijn totaal op zeven. Dit hadden er eigenlijk negen kunnen zijn, want de Rijnsburgse spits, mistte net als G.V.V.V.-er Wilco den Hartog, al tweemaal vanaf elfmeter. Vorig seizoen mocht Ignacio driemaal aanleggen vanaf de stip en waren ze allemaal raak. Dus hier een trendbreuk.
Dat geldt ook voor de thuis- en uitresultaten dit seizoen. Op de eigen Middelmors werden pas zes punten gepakt door de winst op Ajax en SC Genemuiden. De overige vier gingen allemaal verloren. Op vreemde bodem werd pas tweemaal verloren, eenmaal gelijk gespeeld en dus driemaal gewonnen. Ook dat is bijzonder, want in de voorgaande vier seizoenen waren de puntenverhoudingen uit en thuis respectievelijk: 30-21, 35-29, 29-21 en 30-19.
Maar goed, het seizoen is nog niet op de helft en dus wordt het afwachten of de Rijnsburgse voetballers zich zo langzamerhand weer naar een plaats in de subtop kunnen gaan spelen. Want dat zal zonder twijfel een must zijn voor een ploeg met inhoudelijk zulke goed spelers. En of dat dan gaat geschieden volgens een eerdere trend of niet, dat zal iedereen met een geel-zwart hart worst wezen.

Alles of niets
G.V.V.V. is de enige club van de zestien deelnemende zaterdag topklassers die nog een nul achter haar naam heeft staan voor wat betreft het aantal gelijke spelen. Ietwat gechargeerd zou je kunnen zeggen dat het dus alles of niets is bij de Veense blauwen. Puur cijfermatig is dat natuurlijk ook zo. Maar als je wat nuances aanbrengt bij de verliespartijen tegen Scheveningen en SC Genemuiden, die met wat meer geluk nog een punt of zelfs punten hadden op kunnen leveren, dan gaat die vlieger niet helemaal op. Dit alles neemt niet weg dat de overige vier verliespartijen tegen IJsselmeervogels, Excelsior Maassluis, ONS Sneek en HHC Hardenberg niet geboekt kunnen worden onder de noemer pech of iets dergelijks. Nee, aanvoerder Simon Brouwer en/of reserve captain Wilco den Hartog en hun kompanen kunnen die nederlagen zichzelf aanrekenen en er viel dan ook weinig op af te dingen. Kortom, ook weer gechargeerd, het was niets.
Dit betekent in het geheel niet dat de discipelen van coach Assink niet kunnen voetballen, want anders kun je niet zeven mooie overwinningen boeken. Met als hoogtepunten en/of spektakelstukken de uitwedstrijden tegen Spakenburg en Sparta Nijkerk en als kroon de fantastische overwinning tegen de huidig koploper Kozakken Boys.
Op zich is met zo’n alles of niets ‘spelletje’ niet zoveel mis. Want je kunt b.v. nu eenmaal aan het einde van de rit beter 15x winnen en hetzelfde aantal verliezen, dan 10x winnen, 10x gelijkspelen en 10x verliezen. Het eerste resultaat levert tenslotte in totaal vijf punten meer op en dat kan in deze topklasse waar nu, met uitzondering van de huidig ranglijstaanvoerder, iedereen weer kortjes bij dichtjes staat zo maar vier of vijf plaatsen schelen aan het einde van de competitie.
Alleen is het voor de Assink-formatie dan nu wel tijd geworden om de verhouding tussen winst en verlies een stuk scherper te stellen, in het voordeel van het eerste cijfer, dan de huidige 7 versus 6. Tenminste als G.V.V.V. de intentie heeft om nog mee te gaan strijden om de hoofdprijs, want dat was toch de insteek aan het begin van deze topklasse jaargang. En ook een logische ontwikkeling na de eerdere vijfde, derde en tweede plaats in de topklasse geschiedenis.


Roy Terschegget (r.) zorgde voor het slotakkoord op 3 mei. De andere drie afgebeelde spelers met v.l.n.r. de gebroeders Jeffrey & Kevin Winter en Dennis van Meegdenburg, die verantwoordelijk was voor de 2-0, zijn er komende zaterdag niet meer bij. Jeffrey Winter en Dennis van Meegdenburg gingen met voetbalpensioen en Kevin Winter komt nu uit voor FC Lisse. Hoewel voetbalpensioen voor Van Meegdenburg eigenlijk niet helemaal waar is, want bij G.V.V.V. 3  laat hij met een behoorlijke regelmaat de doelpunten van hoofd of schoen vertrekken. Ja, de oude sluwe vos is zijn haren al lang geleden verloren, maar z'n streken nog lang niet. Mede daardoor is het dit seizoen gepromoveerde derde elftal op het moment koploper in de reserve 2de klasse D, met 20 punten uit negen duels en een doelsaldo van 35-11. Foto: Dick Gijsbertsen

Geschiedenis
Op sportpark De Middelmors in Rijnsburg werd G.V.V.V. in de drie voorgaande topklasse seizoenen ‘vermorzeld’. Er kwamen daar uitslagen op het scorebord te staan van 7-2, 3-1 en 4-1. In Veenendaal werd dit langzamerhand rechtgezet. De eerste ontmoeting eindigde nog in een zeer fortuinlijke 2-3 zege voor de gasten, in een pot voetbal die reclame was voor de topklasse. In seizoen ’12-’13 werd er remise overeen gekomen, beide teams scoorden eenmaal. En op 3 mei van dit jaar boekten de Veenendalers de allereerste overwinning topklasse overwinning op de geel-zwarte formatie van trainer Oosterlee. Simon Brouwer opende in de eerste helft de score, gevolgd door goals van Dennis van Meegdenburg en Roy Terschegget na de thee. Door die 3-0 winst bleef G.V.V.V. in de race voor het kampioenschap en haakte Rijnsburgse Boys definitief af. Want met nog één duel te gaan stonden G.V.V.V. en Spakenburg op kop met een gelijk aantal punten. En u weet allemaal hoe dat afliep. De ‘onzen’ wonnen in en bij Barendrecht en de blauwe Westmaat bewoners versloegen in Sassenheim  het al gedegradeerde Ter Leede, waarna de ontknoping plaatsvond in Volendam en G.V.V.V. de zege en het kampioenschap moest laten aan de Spakenburgers.
Rijnsburgse Boys ondervond aan het begin dit seizoen nog de nadelige gevolgen van die ontmoeting, want Mark van den Boogaart moest, net als invaller Benito Olenski, in het tweede bedrijf voortijdig van het veld vertrekken door directe rode kaarten. En die tellen nu eenmaal mee voor het begin van een nieuwe competitie jaargang, waardoor Boogaart een aantal duels niet speelgerechtigd was. Olenski vertrok naar de zaterdagtak van HFC EDO en moest daar zijn schorsing uitzitten.

Déjà vu
Door de drie competitie nederlagen op rij zou je mogen concluderen dat G.V.V.V. figuurlijk als een aangeslagen bokser in de touwen hangt. Daarbovenop kwamen dan ook nog eens de veldverwijderingen afgelopen zaterdag in Hardenberg van Wilco den Hartog en Rodny Hofman in de met 5-1 verloren wedstrijd van het plaatselijke HHC. Een déjà vu dus, met nu G.V.V.V. in de slachtofferrol. Beide zijn veelal basisspelers, maar zullen deze wedstrijd nu aan zich voorbij moeten laten gaan. Rechtsachter Rodny Hofman kan zijn schoenen alvast in het vet gaan zetten, want vanwege zijn directe rode kaart en de vijfde gele kreeg hij in totaal drie duels schorsing aan de broek en voor hem is het dus nu al winterstop. Middenvelder en reserve captain Wilco den Hartog kwam er redelijk genadig vanaf en hoeft slechts één wedstrijd toe te zien en is dus volgende week weer speelgerechtigd.
Maar dit alles betekent wel dat de blauwen momenteel in de hoek zitten waar de klappen vallen. Dus aangeslagen zeker, maar nog niet knock-out. Er zal moeten worden teruggevochten, te beginnen tegen de ‘Uien’, zodat zij bij G.V.V.V. niet gaan zorgen voor extra tranen met tuiten.