Voorbeschouwing G.V.V.V. – Sparta Nijkerk

14 januari 2015

Komende zaterdag is het weer zover, het spel gaat weer op de wagen, zouden ze in wielerkringen zeggen. In voetbaltermen spreken we dan vaak over wedstrijden om het ‘echie’. En dat gaat dus zaterdag gebeuren na een pauze, ook wel winterstop genaamd, als de zaterdag topklasse competitie aan het tweede bedrijf zal gaan beginnen.
Er is getraind en geoefend, maar de spelers staan weer te popelen om hun voetbalkunsten te kunnen vertonen, en de technische staf gaat hopelijk genieten van wat zich binnen de lijnen van het voetbalveld zal gaan afspelen. En dat laatste geldt natuurlijk ook voor de supporters en neutrale toeschouwers.
Voor G.V.V.V., wat gastheer zal zijn voor Sparta Nijkerk, dus de eerste serieuze voetbalklus van dit nog prille jaar 2015 die ze bijzonder graag met een goede start willen beginnen. Maar dat geldt uiteraard evenzo voor de oranjehemden uit Nijkerk, die nog een appeltje te schillen hebben met de Veenendalers, vanwege de eerdere 3-5 nederlaag op sportpark De Ebbenhorst.

Uniek

Sparta Nijkerk keerde na drie seizoenen afwezigheid, aan het begin van deze vijfde topklasse jaargang, terug op het hoogste zaterdag amateurniveau. Ze waren er dus bij tijdens de geboorte van deze klasse in 2010, maar moesten daar ook gelijk weer afscheid van nemen. Een 15de stek was onvoldoende voor handhaving. Maar de sportieve ambities van de Ebbenhorst bewoners bleef onverminderd hoog en via een 5de, 6de en vorig seizoen een kampioenschap in de hoofdklasse is het verloren gegane terrein terug gewonnen. En daarmee zetten de mannen van trainer Simon Ouaali tegelijkertijd een nieuw uniek feit neer. Want samen met HSV Hoek zijn zij de enigen die er in slaagden, om met één seizoen eerdere topklasse ervaring achter de naam, weer op dat niveau terug te keren. CSV Apeldoorn, Flevo Boys, Montfoort, S.V.Z.W. DETO en Jodan Boys kunnen hen dat niet nazeggen. En van Ter Leede, wat afgelopen seizoen debuteerde en ook direct weer afdaalde, zal gezien de huidige stand op de ranglijst mogelijk hetzelfde kunnen worden gezegd.

Rust in de tent
Met die promotie waren de Spartanen weer waar ze wezen wilden, namelijk zo hoog mogelijk acteren op de voetballadder, maar dat niet ten koste van alles. Moed, beleid, trouw, maar vooral geduld en geen gekke dingen doen, zijn de pijlers waarop dit succes rust. Niet kopen om het kopen, maar in alle rust bouwen aan een topklasse waardige selectie.
Dit alles gebeurde en geschiedt nog steeds onder de bezielende leiding van de gepokt en gemazzelde technisch manager Harry Hamstra c.s. Die ook, ietwat gechargeerd, aangaf dat het verschil tussen de top- en hoofdklasse, niet één maar twee klassen is. Daarom kregen de Nijkerkers als eerste zeer reële doelstelling mee, handhaven op dit niveau.   
Voorlopig lukt dat, want Sparta staat met een twaalfde plek op de ranglijst precies veilig. Als daarvoor nu de handtekening voor zou mogen worden gezet, zou een ieder die de oranjehemden lief heeft dat ongetwijfeld direct doen. Maar uiteraard blijft de ambitie om de tweede helft van de competitie die positie te gaan verbeteren en wordt er ook al naar volgend seizoen gekeken, want regeren is tenslotte vooruitzien.
Het is voor de fans van Sparta Nijkerk dan ook mooi om te constateren dat de succesvolle trainer Simon Ouaali onlangs een contract voor onbepaalde tijd ondertekende en zijn takenpakket uitgebreid zag worden door mede verantwoordelijk te worden voor de jeugdopleiding. Hoogstwaarschijnlijk mede daardoor volgden in zijn voetsporen in korte tijd maar liefst elf A-selectie spelers. Waaronder sterkhouders zoals captain Tim Muller, doelman Kevin Rijnvis, Sebastian van Kammen, Donny van der Wal, Stefan Fredriksen, Frank Tervoert, en Bilal Amarzagouio. Kortom de fundering is alweer gelegd om rustig verder te bouwen.


Danny van Brenk (l.) en Youssef Atibi zorgen op 3 oktober 2009 voor onrust bij doelman Sven Onland. Foto: Dick Gijsbertsen.

Bijzonder
De resultaten die de Ouaali-brigade dit seizoen neerzet in de topklasse zijn op minst bijzonder te noemen. Verliezen doen ze niet zoveel (5x), er zijn maar vijf concurrenten die minder verliespotjes achter hun naam hebben staan. Maar daar staat dan weer slechts een trio winstpartijen tegenover. En daarmee behoren ze samen met Excelsior Maassluis, SC Genemuiden en Ajax tot de ploegen die de minste driepunters hebben binnen gesleept.
Een snelle rekenaar zal bij het lezen hiervan al direct hebben vastgesteld dat het aantal gelijke spelen dan maar liefst acht stuks behelst. En daarmee zijn de Spartanen momenteel onbetwist kampioen van de huidige stand in deze topklasse. Met zes draws volgen Capelle, Barendrecht, HHC Hardenberg, ONS Sneek en Ajax op gepaste afstand.
Even ter vergelijking: G.V.V.V. verloor zeven duels, maar eindigt qua gelijke spelen op de bodem van die virtuele ranglijst, want bij hen staat de teller als enige deelnemer van de zestien nog steeds op nul. Ja, en iedere voetballiefhebber weet als je de keuze zou hebben tussen viermaal winnen en datzelfde aantal verliezen, of achtmaal gelijkspelen, waar die op zou vallen. De eerste keuze levert nu eenmaal vier winstpunten meer op.

Nog meer bijzonder
Het feit dat de Nijkerker voetballers er op de eigen Ebbenhorst nog niet in slaagden om een winstpartij te pakken is nog meer bijzonder dan bovenstaande. Want door de bank genomen veroveren acht van de tien clubs de meeste punten op de eigen thuishaven. Sparta dus niet dit seizoen, want van de acht thuisduels werden er vier gelijkgespeeld en vier verloren, terwijl er buitenshuis drie werden gewonnen, vier gelijk gespeeld en slechts één verloren. Laat dit op voorhand voor G.V.V.V. een eerste waarschuwing zijn.
Daarnaast waren de Spartanen betrokken bij de drie, tot nu toe, doelpuntrijkste wedstrijden dit seizoen. Zowel bij Sparta Nijkerk – Kozakken Boys (0-8), Sparta Nijkerk – G.V.V.V. (3-5) als SC Genemuiden – Sparta Nijkerk (4-4) viel er maar liefst te genieten van acht treffers, althans als je supporter bent van de koploper, G.V.V.V. of neutrale toeschouwer. Goede tweede in dit rijtje is de wedstrijd SC Genemuiden – Scheveningen (3-4).
Ook opvallend is dat spits Frank Tervoert met z’n elf goals een flink deel van de totale productie (28) voor zijn rekening heeft genomen en daarmee de gedeelde derde plaats in de topscorerslijst inneemt. Die had zelfs ongedeeld met Hielke Penterman van HHC Hardenberg kunnen zijn, als Tervoert niet een strafschop had gemist in de wedstrijd tegen Capelle (2-2). Maar zeker zo opvallend zijn de vijf doelpunten van aanvoerder en centrale verdediger Tim Muller, want hij neemt daarmee op de interne topscorerlijst de tweede plaats in achter Tervoert.

Trainingskamp
Na het echec, halverwege november tegen huidig koploper Kozakken Boys, herstelde de oranjehemden zich meer dan prima. Want in de vier wedstrijden die daarop volgden, voordat de winterstop begon, werd niet meer verloren. Driemaal gelijk (Hoek, Capelle en Excelsior M.) werd prachtig onderbroken door een 0-2 winst bij IJsselmeervogels. Met die resultaten in de koffer werd er begin deze maand vertrokken naar een paar dagen trainingskamp onder de rook van Barcelona. Gespeeld werd er daar niet, maar aan de teambuilding gewerkt, zoals dat zo mooi heet, des te meer. Afgelopen zaterdag volgde er dan alsnog een oefenduel. De soevereine koploper Katwijk uit de hoofdklasse B kwam sportpark De Ebbenhorst met een bezoek vereren, nadat ze eerder op de dag al hadden geoefend tegen FC Twente. Daardoor werd de Katukker-selectie in tweeën gedeeld, in een ochtend- en middagploeg. Sparta Nijkerk versloeg de middagploeg met 4-2, door goals van Guillermo Pengel (2x), Dimitri Djollo (1x) en een eigen doelpunt van Katwijk.


Joey Snijders zorgt op 3 oktober 2009 voor de aansluitingstreffer 1-2. Hij en Simon Brouwer zijn de enige twee die nu ook nog deel uitmaken van de A-selectie. Foto: Dick Gijsbertsen.

Geen trainingskamp
De Assink-brigade vertrok niet naar verre oorden, maar trainde op het vertrouwde sportpark Panhuis, zodat de selectiespelers gewoon thuis bij vrouw, vriendin of moeder en vader konden verblijven, in de aanloop naar de hervatting van de competitie. Uiteraard werd, om het spelritme weer op te pakken, er een drietal oefenduels gespeeld. In eigen huis werd zondag hoofdklasser Juliana ’31 met 3-1 verslagen en afgelopen zaterdag volgde een ritje naar Den Bosch. Alwaar werd aangetreden tegen Jupiler League deelnemer FC Den Bosch. Lang leek G.V.V.V. aan het langste einde te trekken door een vroege goal van Martin van Eck. Maar in de slotfase deden een strafschop en een eigen doelpunt van Bart Hulsbos de Veenendalers alsnog de das om. Maar er kon terug worden gezien op een prima optreden tegen de hoger ingeschaalde profs.
De generale repetitie vond afgelopen dinsdagavond plaats toen G.V.V.V. een bezoek bracht aan kersverse zondag topklasser USV Hercules in Utrecht. Het werd een matig sluitstuk van de oefenperiode, want G.V.V.V. dolf met 2-0 het onderspit.

Niet compleet
Waar het er naar uitziet dat onze opponent geen last heeft van schorsingen en blessures, wel staan er vijf spelers op scherp, is dit voor de blauwen wel het geval. Sterkhouders Bart Hulsbos, Tom Oostinjen en Wilco den Hartog zullen vanwege het uitzitten van (nog) één wedstrijd schorsing zeker op het wedstrijdformulier ontbreken. Hiermee is dan meteen wel duidelijk dat coach Assink sowieso zal moeten improviseren tegen zijn oud-werkgever, want hij was aan begin deze eeuw drieënhalf seizoen in dienst bij de Nijkerkers. Gelukkig keerde captain Simon Brouwer daarentegen terug van een enkelblessure en speelde tegen Hercules ruim een uur en zal ook zaterdag wel weer paraat staan. Of dat dan als centrale verdediger is, zoals in Utrecht, of dat Simon dan weer op z’n vertrouwende ‘tien positie’ speelt moeten uiteraard overlaten aan de heren die daar voor doorgeleerd hebben.

Twee waarschuwingen voor de prijs van één
Na de slechte novembermaand volgden twee overwinningen op Ajax en Barendrecht in december en daarmee kwam G.V.V.V. weer een beetje boven Jan. Het zal nu de kunst worden om net zo’n start te maken als vorig seizoen. Want in 2014 begonnen de blauwen met een 1-1 gelijkspel in Hardenberg en daarna werd zesmaal achtereen een driepunter bijgeschreven en dat leverde ook nog eens de koppositie op.
Maar waar we eerder in deze voorbeschouwing al een waarschuwing uitdeelden aan de pupillen van oefenmeester Assink vanwege de uitresultaten van de Spartanen is een tweede hopelijk ook niet aan dovemans oren gericht. Want van de laatste zes confrontaties (van seizoen ’03-‘04 t/m ’09-‘10) op het sportpark Panhuis tussen G.V.V.V. en Sparta Nijkerk wonnen de gasten er maar liefst vijf en de thuisploeg slechts één. De allerlaatste vond plaats op 3 oktober 2009 en toen trok Sparta met 1-3 aan het langste einde. Kortom de ‘Nijkerker kat’ is er geen een om zonder handschoenen aangepakt te kunnen worden.