Voorbeschouwing G.V.V.V. – SV Juliana ‘31

3 januari 2015

De kalkoenen, rollades en gourmetschotels - altijd weer populaire vleesgerechten bij de kerstdis - zijn weer verorberd. De champagne kurken hebben weer voor een extra deukje in het plafond gezorgd en de vuurpijlen, gillende keukenmeiden, kanonslagen enz. zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. Samenvattend, de feestdagen zijn weer voorbij gevlogen en dus moet de draad van het ‘gewone leven’ weer worden opgepakt.
 

Dit geldt ook voor de A-selectie van onze vereniging. Die in de voorbereiding op de hervatting van de zaterdag topklasse competitie, die op zaterdag 17 januari zal gaan plaatsvinden met het thuisduel tegen Sparta Nijkerk, eerst een drietal oefenduels zal gaan afwerken. In tegenstelling tot vorig seizoen, toen er alleen maar thuis werd gespard, staan er nu twee uitduels op de programmarol. Maar het spits zal worden afgebeten door zondag hoofdklasser SV Juliana ’31 uit Malden, die komende dinsdagavond de ‘blauwe zijde’ van het sportpark Panhuis met een bezoek komen vereren. Daarna volgt op zaterdag 10 januari het uitduel in stadion De Vliert in Den Bosch en is Jupiler League deelnemer FC Den Bosch de gastheer en opponent. De oefencampagne wordt op dinsdagavond 13 januari afgesloten. Dan gaat de Assink-brigade een bezoek brengen op sportpark Voordorp te Utrecht waar zondag topklasser USV Hercules als tegenstander zal gaan optreden.

Koningin Juliana
In bijna ieder gehucht, dorp of stad tref je wel een Julianastraat, weg, laan, plein, boulevard, dreef, allee, etc. aan. Allemaal vernoemd naar wijlen onze voormalige vorstin Juliana. Voetbalclubs met die naam zijn veel dunner gezaaid. Logisch natuurlijk, want er zijn nu eenmaal veel meer straten, wegen, etc. dan voetbalverenigingen.
Om precies te zijn, er bestaan in ons land drie voetbalclubs met die naam. En toeval of niet, er zijn er twee waarvan de thuishavens zich hemelsbreed op circa 12 kilometer van elkaar bevinden. Want op die afstand ligt het Juliana Sportpark van Juliana Mill t.o.v. De Broeklanden waar SV Juliana ’31 haar thuiswedstrijden afwerkt. De derde voetbalclub met die naam moeten we een stuk verderop zoeken. Dat is namelijk s.v. Juliana ’32 uit Hengelo.
Van dit trio heeft Juliana Mill het eerstgeboorterecht want zij bestaan al sinds 1 augustus 1919 en daarmee gaan zij dus richting eeuwfeest.

Vruchtbaar voetbal plekje
G.V.V.V. gaat haar krachten dus meten met Juliana'31 uit Malden. Het Gelderse dorp met circa 12000 inwoners grenst aan Molenhoek (noordelijkste dorp van Limburg) en ligt niet ver van Cuijk, dat dan weer in de provincie Noord Brabant ligt. Maar ook Groesbeek en Nijmegen liggen op een steenworp afstand en met het noemen van die plaatsnamen zal bij menig (amateur)voetballiefhebber een belletje gaan rinkelen. Op een stukje Nederland, van pak hem beet 15 x 15 kilometer, treffen we dus naast Juliana ’31 ook Achillles ’29, De Treffers en Germania uit Groesbeek, NEC uit Nijmegen en JVC Cuijk aan. Een zeer vruchtbaar plekje voor het Nederlandse voetbal, want deze streek bracht al diverse bekende voetbalnamen voort. Onder andere: Jan(tje) Peters, Henk Grim, Arno Arts, Frans Janssen, Willem Janssen, Tini Ruijs, Theo Bos, Jasper Cillessen, Eric Meijers, Bram Nuytinck en Frans Thijssen. Nuytinck en Thijssen zijn zelfs geboren Maldenaren en zetten hun eerste stappen op het voetbalveld bij Juliana ’31.

Stormachtige ontwikkeling
Van al die bekende namen hierboven van clubs en/of spelers/trainers is de voetbalclub Juliana ’31 toch wel een beetje een groentje. Maar deze echte dorpsclub maakt de laatste jaren een stormachtige ontwikkeling door en is meer dan prima op weg om zich te profileren in de top van amateurvoetbal. In jaargang ’05-’06 speelde de rood-gelen nog in de 3de klasse van het zondagvoetbal. Die klasse was trouwens pas voor het eerst in haar geschiedenis bereikt in 2002. Via de omweg van een periodekampioenschap in 2006 werd de 2de klasse bereikt. En dat niveau was men ook snel ontgroeit, want via een tweede plek, en in het seizoen daarna een kampioenschap, stootte Juliana ’31 door naar de 1ste klasse. Het debuut op die trede van de voetballadder werd een geweldig feest in Malden. Want zeer overtuigend (een doelsaldo van 60-22, uit 22 duels zegt genoeg) werd opnieuw een kampioenschap veroverd en dus gingen de Maldenaren naar de hoofdklasse. Ook dat debuut in ’09-’10 verliep zeer voorspoedig want de discipelen van toenmalig trainer Rob Bouman eindigden meer dan keurig op de laatste plaats van het zogenaamde linker rijtje (7de).

Ieder voordeel heb z’n nadeel
Als je in zo’n korte tijd bent omgeturnd van eenvoudig dorpsclubje tot landelijk bekende amateurvereniging dan is het logisch dat ook de accommodatie aan de eisen des tijds en voorschriften van de KNVB moet voldoen. Toen Juliana ’31 naar de hoofdklasse promoveerde waren zij de enige club in haar competitie zonder tribune. Inmiddels staat er op het sportpark De Broeklanden een tribune en daar gaat een leuk verhaal achter schuil. In het tweede hoofdklasse-seizoen vond de club ‘via via’ en met behulp van speuren op internet een tribune in Friesland die beschikbaar kwam doordat twee voetbalverenigingen aldaar gingen fuseren. De demontabele tribune werd op een trailer gezet en vanuit het hoge noorden naar Malden gereden. Destijds was het maar de vraag voor hoelang de tribune op het sportpark zou blijven staan aangezien de gemeente plannen had voor een nieuw sportpark. Inmiddels is bekend geworden dat deze plannen voorlopig niet doorgaan en voorziet deze ‘Friese’ tribune de bezoekers van de wedstrijden van Juliana ’31 prima onderdak.


De 'Friese' tribune op sportpark De Broeklanden in Malden. Foto: Sjoerd van Leeuwen


Op naar de top
Na al die voorspoed moest een keer een terugslag komen, dat kon bijna niet anders. En dat gebeurde, zoals zo vaak, in het tweede jaar op een nieuw hoog niveau. Juliana ’31 speelde zich in ’10-’11 ternauwernood veilig via een 11de plek en daarna door het winnen van een zogenaamde promotie/degradatie wedstrijd, die zelfs door strafschoppen beslist moest worden.
Het lesje bleek geleerd, want via een 9de plek in de volgende jaargang bleef Juliana ’31 keurig hoofdklasser. Ook in ’12-’13 blies men haar partijtje meer dan aardig mee, en dat is eigenlijk een eufemisme. Een 6de plek was op zich al een uitstekende prestatie, maar tussendoor werd ook de tweede periodetitel veroverd. Dit gaf dus recht op deelname aan het klassenperioden kampioenschap. Die deeltitel werd ten koste van Alcides en MSC veroverd. Met nog twee barrage wedstrijden voor de boeg zou het sprookje voor de rood-gelen helemaal waar kunnen worden. In acht seizoenen van derde- naar de topklasse!!

Sprookje wordt waar
In Hoensbroek werd EHC met 0-2 aan de zegekar gebonden, waarna de thuiswedstrijd op sportpark De Broeklanden in een spectaculaire 5-5 eindigde. De allesbeslissende eenmalige wedstrijd zou moeten worden gespeeld tegen de winnaar van het tweeluik Haaglandia – Alphense Boys. Maar in Alphen aan den Rijn ontaarde de tweede ontmoeting dankzij spelers en supporters van de thuisclub in een schop- en matpartij. De tuchtcommissie boog zich erover en de uitkomst daarvan was dat Alphense Boys werd teruggezet naar de 1ste klasse en Haaglandia topklasser bleef. Daarmee was automatisch het duel tussen de Rijswijkers en de Maldenaren van de baan en mocht Juliana ’31 zich voor het eerst in haar geschiedenis topklasser noemen.

Sprookje aan duigen
Helaas bleek die laatste stap omhoog net een brug te ver. Want vorig seizoen ondervond de ploeg van trainer John Thijssen, die Rob Bouman in 2012 was opgevolgd, aan den lijve het verschil tussen hoofd- en topklasse. Uit 30 duels werden twintig wedstrijdpunten gepakt waarmee de 15de positie werd ingenomen. Dat was ruimschoots onvoldoende om zich te handhaven. Die magere resultaten kostte oefenmeester Thijssen begin maart van het vorige jaar z’n baan. Toenmalig en huidig assistent-trainer Jord Roos nam zijn taken waar, maar kon dus ook degradatie niet voorkomen.


Nieuwe roerganger
Naast de terugkeer naar de hoofdklasse moesten de bobo’s van Juliana ’31 dus ook op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Die werd gevonden in de persoon van Arnold Brehler. De 46 jarige inwoner van Heelsum speelde in zijn actieve voetbalcarrière voor o.a. IJsselmeervogels, FC Wageningen en De Bataven uit Gendt. Bij laatstgenoemde voetbalclub was Brehler maar liefst in totaal negen seizoenen lang assistent- en hoofdtrainer. Onder zijn leiding promoveerde deze club - waar ook oud G.V.V.V.-speler/trainer Frans Koenen in een verder verleden zeven seizoenen de scepter zwaaide - naar de hoofdklasse.

Op de weg terug?
Op voorhand lijkt de aanstelling van Arnold Brehler door de technische commissie een goede keuze geweest te zijn. Want in  de zondag hoofdklasse C doet Juliana ’31 tot nu toe volop mee in de strijd om de titel. Net als G.V.V.V. in haar klasse, neemt de rood-gele Maldense formatie een gedeelde derde plaats in op de ranglijst. Maar waar de ploeg van Erik Assink tien punten achterstand heeft op koploper Kozakken Boys, bedraagt deze bij onze gasten slechts drie. Sneek Wit Zwart gaat aan de leiding met 26 punten uit dertien duels, gevolgd door MSC met 25. Daarachter volgen met ieder 23 punten op doelsaldo ROHDA Raalte, Juliana ’31 en RKHVV. Opvallend daarbij is dat onze opponent scoren niet tot eerste deugd heeft verheven, want 22 goals spreekt niet echt tot de verbeelding. Maar daarentegen geeft de defensie zeer weinig weg (14 treffers) en daarmee lijkt de sterkte van de ploeg dus aan de zogenaamde ‘achterkant’ te zitten.
In tegenstelling tot G.V.V.V. kende Juliana ’31 een prima novembermaand. Driemaal winst en eenmaal gelijk, maar de laatste twee duels voor de winterstop gingen helaas teloor. Quick ’20 en Achilles 1894 wonnen beide met 2-1 en daardoor werd het mogelijke koploperschap uit handen gegeven. Maar al met al ligt Juliana ’31gewoon prima op koers om het verloren gegane terrein terug te veroveren. De voorzetting van die koers zal dan moeten geschieden op 25 januari aanstaande wanneer de competitie wordt hervat met een thuisduel tegen directe concurrent RKHVV. En wie staat er bij die Huissense ploeg aan het roer ……? Juist ja, Frans Koenen.


De toegangspoort tot de thuishaven van SV Juliana '31. Foto: Sjoerd van Leeuwen. 

Puzzelen
Voor coach Erik Assink, die tot heel veel vreugde van de A-selectie en zowat ook alle blauwe fans, half december aangaf nog een jaar aan het roer te blijven staan, zullen de komende oefenwedstrijden hoogstwaarschijnlijk in het teken staan van experimenteren met de opstelling. Want iedereen die G.V.V.V. van nabij volgt zal ongetwijfeld weten, dat als op 17 januari as. de competitie wordt vervolgd met de thuiswedstrijd tegen Sparta Nijkerk, hij geen beroep kan doen op de sterkhouders Bart Hulsbos, Tom Oostinjen en Wilco den Hartog.
Dit trio verdedigers/middenvelders moeten allen (nog) één wedstrijd schorsing uitzitten vanwege gele en/of rode kaarten. Daarnaast is het de vraag hoe het vleugelverdediger Rodny Hofman is vergaan na zijn operatie aan neus en luchtwegen, die toch wat niet verwachte complicaties opleverden. Is Hofman weer geheel fit of heeft hij toch nog wat extra tijd nodig om op z’n oude niveau te komen? Want Rodny speelde, mede door zijn drie duels schorsing, de laatste keer op 22 november jl. Kortom voldoende gepuzzel voor de technische staf hoe een en ander ingevuld dient te gaan worden. En daar is dan de oefenwedstrijd tegen Juliana ’31 een mooie gelegenheid voor.

Begint 2015 met winst?
Vanmorgen hebben de Assink-discipelen de training hervat, die ongetwijfeld in het teken heeft gestaan van eerst maar eens even de stramme spieren losmaken, na al dat feestgedruis in de afgelopen weken. Hoewel er natuurlijk ook al een aantal spelers waren die tijdens het Jan Rebergen zaalvoetbaltoernooi al actief zijn geweest. Maar in de zaal of op het veld, dat is nogal een cruciaal verschil, dus iedereen zal wel weer even hebben moeten wennen op de kunstgrasmat. Komende maandagavond volgt dan nog een training en dan kan er dus dinsdagavond weer gedaan worden wat voetballers het liefste doen, namelijk een spelletje voetbal spelen. En als dezelfde drive en inzet wordt getoond als tijdens de laatste competitiewedstrijd in en bij Barendrecht (1-2 winst) dan zou het mogelijk moeten zijn om Juliana ’31 voor de eerste keer in de onderlinge ontmoetingen te verslaan. Want dat gebeurde nog niet. Niet zo vreemd overigens, want beide ploegen troffen elkaar slechts eenmaal eerder in de bestaansgeschiedenis. Dat was in de voorbereiding op het seizoen ’11-’12 tijdens het toernooi van JVC Cuijk. De blauwen en de rood-gelen deelden toen in Cuijk gebroederlijk de punten. Dennis van Meegenburg zette G.V.V.V. toen in het eerste bedrijf op voorsprong. Na de pauze zorgde Spaan voor de gelijkmaker. Rodny Hofman leek met nog ruim een kwartier te spelen de winnende te hebben gemaakt. Maar daar dacht Van den Cruijsen anders over, want hij bepaalde in de laatste minuut van het duel de 2-2 eindstand. De aansluitende strafschopserie, voor een bonuspunt, werd wel door G.V.V.V. in haar voordeel beslecht. Roy Terschegget, Martin van Eck, Joey Snijders en Rodny Hofman schoten raak, Michiel van der Valk miste. Voor Juliana ’31 deden Custers en Van den Cruijsen Van der Valk na, Verstegen, Van de Burg en Zeller troffen wel doel.

G.V.V.V. – SV Juliana ’31 begint om 20.15 uur op het sportpark Panhuis.