Voorbeschouwing G.V.V.V. – SV Spakenburg

7 mei 2015

Nog tweemaal vijfenveertig minuten te gaan en dan zijn de 30 ingeplande wedstrijden van de topklasse in het seizoen ’14-’15 ten einde en kan de definitieve eindbalans worden opgemaakt. En daarbij komen dus vragen bovendrijven als:
Behouden de Kozakken Boys hun voorsprong op onze gasten en gaat het kampioensdundoek wapperen op sportpark De Zwaaier in Werkendam? Of kan Spakenburg er opnieuw een barrageduel uitslepen en via die omweg de titel prolongeren?
En bij welke vereniging wordt het tranen met tuiten huilen vanwege directe degradatie? Hoek, ONS Sneek en Sparta Nijkerk zijn daarvoor de kandidaten. Bij een van die drie zal de vreugde waarschijnlijk net zo groot zijn als bij de (mogelijke) kampioen, want degene die zich direct handhaaft is dan van alle zorgen vrij. Het behalen van de p/d-plek (13de) zorgt in dat kamp dan waarschijnlijk nog voor een zucht van verlichting, want er volgt dan nog een herkansing om het topklasserschap veilig te stellen.
Kortom bloedstollend, angstaanjagend, zinderend, doorslaggevend, kardinaal, essentieel, toppunt, apotheose, zenuwslopend, cruciaal, opwindend, fascinerend, meeslepend, etc. etc. En zo zijn er nog wel een aantal andere bijvoeglijke naamwoorden en/of synoniemen te bedenken die de lading dekken als speeldag 30 komende zaterdag haar aanvang neemt en er om circa 16.30 uur met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid een aantal beslissingen zijn gevallen.

Net als in de film(wereld)?

Sommige films worden vooraf bewust al in meerdere afleveringen verdeeld, zoals b.v. The Godfather en Lord of the Rings. Maar er zijn ook films die door hun succes de scenarioschrijvers en/of producenten aanspoorden om er vervolgdelen op te maken. Beste voorbeelden daarvan zijn o.a. The Matrix, Back to the Future, Beverly Hills Cop en Naked Gun. Films met steeds dezelfde personages, een eigen verhaal, maar toch heel veel op elkaar lijkend.
Aan deze laatste soort films heeft de programmaplanner van de KNVB mogelijk inspiratie ontleend toen hij/zij het programma van dit seizoen in elkaar knutselde.


Rik van der Eerden (14) heeft de 2-3 gemaakt in en bij Barendrecht en hield daarmee G.V.V.V. in de race om het kampioenschap op 10 mei 2014. Foto: Dick Gijsbertsen.

Slotscène ’13-‘14
Want u weet allen ongetwijfeld nog wat er vorig seizoen gebeurde. Voor de allerlaatste speeldag (10 mei) stonden Spakenburg en G.V.V.V. exact gelijk in punten (51) aan de top met IJsselmeervogels (50) en HHC Hardenberg (48) nog op de loer. Beide moesten in een uitduel tegen respectievelijk het al gedegradeerde Ter Leede, en Barendrecht er voor zorgen dat de winst zou worden veilig gesteld om de concurrenten geen kans te geven om zich ook nog te gaan bemoeien in de strijd om de titel. Dat gebeurde dan ook.
Waar de blauwe Westmaat bewoners al vroeg in de wedstrijd een 0-2 voorsprong namen en deze in de tweede helft nog zagen vergroot, door een valse hattrick van Kees ‘Pier’ Tol, en daarna Ter Leede in slotminuut de spreekwoordelijke eer redde, was het op sportpark De Bongerd in Barendrecht voor de blauwe Panhuisbewoners billenknijpen geblazen en was Spakenburg gedurende een minuutje of tien virtueel kampioen.
Een vroege 2-0 achterstand werd na een dik uur spelen nog wel goedgemaakt door Dennis van Meegdenburg en Sherwin Grot, maar de winnende, die nodig was om een barrageduel uit het vuur te slepen, liet op zich wachten tot in de 6de minuut van de blessuretijd. Toen schoot invaller Rik van der Eerden (nu DOVO, en volgend seizoen AZSV) een groot deel van blauw Veenendaal in vuur en vlam door de 2-3 op het bord te schieten.
Twee weken later volgde voor G.V.V.V. alsnog de deceptie en voor Spakenburg de euforie, want in het Kras-stadion te Volendam behaalden de mannen van toen debuterend trainer Jochem Twisker een 2-1 winst en daarmee de tweede topklassetitel. 

Aanloop naar de slotscène ’14-‘15
Een goede scenarist gaat natuurlijk z’n fantasie gebruiken om niet in herhaling van zetten te vervallen en daarmee een slechte recensie te krijgen voor een volgend deel van een film. Een aanpassing van tijd en plaats en een zogenaamde ‘overleden’ hoofdrolspeler die eruit geschreven moet worden zijn de trucs die dan goed werken. Die leerschool heeft de programmaplanner van de KNVB goed in zijn/haar oren geknoopt, of was het toch gewoon toeval toen het programma van de zaterdag topklasse ergens vorig jaar juli bekend werd gemaakt?
Hoe het ook zij, de voorlaatste speeldag van dit seizoen kende een soortgelijke apotheose als vorig jaar. Want afgelopen zaterdag waande Kozakken Boys zich na het met 2-1 gewonnen thuisduel, tegen het fraai omhoog geklommen Excelsior Maassluis, zich ook gedurende een aantal minuten virtueel kampioen. Want op de blauwe zijde van sportpark De Westmaat in Spakenburg hielden de thuisploeg en Barendrecht zich lang in evenwicht (1-1). En ook nu was een invaller spits het goudhaantje, want Peter de Lange scoorde in de 3de minuut van de blessuretijd de 2-1 en hield daarmee zijn ploeg in de race voor een eventuele prolongatie van de titel.


Peter de Lange (r.) heeft de 2-1 gemaakt op sportpark De Westmaat en hield daarmee vorige week zaterdag zijn ploeg in de race om de prolongatie van de titel. Foto: svsTV.nl

Slotscène ’14-‘15
De ‘overleden’ hoofdrolspeler Ter Leede uit deel I werd dus vervangen door Kozakken Boys, maar de overige drie, Spakenburg, Barendrecht en G.V.V.V. bleven dezelfde. Tijd en plaats zijn iets anders en ook de uitgangssituatie verschilt een tikkie van die van deel I, maar de spanning hoe dit scenario tot een einde zal komen is er zeker niet minder om.
Voor de thuisploeg is er niets meer te winnen of te verliezen. De troost- of een hoofdprijs in de vorm van een (periode)titel zijn al veel langere tijd uit het zicht verdwenen, en dat geldt ook voor de gevaarlijke streep.
Door de eclatante 1-7 overwinning van afgelopen zaterdag op degradant SC Genemuiden is G.V.V.V. ook sowieso verzekerd van een plaats in het zogenaamde linkerrijtje en is er alleen nog de uitdaging om mogelijk één of twee plaatsjes te stijgen op de ranglijst. Maar dan moeten er wel punten worden gepakt tegen de Spakenburger blauwen. Echt belangrijk is dat niet en daarom kunnen aanvoerder Simon Brouwer c.s. zonder druk of spanning en frank en vrij aan dit treffen gaan beginnen.
SV Spakenburg kent de stress van winnen wel. Want de kampioen van vorig seizoen, is nog steeds in de race om deze te prolongeren. De achterstand op huidig koploper Kozakken Boys is 3 punten, en dus zal deze laatste competitie wedstrijd winst op moeten leveren om nog op gelijke hoogte te kunnen komen met de ranglijstaanvoerder. Daarnaast zullen de Werkendammers, die op bezoek gaan in en bij Barendrecht, hun duel moeten verliezen.
Als dat scenario, die iedere blauwe Spakenburger natuurlijk van harte wenst, uitkomt dan volgt er, net als vorig seizoen, een barrageduel. Want het doelsaldo, wat bij zo’n verondersteld draaiboek in het voordeel van Spakenburg zou uitvallen, is niet doorslaggevend.
Mogelijke plaats van handeling is dan opnieuw het Kras-stadion in Volendam, want dat is door de KNVB nu bij voorbaat alvast gereserveerd.

Wie gaat dit blauwe onderonsje winnen?
Het uitgangspunt van dit blauwe onderonsje is hiermee kraakhelder geschetst. Maar we mogen er vanuit gaan dat G.V.V.V. dat niet letterlijk zal gaan nemen, want onderonsje staat voor gezellig samenzijn. De Assink-brigade is zeker niet van plan om voor de gezelligheid cadeaus te gaan uitdelen, hebben ze al laten weten, en zullen dus alles in het werk gaan stellen om de slotwedstrijd van het seizoen ’14-’15 in eigen huis tot een goed einde te brengen. Maar ook afscheid nemend trainer van Barendrecht, Jack van den Berg, heeft al in de pers laten doorschemeren dat hij zijn club absoluut niet wil verlaten met een nederlaag, dus ook de koploper zal op heel veel weestand kunnen rekenen.
Winnaars zullen in ieder geval de penningmeesters zijn van Barendrecht en G.V.V.V. want er zal ongetwijfeld veel voetbalvolk afkomen op deze cruciale duels. Ook de telecom providers zullen goede zaken doen, want het sociale media verkeer, het bezoeken van teletekst pagina’s zal ook ongetwijfeld een grote vlucht nemen. En ook de radiozenders die live aanwezig zijn hebben vast een grote luisterdichtheid.
Laten we hopen dat de beste moge winnen, maar nog veel belangrijker is dat Team Hope zich een winnaar mag noemen, want zij zullen tijdens G.V.V.V. – Spakenburg gaan collecteren om een mooie opbrengst te behalen voor hun poging om dit jaar Alpe d’Huzes 6x te gaan beklimmen.

G.V.V.V. – Spakenburg begint om 14.30 uur en zal onder leiding staan van Dhr. W.H. Bronsvoort uit Deventer, die zal worden geassisteerd door Dhr. M. van Essen en Dhr. J. van Dijk. Vierde official is Dhr. T. de Gast.
Voor assistent scheidsrechter Johan van Dijk wordt dit tevens zijn laatste duel. Na 36 jaar als scheidsrechter, waarvan de laatste 12 jaar als vlaggenist op het hoogste amateurniveau, gaat hij nu fluit en vlag definitief in de wilgen hangen. Bij deze bedanken wij Johan alvast voor de jarenlange trouwe dienst op en langs de velden, want u weet, zonder dit soort mensen kan ons geliefde spelletje geen doorgang vinden.

(Klik op het logo voor nadere  informatie over Team Hope).