Voorbeschouwing G.V.V.V. – SV Spakenburg (achtste finale districtsbeker)

28 maart 2015

Blauwe klassieker
 

Opnieuw een confrontatie tussen Veenendaals- en Spakenburgs blauw. G.V.V.V. en Spakenburg hebben iets met, en tegen elkaar. We hebben er al eens eerder melding van gemaakt, Spakenburg is namelijk ‘kampioen tegenstander’ van G.V.V.V. in competitieverband, sinds de oprichting van onze club in 1947. Maar liefst 70x eerder, van 2de klasse tot en met topklasse, wedstrijden om de zaterdagtitel, en vorig seizoen een beslissingsduel om het topklasse kampioenschap meegerekend, stonden zij al tegenover elkaar. Tellen we daar dan ook nog de duels bij op in de nacompetitie, KNVB- Districts- en NCRV-beker, en de oefenpotjes, dan komt het totaal uit op 77. Met het aanstaande bekerduel vergroten de bewoners van de blauwe zijde van sportpark De Westmaat het aantal onderlinge ontmoetingen dus nog eens extra.
Of G.V.V.V. andersom ook ‘kampioen tegenstander’ is voor Spakenburg weten we niet, mede omdat zij al uit 1931 stammen en daarom al veel meer duels op hun conto hebben staan. Maar dat de Veense blauwen in de top tien zullen belanden als concurrent waartegen het meeste aantal keren is gespeeld, lijkt ons gezien voornoemd cijfer geen boude veronderstelling. Misschien is hier een schone taak weggelegd voor de Spakenburger archivarissen en zouden zij onze inschatting eens kunnen toetsen. Maar waar of niet waar -  en met de allerlaatste speeldag van de topklasse competitie op 9 mei as. nog in aantocht en G.V.V.V. – SV Spakenburg op het programma – toch mogen we met zekerheid vaststellen dat ook deze bekerontmoeting een hele echte blauwe klassieker is.

Wat prevaleert, of wordt het alles of niets?

“Drukke en zware tijden voor G.V.V.V.”, schreven we in de aanloop naar de wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen HHC Hardenberg, als gevolg van vier geplande duels in tien dagen. Maar opponent Spakenburg zit in zo’n zelfde schuitje. Eigenlijk objectief gezien, is dat schuitje waarin de pupillen van trainer Jochem Twisker zitten, zelfs nog wat zwaarder beladen dan dat van de Veenendalers. Want zij zijn samen met Kozakken Boys nog steeds de gedoodverfde kampioenskandidaten voor de topklassetitel in seizoen ’14 –’15. En als tweevoudig titelhouder schept dat natuurlijk verplichtingen t.o.v. zichzelf, maar ook, en misschien wel bovenal, t.o.v. de grote en fanatieke supporters- en sponsorschare. Kortom volop druk, die Spakenburg nog geprobeerd heeft van de ketel te halen, door dit bekerduel verplaatst te krijgen naar een eerdere of latere doordeweekse avond, maar gezien de al overvolle agenda van de gastheren was dat absoluut geen optie.
Die druk zal met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid aanstaande zaterdag het stoompunt ruimschoots gaan overtreffen, want dan staat de moeder aller amateurs derby’s te wachten voor Spakenburg. Ze moeten dan op bezoek aan de overzijde van sportpark De Westmaat, om het tegen de rode aartsrivaal op te nemen. En iedereen die het amateurvoetbal volgt, al is het maar een heel klein beetje, weet dat dit de wedstrijd der wedstrijden is. De vergelijking met Ajax – Feyenoord, of andersom, van het amateurvoetbal, gaat hier zeker meer dan op.
We lazen zelfs dat er naast buitenlandse pers, ook bezoekers uit Frankrijk, België, Engeland en Duitsland te verwachten zijn, die de unieke dorpsderby sfeer eens in hun leven willen proeven. En dan zijn er in Spakenburg-Bunschoten en omstreken ook nog eens supporters van de rooien of blauwen die beweren dat alle andere wedstrijden verloren mogen worden, als je maar van de aartsrivaal wint. Dit soort aanhangers zal niet dik gezaaid zijn, maar het geeft de impact nog maar eens aan van IJsselmeervogels versus Spakenburg, of andersom.
Als de vuren dan na die derby zijn gedoofd aan de Westdijk, dan mag Spakenburg zich op paasmaandag gaan opmaken om in de bollenstreek FC Lisse te gaan bestrijden, die de punten nog wat punten nodig hebben om definitief het hoofd boven water te houden in de topklasse.
Al met al dus, naast deze achtste finale in de districtsbeker West I, zijn er voorlopig nog twee, en misschien wel meer, finales te gaan voor onze gasten. Het is dan ook de vraag of Spakenburg op twee paarden gaat wedden, en dus alles of niets gaan spelen, of wordt de troefkaart gespeeld die Spakenburg vorig seizoen de titel bracht en wordt deze bekerwedstrijd gezien als een serieuze training in de aanloop naar de nog komende finales?


Net als Maurice van der Wilt bij Spakenburg, is Roy Terschegget topscorer bij G.V.V.V. in de bekerwedstrijden, mede door zijn valse hattrick in de wedstrijd tegen HSV Wasmeer. Beiden hebben vijf treffers achter hun naam staan. Kan Roy dinsdagavond opnieuw zijn vuist ballen en de handen van de toeschouwers op elkaar krijgen?

Cijfertjes
Overall, in competitieverband gezien, is Spakenburg veelal de baas in de onderlinge wedstrijden. De percentages winst, gelijk en verlies uit de voorgaande 70 duels verhouden zich als: 51% - 23% - 26%. Maar uitgesplitst, sinds de twee kemphanen elkaar in de topklasse bestrijden, heeft G.V.V.V. een aardig inhaalslagje geboekt. Van de tot nu toe gespeelde acht confrontaties, inclusief het beslissingsduel vorig seizoen in Volendam, wonnen de Veense blauwen er vijf, was er eenmaal een gelijkspel, en werd er dus tweemaal verloren. Maar heel Veenendaals blauw zou er heel veel voor over hebben gehad als dat mooie reeksje omgedraaid was geweest, wat dat zou hebben betekent dat niet Spakenburg haar tweede titel had veroverd in de topklasse, maar G.V.V.V. haar eerste. Het zijn gedane zaken en die nemen nu eenmaal geen keer en bovendien is ‘bekeren’ toch iets anders als de competitie, je krijgt maar eenmaal de gelegenheid om je tegenstander te verslaan.

Wel cupfighters, weinig succes
Beide blauwe clubs blazen door de bank genomen, in de afgelopen seizoenen, altijd hun partijtje wel heel aardig mee in deze zogenaamde ‘kleine beker’. Achtste- kwart- halve- en finale halen geschied met een zekere regelmaat, maar de hoofdprijs winnen is zeldzaam. Zowel in Spakenburg, als in Veenendaal, staat er slechts één zo’n kleinood te pronken in de prijzenkast.  

Toenmalig aanvoerder Antonio Aguilar Aguilera toont de gewonnen districtsbeker in West I.

Op sportpark De Westmaat dateert die alweer van 1985. Die op de blauwe zijde van het Panhuis is een heel stukje jonger. In 2006 werd onder leiding van toenmalig trainer Peter Visee in Almere die cup veroverd. Visee was toen bezig aan z’n eerste seizoen bij de Veense blauwen nadat hij in de vier jaar daarvoor Spakenburg onder z’n hoede had gehad. En juist Spakenburg was tegenstander in die finale en dolf met 1-3 het onderspit.
Drie jaar later was Spakenburg opnieuw finalist, maar ook toen moesten ze het hoofd buigen. Op de eigen Westmaat waren onze rode overburen met 3-4 het sterkst en dat nog wel na een 3-1 voorsprong voor de gastheren. Op datzelfde sportpark overkwam G.V.V.V. dat ook op 15 mei 2013. In de finale werd een 1-2 voorsprong door Argon teniet gedaan en ging de ondertussen opgeheven zondagtak van de Mijdrechters door een 3-2 winst met de beker aan de haal. Voormalig Spakenburg speler Karim Elkaddouri toen in Veenendaalse dienst scoorde de openingstreffer en Maurice van der Wilt, nu dus weer in Spakenburgse gelederen, zorgde voor de 1-2. Tom Oostinjen, volgend seizoen blauwe Westmaat bewoner, moest zeven minuten voor tijd met een rode kaart vertrekken.
Hoezo hebben Spakenburg en G.V.V.V. iets met en tegen elkaar??

De weg naar de achtste finale
Diverse spelers van onze gasten moesten in de vorige ronde zelfs snippermiddagen opnemen om dat duel af te kunnen werken. Sterker nog, er moest zelfs een boottocht worden ondernomen om op de plaats van bestemming te komen. Want de opponent was zondag derde klasser Texel ’94. En om op tijd weer terug te kunnen komen, met de laatste boot naar Den Helder, stond het aanvangstijdstip op het Waddeneiland op 17.00 uur. Dit alles vormde geen belemmering om het klassenverschil tot uitdrukking te brengen. Door vier treffers van Maurice van der Wilt, daar heb je hem weer, en één van de clubtopscorer Kees Tol werd het uiteindelijk 1-5. Maar ook in de twee voorgaande ronden werd er lustig op los gescoord. Vierde klasser NITA en hoofdklasser De Zouaven gingen met respectievelijk 4-0 en 6-2 in Spakenburg de bietenbrug op.
Maar ook G.V.V.V. liet zich in scorend opzicht zien in de drie voorgaande bekerduels. De allereerste KO-ronde bezorgde de Veenendalers zelfs een aantekening in de geschiedenis boeken van de vereniging. Want HSV Wasmeer werd met 13-1 verslagen en dat betekende de grootste overwinning ooit in een officiële wedstrijd. Daarna werd zondag topklasser Koninklijke HFC, ook het op eigen Panhuis, op een 4-2 nederlaag getrakteerd en als laatste werd in Akersloot de plaatselijke trots Meervogels ’31 met 1-4 verslagen waardoor G.V.V.V. in deze achtste finale belandde.

Slechte en goede generale
G.V.V.V. kreeg in de generale repetitie vandaag tegen HHC Hardenberg een flinke tik om de oren. Zelf wisten ze alleen wat marginale kansen te creëren, terwijl de Hardenbergers een mooi rendement haalden uit de geboden mogelijkheden en daarom stond er na negentig minuten spelen een geheel terechte 0-4 op het scorebord. Spakenburg op haar beurt, behaalde zonder echt florissant te spelen wel een overwinning op ONS, en stuurde de Friezen met een 3-1 nederlaag terug naar Sneek. Bovendien zagen ze grote concurrent Kozakken Boys drie punten verspelen bij FC Lisse en dus is de achterstand weer teruggebracht naar twee punten op de koploper. Kortom de blauwen gasten zitten in een lekkere positieve flow en daartegen zullen aanvoerder Simon Brouwer c.s. zich met hand en tand moeten verweren voor een goed resultaat om een plaatsje te veroveren in de kwartfinale.


Michiel van der Valk (l.) nam vorig seizoen afscheid van G.V.V.V. Samen met v.l.n.r. de ondertussen weer tijdelijk teruggekeerde Dennis van Meegdenburg, Koen Oost en Niels Willemse.

Speciale fans
Naast alle G.V.V.V.-ers die natuurlijk hopen op het bereiken van de kwartfinale, is er nog een speciaal iemand die daarvoor wellicht wat kaarsjes heeft aangestoken. Dat is namelijk onze oud-aanvoerder Michiel van der Valk. Tot en met vorig seizoen zeven jaar lang steunpilaar van de G.V.V.V.-defensie en tegenwoordig spelend voor zaterdag eerste klasser JSV Nieuwegein. Want juist de ploeg van Michiel gaat in de kwartfinale op bezoek bij Spakenburg of G.V.V.V.
De ex-captain liet vorige week in een wedstrijdverslag in het AD optekenen dat hij vurig hoopte en droomde dat hij nog een keer zijn (niet geringe) voetbalkunsten mocht vertonen op de blauwe zijde van het sportpark Panhuis. Dat dit ook geldig is voor zijn tweelingbroer Daan, die drie jaar lang het G.V.V.V. tenue droeg, en nu ook uitkomt voor JSV, lijkt ons vanzelfsprekend. Misschien is de tweeling Van der Valk wel live aanwezig om nog voor nog voor de nodige support te zorgen en hopelijk te zien dat dat hun droom wordt bewaarheid.