Voorbeschouwing G.V.V.V. – SVV Scheveningen

15 april 2015

Nog drie competitieduels te gaan en dan zijn, uitzonderingen daar gelaten, alle beslissingen gevallen. Waar gaat de vlag in top? In Werkendam bij Kozakken Boys, of gaat Spakenburg er voor de tweede keer is successie met de schaal vandoor? Of komt er, net als vorig seizoen, een alles beslissende wedstrijd tussen deze beide kemphanen?
En bij welke drie clubs gaan de tranen met tuiten rijkelijk vloeien als blijkt dat het aantal behaalde punten na dertig wedstrijden spelen te weinig is om zich ook volgend seizoen topklasser te mogen noemen? En wie van de huidige competitiegenoten moet na speeldag 30 nog gaan leven tussen hoop en vrees om via de p/d-duels het vege lijf te redden? Kortom op de diverse sportparken van collegae topklasser staan de zenuwen weer strak gespannen bij spelers, staf en supporters de komende speeldagen, te beginnen aanstaande zaterdag.

Geen zenuwen

Voor onze eigen blauwen, vorig seizoen dus nog hoofdrolspeler in de verlenging van de competitie, gelden al deze vraagtekens niet. Staande aan de onderkant van het zogenaamde linkerrijtje valt er niets meer te winnen, maar ook niets meer te verliezen. De enige vraag die nog rest is, quo vadis? Ofwel, waarheen gaat gij?
Gaan aanvoerder Simon Brouwer c.s. alles in het werk stellen om nog een paar plaatjes te stijgen, want dat is gezien de geringe verschillen in de subtop zeker nog mogelijk. Of hebben de krachten verslindende laatste weken, waarin het topklasserschap definitief werd geprolongeerd, dermate veel energie gekost, dat het hoofd dat zeker nog wel wil, maar dat het lichaam het af laat weten en er daarom pas op plaats moeten worden gemaakt, of zelfs het rechterrijtje in zicht komt?
Hoe het ook zij, G.V.V.V. kan zich zonder zenuwachtig te maken, gaan richten op het één na laatste thuis treffen in deze competitie jaargang waarin SVV Scheveningen te gast zal zijn.


Martin van Eck opende op 8 februari 2014 de score, dat deed hij niet zo acrobatisch als op deze foto, maar het doelpunt telde evengoed. Foto: Dick Gijsbertsen.
 

Zo goed als geen zenuwen
Met deze geestesgesteldheid kan de ploeg van trainer John Blok, in twee perioden nu bezig aan zijn totaal elfde seizoen bij de Scheveningers, en ook volgend seizoen weer als leidsman voor de troepen, beginnen aan de wedstrijd op het sportpark Panhuis. Rekenkundig gezien zijn de kustplaatsbewoners dan nog wel net niet geheel veilig, zeven punten liggen ze voor op een p/d-plek, maar in de praktijk is de groen-zwarte formatie dat zo goed als zeker van prolongatie. Omdat diverse directe en indirecte degradatie kandidaten nog onderlinge ontmoetingen moeten afwerken in de laatste drie competitie ronden.
Daarmee kun je met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vaststellen dat Scheveningen zich ruimschoots een blijvertje heeft getoond in deze zaterdag elite klasse en volgend seizoen voor de vierde keer deelnemer zal zijn.

Weer een stapje omhoog?
Scheveningen arriveerde één seizoen later dan G.V.V.V. in de topklasse. Via een kampioenschap in de hoofdklasse B, met één punt voorsprong op huidig koploper Kozakken Boys, werd in jaargang ’12-’13 de hoogste trede bereikt. Het debuut was alleszins bevredigend, want op een tweetal kleine dipjes na, handhaafde zij zich moeiteloos boven de fatale streep en eindigden op een elfde positie in de eindrangschikking.
Vorig seizoen was het competitie verloop wat grilliger. Er was een pikstart die op speeldag vijf zelfs het koploperschap opleverde, maar die druk zorgde voor een soort van vrije val. Die werd pas gestopt net voor, en na de winterstop, waarin vier duels tien punten opleverden. Daarna werd dat seizoen probleemloos uitgespeeld, met een totaal aantal punten van 43 en een negende plek als eindresultaat.
Op die positie staan de mannen van aanvoerder John Nieuwenburg nu ook en is het verloop van deze jaargang een bijna exacte kopie van die van vorig seizoen. Koploper aan het begin, een vrije val, en daarna volgde opnieuw herstel, al bleven de resultaten wisselvallig. Vooral tot aan afgelopen zaterdag toen in de vijf voorgaande wedstrijden maar eenmaal werd gescoord. Die 1-0 thuis tegen Capelle thuis leverde wel de enige driepunter op. Want de drie andere wedstrijden gingen verloren en de 0-0 tegen FC Lisse bracht maar één schamel puntje in het laatje.
Maar in het duel tegen ONS toonde Scheveningen afgelopen zaterdag haar veerkracht. De Friezen werden met duidelijke cijfers (5-0) teruggezonden naar Sneek en die drie punten bleken o zo belangrijk, want daarmee werd een flinke barrière opgebouwd t.o.v. de gevarenzone.
De captain, die na dit seizoen zijn actieve voetbalcarrière (die Nieuwenburg voerde langs Sparta Rotterdam, Ajax, FC Dordrecht, Helmond Sport, Haarlem en de afgelopen vijf seizoenen Scheveningen) inruilt voor het assistent trainerschap bij z’n club, zal vast en zeker, samen met zijn ploeggenoten, de ambitie hebben om dit seizoen de negende plek te verbeteren. Een goede stap in die richting zou winst op G.V.V.V. zijn, en met die insteek zal Scheveningen dan ook ongetwijfeld naar Veenendaal komen.


De gezichtsuitdrukking van Scheveningen doelman Tom Boks zegt genoeg. Hij moest in de laatste ontmoeting op het sportpark Panhuis viermaal de gang naar het net maken. Hier is hij net gepasseerd door Koen Oost (nu VVA '71) die het slotakkoord neerzette. Foto: Dick Gijsbertsen.

Opnieuw een ‘clean sheet’?
Als de Assink-brigade er geen wedstrijd om des keizers baard van wil maken tegen Scheveningen, zouden ze zichzelf twee opdrachten moeten inprenten. De eerste is om sportieve revanche te nemen tegen de badplaats gasten. Want de competitie ouverture op 23 augustus vorig jaar op sportpark Houtrust in Scheveningen ging met 4-2 verloren. Binnen het half uur had doelman Christian de Haan al driemaal het speeltuig uit het net moeten halen. Leroy Resodihardjo (2x) en Mehmet Aldogan waren de veroorzakers daarvan. Net voor rust maakte Joey Snijders – hopelijk kunnen na de update van deze week over niet al te lange termijn nog positief nieuws brengen over z’n toestand na het dramatische auto-ongeluk half februari – de aansluitingstreffer. En toen Roy Terschegget na een klein uur spelen voor de 3-2 zorgde leek het weer een wedstrijd te worden. Kansen kwamen er zeker, maar de afronding faalde en in blessuretijd gooide de nu geblesseerde topscoorder Aldogan (10 treffers) de deur in het slot.
De tweede opdracht is om het tot nu toe opgebouwde ‘clean sheet’ thuisrecord in stand te houden en dit niet te gunnen aan de opponent. Want tweemaal eerder kwam Scheveningen op bezoek op de blauwe zijde van het sportpark Panhuis en beide keren waren de gastheren ruimschoots de sterkste. De eerste keer, in ’12-’13, werd het 3-0 en vorig seizoen deden de Veenendalers er nog een schepje bovenop, 4-0.
Hoewel de generale repetitie afgelopen dinsdagavond in de kwartfinale van de districtsbeker tegen JSV Nieuwegein (1-0 winst) qua voetbal niet het beste, van de mogelijkheden die G.V.V.V. in potentie in zich heeft, naar boven bracht zullen Assink-pupillen op voorhand willen tekenen voor zo’n zelfde uitslag. Want daarmee zouden beide opdrachten naar behoren zijn ingevuld en kan er voorlopig weer even naar boven worden gekeken.
 

De aftrap op het sportpark Panhuis zal plaatsvinden om 14.30 uur en het signaal daarvoor zal worden gegeven door Dhr. F.R. de Winter (Blaricum) die scheidsrechter van dienst is.