Voorbeschouwing G.V.V.V. – vv Capelle

30 oktober 2014

T is weer voorbij die die mooie beker
De deelname daaraan begon zowat een jaar geleden
Ah, je dacht dat er geen einde aan kon komen
Maar voor je ’t weet is heel die beker
Al weer lang verleden

Deze variant op het refrein van de hitsingle van Gerard Cox uit 1973 kan wellicht door spelers, staf en supporters van G.V.V.V. tot lijflied worden verheven. Want voor de derde keer in successie mocht er worden deelgenomen aan de KNVB beker en evenzovele keren eindigde het sprookje voortijdig tegen de diverse BVO’s. Het is een droomscenario om het meerdere rondes daarin uit te houden, zoals in het seizoen ’11-12 toen de kwartfinale werd bereikt en AZ ook tegenstander was. Maar zover komen zijn de zeldzame uitzondering op de regel, want gisteravond waren de ‘betaalde broeders’ uit Alkmaar met 0-5 te sterk. Voor G.V.V.V. nu zaak om de hoofden fris te maken en te gaan denken aan nieuwe kansen om volgend seizoen weer van de partij te zijn op die ‘bekerparty’. Dit kan aanstaande zaterdag al een feit worden, door eigen kunnen en met wat hulp van de concurrentie. Daarom maar snel de blik naar voren en dat doen we door te gaan voorbeschouwen op G.V.V.V. versus Capelle.

Stabiele topklasser met één haperingetje
Op het vorig seizoen na, toen Capelle precies boven de fatale streep eindigde (12de positie), toonde de groen-zwarte formatie zich een prima deelnemer aan de crème de la crème van het zaterdagvoetbal. Want vanaf de start van de topklasse in ’10-’11, hoorden ze erbij. Geen echte pieken en ook geen dalen, dat geven namelijk de overige eindposities, een 6de, 10de en 7de plek, in de eindrangschikking weer.  
Terug redenerend is die slechtste prestatie in vier seizoenen topklasse voetbal eigenlijk een beetje vreemd. Theo de Boon stond voor het eerst voor de groep na drie seizoenen RVVH onder zijn hoede te hebben gehad, en Capelle had tevens flink de bezem gehaald door de selectie. Maar liefst twaalf nieuwe namen prijkten op de spelerslijst. En dan zou je zeggen, trainer en spelersgroep hebben gewenning nodig om resultaten te kunnen boeken. Maar niets van dat alles, Capelle kende vorig jaar een pikstart en nestelde zich na één derde van de competitie in de top vier. Met ook nog eens een topklasserecord voor doelman Nick van der Ploeg die maar liefst 615 minuten achtereen niet hoefde te vissen, uiteraard ook met dank natuurlijk aan zijn defensie.
Helaas voor de Capellenaren en hun aanhang kreeg die vloeiende start geen vervolg en kwam de klad erin, dus eigenlijk tegenover gestelde van wat je zou mogen verwachten. Dit kostte De Boon, die al had bijgetekend voor nog een seizoen, uiteindelijk in april zijn job. Assistenten Ben Kinds en Arne van Gelder namen het roer over, met een uiteindelijk goed gevolg, want het topklasse-schap bleef behouden.

Nieuwe leider en nieuwe spelers
Ton van Bremen werd gevraagd om als nieuwe hoofdtrainer te gaan fungeren. De 46-jarige oefenmeester zou eigenlijk bij de jeugd op het sportpark 't Slot aan de slag gaan, maar door het ontslag van Theo de Boon werd de 46-jarige trainer benaderd om het vlaggenschip onder zijn hoede te nemen. En dat was ‘an offer you can’t refuse’.
De voormalig profvoetballer van Excelsior, NAC en Vitesse was al vier jaar eerder assistent-trainer geweest bij Capelle, om daarna hoofdtrainer te zijn van SC Feyenoord en Excelsior '20 en dus iemand die het klappen van zweep kent.
Maar ook werd Capelle geconfronteerd met spelers die stopten en/of verkasten. Dus ook nu moest de selectie weer worden aangevuld met nieuwe namen. Opvallend daarbij was dat er drie spelers bijkwamen met een FC Dordrecht verleden, namelijk Jair Balrak, Wilbert Kousemaker en Cecilio Lopes. Daarnaast werden Frank Karreman (RVVH), Felino Jardim (Xerxes/DZB), Dwight Krolis (Katwijk), Vladimir Smirnov (Excelsior R’dam), Bob Vermunt (Barendrecht) en Nick Vervoort (Neptunis-Schiebroek) aangetrokken om de Slotbewoners te versterken.

Herhaling van de geschiedenis
Uiteraard hopen alle fans van Capelle dat dit niet zal gaan geschieden, althans niet voor wat de betreft de geschiedenis van vorig seizoen. Want ook nu kent de nieuwe trainer, en een qua aantal, redelijk vernieuwde selectie een prima start. Samen met o.a. de oudgedienden Nick van der Ploeg, Jerry Tieleman, Kay Blokland, Gertjan Rothman, Jamie Jaliens en captain Lars Bosscha zijn de prestaties ruim voldoende om over naar huis te schrijven, want daarvan getuigd de huidige 3de plek. Dus een vrije val, zoals als dat vorig seizoen gebeurde, moet nu absoluut worden voorkomen.
Waarin de geschiedenis zich wel mag herhalen voor de fans, is het feit dat de mannen uit Capelle aan den IJssel over het algemeen kunnen bogen op een ijzersterke defensie. In de vier voorgaande seizoenen behoorde die steeds tot de minst gepasseerde van alle topklasse deelnemers. Dit is ook een van de kenmerken van de ploeg geworden, sterk verdedigen en vanuit de snelle omschakeling toeslaan indien mogelijk. Als je het negatief benaderd zou je kunnen zeggen, countervoetbal is hun eerste natuur. Maar andersom gezien is spelen naar de bijzondere kwaliteiten die je in een elftal hebt, en die ook kunt uitbuiten, een sterke kant.
En ook dit seizoen is er voorlopig althans, weer sprake van. Want na Barendrecht is de achterhoede van Capelle opnieuw de minst gepasseerde.


Tot aan vorig seizoen behoorde Capelle tot de ‘angstgegners’ van G.V.V.V. in de topklasse. Want vier duels gingen verloren. Die omissie werd in de voorgaande jaargang rechtgezet. Thuis werd het 4-0, en op sportpark ’t Slot in Capelle aan den IJssel 2-3. In Veenendaal viel het mooiste doelpunt van de zeven. Een afstandsknal van zo’n 35 meter van Taoufik Adnane zorgde voor het slotakkoord. Op de foto wordt hij daarvoor gejonast door zijn ploeggenoten. Foto: Dick Gijsbertsen.

Geen bekerverplichtingen
Het vorige seizoen was niet helemaal kommer en kwel voor de Capellenaren, want een overwinning in de districtsbekerfinale tegen Sportlust ’46 (3-2 n.v.) leverde de ‘kleine beker’ op in West II en gaf het seizoen daarmee nog wat glans. In de landelijke kwartfinale moest men haar meerdere erkennen in IJsselmeervogels (0-2), waarvan u ongetwijfeld nog weet dat die G.V.V.V. in de halve finale uitschakelde.
Door die ‘troostprijs’ plaatste Capelle zich ook voor de ‘grote beker’. In de eerste ronde werd zondag eersteklasser EHC/Heuts met 3-2 verslagen, waarna de Oranjehemden uit Volendam op bezoek kwamen op ’t Slot. De BVO Volendam, wel te verstaan. In die wedstrijd deden de mannen van Ton van Bremen in weinig onder voor de profs, maar na negentig minuten stond er toch 0-1 op het scorebord en zat een verder vervolg er niet in. Door dat verlies hoefde Capelle zich dus niet voor te bereiden op een midweekse wedstrijd deze week en kon het zonder verplichtingen toewerken naar het treffen met G.V.V.V.
Grappig is trouwens nog wel dat districtsbeker finalist Sportlust ’46 in de eerste ronde competitiegenoot Kozakken Boys versloeg (1-2 n.v.) en nu FC Volendam heeft getroffen, waarbij de amateurs uit Woerden ook het onderspit dolven (3-0) .

Geen volgende ronde
Zoals wel gehoopt, maar niet verwacht door de blauwe aanhang, moest G.V.V.V. gisteravond het hoofd buigen voor eredivisionist AZ Alkmaar en bleef een KNVB beker stunt dus jammer genoeg uit. Geen schande uiteraard, de mannen van trainer Erik Assink konden voor de derde keer op rij met opgeheven hoofden afscheid nemen van deze ‘grote beker’. Want ook in de voorgaande seizoenen werden respectievelijk FC Groningen (1-2) en ADO Den Haag (0-3) meer dan verdienstelijk partij gegeven. En dit soort wedstrijden tegen de ‘betaalde broeders’ zijn toch voor zowel spelers, staf als supporters de krenten in de pap en ondanks het 0-5 verlies meer dan voor herhaling vatbaar.

Periodetitel
Nu de kortste weg daar naar toe, is het veroveren van een periodetitel. En juist zo’n eerste deeltitel is komende zaterdag, als er geen voetbalwonderen gebeuren op de velden, te behalen. Op voorhand is G.V.V.V. ervaringsdeskundige daarin, want in de twee voorgaande jaargangen in de topklasse, waren de beide eerste periodetitels een prooi voor aanvoerder Simon Brouwer en zijn kompanen.
En toeval of niet, opnieuw is G.V.V.V. een van de kandidaten daarvoor, maar dat geldt eveneens voor tegenstander Capelle. Waarbij ook zo klaar als een klontje is, dat de beide kemphanen dat niet geheel in eigen hand hebben. Want koploper Kozakken Boys heeft één punt voorsprong op de achtervolgers G.V.V.V. en Capelle, en bij winst in Hardenberg bij HHC gaan de Werkendammers er met die titel vandoor. Wordt dat duel daar niet beslist, of als HHC alle punten in eigen huis houdt, dan kunnen Capelle of G.V.V.V. daarvan profiteren.
Bij winst van één van die twee zijn de overige twee concurrenten Barendrecht en Scheveningen sowieso kansloos. Zo zijn er nog wel meer wat-als scenario’s te bedenken. Maar een feit is dat de Assink-brigade bij het veroveren de twee voorgaande periodetitels exact in hetzelfde schuitje zat en die toen door eigen kunnen en verlies van de grootste concurrent alsnog in de wacht sleepte. Alleen toen gebeurde dat beide keren buitenshuis. In ’12-’13 was de 1-2 winst in Vriezenveen tegen DETO voldoende, en vorig seizoen werd in Rijssen bij Excelsior ’31 door een 0-4 zege de kroon op het werk gezet.
Het is daarom de vraag of de blauwe Panhuis bewoners voor de derde keer in successie, en nu voor eigen publiek, zo’n stuntje uit kunnen halen en daarmee opnieuw verzekerd zijn van tweede ronde KNVB beker in  het volgend seizoen? 
Hieronder treft u in cijfers de situaties uit het verleden en het heden aan.