Voorbeschouwing G.V.V.V. – vv Hoogland (halve finale districtsbeker)

29 april 2015

Na een meer dan verdiende rustperiode, van anderhalve week voor onze blauwe favorieten, waarin alleen maar getraind behoefde te worden en er dus geen competitie- en/of bekerduels op het programma stonden, moet de Assink-brigade komende woensdagavond 29 april weer serieus aan de bak.
Want dan staat de halve finale te wachten van de districtsbeker West I waarin vv Hoogland, onder leiding van oud-G.V.V.V. trainer Peter Visee, te gast zal zijn op het sportpark Panhuis. En juist dit bekerduel geeft G.V.V.V. de gelegenheid om het seizoen ’14-’15 van wat glans te voorzien, want in de topklasse speelden aanvoerder Simon Brouwer c.s. een dit keer anonieme rol. Bij winst wacht namelijk in de finale een wedstrijd tegen een zeer gerespecteerde rode tegenstander, die zal komen uit de wedstrijd DOVO – IJsselmeervogels, die dinsdagavond 28 april zal gaan plaatsvinden.
Al met al dus een prachtige uitdaging voor G.V.V.V., maar ook zeker voor opponent vv Hoogland, om het beste beentje voor te zetten en het tot de finale te schoppen.

Dorpsclub in een stad

Een dorpsclub was zeker de juiste uitdrukking toen op 1 april 1946 de geboorteakte werd getekend van vv Hoogland, want toen was Hoogland, en dus ook de naamgever, nog een zelfstandige gemeente grenzend aan Amersfoort en Bunschoten. Maar ondanks hevige protesten, moest deze toen grotendeels agrarische gemeente, er in januari 1974 toch aan geloven om haar zelfstandigheid af te staan. De uitbreidingsplannen van de buurtsteden waren daar debet aan en verdeelde Hoogland uiteindelijk in een twee delen. De snelweg A1 werd de grens tussen het Amersfoortse en Bunschotense deel.
Maar dit alles had weinig invloed op het dorpse karakter van de club, want vv Hoogland beschouwd zichzelf nog steeds als een gezellige, sfeervolle en bruisende voetbaldorpsclub, voor jong en oud, voor dames en heren en voor meisjes en jongens. Tevens willen ze dat karakter ook behouden ondanks dat hun Hoogland is opgegaan in de stad Amersfoort. 

vv Hoogland omhooggevallen
De term omhoogvallen heeft in onze taal een negatieve connotatie, want dat is iets of iemand die een functie of status niet toekomt. Maar dat willen we in dit geval omdraaien, want het vlaggenschip van voetbal vereniging Hoogland is in zeer korte tijd opgeklommen van niet al te bekend vierde klasse dorpsclubje naar de bijna top van het zondagvoetbal. En dat is een prestatie van formaat die ze geheel op eigen kracht hebben bewerkstelligd en daarom ook alle lof verdiend.
Vanaf 1970 t/m 2005 speelde de wit-rood-zwarte formatie namelijk – uitgezonderd de periode ’72 t/m ’77 toen ze in de 3de klasse bivakkeerde – op vierde klasse niveau. Maar daarna ging het roer om en werd prestatievoetbal een speerpunt bij de ruim 1400 leden tellende vereniging. En met succes, want in vijf jaar tijd werd de huidige eerste klasse bereikt. Opvallend daarbij is dat alleen de drie veroverde kampioenschappen de stappen omhoog teweeg brachten, want de tussendoor veroverde periodetitels (2x) konden uiteindelijk niet worden verzilverd in promoties. En dat is iets wat hopelijk voor vv Hoogland geen trend gaat worden.

Trendbreuk moet hoofdklasse in zicht brengen
Want in 2011 aangeland in de huidige eerste klasse handhaafde men zich meer dan keurig met tweemaal een vijfde positie in de eindrangschikking. Grotendeels verantwoordelijk voor die successen was trainer Ronald Heerschop die z’n afscheid, na zeven jaar trouwe dienst, vorig seizoen luister bij zette door als runner-up te eindigen achter FC Presikhaaf (tegenwoordig AFC Arnhem) en de derde periodetitel te veroveren. Maar helaas voor hem en z’n discipelen bracht de nacompetitie opnieuw geen succes en ging AWC er met de promotie naar de hoofdklasse vandoor.
En toeval of niet, ook onder Peter Visee die afgelopen augustus de taken van Heerschop overnam, lijkt de situatie nu identiek. Vorige week zondag werd de derde periodetitel veroverd, maar de echte titel is met nog één duel te gaan en drie punten achterstand op koploper Alverna, niet direct haalbaar. Hooguit kan er op 10 mei, wanneer de laatste speeldag aanbreekt, nog een barrage wedstrijd uit het vuur worden gesleept bij eigen winst uit tegen Concordia W, en verlies van Alverna bij Rood Wit in Groesbeek.
Dus zullen de Hooglandse voetballers zich hoogstwaarschijnlijk moeten gaan concentreren op het veroveren van de klasse periodetitel ten koste van Rigtersbleek en Silvolde, en bij succes daarna op p/d wedstrijden, om via deze omweg richting hoofdklasse te gaan en te breken met voornoemde trend.
Natuurlijk gunnen Peter Visee en zijn mannen zo’n succes van harte en daarmee zou ook een gevleugelde spreuk uit zijn Spakenburg periode naar de prullenbak kunnen. Want die luidde; ‘Met Visee altijd twee’, en zou dan moeten worden gewijzigd in; ‘Met Visee doe je altijd mee’.

Dilemma
Naast Peter Visee herbergt vv Hoogland trouwens nog een technische staf medewerker die ook diverse voetsporen heeft liggen op het sportpark Panhuis. Want Visee wordt geassisteerd door Mustafa Aksit en zijn naam zal bij menig G.V.V.V.-er een belletje doen rinkelen. De ondertussen 38-jarige Turkse-Nederlander of andersom, speelde betaald voetbal bij NAC, RBC en bij twee Turkse clubs om daarna, o.a. onder het bewind van Visee, maar ook van Erik Assink, uit te komen voor Spakenburg, Kozakken Boys en opnieuw Spakenburg. Vandaar verkaste de altijd gedreven en fanatiek spelende middenvelder naar Elinkwijk en SO Soest om zijn actieve voetbalperiode in 2013 af te sluiten bij NSC.
Voor Visee en Aksit zal het gezien de competitie- en bekerontwikkelingen dus een dilemma worden, waar prioriteit aan te geven. Moet de nacompetitie alle aandacht krijgen en is beker bijzaak, of andersom? Of kan er geen keuze worden gemaakt en wordt er op twee paarden gewed, waarbij de kans op nieten in die ‘loterij’ wellicht nog wat groter wordt?

Gelukkig staan wij niet in de schoenen van deze twee voetbaldieren en hoeven daarom ook geen keuze te maken en kunnen we gewoon gaan afwachten wat er woensdagavond uit de hoge hoed wordt getoverd door de staf en spelers van vv Hoogland om G.V.V.V. af te houden van een finaleplaats.

Uitstekende vorm
Zo mogen alle, maar zeker de laatste, resultaten van vv Hoogland in de zondag eerste klasse E worden genoemd, want de derde periodetitel werd veroverd zonder één enkel punt af te staan. Acht gespeeld en 24 punten, en ook de runner-up positie staat al vast.
Dit alles wordt ook nog eens onderstreept door een mooi doelsaldo. In 25 duels scoorden de Hooglanders 48x en ze hoefden slechts 20 goals te incasseren. Luuk Voorburg is met 13 goals in 18 wedstrijden de topscorer van de ploeg van Visee en in de beker maakte de spits er ook al 4.
In de districtsbeker maakten captain Erwin Hermsen c.s. vooral indruk in de poulefase, door die als winnaar af te sluiten ten koste van hoofdklasser Magreb ’90 (2-1), en de eerste klassers ASC Nieuwland (0-2) en SO Soest (2-2).
In de vijf daarop volgende KO-ronden troffen ze het wel wat gemakkelijker met de tegenstanders, door tweemaal een vierde- een tweede- en eenmaal een derde klasser als tegenstander te loten. Maar alle wedstrijden, werden op de kwartfinale na (Zaanlandia 0-1), redelijk overtuigend in winst omgezet. En met het bereiken van deze halve finale is er in ieder geval al een eerste prijsje binnen voor Peter Visee en zijn ploeg, want ze mogen aan het begin van volgend seizoen uitkomen in de eerst KO-ronde van de KNVB-beker.

Cupfighter
Onder het bewind van trainer Erik Assink, nu bezig aan zijn vijfde seizoen in Veenendaal, toonde G.V.V.V. zich in de voorgaande vier jaargangen al een meer dan aardige cupfighter. Want daarin werden al de achtste-, kwart-, halve- en finale behaald. Helaas lukte het nog niet om het seizoen ’05-’06 te evenaren, want toen mocht G.V.V.V. door een 1-3 overwinning op Spakenburg de districtsbeker West I voor de allereerste keer in haar geschiedenis in de prijzenkast zetten.
Speciaal is natuurlijk dat dit toen gebeurde onder leiding van Peter Visee, die aan z’n eerste seizoen als trainer van G.V.V.V. was begonnen, en dat uiteindelijk bekroonde met die ‘kleine beker’ en dat ook nog eens ten koste van zijn vorige werkgever.
We gunnen onze oud-oefenmeester in zijn verdere loopbaan echt alles, behalve natuurlijk dat hij dit kunstje nu met Hoogland zal gaan flikken.
Daarom zal het dan ook de insteek zijn van zijn evenknie Erik Assink om samen met zijn pupillen dit seizoen een nieuwe poging te wagen om die beker in het bezit te krijgen. Want in een eerdere finale lukte dat toen in Spakenburg tegen Argon niet (3-2 verlies). En zoals in de inleiding al vermeld zou het behalen van de finale en daarna mogelijk de beker het seizoen ’14-’15 nog van de nodige glans voorzien. Ook gezien het klassenverschil is G.V.V.V. op voorhand favoriet en dat zal dan op het veld waargemaakt moeten worden.

De weg naar de halve finale
In tegenstelling tot onze opponent hoefde G.V.V.V. als topklasser geen poulefase te spelen, ze kwamen direct in de eerste KO-ronde. Daarin schakelde aanvoerder Simon Brouwer c.s. zondag tweede klasser HSV Wasmeer uit. Het werd een monsterscore (13-1), die zelfs als grootste overwinning ooit in de geschiedenis van de club in de boeken verdween. In de tweede KO-ronde rekende G.V.V.V. af met collega zondagtopklasser Koninklijke HFC. Op het sportpark Panhuis werd het na een 0-1 ruststand uiteindelijk 4-2 voor de blauwen.
In de enige uitwedstrijd in Akersloot tegen Meervogels ‘31werd de zondag derde klasser met 4-1 verslagen. Diezelfde cijfers kwamen op het scorebord van het sportpark Panhuis toen de blauwen het in de achtste finale moesten opnemen tegen klassegenoot Spakenburg. Het bereiken van deze halve finale koste uiteindelijk de meeste moeite, want met een minimale score werd JSV Nieuwegein dertien dagen geleden verslagen.
Dat leek wel een beetje voorbestemd, want drie kwartfinales eindigden in 1-0. Alleen Zaanlandia versus vv Hoogland vormde de uitzondering op de regel, want dat duel eindigde in 0-1.

Eerdere uitslagen
Slechts eenmaal eerder in de geschiedenis van de beide clubs speelden G.V.V.V. en vv Hoogland tegen elkaar, maar dit betrof een oefenduel. Op 11 april 2006 werd het in Veenendaal 10-1 voor de gastheren. Richard Beekink scoorde toen een valse hattrick. Wouter van Hoof, Edwin van Rooijen en Anouar Tighadouini namen ieder een duo goals voor hun rekening en een toenmalig testspeler vervolmaakte de tien. Jansen redde de eer van Hoogland. De grote nederlaag was geen schande want de bezoekers waren toen nog vierde klasser, maar promoveerden door een kampioenschap wel na lange tijd weer eens en dat was ook de aanzet van de eerder beschreven opmars.

Deze halve finale op sportpark Panhuis begint om 20.00 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Dhr. P. Henshuijs (Amsterdam), die zal worden geassisteerd door Dhr. P. Otten en Dhr. S.W.B. Kolkman.

Bron portretfoto's: website www.vvhoogland.nl

Gerelateerd artikel: Binnenkort alweer een weerzien met oude bekende