Voorbeschouwing G.V.V.V. – VVA ‘71

7 september 2014

De Voetbal Vereniging Achterberg, opgericht in mei 1971 op initiatief van de toen 19-jarige Johan van Kouterik, afgelopen januari benoemd tot erevoorzitter, en nog steeds nauw betrokken bij ‘zijn’ club, heeft zich in de afgelopen 10 jaar ontwikkeld van kleine gezellige dorpsclub die in de zogenaamde marge van het zaterdagvoetbal speelde, tot volwaardig hoofdklasse vereniging. Een prestatie van formaat voor de voetbalclub uit dit dorpje onder de rook van Rhenen en wat ook tot die gemeente behoort.

Opmars
Die opmars begon in de 5de klasse in het seizoen ’03-’04. Onder leiding van trainer Eddy Morren werd het kampioenschap veroverd ten koste van Eemboys, SVP en CDW. Na een keurige zevende plek in het debuutseizoen in de klasse hoger, en dus ruimschootse handhaving werd in het jaar daarop een derde plek bereikt en werd de 3de periodetitel veroverd. Via de nacompetitie werd uiteindelijk over de rug van vv Renswoude, die na verlenging met 3-0 werd verslagen, wederom een stap omhoog gemaakt. Handhaving was opnieuw het pandoer en ook dat lukte gemakkelijk getuige een vijfde plek in de 3de klasse D.

Blijvende ambitie
Maar nog steeds was de ambitie en de honger naar meer niet gestild in Achterberg. Oefenmeester Jan Fluit kwam, zag en overwon. Want in zijn eerste seizoen (’07-’08) pakte VVA ’71 direct de titel ten koste van TOV en Jonathan en daarmee dus promotie naar de 2de klasse. Daarmee was de koek zeker nog niet op, want de promovendus toonde zich een waardige tweedeklasser. Het debuut op dat niveau werd afgesloten met een ‘bronzen medaille’ en een eerste periodetitel. In de nacompetitie moesten de rood-blauwen het uiteindelijke afleggen tegen een andere Veense blauwe voetbalclub, namelijk De Merino’s die het alles beslissende duel met 1-0 won.

Onder het motto, nieuwe ronden, nieuwe kansen werd in 2009 begonnen aan een nieuw 2de klasse avontuur. Daarbij speelde uiteraard mee, dat in dat seizoen een plaats in de bovenste helft van de competitie voldoende zou zijn voor promotie, dit in verband met de start van de topklasse het seizoen daarop. Fluit c.s. voldeden met een derde plek ruimschoots aan de verwachtingen en opnieuw was promotie een feit.

Hoofdklasse
Het sprookje hield niet op voor de Achterbergers, want ook in de 1ste klasse bliezen zij hun partij meer dan aardig mee. Opnieuw werd de eerste periodetitel veroverd en eindigde VVA ’71 als vierde. In de nacompetitie om het hoofdklasserschap legden zij het loodje tegen Zwaluwen ’30 uit Hoorn, een bekende tegenstander van G.V.V.V.
Jan Fluit werd bedankt voor de bewezen (grote) diensten en Henk van de Pol was zijn opvolger. Onder zijn leiding was de start voortvarend en werd de eerste ‘troostprijs’ in de vorm een periodetitel gepakt. Daarna vielen de prestaties terug, maar een zesde plek in de eindrangschikking was nog steeds prima te noemen voor de tweedejaars 1ste klasser. Bovendien volgde dus opnieuw een barrage om het bereiken de hoofdklasse. En waar weinig Achterbergse fans hoogstwaarschijnlijk op hadden gerekend gebeurde toch. Via winst op Viboa (0-2) en het toch wel gerenommeerde Go Ahead Kampen (3-2) werd in 2012 de hoofdklasse bereikt.

Prachtig CV en boek
In tien jaar tijd van 5de naar hoofdklasse, er zijn maar heel weinig voetbalclubs in Nederland die zo’n CV kunnen overleggen. Een prestatie van formaat die alle lof verdient. Die successen zijn eigenlijk kort, krachtig en humorvol weergegeven in een boek met als titel ‘van Koplamp tot Tribune’ dat de geschiedenis van dit leuke dorpsclubje beschrijft.

Derde seizoen hoofdklasse
Er komen is één, er blijven is twee, dit is een ondertussen gevleugelde uitspraak in de voetbalwereld. Dat gold dus ook voor de debutant in de hoofdklasse VVA ’71. Maar opnieuw schreven captain Roy Versluis en zijn kompanen geschiedenis. Voor gevestigde namen als Huizen, Quick Boys en Bennekom eindigden zij in 2013 keurig als vijfde in de hoofdklasse A.

Een tweede seizoen op een hoger niveau is vaak moeilijker dan een eerste, dat is ook al zo’n bijna ijzeren wet in het voetbal, die VVA ’71 telkens wist te omzeilen. Maar afgelopen jaargang ging die vlieger niet meer op. Na de winterstop haperde de motor (6 punten uit 6 duels) en kwam de degradatiestreep in zicht. Dat leidde er begin maart van dit jaar toe dat oefenmeester Henk van de Pol, waarmee de samenwerking überhaupt al zou eindigen aan het einde van die jaargang, voortijdig zijn biezen moest pakken. Het duo Richard van Vliet en Marco Holster, beide assistenten van Van de Pol, namen het stokje over. Met het nodige kunst en vliegwerk speelde VVA ’71 zich precies boven de fatale streep (10de positie) en daarmee was men verzekerd van een derde seizoen hoofdklasse voetbal.

Voorbereiding onder nieuwe man
In de jacht om hier opnieuw een jaar aan vast te plakken, want dat is de insteek van VVA ’71 voor het nieuwe seizoen, wat vandaag is begonnen met de uitwedstrijd tegen Jodan Boys, en waarbij men na 26 duels hoopt op een plaats in het linker rijtje, werd in de voorbereiding gespeeld tegen VVIJ (2-2), Blauw Geel ’55 (3-1 winst) en Excelsior ’31, (3-2 verlies) de gedegradeerde topklasser.
In de zogenaamde ‘kleine beker’ werd door twee overwinningen, Rijsoord (4-0) en DESK (0-1) de knock-out fase bereikt. De derde wedstrijd in de poule tegen Heerjansdam, ook zo’n bekende uit het verleden van G.V.V.V., werd afgelast. Of deze nog wordt gespeeld, omdat het aan de stand van de poule niets meer veranderd, is op dit moment van schrijven niet bekend.
Dit alles werd gedaan onder leiding van Johan de Man de trainer/coach die werd aangetrokken als opvolger van Henk van de Pol. Ja, en die naam behoeft natuurlijk geen verdere introductie in G.V.V.V. kringen. Honderden officiële wedstrijden speelde Johan in het blauwe tenue van G.V.V.V. en na zijn actieve voetballoopbaan werd hij assistent-trainer bij ‘zijn’ club.
Via hoofdtrainerschappen bij Lunteren, WAVV en IJsselmeervogels heeft hij dus nu de Achterbergers onder zijn hoede en hopen wij dat hij deze club met zijn kennis en kunde een mooie toekomst kan bezorgen.

Johan de Man hier in duel met Marco Holster in de enige echte Veense derby, nu dus samen hoofd- en assistenttrainer bij VVA '71. Als we goed kijken zien we rechts vermoedelijk Gerard van de Pavert, ook zo'n G.V.V.V.-icoon die enige tijd geleden ook VVA '71 diende als assistenttrainer. Foto: website VVA '71

Rood en blauw
VVA ’71 zal met het kiezen van de clubkleuren bewust voor deze combinatie hebben gekozen. Niet wetende dat in de loop van de jaren daarmee toch een soort van rood-blauwe Veenendaalse connectie zou gaan ontstaan. Want als je een lijst maakt van spelers en stafleden die een DOVO en/of G.V.V.V. verleden hebben dan zou je haast kunnen constateren dat de keuze van de clubkleuren een blik in de toekomst was.

De een wat korter, de ander wat langer, maar al deze onderstaande namen horen in dit lijstje thuis. We pretenderen niet volledig te zijn maar dit lijstje geeft een aardig inzicht in de ‘transfers’ van de Veense blauwen en rooien naar Achterbergs rood-blauw.
De * geeft aan dat deze mannen nu nog actief zijn voor VVA ‘71

 

G.V.V.V. verleden

DOVO verleden

DOVO en G.V.V.V. verleden

Mourad Marbouh *

Marco Holster *

Anouar Tmim *

Roy Versluis *

Jeroen Moormans

Arent Zweistra

Siemen Eijkemans *

Roberto van Tier

Rudy van Doorn

Matthijs Boom *

Jaimy Schaap

Freek Wittenrood

Leo van Eem *

Matthieu van Ingen

Karsten Wierenga

Koen Oost *

 

 

Ricardo Vermeulen *

 

 

Johan de Man *

 

 

Jasper Bolland

 

 

Richard van Vliet

 

 

Gerard van de Pavert

 

 

Edwin Cremers

 

 

Jillert Krikke

 

 

Omar Marbouh

 

 

Weerzien
Het oefenduel van komende dinsdagavond wordt dus voor negental VVA-ers een weerzien met hun voormalige club en/of ploeggenoten. Dit zal het meeste gelden voor de sympathieke verdediger Koen Oost, want hij is de laatste die G.V.V.V. verruilde voor de Achterbergse hoofdklasser en is dus dit nieuwe seizoen daar gestart. Voor alle overige is het toch alweer wat langer geleden nadat ze hun voetsporen achterlieten op de blauwe zijde van het sportpark Panhuis. Maar het omgekeerde geldt natuurlijk ook, oudgedienden in de A-selectie zoals Simon Brouwer, Wilco den Hartog en doelman Edwin van der Klift hebben zeker nog samengespeeld met een aantal huidige spelers van de rood-blauwen, of Johan de Man meegemaakt als assistent trainer.

Oefenen
En een treffen met oud-ploeggenoten is als altijd iets bijzonders, zo’n wedstrijd wil je zeker niet verliezen. Dit geldt ook voor Roy Versluis de huidige aanvoerder van VVA ’71 en van ’05 t/m ’10 drager van het G.V.V.V. tenue. Hij was er namelijk bij toen de beide ploegen elkaar voor de allereerste keer troffen op 18 februari 2012 voor een oefenduel. De kleine flankverdediger die altijd bloedfanatiek is, slecht tegen z’n verlies kan, een goede sportman eigen, maakte toen zelfs één goal voor z’n nieuwe club. Helaas voor hem moest zijn doelman toen 8x vissen (3x Cusell, 2x Van Eck, 2x Tent Beking en 1x Anouar Tmim) waardoor er een met een dikke nederlaag terug naar Achterberg moest worden gegaan.

Zover zal Versluis het nu zeker niet willen laten komen en ook Anouar Tmim niet. Die speelde toen het laatste van zijn vijf seizoenen bij G.V.V.V. waarna hij via FC Lienden en DOVO nu bij VVA ’71 is beland. En ook Tmim zal maar wat graag nu opnieuw willen scoren, maar dan uiteraard voor zijn nieuwe club.
Beide clubs spelen dit oefenduel in de aanloop naar een nieuw competitie treffen. Voor VVA ’71 staat aanstaande zaterdag één van de regio derby’s op de programmarol. Bennekom komt op bezoek op sportpark De Meent. G.V.V.V. gaat het thuis opnemen tegen het in de topklasse teruggekeerde SC Genemuiden. 

Gerelateerd artikel: Foutje, bedankt!