Voorbeschouwing G.V.V.V. - Barendrecht

27 augustus 2014
Een herstart is op z’n plaats
 
Vorige week is een nieuw seizoen in de Topklasse van start gegaan. Zaterdag speelt G.V.V.V. de eerste thuiswedstrijd op het eigen sportpark Panhuis. Een goede start van de competitie is vaak van goed belang voor het vervolg van de competitie. G.V.V.V. kende vorige week in en tegen Scheveningen helaas een slechte start. De ploeg had zich waarschijnlijk de competitiestart anders voorgesteld, maar bleek in het begin van de wedstrijd nog niet helemaal te beseffen dat de oefenperiode afgesloten was en het om het echie ging. Tegenstander Scheveningen begon de wedstrijd niet eens zo goed, maar wist binnen korte tijd de ploeg van trainer Erik Assink op een 3-0 achterstand te zetten. Een inhaalrace leverde, behalve twee doelpunten, geen wedstrijdpunten op en derhalve kunnen we spreken van een valse start.  Aanstaande zaterdag dus hopelijk een goede herstart, tegenstander is dan de BVV (Barendrechtse voetbalvereniging) Barendrecht. 
 
Barendrecht won vorige week de eerste wedstrijd thuis tegen nieuwkomer Ajax (amateurs) met 2-0. Barendrecht kende een bliksemstart, hierbij werd het eerste doelpunt van het seizoen gescoord door Bas Mourits. Hij had hier slecht 25 seconden voor nodig. De ploeg wist het overwicht gedurende de wedstrijd niet in doelpunten uit te drukken en tegenstander Ajax kreeg gaandeweg de wedstrijd de mogelijkheid te groeien, weliswaar zonder te scoren. Een minuut voor het einde van de wedstrijd bracht Daniël Esajas de 2-0 voor de BVV op het scorebord. 
 
Voorbereiding
Barendrecht zag aan het begin van de competitie een groot aantal mutaties in de selectie. Zo’n elf spelers verlieten de vereniging (waaronder ervaren spelers als Stanley Husen, Bob Vermunt en Laurens Visser) en evenzoveel spelers kwamen de selectie versterken. Van Leonidas zondag kwamen Max van Dijk, Nick van Katwijk, Mahmut Sonmez en Patrick Stork. Van XerxesDZB kwamen Donny Navajas Sanchez en Jan Tuitel. Yorik van Deelen kwam van NAC Breda, Marvin van der Pluim van Jodan Boys, Marvin van Tienen van Smitshoek en Melvin Winterberg van Nieuwenhoorn. Recentelijk werd Tim Eekman nog toegevoegd aan de selectie. Hij kwam over van het Rotterdamse Excelsior waar hij de afgelopen vier seizoenen onder contract stond.
 
Mental Coach
Trainer Jack van den Berg gaat zijn negende seizoen in als trainer van Barendrecht. BVV Barendrecht beschikt met ingang van het nieuwe voetbalseizoen over een mental coach in haar technische staf. Clayment van Duren gaat op vrijwillige basis de spelers van de Barendrechtse hoofdmacht begeleiden op het mentale vlak. De mental coach gaat hoofdtrainer Jack van den Berg ondersteunen door spelers individueel te begeleiden en de spelers bewuster te maken van hun gedrag en handelen, binnen en buiten het veld.
 
Martin van Eck, aanstaande zaterdag samen met Taoufik Adnane jubilaris (beide speelden 100 officiële duels in het blauwe tenue), opende op 7 december 2013 de score in de thuiswedstrijd tegen Barendrecht. Die confrontatie eindigde uiteindelijk in 3-1.
 
Een stabiele topklasser
Opponent Barendrecht maakt vanaf het begin (seizoen 2010-2011) deel uit van de topklasse. Via een kampioenschap in de hoofdklasse A werd die promotie een feit. En op jaargang 2011-2012 na, kwam die deelname nooit in gevaar. In dat gewraakte seizoen waren het de zes strafpunten, vanwege het opstellen van een niet gerechtigde speler, die de Barendrechters lange tijd parten speelde. Maar via een imponerende eindsprint werd dat administratieve echec rechtgezet en eindigden de wit-roden precies boven de fatale streep op plaats twaalf. 
In het debuutseizoen stond Barendrecht op een negende plek op de ranglijst na 30 duels. In jaargang 2012-2013 verraste de Rijnmonders vriend en vijand door vice-kampioen te worden, met twee punten minder achter Katwijk, maar vóór G.V.V.V. dat heel lang als grootste concurrent werd gezien voor de titel. In de vorige jaargang eindigde Barendrecht op een elfde positie. Al met al is de conclusie simpel, BVV is gewoon een stabiele topklasser.
KNVB beker
Afgelopen woensdag is ook de eerste ronde in de KNVB beker gespeeld. De wedstrijd IJsselmeervogels - JVC Cuijk eindigde in een 3-1 overwinning voor Cuijk. Dat betekent dat G.V.V.V. in de tweede ronde, op woensdag 24 september, bij zondag-topklasser JVC Cuijk gaat spelen. Barendrecht speelde in de verlenging 2-1 tegen de Limburgse zondag-tweedeklasser De Ster. De stand na 90 minuten was 1-1. Barendrecht treedt in de tweede ronde thuis aan tegen FC Groningen.
 
Onderlinge resultaten
In het seizoen 1980-1981 (thuis 1-1) speelden G.V.V.V. en Barendrecht de eerste onderlinge wedstrijden in een competitie. Inmiddels zijn dat zo’n elf jaargangen. Beperken we ons tot de thuiswedstrijden in de Topklasse, dan komen we tot de volgende cijfers: in het seizoen 2011-2012 een 1-0 winst voor G.V.V.V., een seizoen later een 2-0 winst en afgelopen seizoen een 3-1 winst. Goede resultaten dus voor de blauwwitten. Overigens verloor G.V.V.V. in de Topklasse nog nooit van Barendrecht!
 
Voorspelling
Het is moeilijk te voorspellen wat er zaterdag gaat gebeuren. Heeft trainer Erik Assink zijn spelers weer op het juiste spoor gezet? Je kon gaandeweg de wedstrijd tegen Scheveningen zien dat G.V.V.V. opkrabbelde en beter in zijn spel kwam. De opponent had in de tweede helft vrijwel niets meer in te brengen en het vierde doelpunt was zuiver voor de statistieken. Volle concentratie in de verdediging en meer scherpte in de voorhoede zijn wel een voorwaarde om de drie punten thuis te kunnen houden. Ook rust bewaren, eigen spel spelen en niet te snel reageren op provocaties van de tegenstander helpen hierbij. Tegenstander Barendrecht is de competitie goed begonnen en zal willen voortborduren op de winstpartij tegen Ajax. 
 
Zaterdag 30 augustus 2014
G.V.V.V. – Barendrecht
Aanvang: 14:30 uur 
Sportpark Panhuis