Voorbeschouwing G.V.V.V. - FC Lisse

12 maart 2015

“Hopelijk hebben onze weersvoorspellers, het net als in New York de afgelopen dagen, niet helemaal bij het rechte eind. Want dat zou betekenen dat de voorspelde hagel-, sneeuw- en regenbuien geen spelbreker zullen zijn voor de wedstrijd G.V.V.V. – FC Lisse en is deze voorbeschouwing dus ook niet voor niets. Maar u weet ook dat de weergoden zich niet laten dresseren, door niets en niemand, en we dus gewoon zullen moeten afwachten of komende zaterdag het kunstgras hoofdveld op het sportpark Panhuis al dan niet bespeelbaar wordt geacht”.
Dit schreven we op donderdag 29 januari in aanloop naar die betreffende competitie wedstrijd. Het bleek achteraf dus toch verspilde moeite, want de Nederlandse meteorologen bleken hun zaken goed op orde te hebben en de voorspellingen kwamen dus uit. Daardoor werd het duel afgelast en verplaatst naar aanstaande zaterdag. Waarbij de kans op een nieuwe afgelasting gelukkig zo goed als nihil is, want de KNMI-deskundigen voorspellen een prima voorjaarsweertje waardoor het op het Panhuis hopelijk goed toeven is.
Tussen de competitie bedrijven door mag G.V.V.V. zich dan ook nog gaan opmaken voor een partijtje bekervoetbal. Dat zal gaan geschieden op dinsdagavond 17 maart met een bezoek aan Akersloot waar zondag derde klasser S.V. Meervogels ’31 als gastheer zal optreden in de 3de KO-ronde van de districtsbeker West I.   

Gevestigde orde

Hoewel FC Lisse veruit de jongste vereniging is in de huidige topklasse, opgericht in 1981 na een fusie tussen Sportclub Lisse en Lisser Boys, is haar conduitestaat er een die meer dan gezien mag worden.
Al in 1989 werd door de fusieclub het toen hoogste zaterdag niveau, de eerste klasse, bereikt en van die hoogste trede vielen de geel-blauwen nooit meer af. Niet na de invoering van de hoofdklasse in 1996, en ook niet toen de topklasse werd geboren in 2010, telkens was FC Lisse vertegenwoordigd.
In die voorgaande 33 jaargangen eindigde Lis, zoals de club liefkozend door de eigen supporters wordt genoemd, 22x in het linkerrijtje en dus slechts 11x aan de andere zijde van de teletekst pagina. In die tweeëntwintig seizoenen werden de Lissenaren viermaal afdelingskampioen, tweemaal werd de zaterdagtitel in de wacht gesleept, en daarvan weer eenmaal het algemeen landskampioen bij de amateurs. Zeven keer was de bollenstreekploeg ‘the best of the rest’. Daarnaast werd in 1994 de KNVB beker bij de amateurs veroverd en staan de districtsbekers van West II uit 1993, 1994, 2001 en 2011 te pronken in de prijzenkast op sportpark Ter Specke, naast de Supercup van 2008. Mede door dit prachtige CV mogen de Lissenaren worden gerekend tot de gevestigde orde.

Stabiele topklasser
Hoewel alle FC Lisse aanhangers zullen terug verlangen naar de hierboven staande successen, is het ook heel wat waard om een stabiele topklasser te zijn. En dit is voorlopig ook zo, want samen met Rijnsburgse Boys, Spakenburg, IJsselmeervogels, HHC Hardenberg, Capelle en Barendrecht behoort FC Lisse tot de zeven voetbalverenigingen die er vanaf het begin van deze eliteklasse bijzijn.
Dat koste in de eerste twee seizoenen wat moeite, vooral aan het begin daarvan zat men soms in de piepzak, maar gaandeweg herstelde de Salden-equipe zich prima en bleef men gemakkelijk boven de gevaarlijk getrokken streep.
Die, laten we maar zeggen gewenningsperiode, kreeg een goed vervolg, want in de afgelopen twee jaargangen eindigde de Lissenaren, eigenlijk zoals ze gewend waren, in het linkerrijtje met een zesde en een achtste plek in de eindrangschikking.  

Vertrouwde selectie en coach
Hoewel onze opponent aan het begin van dit seizoen wel een flink aantal nieuwe namen presenteerde blijkt dat die hoofdzakelijk voor de breedte waren. Met uitzondering van Kevin Winter natuurlijk, want deze gepokt en gemazzelde 36-jarige routinier, is voor trainer Mischa Salden het verlengstuk in het veld en keerde na avonturen bij IJsselmeervogels en Rijnsburgse Boys weer terug in de moederschoot. Maar voor de rest dus veel vertrouwde namen zoals: Roel de Goede, Rik Vermeulen, Kevin Weijers, Tom Zoontjes, Mo Messaoud, Koen Fokkema, Lars Rauws, Niels Buijs, Richard van Heulen en sluitpost Mark de Vries die ‘bollenboeren’ al vele seizoenen trouw zijn en dus ook voor veel topklasse ervaring zorgen.
Dat geldt ook voor coach Misha Salden die nu aan zijn zesde, en tevens zo werd afgelopen december bekend, laatste seizoen bezig is. Salden heeft inmiddels zijn diploma Coach Betaald Voetbal gehaald en combineert zijn taken bij FC Lisse al met het werk bij FC Volendam. Hij is daar momenteel parttime in dienst als technisch jeugdcoördinator en dat zal komend seizoen een fulltime functie worden bij de Oranjehemden.
De beleidsbepalers bij FC Lisse handelden snel in de opvolging, want kort na het bekend maken van het vertrek van Salden, trokken ze voor volgend seizoen Arjan van der Laan aan. De oud-prof kwam in zijn actieve carrière voor ADO Den Haag, Sparta Rotterdam en FC Twente tot meer dan 400 wedstrijden in het betaalde voetbal en speelde als jonge voetballer ook voor ARC. Van der Laan is momenteel trainer van de jeugd onder-19 van FC Utrecht.


Is er voor Roy Terschegget opnieuw een aai over de bol weggelegd door vader Martien en wellicht een zoen van moeder Ans, zoals hier op 25 augustus 2012 toen zijn team won met 3-0 van FC Lisse? Foto: Dick Gijsbertsen.


Opvallend
Vooral in de laatst twee jaren behaalden de geel-blauwen op het eigen sportpark Ter Specke opvallend veel punten. In seizoen ’12-’13 was de verhouding thuis versus uit: 31 – 19, en vorige jaargang kwam die verhouding zelfs uit op 33 – 14. Daarmee waren de Lissenaren toen zelfs de kampioen van de thuiswedstrijden, op de voet gevolgd door G.V.V.V. wat 1 puntje minder scoorde uit vijftien duels. Nu is dat, tot nu toe, ongeveer gelijk. Thuis 13 punten uit 10 duels, en buitenshuis datzelfde aantal uit 11 ontmoetingen. Ook G.V.V.V. voldoet op dit moment aan dat profiel, 16 uit 11 op het Panhuis en 13 uit 10 op vreemde bodem.
Ook opvallend is dat aanvoerder Tom Zoontjes en z’n manschappen een defensie hebben, die qua tegengoals (29), behoort tot beste in de topklasse. Slechts vijf andere verenigingen - de top drie, Capelle en HHC - doen het nog beter. Maar daartegenover staat dan weer dat de voorwaartsen het net van de tegenstander moeilijk weten te vinden. Alleen Excelsior Maassluis (23), is FC Lisse (24) daarin de baas.

Veilig spelen
Dit verklaard voor een groot gedeelte de momentele twaalfde positie op de ranglijst. Die had al ietwat florissanter kunnen zijn als het ingezette sprintje van voor de winterstop – 2x winst en 1x gelijk – na die verplichte pauze was voortgezet. Maar uit de vijf gespeelde wedstrijden werden in 2015 zeven punten veroverd, waarbij de wisselvalligheid weer hoogtij vierde. Winst op HHC Hardenberg en Sparta Nijkerk werden afgewisseld met verlies tegen Ajax en Barendrecht en een gelijkspel tegen Scheveningen. De insteek, met nog negen wedstrijden voor de boeg, zal nu ongetwijfeld zijn om als de wiedeweerga zo snel mogelijk de benodigde punten te pakken om zich voor een zesde topklasse seizoen te kwalificeren. En de snelste weg daar naar toe is om drie punten mee te nemen vanaf het sportpark Panhuis.

Veilig spelen 1
Hoewel G.V.V.V. er op de ranglijst wat florissanter voor staat dan opponent FC Lisse, is dat alleen maar ogenschijnlijk zo. Want het verschil tussen plaats zeven en de veilige plek twaalf waarop FC Lisse zich nu bevind is maar drie punten in het voordeel van aanvoerder Simon Brouwer en kornuiten, met beide een aantal van 21 gespeelde wedstrijden. Daarom zal ook de Assink-brigade zich in eerste instantie moeten gaan richten op het verzamelen van voldoende punten om zich veilig te spelen. En hoe sneller dat zal geschieden en de druk van de ketel is, des te eerder kan de ploeg vrijuit gaan spelen om zo hoog mogelijk te eindigen. Want dat zijn ze, gezien de eerdere vijfde, derde en tweede positie in de eindrangschikking, eigenlijk wel aan hun stand verplicht.
En hoeveel punten zijn er dan nodig om veilig te zijn zult u zich wellicht afvragen? Om daar een inschatting van te maken presenteren wij u deze tabel. Beschouw de cijfers en trek zelf uw conclusie.
 

Seizoen

Punten van nr. 12 na 30 duels

Punten van nr. 12 na 21 duels

’10-‘11

33

23

’11-‘12

30

18

’12-‘13

39

26

’13-‘14

38

27

’14-‘15

??

26Simon Brouwer is er weer bij. En kan hij dan ook een bijdrage leveren aan de doelpuntenproductie? Hier maakt hij de 3-0 op 25 augustus 2012. Foto: Dick Gijsbertsen.
 

Favorietenrol?
Thuis hebben de blauwen, althans in de topklasse, nog niet verloren van FC Lisse. In de drie seizoenen dat de beide kemphanen bij elkaar zijn ingedeeld werd het respectievelijk 1-1, 3-0 en 4-0. En ook afgelopen oktober op sportpark Ter Specke won G.V.V.V. afgetekend met 4-0, door treffers van Rodny Hofman, 2x Sherwin Grot en Martin van Eck.
Maar dit wil niet zeggen dat FC Lisse niet kan winnen op het Panhuis. Want dat deden ze wel in de kampioenscompetitie om de zaterdagtitel in het seizoen ’96-’97. Onze gasten wonnen toen overduidelijk met …. juist ja, 0-4. Jerrel Linger was toen de grote man aan de kant van de Lissenaren en scoorde tweemaal. Peter Wubben en Stephan Spruyt verzorgden de andere twee treffers. Diezelfde Linger herhaalde dat kunstje twee weken later op Ter Specke en daar kon G.V.V.V. alleen via Melrik Beukers een doelpunt tegenover stellen (2-1). De twee winstpartijen op G.V.V.V. mochten FC Lisse allemaal niet baten, want de kampioen van de hoofdklasse C, het Hardewijkse VVOG, ging er op basis van het doelsaldo (1 goal verschil) uiteindelijk met de zaterdagtitel vandoor.
Dit is allemaal verleden tijd, toch zou je op basis van die gegevens de thuisploeg kunnen bestempelen als favoriet. Maar ook u weet, dat behaalde resultaten in het verleden … etc., etc. Kortom G.V.V.V. zal zich van haar beste kant moeten laten zien, en hopelijk met uw steun, om FC Lisse puntloos terug te sturen naar de bollenstreek.

De rentree van een fenomeen
Door schorsingen, blessures, het wegvallen van Joey Snijders, en afgelopen maandag kwam daar het vertrek uit de selectie van Ismail Ouaddouh nog bovenop, moest de technische staf de laatste tijd nogal wat improviseren. Tot enthousiasme van allen die de blauwen liefhebben werd een van die hiaten op zeer korte termijn opgevuld. Er werd niet tevergeefs een beroep gedaan op ‘Opa’ Dennis van Meegdenburg, (40) die na zijn glorieuze afscheid van het topklasse voetbal aan het einde van vorig seizoen, bereid bleek tijdelijk zijn club uit de brand te helpen door voor de rest van het seizoen aan te sluiten bij de A-selectie. Een geweldige geste van dit voetbalfenomeen en zijn familie, want ook die hadden, geheel terecht, een flinke stem in het kapittel.
En of de duvel er mee speelde, afgelopen dinsdagavond bij het inhaalduel tegen IJsselmeervogels (2-2) begon Van Meegdenburg op de bank, maar moest hij na twintig minuten al aan de bak om de geblesseerd geraakte Fathi Ben Ahmed te vervangen. En alsof de maestro nooit was weggeweest, zo naadloos paste Dennis weer in het voetbalplaatje van G.V.V.V. Zijn zeventig minuten optreden werden in de pers omschreven als ‘Beste paard van stal’, ‘Rustpunt in het team’, en website collega Jeroen van Barneveld sprak van een magische terugkeer waarbij Van Meegdenburg diende als smeerolie. Al deze karakteriseringen dekten precies de lading. 
En passant speelde Dennis van Meegdenburg ook nog zijn 200ste officiele duel in het blauwe tenue en hier zal aanstaande zaterdag voorafgaande aan de wedstrijd zeker nog de nodige aandacht aan worden gegeven.
Maar hoewel dit natuurlijk prachtig nieuws is, mag niet alles worden opgehangen aan de tijdelijk terugkeer van de slimme oude vos, heel de selectie zal er van overtuigd moeten zijn dat er nog punten verzameld moeten worden om aan een vijfde topklasse seizoen te mogen beginnen.
     


Dennis van Meegdenburg, tweede van rechts, moest afgelopen dinsdagavond al  zeer snel z'n rentree maken. Bart Hulsbos, geheel rechts, was toen 'gedetineerde', maar is zaterdag weer vrij man. Foto: Dick Gijsbertsen.
 

Wie zijn erbij en hoe wordt de opstelling?
Voor wat betreft de schorsingen is de zaak duidelijk. Bart Hulsbos heeft deze afgelopen dinsdagavond uitgezeten en is komende zaterdag weer speelgerechtigd. Dat geldt niet voor Martin van Eck, want die pakte in het duel tegen IJsselmeervogels zijn vijfde gele kaart en mag nu, net als tegen Excelsior Maassluis, opnieuw toekijken. Aanvoerder Simon Brouwer is weer terug van z’n ‘oppasdienst’ op zijn leerlingen tijdens een wintersport verblijf en zal dus ook weer op het wedstrijdformulier staan.

Dan blijft nog over de vraag hoe het gesteld is met de opgelopen blessures van Wilco den Hartog, Danny de Leeuw en Fathi Ben Ahmed in de ontmoeting tegen de rooien van sportpark De Westmaat en natuurlijk of er vanavond op de afsluitende training geen verdere ongelukjes gebeuren?

Laten we ons op voorhand maar vastklampen aan hopelijk positief nieuws uit het spelerskamp zodat trainer Erik Assink en assistent Jan Diepeveen de in hun ogen sterkste opstelling de wei in kunnen sturen. Maar dat bovendien ‘de bank’ zodanig is bezet dat spelers die daarop plaatsnemen moeiteloos de taken kunnen overnemen bij ongelukjes en/of tactische ingrepen.