Voorbeschouwing G.V.V.V. - Kozakken Boys

8 oktober 2014

Een heuse topper op het Panhuis
 

Deze koptekst schreven we op 7 november ook op deze site in de voorbeschouwing op de wedstrijd van zaterdag 9 november 2013. En toeval of niet, ook aanstaande zaterdag is dat een waarheid als een koe. En nog meer toeval of niet, in deze kraker staat dezelfde tegenstander te wachten, namelijk Kozakken Boys. Mag je dan nog spreken van toeval? Wie het weet mag het zeggen.

Een vroege topper

Hoe dan ook, zonder het hoogstwaarschijnlijk zelf te weten heeft de competitieleider van de KNVB een gelukkige hand van programmeren gehad dit seizoen, door al in speelronde acht een topper te plannen. Want nadat afgelopen zaterdag de kruitdampen waren opgetrokken op de diverse sportparken van de topklasse deelnemers, was de uitkomst dat koploper Kozakken Boys haar positie, door een spectaculair 3-3 gelijkspel tegen regerend kampioen Spakenburg, had gecontinueerd. En G.V.V.V. had door de overtuigende 0-4 winst in en bij Lisse drie punten op haar conto bij mogen schrijven, en nam door het gelijkspel van concurrent Capelle (0-0 tegen Ajax), positie twee over van de Capellenaren.

Ballen in de soep
Dit alles betekent dat aanstaande zaterdag op de blauwe zijde van het sportpark Panhuis de nummers één en twee van de topklasse tegenover elkaar staan, waarbij het onderscheid slechts één wedstrijdpunt bedraagt in het voordeel van onze gasten Kozakken Boys. Dat op zich is bovenstaand predicaat al waard. Daarbij komt dan ook nog dat de beide kemphanen, tot nu toe, de meest scorende clubs zijn in de topklasse. Zowel Kozakken Boys als G.V.V.V. prikten 20 treffers binnen in de zeven voorgaande wedstrijden.
Ook hebben de beide selecties één man in de top drie van de topscorerslijst. Bij onze gasten is dat ex-prof Berry Powel, die afgelopen zaterdag zijn totaal met twee goals opkrikte tot zes, en daarmee de derde plek inneemt. Datzelfde deed Sherwin Grot bij FC Lisse namens G.V.V.V. en die bracht daarmee zijn totaal op zeven, en dat levert de spits een tweede plek op achter Kees Tol van Spakenburg met acht doelpunten.
Op basis van die gegevens zou je dan ook bijna mogen veronderstellen dat er komende zaterdag gescoord zal gaan worden, want doelpunten zijn nu eenmaal de ballen in de soep, of de slagroom op de taart, bij een potje voetbal.


Huidig trainer Danny Buijs (19) juicht nadat Ismael Yildrim (net naast de paal) Kozakken Boys op 0-1 heeft geschoten.

Terugblik
Van de geschiedenis moet je leren, dat is een gevleugelde uitspraak en daarom kijken we nog even terug naar de situatie zoals die vorig seizoen was toen G.V.V.V. versus Kozakken Boys werd gespeeld. Het was op 9 november 2013 wedstrijddag 11, en de week ervoor had G.V.V.V. via een 0-4 overwinning in Rijssen op Excelsior ’31 de 1ste periodetitel veroverd. Die kwam toch wel onverwacht omdat zowel Kozakken Boys als IJsselmeervogels daaraan voorafgaand, respectievelijk drie en twee punten meer hadden veroverd dan de formatie van trainer Erik Assink, en daarmee koploper en runner-up waren. Kozakken Boys kreeg op 2 november in eigen huis klop van Capelle (1-3) en de moeder aller derby’s eindigde voor IJsselmeervogels, als gastheer, in een 0-2 deceptie. Door die resultaten kwam G.V.V.V. dus langszij bij Kozakken Boys en op basis van het doelsaldo (+15 tegen +6) werd de eerste deeltitel, net als het seizoen daarvoor, een prooi voor de Veenendaalse blauwen.
G.V.V.V. begon dus als koploper aan die kraker en Kozakken Boys was achtervolger geworden. Na 90 minuten voetballen waren de rollen weer omgedraaid. Nee, ‘onze jongens’ zakten zelfs naar de derde plek door de 0-2 nederlaag. Het werd voor G.V.V.V. een wedstrijd van de gemiste kansen en daar maakten de Werkendammers dankbaar en uiterst slim gebruik van. Ismael Yildrim (nu RKC Waalwijk) opende de score voor de pauze en Arif Irilmazbilek (nu in de lappenmand vanwege een gebroken middenvoetsbeentje) maakte vanaf de strafschopstip een kwartier voor tijd aan alle illusies een einde voor de thuisploeg.
G.V.V.V. verloor toen niet alleen de drie punten, maar slaagde er tevens niet in om te scoren, wat ze in de tien wedstrijden daarvoor altijd wel hadden gedaan. Later in dat seizoen ging ook de wedstrijd op sportpark De Zwaaier in Werkendam met 3-0 verloren. Kortom G.V.V.V. verspeelde zes punten tegen de wit-roden en wisten ook de eer niet te redden. Dat deden ze nog wel tegen de rooien uit Spakenburg (0-2 en 2-1), maar dat was verder, dus samen met de komende opponent, de enige concurrentie waar tegen alle punten werden verspeeld.

Koploper
Nu is de situatie omgekeerd en komt Kozakken Boys als koloper de blauwe zijde van het sportpark Panhuis vereren. De mannen van het trainersduo Ton Cornelissen – vorig seizoen al interim voor de voortijdig de laan uit gestuurde Dogan Corneille – en ex-prof Danny Buijs (o.a. FC Groningen, Feyenoord en ADO Den Haag), en vorig seizoen zelf nog speler bij de Werkendamse grootmacht, kenden een vliegende start. Tot nu toe hoefde Kozakken Boys alleen haar meerdere te erkennen in Capelle (1-0), ook voor hen zo’n lastige tegenstander, pas 1x winst in vijf duels. En vorige week werden dus de punten gedeeld met Spakenburg, maar de overige vijf leverden de volle winst op. Een knappe prestatie, zeker gezien het aantal nieuwe spelers wat ingepast moest worden, want Kozakken Boys kende nogal wat wisselingen in de wacht.
Door het samenwerkingsverband met FC Dordrecht kwamen de jongelingen Bryan Jongeneel en Michael Potkamp naar sportpark De Zwaaier. Van collega topklasser Barendrecht werd verdediger Stanley Husen overgenomen en voor tussen de palen kwamen Jesper Hoogendoorn van Xerxes/DZB, en Gino Mommers van Ijsselmeervogels, over. Ex-prof Berry Powel (net als zijn huidige trainer in het verleden spelend voor o.a. ADO Den Haag en FC Groningen) hebben we al genoemd, maar daarnaast werden ook Yoann de Boer (Fortuna Sittard), Nasser El Khayati (Olympiakos Nicosia (CYP.)) en Rowin van Zaanen (Almere City FC) als spelers met een BVO verleden en ervaring aangetrokken. Madjer Lukoki (HFC EDO) en Juriën Gaari (Smitshoek) complementeren dit contigent. Samen met ‘oud gedienden’ Toby Mulder, Gwaeron Stout, Leon Bot, Richie Basoski, Wesley Pollemans, Reinier den Hoed, Arie Lock en Sjoerd van der Waal zijn deze, tot nu toe, zeer fraaie resultaten neergezet. Waarbij opvalt dat vooral veel nieuwelingen direct een basisplaats hebben veroverd.


Stilte ter nagedachtenis aan oud- en erevoorzitter Teus Paans.

Een trieste parallel
De laatste keer dat G.V.V.V. – Kozakken Boys plaatsvond speelden onze gasten met rouwbanden en werd er vooraf één minuut stilte in acht genomen. Dat gebeurde toen omdat aan het begin van die week oud- en erevoorzitter Teus Paans van de Werkendammers op 69-jarige leeftijd was overleden. Tot ons grote verdriet hebben wij zaterdag de plicht om zo’n zelfde ceremonie te houden. Want dan zullen de spelers van G.V.V.V. rouwbanden dragen en wordt voorafgaande aan het beginsignaal van deze wedstrijd stilgestaan bij het onlangs overlijden van Gerard van Veldhuizen op ruim 70-jarige leeftijd. Gerard was meer dan vijftig jaar lid van onze club, en een vrijwilligers pur sang. Vanwege al zijn werk voor G.V.V.V. was hij Lid van Verdienste.
Ondanks dit verdriet en gemis binnen de Familie Van Veldhuizen, aanverwanten en onze vereniging blijft het cliché van kracht dat het leven gewoon door gaat, en dus ook deze topwedstrijd. Gerard zou de laatste zijn die dat niet zou willen. In overleg met de familie Van Veldhuizen zal er aangepaste muziek zijn.
 
Rijtjes, reeksen, statistieken …
Wiskundig aangelegde mensen zijn hier vaak verzot op. Soms zijn deze ook voor een leek met één oogopslag te begrijpen, andere keren maakt een verklaring van zo’n kenner van die materie het een en ander duidelijk. Maar weer andere keren helpt dat zelfs niet en is en blijft het voor de leek acadabra.
Uw webredacteur is absoluut geen wiskundig genie, verre van dat zelfs, maar een beetje voetbal statistiek uitpluizen is wel een leuke hobby, verschaft plezier, en komt zo af en toe ook nog wel eens uit, waardoor zo’n rijtje of reeks een mooi vervolg krijgt.
Zo geschiedde dit dus ook afgelopen zaterdag. Als u het verslag van dat duel op deze site hebt gelezen, dat weet u waar dat over handelde. Zo niet klik hier om dat als nog te lezen.
En het leuke daarvan is dat coach Erik Assink in zijn TV-interview met Bob van der Tak van RTV Utrecht daar ook nog eens aan refereerde. Uw webredacteur was toch maar mooi op z’n wenken bediend zo bleek uit deze tweespraak, en die was daar natuurlijk ook erg happy mee.
Daarom deze keer maar weer een paar van die rijtjes voor Erik Assink en z’n discipelen waar ze zich in vast kunnen bijten, en wie weet waar dat toe gaat leiden.

� In de topklasse wedstrijden tot nu toe tussen G.V.V.V. en Kozakken Boys op het Panhuis waren de uitslagen: 1-1 in het seizoen ’12-’13, en het eerder beschreven 0-2 verlies. Wat zou er dan zaterdag logischerwijs moeten volgen… ? Juist ja, winst. Want dan zijn de partijen weer in evenwicht.
� Ook kunnen we refereren aan wedstrijddag acht in het vorig seizoen. Die leverde in de thuiswedstrijd tegen Capelle een 4-0 winst op. Deze ontmoeting is ook speelronde acht en dus weer winst?
� Als laatste zouden we kunnen veronderstellen dat een overwinning op Kozakken Boys een mooie stap voorwaarts zou zijn om voor de derde keer in successie de eerste periodetitel te veroveren.

Zal dit meespelen in de hoofden van de G.V.V.V.-selectie als die zaterdag om 14.30 aan de aftrap verschijnen? Nee, hoogstwaarschijnlijk niet. Het is misschien een leuke bijkomstigheid, maar niet meer dan dat. Winnen is sowieso de eerste opdracht als je op het veld staat en zeker van een directe concurrent. En Kozakken Boys heeft hier natuurlijk helemaal lak aan, die willen absoluut niet meewerken aan het voltooien van die blauwe reeksen. Die zullen vast en zeker hun hele ziel en zaligheid gooien in het behouden van de toppositie en via winst een directe achtervolger op verdere achterstand zetten.