Voorbeschouwing IJsselmeervogels – G.V.V.V. (finale districtsbeker West I)

14 mei 2015

Dat de Spakenburger rooien en de Veense blauwen in hun geschiedenis al heel veel duels  in competitieverband (62 in totaal) tegen elkaar speelden is niet zo verwonderlijk, want beiden provinciegenoten werden op het hoogste zaterdag amateurniveau al talloze malen bij elkaar ingedeeld. Die indeling speelt sinds de invoering van de topklasse in ’10-’11 geen rol meer, maar ook daar is het al vier seizoenen lang vast pandoer sinds G.V.V.V. in 2011 toe trad tot deze eliteklasse, waarvan ‘De Vogels’ al vanaf begin deel van uit maken.

Baas boven baas
Met voornoemd aantal komen de rode Westmaatbewoners op de tweede plaats in de ranglijst van tegenstanders waartegen het vaakst in gespeeld sinds de geboorte van G.V.V.V. in november 1947, althans als we het puur over competitie ontmoetingen hebben. De blauwe buren van sportpark De Westmaat zijn onbetwist eerste op die lijst, want blauwe onderonsjes in de diverse competities vonden al 68x plaats. En als we daar dan ook nog bij optellen de twee confrontaties in seizoen ’84-’85 in de strijd om de zaterdagtitel en het barrageduel van vorig seizoen in Volendam dat komt het aantal zelfs op 71x uit. Naast al dat competitie geweld stonden SV Spakenburg en G.V.V.V. ook diverse tegenover elkaar in de nacompetitie, KNVB- Districts- en NCRV-beker, en ook werd weleens tegen elkaar geoefend. Rekenen we die ook mee dan komt de teller op 79 onderlinge duels te staan.  

Tweede, maar baas in beker
Toch komt IJsselmeervogels hier heel dicht bij in de buurt. Want buiten de competitie om traden de rooien en de blauwen al 13x eerder in het strijdperk aan, om te beslissen wie het sterkste was. En het is heel verwonderlijker om vast te stellen dat dit maar liefst tienmaal eerder geschiedde in de strijd om de zogenaamde ‘kleine beker’ en dat de elfde keer op komst is komende zaterdag.
Dat is geen wet van Meden en Perzen, maar puur toeval, want het lot beslist nu eenmaal wie tegen wie zal gaan spelen in de districtsbeker. Dus op de een of andere manier trekken  Spakenburgs rood en Veens blauw elkaar heel erg aan als ze in de lotingsbokaal verdwijnen.
IJsselmeervogels komt na deze bekerfinale met een totaal 76 onderlinge ontmoetingen dus akelig dicht in de buurt van de blauwe buurman, maar zijn ze absolute koploper als het gaat om wedstrijden in de districtsbeker, want alleen vv Montfoort, waar G.V.V.V. viermaal eerder in de geschiedenis tegen speelde, komt een heel klein beetje in de buurt.

Bekerhouder
Voor dat de topklasse ontstond was IJsselmeervogels in de competitieduels ruim bovenliggend t.o.v. G.V.V.V. 46% winst, 30% gelijke spelen en slechts 24% verlies voor de rooien in de onderlinge duels geven dat overduidelijk weer. Gedurende de afgelopen vier seizoenen in de eliteklasse van het zaterdagvoetbal hielden G.V.V.V. en IJsselmeervogels de balans in evenwicht. Want sinds 2011 wonnen de blauwen 3x, dat deden de rooien ook en dus was er tweemaal een ‘unentschieden’.
Maar in de voorgaande tien bekerduels is die winnaars trend van onze gastheren nog boven alles verheven, dat maakt bijgaande tabel klip en klaar. De laatste keer was vorig jaar, toen IJsselmeervogels in Veenendaal de halve finale met 0-1 won, en vijf dagen daarvoor ook al de competitie wedstrijd op de eigen Westmaat met 2-1 in haar voordeel had beslecht. Ze wonnen daarna in Huizen ook de finale van JOS/Watergraafsmeer met 3-5 en zijn dus bekerhouder. Een prijs die de mannen van trainer Frans Adelaar nu natuurlijk weer heel erg graag willen prolongeren. Als dat zou lukken wordt dat het vijfde exemplaar in de prijzenkast, want de vorigen dateren van 1981, 1996 (ten koste van G.V.V.V.), 2003 en 2014. Waarbij in 1996 ook de landelijke bekerfinale werd gewonnen. Die bereikten ‘De Vogels’ vorig seizoen ook, maar toen was ASWH na verlenging met 1-0 te sterk.

Voortekenen niet gunstig
Of onze gastheren wel eens eerder in haar ruim 80-jarige geschiedenis een districtsbeker finale verloor, hebben we niet kunnen terugvinden. Wat we wel weten is dat G.V.V.V. een, op z’n zachtst gezegd, mager record heeft staan in dat soort finales.

Bekerfinales G.V.V.V.

Jaar

Tegenstander

Uitslag

1950

UPTTS

0-2

1989

ADO ‘20

1-0

1995

Argon

1-5

1996

IJsselmeervogels

1-2

2006

SV Spakenburg

1-3

2013

Argon

3-2

Zesmaal eerder hadden de Veense blauwen de kans om deze zogenaamde ‘kleine beker’ als trofee te veroveren. Maar slechts eenmaal lukte dat. Dat viel uiteraard in goede aarde bij alle G.V.V.V.-ers, maar ook bij IJsselmeervogels had men daar plezier aan, want dat ging in 2006 in Almere ten koste van grote rivaal en blauwe buurman, SV Spakenburg.
Op voorhand hebben de pupillen van trainer Erik Assink geen goede herinneringen aan sportpark De Westmaat in het kader van deze beker. Want de laatste keer in 2013 toen de finale werd bereikt werd deze gespeeld op de blauwe zijde. Waar het toen, tegen Argon, leek uit te draaien op een penaltyreeks, besliste Partick Lokken van de Mijdrechters anders. In de vijfde minuut van de blessuretijd schoot hij de 3-2 op het scorebord. Daarmee was Argon voor de tweede maal G.V.V.V. de baas, want in 1995 wonnen zij de finale op het sportpark Panhuis met 1-5. Hopelijk is dus het spelen in Spakenburg tegen een opponent die al eens eerder een bekerfinale won geen teken aan de wand voor de Veense blauwkousen. Die bovendien in IJsselmeervogels een tegenstander treffen die blaken van zelfvertrouwen. Want aanvoerder Dennis Hollart c.s. bleven ongeslagen in de laatste acht competitie duels (2x gelijk, 6x winst) en natuurlijk ook in de beker want anders behaal je de finale niet. 

Vlammen voor Joey
Dat ongeslagen zijn in de beker geldt natuurlijk ook voor onze blauwen. En gezien de laatste twee competitie wedstrijden, 1-7 winst bij SC Genemuiden, en vorige week de overtuigde 3-0 winst op, toen nog kampioenskandidaat Spakenburg, zal de Assink-equipe wellicht toch met een beetje goed gevoel afreizen naar Spakenburg, ondanks de wisselvallige prestaties gedurende de gehele competitie. Ook zal het team zo goed als compleet kunnen aantreden, omdat er geen schorsingen zijn opgelopen op de slotdag van de competitie. 
Wilco den Hartog is al vele weken niet present vanwege een slepende knieblessure en zal er ook nu hoogstwaarschijnlijk niet bij zijn. Het enige vraagteken wat blijft staan is captain Simon Brouwer. Die moest afgelopen zaterdag uitvallen vanwege een verdraaide knie. Hopelijk is er de afgelopen week voldoende tijd geweest voor herstel. 
Dat G.V.V.V. snakt naar het einde van deze moeizame en moeilijke jaargang heeft geen nader betoog, maar de ploeg liet ook al wel weten dat zij de bekerfinale uiterst serieus gaan nemen en deze ook maar wat graag willen winnen. Dit niet alleen omdat een echte sportman altijd wil winnen, maar bovenal om hun zeer onfortuinlijke teamgenoot Joey Snijders, over wiens gezondheidstoestand gelukkig afgelopen week ietwat positieve berichten naar buiten kwamen, een hart onder de riem te steken.


Klik hier om een interview met Rodny Hofman daarover te lezen in de Veenendaalse Krant.

Verleden
Aan de vooravond van de halve finale van vorig seizoen tussen G.V.V.V. en IJsselmeervogels (0-1) wierpen we in blik in het verleden op de vele bekerwedstrijden. Klik hier om dat nog eens in de herinnering mee te nemen.
Maar onder de pdf-bijlagen schreven we toen een PS, die door verder zoeken in de archieven achterhaald is. Daarom hieronder een vervolg daarop en nog twee wedstrijdverslagen uit de jaren zestig van bekerduels tussen de Spakenburger rooien en de Veense blauwen.