Voorbeschouwing ONS BOSO Sneek – G.V.V.V.

18 maart 2015

Na aanstaande zaterdag komt er kort even een einde aan de drukke (inhaal)periode van G.V.V.V. Want het duel in Sneek, tegen de plaatselijke voetbaltrots Oranje Nassau, is de laatste in de rij van vijf wedstrijden in vijftien dagen tijd. Die begon op 7 maart jl. met de thuiswedstrijd tegen Excelsior Maassluis, gevolgd door een bezoek van IJsselmeervogels op dinsdagavond 10 maart. En afgelopen zaterdag was FC Lisse te gast op sportpark Panhuis, waarna G.V.V.V. dinsdagavond jl. de bus in moest richting Akersloot om het in 3de KO-ronde van de districtsbeker West I op te nemen tegen zondag derde klasser S.V. Meervogels ’31.

Zitvlees
Volgende week, en de week daarop, is het programma weer even normaal met alleen wedstrijden op de zaterdagen tegen respectievelijk HHC Hardenberg wat op bezoek komt in Veenendaal, en de uitwedstrijd in de bollenstreek tegen Rijnsburgse Boys. Maar in het paasweekeinde is het toch ook weer druk, want dan moet er op maandag ingehaald worden in Werkendam tegen de huidige koploper Kozakken Boys
Al met al, stonden en staan er toch redelijk wat buskilometers te wachten voor ons vlaggenschip. Want Akersloot was al niet naast de deur, en de reis naar het watersport mekka van de provincie Friesland is de één na langste die de Assink-brigade in de topklasse competitie moet afleggen, want alleen Hoek is verder van huis (200 om 167 km.) Maar toch mogen captain Simon Brouwer c.s. eigenlijk niet klagen, want Hoek en ONS Sneek, die de uithoeken van de topklasse markeren, hebben nog veel meer last van zitvlees.

Blijvertje?
We hebben het als eens vaker aangekaart in de voorbeschouwingen; de topklasse halen is één, erin blijven is twee. Naast de gevestigde orde van zeven clubs, die er vanaf de start van de topklasse in 2010 bij waren, lukte dat tot nu toe alleen Kozakken Boys, Scheveningen en ons eigen G.V.V.V.
Veel vaker zie je dat gepromoveerde clubs direct weer degraderen, of het één seizoen vol houden en dan alsnog een stapje terug moeten doen. Voorbeelden van het eerste feit zijn Jodan Boys, S.V.Z.W., Ter Leede, Montfoort en DETO. In hetzelfde schuitje zitten momenteel het gepromoveerde Ajax en de herintreders SC Genemuiden en Hoek, al is dit natuurlijk nog geen vaststaand feit met nog zeven duels te gaan.
Onze opponent ONS behoort samen met Excelsior Maassluis tot de tweede categorie, maar ook hier geldt voor beide dat er nog niets is beslist en hebben de Friezen momenteel betere papieren dan de Zuid Hollanders en de overige hierboven genoemde concurrenten. Het zal dan ook de insteek zijn van de mannen van trainer Bert Hollander, die na dit seizoen zal worden opgevolgd door Richard Karrenbelt - nu werkzaam bij CSV Apeldoorn en eerder in dienst bij o.a. SDC Putten en SC Genemuiden – om het vraagteken in de kop van deze alinea z.s.m. weg te spelen en daarbij zou winst op G.V.V.V. prima van pas komen.


Rodi de Boer wordt geknuffeld na zijn winnende treffer. Dennis van Meegdenburg, nu weer terug na zijn eerder genoten zeven maanden voetbalpensioen, druipt met bedrukt gezicht af. Ook een krampgeval bij de thuisploeg is duidelijk zichtbaar. Foto: Dick Gijsbertsen.

Wetmatigheden
Voetbal is geen spelletje van de wetmatigheden, het onvoorspelbare karakter ervan maakt het daarom ook wel zo leuk. Maar toch zijn er van die vuistregels die onregelmatig opgeld doen. Een ervan omschreven hierboven al. Een debuterend team speelt fris van de lever, is onbekend voor de competitie genoten, legt zichzelf geen druk op, en kan zich daarmee makkelijk handhaven. Het seizoen daarop ligt de lat hoger, is de onbekendheid eraf en weet de concurrentie wat hun te wachten staat. ONS BOSO Sneek is daar een mooi voorbeeld van. Vorig seizoen, na de promotie door een glorieus kampioenschap in de hoofdklasse C, stonden de Friezen, op de eerste speeldag na, geen enkel moment in de gevarenzone en eindigde ze op een keurige tiende plek in de eindrangschikking met 42 punten. Op dit moment in de competitie, na 23 speeldagen, hadden aanvoerder Chris de Wagt en zijn kornuiten toen al 32 punten bijgeschreven en was een tiende positie hun deel en was de afstand tot de p/d-plaats 5 punten. Nu zijn dat 27 punten, een elfde plek, en 3 punten verschil met de vermaledijde dertiende positie. Waarbij dan ook nog moet worden vermeld, dat FC Lisse virtueel nog over ONS heen zou kunnen gaan, omdat zij nog een inhaalwedstrijd tegoed hebben, thuis tegen Spakenburg.

Thuissyndroom
Vorige week maakte de onvolprezen voetbalwebsite Voetbal Op Zaterdag al gewag van dit syndroom in aanloop naar de topper tussen Spakenburg en Kozakken Boys, die beide gedoodverfde kampioenskandidaten in de afgelopen weken had getroffen. Maar daar kunnen naadloos de Oranjehemden uit Snits aan worden toegevoegd. Want van de laatste vijf thuiswedstrijden werd alleen gewonnen van Barendrecht (3-1) en gingen daarvoor IJsselmeervogels (0-3), Kozakken Boys (0-4), Scheveningen (0-3) en Spakenburg (1-3) met de winst terug naar huis. In tegenstelling tot vorig seizoen is het Zuidersportpark dus nu geen echte veilige thuishaven. Toen stond de verhouding aan het einde van rit op 23 punten thuis tegen 19 op vreemde bodem. Nu is dat 11 om 16 wedstrijdpunten, waarbij het aantal gespeelde wedstrijden 11 om 12 is.


Het thuissyndroom lijkt een beetje de trend te zijn in het huidige topklasse seizoen.

Onberekenbaar
Zo is het Hollander-ensemble het best te omschrijven, zowel vorig, als dit seizoen. Vorig jaar hadden de Friese Oranjehemden de twijfelachtige eer om verantwoordelijk te zijn voor de grootste nederlaag in de topklasse. Op de slotdag verloren ze met 7-0 bij FC Lisse. Maar daar stonden dan weer zeven overwinningen tegenover van de in totaal dertien, tegen hoger geplaatste tegenstanders. IJsselmeervogels (2x), Spakenburg, HHC, Kozakken Boys, FC Lisse en ook onze eigen favorieten moesten er aan geloven.
Dat kunstje flikken zij deze jaargang weer. Want van de zevenmaal winst, werd er 5x gewonnen van momenteel hoger in de ranglijst gekwalificeerde opponenten. Rijnsburgse Boys, Capelle, HHC, Barendrecht en opnieuw onze eigen blauwen trokken aan het kortste einde.
Ook qua doelpunten productie en het incasseren daarvan is ONS zeker geen grijze muis te noemen. In ’13-’14 stopte het scorebord aan het einde van rit bij 52 - 66 en nu staat deze op 33 – 47. Waarbij dan opvalt dat alleen rode lantaarndrager Excelsior Maassluis meer tegentreffers kreeg te incasseren.

Slechte herinneringen
Komende zaterdag is het op de kop af één jaar en zes dagen geleden dat G.V.V.V. voor de eerste keer in haar geschiedenis een bezoek bracht aan het Zuidersportpark in Snits, want nog nooit eerder waren de Sneekers en de Veenendalers bij elkaar ingedeeld in competitie- of speelden ze in oefen- of bekerverband tegen elkaar. Dat debuut in Friesland werd geen onverdeeld genoegen voor de Assink-brigade, want waar de wedstrijd lang leek te eindigen op 1-1, door goals van Jacob Noordmans in de beginfase, en Sherwin Grot in de slotfase, gooide invaller Rodi de Boer in de derde minuut van de blessuretijd de boel in het slot voor de thuisploeg door de 2-1 te scoren. Dat was een fikse tegenvaller voor G.V.V.V. maar gezien de fysieke strijd en de wilskracht die de thuisploeg toen vertoonde, diverse spelers lagen met kramp op het veld na het laatste fluitsignaal, was de winst niet eens onverdiend te noemen tegen op een zich beter voetballend G.V.V.V.


Sherwin Grot loopt al weg naar z'n gelijkmaker terwijl Bart Hulsbos (3) en Ale de Boer nog even aan het bakkeleien zijn. Foto: Dick Gijsbertsen.

Titel verloren in Sneek?
Er wordt door de sommige blauwe aanhangers wel eens beweerd dat hun favorieten daar het kampioenschap verspeelden, want dat ene puntje meer als het gelijk was gebleven, was voldoende geweest, om achteraf gezien, de beslissingswedstrijd tegen Spakenburg te ontlopen. Een hele kleine kern van waarheid zit er wel in, maar G.V.V.V. verloor daarna nog van Kozakken Boys (3-0) en IJsselmeervogels (2-1) en daarin hadden ze ook de mogelijkheid om één of drie punten te pakken, wat dus werd nagelaten. Maar die veronderstelling was waarschijnlijk gebaseerd op de reputatie van de tegenstanders, debutant ONS werd lager ingeschaald dan de Werkendammers en de Spakenburgers. Maar dit geeft dan ook maar weer eens duidelijk aan dat er in de topklasse geen enkele tegenstanders onderschat mag worden.

Kan de balans in evenwicht worden gebracht?
Die onderschatting was dan zeker ook niet aanwezig op 15 november van het vorig jaar toen ONS BOSO Sneek voor de tweede keer op bezoek kwam in Veenendaal. Maar G.V.V.V. had toen flink last van haar ondertussen helaas welbekende novemberdip. En daar maakten aanvoerder Chris de Wagt c.s. korte metten mee. Op een kopbal op de lat van Bart Hulsbos na, kwamen de blauwen nauwelijks toe aan gevaarlijke aanvallen, terwijl de bezoekers optimaal profiteerden van de geboden kansen en via Tjisse Kerkstra en huidig topscorer Martijn Roosenburg (6 goals) de 0-2 overwinning verdiend mee naar huis namen.
Hoe anders was dat het jaar ervoor, toen het allereerste treffen plaats vond tussen de mannen van de trainers Erik Assink en Bert Hollander. Op 26 oktober 2013 speelde G.V.V.V. een kat en muis spelletje met de bezoekers, wat uiteindelijk eindigde in niet eens geflatteerde ruime 4-0 winst. De helaas na zijn ernstig auto-ongeluk nog steeds in coma verkerende Joey Snijders, de nu teruggekeerde Dennis van Meegdenburg (2x) en Sherwin Grot verzorgden die productie.
Maar al met al wonnen onze gastheren dus tweemaal, tegen G.V.V.V. eenmaal, en daardoor slaat de balans door in het voordeel van de Friezen.
Voor de Veenendalers dus de opdracht om die weegschaal weer in evenwicht te brengen en als dat zou lukken doen ze gelijk goede zaken om zich veilig te spelen, want de strijd om het kampioenschap zoals dat in de vorige ontmoeting op het Zuidersportpark op het spel stond, is nu in het geheel niet aan de orde.

De wedstrijd die onder leiding zal staan van Dhr. C. Prooi uit Hellevoetsluis, die dus ook flink wat kilometers moet maken, begint om 15.00 uur op het Zuidersportpark, Alexanderstraat 2, 8606 VP Sneek.