Voorbeschouwing op de Paasweekeinde duels

1 april 2015

Kan G.V.V.V. een dubbeldooier vinden tijdens de Paasdagen?

Voor de tweede keer sinds G.V.V.V. in de topklasse uitkomt staat er komend Paasweekeinde een dubbel programma op de rol. Komende zaterdag is de ontmoeting in Rijnsburg tegen de plaatselijke Boys een regulier geplande, die al vanaf de start van deze competitie in augustus jl. vaststond. Maar op tweede Paasdag moet er worden ingehaald tegen de huidige koploper Kozakken Boys, want in Werkendam werd die wedstrijd op 7 februari jl. afgelast.
Niet alleen voor de heren voetballers betekent dit een druk bestaan, maar dat zou ook geldig zijn voor uw scribent van deze voorbeschouwingen, met slechts een dag rust tussen de beide competitie wedstrijden. Gelukkig heb ik een goed excuus, om deze nu samen te publiceren. Want in ditzelfde weekeinde stond alle lange tijd een familie-uitje gepland bij onze Oosterburen en dus ontbreekt sowieso de tijd om geheel en al actueel te zijn, maar dat zult u mij ongetwijfeld willen vergeven.


Grootmacht
Dat Rijnburgse Boys tot de gevestigde orde behoort is een open deur intrappen. Want al vanaf het begin van deze topklasse zijn ‘De Uien’, zoals de alternatieve naam luidt, vertegenwoordigd. En ook de prestaties daarin liegen er niet om, derde, tweede en tweemaal vijfde vertegenwoordigen een CV om trots op te zijn. Als we dan ook nog iets verder terugkijken, voordat de topklasse in zicht kwam, is er nog een veel fraaier rijtje te bewonderen.
Vanaf 2005 werden er drie afdelingstitels veroverd, waarbij de laatste, in 2009, ook nog werd omgezet in een algeheel zaterdagkampioenschap. De andere twee seizoenen leverde een runner-up plek op, en een derde positie in de eindrangschikking. Kortom de titel grootmacht is geheel gerechtvaardigd.

Beste jongetje van de klas
Daarnaast zijn de mannen van trainer Niek Oosterlee, nu bezig aan zijn zesde seizoen, en ook in de volgende jaargang leidsman, ook nog eens koploper in ranglijst aller tijden, opgemaakt na afloop van het vorige seizoen. Dan is dan weliswaar op basis van het doelsaldo voor Spakenburg, wat de tweede plaats inneemt, maar het staat er toch maar mooi. Tevens geeft die ranglijst aan dat Rijnsburgse Boys in de voorgaande vier topklasse seizoenen de meest scorende ploeg was, maar tevens ook de beste defensie had.
Normaliter zal Rijnsburgse Boys de titel van ‘beste jongetje van de klas’ aan het einde van dit seizoen moeten overdragen aan Spakenburg, gezien de huidige zes punten achterstand en één wedstrijd meer gespeeld. Maar uit mathematisch oogpunt bestaan er nog steeds mogelijkheden om die te verdedigen en ook zijn de voetbalwonderen nog steeds de wereld niet uit. Dat is daarom ook iets om zich aan vast te klampen en een overwinning op G.V.V.V. is daarbij een eerste opdracht.

Ieder voordeel …..
Voordeel voor de thuisploeg is hierbij dat zij alleen zaterdag in actie hoeven te komen en dus geen dubbel programma kennen en alle energie in die wedstrijd kunnen steken. Nadeel is wellicht het thuissyndroom, wat ook op sportpark De Middelmors rondwaard. Want de geel-zwarte formatie behaalde op de thuishaven uit twaalf duels 15 punten met een doelpunten verhouding van 14 voor, en 20 tegen. Daarentegen werden er buitenshuis gemiddeld twee punten per wedstrijd in de tas gestopt en is ook het doelsaldo heel wat florissanter. Dertien confrontaties leverden 26 punten op met een doelsaldo van 21-14. Eerst genoemd feit is misschien een mooi houvast voor de mannen van trainer Erik Assink, maar ook daar staat weer een vorstelijk nadeel tegenover. Want van alle sportparken van de huidige competitie genoten is De Middelmors tot nu toe een schier onneembare vesting geweest. Werd er bij sommige zogenaamde ‘angstgegners’ nog wel eens een puntje, of soms meer gepakt, ‘De Uien’ hebben G.V.V.V. al driemaal flink laten janken.
In het debuutseizoen (’11-’12) van de blauwen kregen ze het grootste pak slaag, want het scorebord stopte pas bij 7-2. Daarna werd het respectievelijke verlies met 3-1 en 4-1 wel een ietsje dragelijker, maar het bleven nul punten.
Eens moet aan die negatieve score een halt worden toegeroepen en hopelijk wint het nadeel nu eens een keer van het voordeel, althans door de ogen gezien van een ieder die G.V.V.V. lief heeft.


(#) = 6 punten in mindering

Tweede Paasdag

Weinig rust
Na twee nachtjes slapen mogen, nee moeten, aanvoerder Simon Brouwer c.s. alweer aan de bak. Want een eigen keuze in het vastgestelde programma had ongetwijfeld een heel wat minder druk bezette tijd opgeleverd. Maar ook de competitieleider van de KNVB had weinig andere keus en dus is het zoals het is, en volgt in Werkendam het sluitstuk van vier duels in tien dagen tijd.
Het is sowieso vooraf altijd al heel moeilijk te voorspellen hoe een wedstrijd zal verlopen, en nu met de weinige rust die G.V.V.V. is gegeven, is dit helemaal een onmogelijke opgave. Een overwinning in Rijnsburg zou zomaar een geweldige boost kunnen geven en de vermoeidheid laten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Maar een nederlaag zou het omgekeerde effect kunnen hebben, ieder zeer spiertje wordt dan dubbel pijnlijk gevoeld. Een andere mogelijkheid is, dat een slecht resultaat bij Rijnsburgse Boys wordt gevolgd dat een grandioos herstel. Het voorbeeld daarvan geschiedde nog maar zeer kort geleden. Afgelopen zaterdag ging het Assink-ensemble kansloos met 0-4 de bietenbrug op tegen HHC Hardenberg. En met het zware bekerduel tegen Spakenburg afgelopen dinsdagavond in het vooruitzicht waren de verwachtingen op een goed resultaat, bij de supporters althans, niet al te groot om het maar eens eufemistisch uit te drukken.
Maar dat perspectief werd door het vlaggenschip van onze vereniging op een zeer positieve manier gelogenstraft. Een weer ouderwets swingend G.V.V.V. troefde de kampioenskandidaat in de topklasse compleet af en ging zeer verdiend met een 4-1 zege aan de haal en plaatste zich daarmee voor de kwartfinale van de ‘kleine beker’. En ook daarmee werd weer eens bewezen dat de ene wedstrijd de andere niet is en dat een zeer magere uitvoering van een generale repetitie kan worden opgevolgd door een demonstratie van macht. Kortom wie het weet mag het zeggen wie de favoriet is, de thuisploeg of de gasten?

Cijfertjes
Op basis van de voorgaande ontmoetingen in deze eliteklasse tussen de Werkendammers en Veenendalers zou je kunnen concluderen dat er nu een draw uit de bus zou rollen. Want op het sportpark Panhuis eindigden de drie eerdere ontmoetingen in een gelijkspel (1-1), een nederlaag (0-2) en op 11 oktober jl. stond er een eclatante 5-0 op het scorebord. Op sportpark De Zwaaier verloor Kozakken Boys haar eerste duel (0-2), maar dat werd vorig seizoen door een 3-0 winst ruimschoots goedgemaakt. Dus in Werkendam ontbreekt nog een puntendeling. Maar ook deze logica is er een van de koude grond en heeft geen enkele voorspellende waarde.

Snelle en uitstekende leerling
Het kostte Kozakken Boys bloed, zweet en tranen om in 2012 deze eliteklasse te bereiken. Maar liefst vijf wedstrijden waren er nodig om de behaalde derde periodetitel in de hoofdklasse B te verzilveren. Slechts door het aantal gescoorde doelpunten bleef men competitiegenoten ASWH en RVVH voor in de strijd om klasse periodetitel. Want alle drie de kemphanen behaalden drie punten. Maar daarna was het geloof in eigen kunnen zo groot dat Harkemase Boys (2x) en uiteindelijk Ter Leede er ruimschoots aan moesten geloven. Een doelsaldo van 13-2 in die drie wedstrijden spreekt boekdelen.
Als nieuwbakken topklasser spraken de mannen van toenmalig trainer Michel Langerak gelijk hun woordje mee. Na wat pieken en dalen waren 47 punten dik voldoende voor een plaats in het linkerrijtje (7de). Onder leiding van Dogan Corneille en later, toen deze oefenmeester zijn congé had gekregen, Ton Cornelissen, werd daar vorig seizoen een exact dezelfde draai aan gegeven. Opnieuw een zevende plek en een puntentotaal van 47 stuks.
Toch zit er een opmerkelijk verschil tussen die twee seizoenen. Want liepen de pieken en dalen in het debuutseizoen uiteen van plek drie t/m dertien, vorig jaar was dat tussen de zeven en de top. Door vijf nederlagen, eenmaal gelijk en winst in februari/maart 2014, wisten de Kozakken hun koploperschap niet te continueren en vielen dus terug.
Die leerschool lijkt nu haar vruchten af te werken want van de 24 tot nu toe gespeelde wedstrijden staan de Werkendammers er nu al 19 aan de top. Er worden wel punten gemorst, zeker de laatste tijd, maar de concurrentie doet daar net zo hard aan mee. En dus zijn de discipelen van het trainersduo Ton Cornelissen/Danny Buijs, waarbij laatst genoemde vorig seizoen zelf nog speler was, hard op weg naar een eerste titel in de topklasse en daarmee ook wellicht naar een plaats in de top tien op de ranglijst aller tijden van de topklasse.Ook weinig rust
Maar ook Kozakken Boys kent net als G.V.V.V. een dubbelprogramma, alleen hebben ze niet de naweeën van een doordeweekse bekerwedstrijd. De kwartfinale waar ze zich voor geplaatst hebben, met als tegenstander zondagtopklasser OJC Rosmalen op het eigen sportpark De Zwaaier, wordt pas op 14 april gespeeld. Maar komende zaterdag zijn ze wel gastheer voor SC Genemuiden en dat is nu juist een kat in het nauw en daarvan is bekend dat die rare sprongen kunnen maken. Dus hoe de uitgangspositie is van de beide kemphanen als er om 17.00 uur wordt afgetrapt bij de enige Brabantse zaterdag topklasser zal moeten worden afgewacht.

Op voorhand tekenen
We begonnen deze vooruitblik met het feit dat G.V.V.V. voor de tweede keer in de topklasse een Paasdubbel moet spelen. De eerste vond plaats in het debuutseizoen ’11-’12. Op de zaterdag voor Pasen moesten de blauwen toen op bezoek in het verre Friesland bij Harkemase Boys. Dat leverde een 1-2 zege op, met de winnende treffer van Dennis van Meegdenburg. Die hopelijk weer is herstelt van zijn kuitblessure en zijn tijdelijk terugkeer nog wat meer glans kan geven.
Op tweede Paasdag moest G.V.V.V. toen op reis naar de Duin- en Bollenstreek om met Noordwijk te duelleren. Dat werd een zware bevalling met een 4-1 nederlaag als gevolg. De eretreffer kwam van de voet van ….. juist ja, Dennis van Meegdenburg vanaf de elfmeterstip.
Hoewel echte sportmannen altijd willen winnen, denken we dat G.V.V.V. op voorhand haar handtekening zou willen zetten voor eenzelfde kunstje, dus eenmaal winst en eenmaal verlies in de Paasdubbel. En wie dan de drie punten weggeeft, laat liggen of ze verdiend verliest, zal ze werkelijk een worst zijn, want daarmee zou een nieuwe start aan een volgend topklasse seizoen met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid definitief veilig gesteld worden. 

Auteur: Bas van Capelleveen.