Voorbeschouwing SDV Barneveld – G.V.V.V.

9 februari 2015

Het is alweer aardig wat jaartjes geleden dat de Barneveldse wit-blauwen en de Veense blauw-witten elkaar hebben getroffen. We moeten daarvoor terug naar het seizoen ’09-’10 toen S(terk) D(oor) V(riendschap) Barneveld op het sportpark Panhuis op bezoek kwam voor het spelen van een oefenwedstrijd. Op 24 november 2009 won de thuisploeg met 2-1, door goals van Antonio Aguilar Aguilera vanaf de elfmeterstip, en de winnende van Anouar Tmim. Sander van de Streek zorgde voor de gelijkmaker.
Voor wedstrijden in competitie verband moeten nog verder terug in de geschiedenis. De laatste keer dat SDV Barneveld en G.V.V.V. bij elkaar waren ingedeeld, in de hoofdklasse B, dateert alweer van het seizoen ’01-’02. En zowel in Barneveld (0-4) als in Veenendaal (3-1) was G.V.V.V. de sterkste.


Tien seizoenen hoogste niveau
Een nieuw treffen in competitie verband zit er voorlopig niet in want SDV Barneveld degradeerde vorig seizoen eigenlijk kansloos uit de hoofdklasse A. Dit nadat ze in ’12-’13 door een overtuigend kampioenschap in de eerste klasse A na elf seizoenen weer terug waren op dat niveau. De in 1954 opgerichte voetbalvereniging kwam in haar geschiedenis tien seizoenen uit op de hoogste trede van de amateurvoetballadder, maar dus veel vaker op de één, of twee na hoogste trede.

Periodetitel
De ploeg van trainer Hans van Arum (ex-prof van o.a. Vitesse, RKC Waalwijk, Willem II en Go Ahead Eagles), die in 2013 Dick Schreuder (nu Katwijk) opvolgde, neemt in de eerste klasse D momenteel de vijfde positie in, uit 14 wedstrijden werden 24 punten veroverd. Daarmee hebben ze 10 punten achterstand op koploper DOS ’37. Maar door de 3-1 winst afgelopen zaterdag op laagvlieger FC Zutphen hebben ze goede zaken gedaan in de stand van de tweede periode. En het veroveren van een deeltitel zal dan ook in eerste instantie prioriteit nummer één zijn. Want je kunt wel stellen dat de Barnevelders daar ondertussen expert in zijn geworden. In de laatste negen seizoenen werden vijf periodetitels veroverd. Helaas leverde geen van die deeltitels via de nacompetitie promotie op, maar SDV Barneveld schuurt dus wel met een zekere regelmaat tegen de hoofdklasse aan.

Winterslaap goed uitgeslapen
Voor SDV Barneveld was het duel tegen FC Zutphen pas weer het eerste duel na de winterslaap en dat betekende acht weken geen competitie activiteit. Want het laatste duel werd gespeeld op 13 december 2014 en dat leverde een 2-1 verlies op bij DOS Kampen.
Maar uiteraard werd er niet stilgezeten op sportpark Norschoten in dit nog prille jaar 2015. Er werd volop geoefend en dat ook nog veelal tegen hoger geklasseerde tegenstanders. En daarin werden prima resultaten neergezet, sterker nog, er werd niet verloren. Huizen, onder leiding van oud-trainer van de Barnevelders Henk van de Pol, werd in eigen huis met 1-2 verslagen, VVA ’71 ging met een 1-1 resultaat terug naar Achterberg. Tweede klasser Voorwaarts uit Twello kreeg op sportpark Norschoten met 4-0 klop en afgelopen dinsdagavond moest ook NSC er met 3-2 aan geloven. Kortom het lijkt erop of de winterslaap de Van Arum-equipe goed heeft gedaan.


Youssef Atibi (11) hier nog in het blauw-wit in actie tegen Sparta Nijkerk. We schrijven 3 oktober 2009. Foto: Dick Gijsbertsen.

Oude bekenden 1
De selectie van SDV Barneveld herbergt een tweetal oude bekenden. Want zowel doelman Jeroen van Binsbergen als Youssef Atibi speelden twee seizoenen in het blauwe tenue. En voor beide geldt dat dit duurde van 2009 t/m 2011. De sluitpost ging direct van G.V.V.V. naar zijn huidige club en is dus nu bezig aan z’n vierde seizoen. Youssef Atibi verkaste eerst nog twee jaargangen naar DTS Ede, voordat hij in Barneveld neerstreek. Atibi speelde dus tijdens de laatste ontmoeting zoals deze in de kop van dit artikel staat vermeld, in het blauw-wit. Hij viel na 52 minuten in voor Joey Snijders.
Naast deze twee spelers, zijn de wat bekendere namen, door eerder verbonden te zijn geweest aan regioclubs o.a. Robbin de Leeuw (VVA ’71 en Lunteren), Remco Speelziek (DTS Ede, FC Lienden en Bennekom), Jacky Testa la Muta (DOVO) en Niels Vlugt (Sparta Nijkerk). In de 26-jarige Koen Faber, al negen jaar verbonden aan zijn cluppie, kennen de Barnevelders hun competitie topscoorder met zeven treffers.

Oude bekenden 2
Omdat zowel G.V.V.V. als SDV Barneveld komende zaterdag niet in actie hoeven te komen in competitieverband - in de topklasse wordt het afgelaste programma van 24 januari ingehaald en Hoek versus G.V.V.V. was toen de enige wedstrijd was die doorgang vond en er in de eerste klasse D in het geheel geen programma is – is deze doordeweekse oefenwedstrijd een mooie gelegenheid om wedstrijdritme te op te doen. Zeker mede gezien het feit dat er afgelopen zaterdag alleen maar getraind kon worden omdat het duel tegen koploper Kozakken Boys jammer genoeg geen doorgang kon vinden vanwege een afgekeurde natuur grasmat.
Voor de thuisploeg wordt het de opmaat voor een echte streekderby met als inzet de vierde plaats. Want op 21 februari moeten ze op bezoek bij Nunspeet wat een plaatsje hoger staat in de pikorde en twee punten meer heeft. Dat wordt dan tevens ook een weerzien met een oud clubgenoot voor Youssef Atibi en Jeroen van Binsbergen. Want Niels Willemse verdedigd tegenwoordig de kleuren Nunspeet en die zal natuurlijk dan graag zijn evenknie gepasseerd zien en zelf zijn doel schoon willen houden.
Voor G.V.V.V. is dit sparringpotje er een in de aanloop naar het districtsbeker treffen in Akersloot tegen de plaatselijke zondag derde klasser Meervogels ’31 op dinsdagavond 17 februari en het vervolg van de competitie op zaterdag 21 februari met een thuisduel tegen IJsselmeervogels.

De aftrap van het oefenduel is om 20.00 uur op sportpark Norschoten wat gelegen is aan de Barnseweg 9 in Barneveld.