Voorbeschouwing Sparta Nijkerk – G.V.V.V.

17 september 2014

Oranje boven, oranje boven. Dat lied klonk hoogstwaarschijnlijk op 19 april jl. op het sportpark Panhuis te Veenendaal. Niet omdat Veenendaal vooruitliep op de koningsdagviering, maar omdat de oranjehemden uit Nijkerk aan de andere zijde van ‘ons’ sportcomplex onze rode buren met 1-5 hadden verslagen. Door die overtuigende winst, en door het verlies van de enig overgebleven concurrent in de hoofdklasse, Quick Boys, mochten captain Tim Muller en zijn kompanen zich twee wedstrijden voor het einde van de competitie kampioen noemen.

Terug van weggeweest
Een meer dan overtuigende titel in de hoofdklasse A, want op speeldag 6 pakte Sparta Nijkerk de leiding in deze toch niet misselijke afdeling van het zaterdagvoetbal, en stond die daarna nooit meer af. Slechts twee nederlagen, zes gelijke spelen en maar liefst achttien winstpartijen zorgden voor de terugkeer naar de topklasse. Want daar waren de Spartanen bij de ouverture in jaargang ’10-’11 wel bij aanwezig, maar ze moesten aan het einde daarvan ook direct weer afscheid nemen, door een 15de positie in de eindrangschikking.
Nu de Ouaali-brigade dus weer terug is van weggeweest gaat G.V.V.V. op bezoek in Nijkerk om voor de tweede keer op rij de degens kruisen met een gepromoveerde kampioen van de hoofdklasse, in de serie van drie. Die serie begon afgelopen zaterdag met het bezoek van de titelhouder uit de hoofdklasse C, SC Genemuiden, op het Panhuis met voor G.V.V.V. de vervelende gevolgen van een 2-3 nederlaag. Volgende week zaterdag komt HSV Hoek op bezoek en die traden ook in de voetsporen van Sparta Nijkerk. Degradatie in seizoen ’10-’11 en via de titel in de hoofdklasse B nu dus ook weer terug van weggeweest.

Rinus Michels Award
De fraaie prestatie van Sparta Nijkerk kwam tot stand onder leiding van trainer/coach Simon Ouaali. In november 2011 nam hij, eigenlijk ad-interim, de taken over van de op een zijspoor gerangeerde Philip den Haan. Want onder diens leiding gleden de gedegradeerde Nijkerkers steeds verder af en kwam de bodem van de hoofdklasse in zicht. En ja, dan weet u het wel in de soms kortzichtige voetbalwereld, dan moet de trainer het loodje leggen, schuldig of niet.
Ouaali vervulde op dat moment diezelfde functie bij Magreb ’90, maar omdat de Utrechters op zondag speelden was het te combineren met het trainerschap van de Spartanen en stond ook het bestuur van Magreb ’90 de duobaan toe.
Het werd een dubbel succes voor de toen 44-jarige oefenmeester, die in het verleden al als jeugdtrainer bij Sparta had gewerkt. De Nijkerkers eindigde keurig op de vijfde stek en met Magreb ’90 werd de titel veroverd in de zondag 2de klasse. Maar voordat die feiten op papier stonden hadden de bobo’s van Sparta al gezien dat Simon Ouaali de juiste persoon op de juiste plaats was en eind december datzelfde jaar werd hem al een contract aangeboden om het gehele seizoen af te maken plus de aansluitende jaargang ’12-’13. Een mooie promotie en dus ‘an offer you can’t refuse’. Daardoor kwam er wel een einde z’n coachschap bij kersverse 1ste klasser Magreb ’90, maar daar kon hij uit dankbaarheid voor de medewerking aan zijn ‘transfer’ naar Sparta als adviseur alsnog zijn ei kwijt. Na een 8ste plek in het debuutseizoen voor de Utrechters werden ook zij, net als de oranjehemden, afgelopen jaargang kampioen en promoveerden naar de zondag hoofdklasse. Opnieuw dubbel succes voor Ouaali. En hoewel Simon zelf in de pers zeer bescheiden was over zijn aandeel in dat kampioenschap van de domstadbewoners, waren diverse clubgenoten daar toch zeer lovend over. Dit alles, en een al eerdere promotie van FC Chabab van 1ste naar hoofdklasse onder zijn leiding, was aanleiding om afgelopen juni de prestigieuze Rinus Michels Award te mogen ontvangen. De prijs die namens zijn collega’s wordt uitgereikt en als inhoud heeft dat je ‘Amateurtrainer van het jaar’ bent.


De amateurtrainer van het jaar in beeld. Foto: website Sparta Nijkerk

Trainers overeenkomsten/perikelen
En nu we het toch over oefenmeesters hebben, Erik Assink was begin deze eeuw drieënhalf seizoen in dienst bij de Nijkerkers. Hij nam aan het begin 2002 het stokje over van Thijs Schipper die vanwege de magere resultaten op non-actief was gezet. Schipper was op zijn beurt de opvolger van Peter Visee, die Sparta in zijn eerste en enige seizoen naar een mooie derde plaatst leidde in de hoofdklasse B. Mede daarom werd Visee direct gestrikt door Spakenburg waar hij vier seizoenen aan het roer stond, voordat hij voor drie seizoenen verkaste naar de blauwe zijde van het Panhuis en nu via Elinkwijk en onze rode buren dus werkzaam is bij zondag 1ste klasser Hoogland.
Assink kon de taak bij de oranjehemden overnemen omdat hij al vroeg in z’n zevende seizoen (’00-’01), na vele successen met IJsselmeervogels daar zijn congé kreeg en dus stank voor dank voor de bewezen diensten. Onder leiding van de Almeerder coach kon de reeds dreigende degradatie niet meer worden afgewend en moest Sparta Nijkerk een stapje terug doen naar de 1ste klasse.
Voor zover we hebben kunnen vaststellen de enige degradatie op het CV van onze huidige trainer, waar zevenenhalf kampioenschappen tegen over staan (met die halve bedoelen we natuurlijk de tweede plaats van afgelopen  seizoen).
Bij die zeven hoort dus ook een titel met Sparta Nijkerk. Want de hierboven genoemde degradatie werd direct het seizoen daarop weer goed gemaakt. Daarna volgde een 4de en een 7de plaats voor Assink en zijn Spartanen, voordat Erik via Bennekom, Spakenburg en Ter Leede uiteindelijk in Veenendaal belandde.
Als laatste overeenkomst tussen de beide opponenten kunnen we nog melden dat de assistent van Erik Assink, Jan Diepeveen, in het verleden samen met Simon Ouaali de cursus TC II volgde en dat Diepeveen daar met veel plezier aan terugdacht en dat hij uitkeek naar het weerzien met z’n oude cursus genoot.

Weinig onderling spelersverkeer
In tegenstelling tot bovenstaande is er bijna geen onderling spelersverkeer geweest tussen Sparta en G.V.V.V. Ja, Maurice van der Wilt kwam van Sparta voor één seizoen naar ’t Veen en in de huidige selectie van de Nijkerkers zien we een man terug die ooit het blauwe shirt droeg. Dat is namelijk Dimitri Djollo. Die kwam in 2010 van FC Oss, speelde één jaargang op het Panhuis om daarna via drie seizoenen Sportlust ’46 in Nijkerk te belanden.
Huidig VVA ’71-er Roy Versluis zou in 2010 G.V.V.V. verruilen voor Sparta Nijkerk en had ook al een contract getekend, maar gewijzigde privé- en werkomstandigheden deden hem besluiten om tijdelijk de voetbalschoenen in de wilgen te hangen.


Donny van  der Wal (l.) en Dimitri Djollo, beide nieuwkomers bij Sparta Nijkerk, hebben het oranje tenue uitgereikt gekregen van technisch manager Harry Hamstra. Foto: website Sparta Nijkerk

Onderlinge resultaten
Zoals u in bijgaande tabel kunt zien ontlopen de onderlinge resultaten van alle competitie ontmoetingen elkaar nauwelijks. Zelfs uit of thuis, het scheelt elkaar maar een haartje. Wat dan overblijft als vergelijkingsmateriaal zijn de laatste ontmoetingen en die vallen ruimschoots uit in het nadeel van de bezoekers.
In seizoen ’09-’10 waren de Spartanen maar liefst 10 ronden achtereen koploper voordat de latere kampioen, IJsselmeervogels, die overnamen. Onder leiding van trainer Henny Lee eindigden de oranjehemden als vice kampioen en bewerkstelligde daarmee promotie naar de spiksplinternieuwe nieuwe topklasse. Twee zeges op G.V.V.V. waren daar mede debet aan. Albert van Nijhuis, alias ‘Appie goal’, met drie doelpunten, Niels Vlugt met twee treffers en Maurice van der Wilt met één score waren toen de beulen voor de blauwen in Veenendaal en op de Ebbenhorst. Alleen Joey Snijders wist in de thuiswedstrijd de eer te redden.
Naast Snijders (5de sz.), zijn nu alleen nog Simon Brouwer (8ste sz.) en doelman Edwin van der Klift (8ste sz.) over, die nog  steeds deel uit maken van de A-selectie. Bij onze tegenstander zijn dat toevalligerwijze ook drie mannen, te weten: aanvoerder Tim Muller (7de sz.), Stefan Frederiksen (10de sz.) en Ivo te Velthuis ((8ste sz.).

Voorbereiding
Sparta kende een alleszins meer dan behoorlijke voorbereiding voor de hernieuwde kennismaking met de topklasse. Dat ze het af moesten leggen tegen FC Utrecht (1-7) is niet meer dan logisch, maar van AFC Arnhem en USV Hercules (beide deelnemers aan het G.V.V.V. Vallei & Rijn toernooi) werd met 1-3  en 4-2 gewonnen. Het potje tegen Magreb ’90 eindigde in 2-2, dus daarin werd keurig de kerk in het midden gelaten, met Simon Ouaali die toen wellicht een bril droeg met twee verschillende kleuren glazen t.w. een oranje en een rode.
Voor laatstgenoemde ontmoeting vond het prestigieuze Salentein cup toernooi plaats op de eigen thuishaven, met als deelnemers de top van de zaterdag- en zondagamateurs. Want IJsselmeervogels, Spakenburg en De Treffers kwamen op bezoek op sportpark De Ebbenhorst. En daarin deed Sparta Nijkerk van zich spreken. Via een 4-0 winst op Spakenburg en de 6-3 overwinning van IJsselmeervogels op De Treffers moest het treffen tussen de thuisspelende ploeg en de rooien van de Westmaat aantonen wie er met cup vandoor zou gaan. En hierin was de Ouaali-equipe uiteindelijk bovenliggend door in de laatste tien minuten een 0-1 achterstand om te buigen in een 2-1 zege. Daardoor gingen ze als winnaar de boeken in en met vertrouwen op weg naar de competitiestart.

Competitiestart
Toeval of niet, Sparta Nijkerk speelde al thuis tegen twee ‘kleurgenoten’. Want ONS Sneek en HHC Hardenberg kwamen op bezoek. Het eerste duel tegen de Friezen eindigde in een spectaculaire 3-3 en ook de Sallanders moesten genoegen nemen met één punt (1-1). Opvallend daarbij was dat de gelijkmakers voor de thuisploeg in de blessuretijd, en in de slotfase vielen.
Overtuigende winst werd er tussendoor behaald in Maassluis waar het plaatselijke Excelsior met 0-4 aan de zegekar werd gebonden. Vorige week ging het voor de eerste keer helemaal mis. Een 1-0 voorsprong tegen mede promovendus Ajax, op een topklasse onwaardig veld in Amsterdam, ging uiteindelijk met 2-1 teloor. Natuurlijk was dat een teleurstelling, maar als de Spartanen zo’n gemiddelde blijven scoren, vijf punten uit vier wedstrijden, dan wordt de doelstelling met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid bereikt. Want die is volgens clubman pur sang en technisch manager Harry Hamstra, in eerste instantie handhaven op dit niveau en daarna pas verder kijken wat er mogelijk is. Een overwinning op G.V.V.V. zou de Spartanen daarmee al weer een klein stapje in de goede richting brengen.

Valse start?
Vorige week werd gemopperd en gemord door de supporters van de blauwen na nederlaag tegen SC Genemuiden. Terecht was dat wel na het geven van teveel cadeautjes aan de tegenstander. Een volstrekt onnodige nederlaag die na de rust nog gerepareerd had kunnen, nee eigenlijk had moeten worden, gezien het spelbeeld dat alleen maar eenrichtingsverkeer Genemuiden doelman vertoonde. Helaas was de afwerking onvoldoende en/of te gehaast zeker toen de tijd begon te dringen en dus mislukten alle doelpogingen, kansen of mogelijkheden en bleef de ruststand van 2-3 staan. De beschuldigende vinger kan dan ook niet richting tegenstander, scheidsrechter of wie dan ook. Nee, de schuld lag compleet bij G.V.V.V. zelf. Gelukkig hadden de betrokken spelers voldoende zelfkritiek om dat na het duel volmondig toe te geven en trokken ze het boetekleed aan.
Niet iemand anders de schuld geven, maar zelf goed in de spiegel kijken, is ook een onderdeel wat de meeste Assink-pupillen beheersen. Dat is dan wel het enige positieve aspect van de nederlaag en hopelijk ook een goede leerschool.
Natuurlijk is zo’n nederlaag vervelend en had iedereen die G.V.V.V. lief heeft liever negen punten bijgeschreven uit vier duels, dan de zes van nu. Maar is zoiets ook doorslaggevend voor het vervolg van deze nog prille competitie?
We hebben hieronder een lijstje gemaakt van de start in de drie voorgaande topklasse seizoenen,  nadat aanvoerder Simon Brouwer en zijn kompanen vier wedstrijden hadden gespeeld, met daarachter het resultaat van wat er toen gebeurde in de 5de speelronde. Kijk erna en trek uw eigen conclusies!!

Seizoen

Gesp. - Punt

Doelsaldo

Uitslag in 5de ronde

Opm.

’11 - ‘12

4 – 10

16 – 7

Rijnsburgse Boys  – G.V.V.V. 7-2

5de plek

’12 -‘ 13

4 - 6

7 - 7

Spakenburg – G.V.V.V. 1-3

1ste per./3de plek

’13 - ‘14

4 – 10

13 – 4

Scheveningen – G.V.V.V. 4-2

1ste per./2de plek

Natuurlijk zijn dit ook maar gegevens uit het verleden en die geven geen enkele garantie voor de toekomst, maar ze geven wel aan dat er nu ook niet direct zwartgallig vooruit moet worden gekeken. Als G.V.V.V. haar lesje heeft geleerd van het duel tegen SC Genemuiden, o.a. spits Frank Tervoert die al vijfmaal scoorde voor de gastheren, weet te neutraliseren en daarnaast gedurende 90 minuten de concentratie hoog weet te houden, moet er zeker wat te halen zijn op sportpark De Ebbenhorst en is het ? in de kop van deze alinea hopelijk overbodig geweest.