Voorbeschouwing S.V. Meervogels ‘31 – G.V.V.V.

15 maart 2015

Als gevolg van het noodlottig ongeval van Joey Snijders werd deze bekerwedstrijd (die gepland stond op dinsdagavond 17 februari) verplaatst naar 3 maart. Maar op die datum bleek het natuurgrasveld van de thuishaven van S.V. Meervogels ’31 door de overvloedige regen onbespeelbaar. Daarom zal er komende dinsdagavond, 17 maart, een derde poging worden ondernomen door G.V.V.V. om op reis te gaan richting Akersloot om het aldaar op te nemen, in de derde KO-ronde van de districtsbeker West I, tegen S.V. Meervogels ’31. En hopelijk doet het spreekwoord, ‘driemaal is scheepsrecht’ dan opgeld.
De winnaar van dat duel plaatst zich voor de achtste finale, ofwel bij de laatste 16 ploegen die gaan strijden om dat ‘kleine’ kleinood. Voor beide voetbalverenigingen wordt de wedstrijd op sportpark Cloppenburgh, alwaar om 20.00 uur zal worden afgetrapt, het allereerste treffen in de bestaansgeschiedenissen.
Niet onlogisch overigens, want onze beker opponent komt uit in de zondag 3de klasse, dus elkaar treffen in competitie verband is sowieso uitgesloten, en gezien de reisafstand en het klassenverschil zat een oefenpotje ook niet eerder in het vat.
Maar de loting op 7 januari jl. op het KNVB districtskantoor in Amsterdam koppelde de beide voetbalclubs aan elkaar en daarom mag het allereerste affiche S.V. Meervogels ’31 – G.V.V.V. worden gedrukt, of op de digitale snelweg worden verspreid.

 


Bron: www.meervogels.nl 

Intrigerend

Na bovenstaande loting was uw scribent direct geïnteresseerd waar de naamgeving van onze bekeropponent vandaan kwam. Want volgens de ornithologie komt een ‘meervogel’ niet voor in de lijst met naamgeving van onze gevederde vrienden. Net zomin als ‘terrasvogel’’, ‘lekvogel’,  ‘rijnvogel’ of ‘zuidvogel’. Toch zijn dit allemaal namen, meestal in de meervoudsvorm, van voetbalclubs in Nederland. Dichter bij huis hebben we dan nog ‘ijsselmeervogel’ en ‘valleivogel’.
Maar naast deze gefingeerde namen zijn er ook voetbalverenigingen die wel verwijzen naar echte vogelnamen zoals: albatros, pelikaan of reiger.
Voor de gein heb ik eens een zoektocht ondernomen naar alle voetbalclubs in ons land die in de naamgeving een directe verwijzing hebben (betekenissen in afkortingen zijn niet meegenomen) naar een echte, of gefingeerde vogel. Dan krijg je de volgende alfabetische lijst, zonder overigens te beweren dat deze echt 100% compleet is.

Naam:

Plaats:

Naam:

Plaats:

Albatross

Ugchelen

FC Rijnvogels

Katwijk

DEHMusschen

Rotterdam

Stormvogels IJ.V.V.

Ijmuiden

Duiveland

Oosterland

Stormvogels ‘28

Siebengewald

Flamingo SC

Leeuwarden

Strandvogels

Wervershoof

De Flamingo’s

Alkmaar

Terrasvogels

Santpoort

Go Ahead Eagles

Deventer

Trekvogels

Nijmegen

IJsselmeervogels

Spakenburg

De Valk

Valkenswaard

Kaagvogels

Kolhorn

Valken ‘68

Valkenburg

Leeuwarder Zwaluwen

Leeuwarden

Valkenswaard

Valkenswaard

Legmeervogels

Uithoorn

De Valleivogels

Scherpenzeel

Lekvogels

Lexmond

Vogelwaarde

Vogelwaarde

S.V. Meervogels ‘31

Akersloot

Vogelenzang

Vogelenzang

Meeuwenplaat

Rotterdam

De Wherevogels

Purmerend

De Meeuwen

Zoutelande

Zeevogels

Egmond

Oeverzwaluwen

Koudum

Zuidvogels

Huizen

Oranjeplein-Postduiven

Den Haag

Zilvermeeuwen

Zaandam

Patrijzen

s-Heerenhoek

De Zwaluw

Oeffelt

Pelikaan

Zwijndrecht

VFC Zwaluw

Vught

Pelikaan-S

Oostwold

Zwaluwe

Lage Zwaluwe

De Pelikanen

Appingedam

Zwaluwen ‘30

Hoorn

PSG-Vogel

Den Haag

Zwaluwen 1911

Utrecht

De Raven

Luyksgestel

Zwaluwen V.

Vlaardingen

Reiger Boys

Heerhugowaard

 

 


Dat voetbalverenigingen namen kozen van echte vogels of zogenaamde ‘nepvogels’ valt wel te verklaren. Want dat vind haar oorsprong ongetwijfeld in het feit dat onze gevederde vrienden hoog kunnen vliegen en analoog daaraan wilden deze clubs ook graag zo hoog mogelijk ‘vliegen’ in de diverse competities toen ze werden opgericht en er een naam bedacht moest worden.
Maar waar komen dan die gefingeerde vogelnamen vandaan? In de meeste gevallen zal dat te maken hebben met de omgeving waar de club is ontstaan. Zoals bij het ons zeer bekende IJsselmeervogels, dinsdagavond 10 maart zelfs tegenstander op het sportpark Panhuis in Veenendaal. Vroeger lag Spakenburg aan het IJsselmeer (nu Eemmeer), daarmee is de naamgeving duidelijk. Die vlieger gaat ook op voor Valleivogels uit buurgemeente Scherpenzeel, want dat dorp staat bekend als de parel van de Gelderse Vallei.
In die richting zoeken naar een verklaring van de naamgeving van onze opponent Meervogels bleek dan ook de juiste. Want Akersloot gelegen aan de A9 tussen Heemstede en Alkmaar, en wellicht het meest bekend door een Van der Valk hotel met dezelfde naam aan die snelweg, grenst westelijk aan het Alkmaardermeer. En daarmee zal meteen duidelijk zijn hoe onze gastheer voetbalvereniging aan haar naam kwam. En als u wilt weten, of nieuwsgierig bent, waarom al die overige ‘vreemde vogels’ zo zijn gedoopt, dan kan ik alleen maar adviseren om eens aan het googelen te slaan.


Profiel
S.V. Meervogels ’31 is ons inziens één van die honderden voetbalclubs in Nederlands waarbij de dorpse sfeer en het gezamenlijk beleven van de voetbalsport prevaleert boven het presteren op het hoogste niveau. Recreatief spelen is net niet de juiste uitdrukking, want het vlaggenschip zal ten allen tijde proberen om zich omhoog te vechten, maar dit niet ten koste van alles. En bovendien zal ook (bijna) altijd bij dit soort voetbalverenigingen, en dat is ook heel verstandig, de tering naar de nering worden gezet.
 

Tussen zesde en derde klasse
In bovenstaand profiel lijkt S.V. Meervogels ‘31 dus prima te passen, want de vereniging is al bijna 85 jaar oud en speelde in de laatste vier decennia in de zondag 3de t/m 6de klasse.
Als we ons nu even beperken tot de geschiedenis in deze eeuw dan zien we dat de Akerslootse voetballers in 2000 deel uit maakten van de 6de klasse B. D.m.v. één kampioenschap, één degradatie en drie promoties via het behalen van een periodetitel arriveerden de geel-zwart gestreepte in 2010 in de 3de klasse, waarvan ze dus nu nog steeds deel vanuit maken. Daarin eindigden ze respectievelijk 2x als vierde, negende en achtste. In seizoen ‘11–‘12 werd de eerste periodetitel veroverd, maar dit keer kon de nacompetitie geen soelaas brengen om voor de eerste keer in de geschiedenis van de club 2de klasser te worden.

Competitie of beker prioriteit?
In de huidige competitie had S.V. Meervogels ’31 haar draai nog niet gevonden. Want de eerste wedstrijd na de winterstop op 8 februari jl. bij SVA Assendelft ging met 2-1 verloren. En daardoor namen de mannen van trainer René van Elsland, die onlangs zijn contract verlengde, een 11de plaats in. Zo was de situatie voor het verplaatsen van dit bekerduel naar 3 maart. Maar ondertussen heeft onze bekeropponent alweer vier competitie duels afgewerkt en dat ook nog eens tegen directe concurrenten uit de staart van de ranglijst. Op sportpark Cloppenburgh kregen zowel Vrone (3-0) als FC Purmerend (1-0) klop en bij OSV in Amsterdam werd een punt meegenomen (1-1). En vorige week zorgden Noord Hollanders voor een daverende verrassing door de toenmalig gedeelde koploper Kolping Boys met een 5-1 nederlaag terug te sturen naar Ouddorp. Als ze er dan vanmiddag ook nog in zouden slagen om de inhaalwedstrijd tegen KFC, op het eigen sportpark, in winst om te zetten wordt er een flinke stap richting middenmoot gemaakt en daarmee lijfsbehoud. Want dat zal ongetwijfeld de insteek zijn van de geel-zwarte formatie in de nog te spelen zeven competitieduels.
Het is dan ook de vraag of S.V. Meervogels ’31 met eventueel vijf ongeslagen wedstrijden op rij in de pocket, en daarmee in ‘the winning mood’ alles op alles gaat zetten om een topklasser beentje te lichten in het districtsbekertoernooi, waar volgens de statistiek 3% kans op is, of dat toch de competitie belangen gaan prevaleren? Want aanstaande zondag wacht de uitwedstrijd tegen middenmoter Hercules Zaandam.
 Beker succes
Zo moeizaam als het gaat in de competitie, zo makkelijk behaalde S.V. Meervogels ’31 deze derde KO-ronde in de ‘kleine beker’. In de poulefase werden VVS ’46 en DTS thuis met 1-0 en 3-0 aan de zegekar gebonden, maar de klapper volgde tegen Berkhout. In Berkhout werd het maar liefst 1-10. Daarna lootte Meervogels opnieuw twee thuiswedstrijden. Eerst werd Always Forward met 2-0 verslagen in de eerste KO-ronde, en daarna moest OFC er met 3-0 aan geloven.
En nu wacht dus opnieuw een thuiswedstrijd, maar dan tegen een aanzienlijk hoger gekwalificeerde tegenstander. Want alleen VVS ’46 is 3de klasser, alle andere tegenstanders zijn 4de klassers. Dus gezien het klassenverschil een logische zaak, maar je moet het eerst nog wel even doen. Al met al dus een prima prestatie van de Elsland-equipe die in de vijf gewonnen duels een doelsaldo van 19-1 neerzette.

Favoriet
Waar S.V. Meervogels ’31 in de voorgaande bekerwedstrijden dus favoriet was gezien het klassenverschil, krijgt G.V.V.V. in dit komende bekerduel die rol op haar schouders gedrukt. Hierboven heeft u al kunnen zien dat het op papier voor 92% zeker is dat onze blauwen zullen doorgaan naar de volgende ronde, waarin een thuiswedstrijd volgt tegen de winnaar van Texel ’94 – Spakenburg. Maar u weet ook dat papier veel geduldiger is, dan een potje bekervoetbal. Want juist in dit soort wedstrijden komen er bij de lager geklasseerde verengingen vaak onvermoede krachten boven drijven die nogal eens voor een verrassing zorgen. Voorbeelden te over. Dichtbij huis hoeven we alleen maar even terug te gaan naar het seizoen ’11-’12 toen ‘onze jongens’ in de ‘grote beker’ de BVO’s Excelsior- en Sparta Rotterdam uitschakelden.
Alleen al daarom zal de Assink-brigade zich terdege realiseren dat zo’n wedstrijd niet even flierefluitend afgedaan kan worden. Er zal geconcentreerd en met gogme moeten worden gespeeld om naar de laatste 16 te gaan.

Ieder nadeel heb zijn voordeel
Deze Cruijffiaanse wijsheid gaat ook nu weer op. Want de generale repetitie van G.V.V.V. gisteren op het eigen sportpark Panhuis tegen FC Lisse, leverde niet alleen de eerste overwinning op in 2015 (3-0), maar ook een gele kaart voor doelpuntenmaker Tom Oostinjen. En aangezien dit Tom’s vijfde prent was, is hij dus voor komende dinsdagavond geschorst. Maar dit betekent tevens dat de dynamische verdediger annex middenvelder komende zaterdag voor de wedstrijd in Sneek tegen ONS wel weer speelgerechtigd is. Martin van Eck, die zo’n zelfde akkefietje aan de hand had bij de doordeweekse wedstrijd tegen IJsselmeervogels (2-2), is dus wel weer beschikbaar. Naast Tom Oostinjen zal ook Fathi Ben Ahmed, vanwege een blessure, niet beschikbaar zijn. Maar daar staat dan weer tegenover dat Dennis van Meegdenburg, die op verzoek van trainer Erik Assink zijn voetbalpensioen tijdelijk opschortte, wel weer z’n opwachting kan maken. En juist met deze oude maestro in de gelederen werd er in de afgelopen twee wedstrijden niet verloren. Zou dat een goed voorteken zijn? 

Cupfighter
Onder het bewind van trainer Erik Assink, nu bezig aan zijn vijfde seizoen in Veenendaal, toonde G.V.V.V. zich in de voorgaande vier jaargangen al een meer dan aardige cupfighter. Want daarin werden al de achtste-, kwart-, halve- en finale behaald. Helaas lukte het nog niet om het seizoen ’05-’06 te evenaren, want toen mocht G.V.V.V. door een 1-3 overwinning op Spakenburg de districtsbeker West I voor de eerste keer in de prijzenkast zetten. Dat zal dan ook de insteek zijn om dit seizoen een nieuwe poging te wagen om die beker in het bezit te krijgen. Want op een periode kampioenschap na, een echt kampioenschap is praktisch gezien onmogelijk, is dat de kortste weg naar deelname aan de eerste ronde van de KNVB-beker van het volgend seizoen.

In tegenstelling tot onze opponent hoefde G.V.V.V. als topklasser geen poulefase te spelen, ze kwamen direct in de eerste KO-ronde. Daarin schakelde aanvoerder Simon Brouwer c.s. zondag tweede klasser HSV Wasmeer uit. Het werd een monsterscore (13-1), die zelfs als grootste overwinning ooit in de geschiedenis van de club in de boeken verdween. In de tweede KO-ronde rekende G.V.V.V. af met collega zondagtopklasser Koninklijke HFC. Op het sportpark Panhuis werd het na een 0-1 ruststand uiteindelijk 4-2 voor de blauwen.

Nu wordt het dus zaak om de winst uit Akersloot mee te nemen en daarmee opnieuw de achtste finale te bereiken. En als dat is gelukt zal dat hopelijk ook een goed gevoel geven in de aanloop naar het competitietreffen op zaterdag 21 maart in Friesland tegen ONS Sneek.

De wedstrijd op sportpark Cloppenburgh, gelegen aan de Boschweg 17 te Akersloot vangt aan om 20.00 uur en staat onder leiding van Dhr. P.A. de Waard uit Amsterdam die zal worden geassisteerd door Dhr. P. Otten en Dhr. B.S. Lampers.