Voorbeschouwing SV Spakenburg – G.V.V.V.

4 september 2014

Voordat we vooruit gaan blikken op dit alweer 70ste blauwe competitie onderonsje moeten we allereerst de gehele SV Spakenburg een wel verdiend compliment maken. Want Spakenburg was een van de eerste collega topklasse clubs die de inzamelingsactie voor de behandeling van voormalig G.V.V.V. aanvoerder Danny van Brenk in New York groots in de publiciteit bracht. Maar dat niet alleen, zoals gebruikelijk is het aan de boorden van het IJsselmeer, geen woorden, maar daden.
En die daden, opgezet door de sfeercommissie ‘De 12de Man’ en een bijdrage van de selectie en haar staf, leverde www.dannyshope4life.nl maar liefst € 2135,- op.
Een fantastisch resultaat waar we namens Danny en z’n gezin alle Spakenburgse blauwen, die op welke manier dan ook daar hun bijdrage aan hebben geleverd, hartelijk voor willen bedanken. En dit betekent tevens dat de uitdrukking ‘sport verbroederd’, geen loze kreet is, maar volledig opgaat.
Gelukkig kunnen we ook melden dat de eerste fase van Danny’s behandeling in Amerika bemoedigende resultaten heeft opgeleverd zoals hij zelf via berichten op deze website en zijn facebook account liet weten. Hopelijk wordt deze positieve berichtgeving in de nabije toekomst voortgezet.

 

De derde speelronde in het pas gestarte seizoen ’14-’15 brengt gelijk een topper in de nog prille geschiedenis van de topklasse. Want zo mag je Spakenburg – G.V.V.V. op voorhand met een gerust hart betitelen. De gastheren, vanaf de start van de topklasse in 2010 vertegenwoordigd,  hebben twee afdelingstitels op zak, en een vice kampioenschap. Daarnaast werd de afdelingstitel afgelopen seizoen ook nog eens ten koste van AFC omgezet in het amateur landskampioenschap. Het horror seizoen ’12-’13, waarbij een beslissingswedstrijd tegen ACV nodig was om het vege lijf te redden, is met die successen allang weer naar de achtergrond van het geheugen verdrongen. Daardoor voert Spakenbug samen met Rijnsburgse Boys de overall ranglijst van de topklasse aan. Het doelsaldo van ‘De Uien’ is net iets beter, waardoor die de eerste plaats innemen.
Maar niemand in Bunschoten-Spakenburg die de blauwen van sportpark De Westmaat lief heeft, zal er een seconde over na hoeven te denken, als er zou worden gevraag of ze die eerste plaats zouden willen overnemen ten koste van de nu behaalde successen. Liever één seizoen in de penarie met daarnaast twee titels en een tweede plek, dan een eerste plaats op die ranglijst zonder hoofdprijzen.

 


 

Op basis van het gemiddelde aantal behaalde punten per seizoen neemt G.V.V.V. zelfs een derde plaats in op de ranglijst aller tijden van de topklasse. 

 

Onze eigen blauwen maakten de ouverture van de topklasse (’10-’11) niet mee. Het duurde precies één jaargang voordat de toen debuterende trainer bij G.V.V.V., Erik Assink, het zoveelste succes uit zijn lange trainerscarrière mocht laten bijschrijven. Onder zijn leiding veroverden de Veense blauwen overtuigend het kampioenschap in de hoofdklasse B en traden in 2011 toe tot het gilde van de hoogst spelende zaterdagamateur voetballers.

Men voelde zich daarin direct thuis en konden het hogere niveau gemakkelijk aan, getuige de vijfde plek in de eindrangschikking aan het einde van het debuutseizoen. En waar vaak wordt gezegd; dat er komen gemakkelijker is dan er blijven, weerlegden de Veenendalers dat  gezegde in het seizoen erop. Zelfs lang streden ‘onze jongens’ mee om de titel, maar moesten die uiteindelijk aan Katwijk laten. Maar een derde positie was alweer een flinke stap in de goede richting.

 

Vijf-drie-? Dan zou rekenkundig gezien een één moeten volgen. Op papier eenvoudig neer gekalkt, maar in de praktijk een stuk weerbarstiger. Toch lukte het de Assink-brigade, want na dertig duels stond G.V.V.V. op die heerlijke eerste plaats. Maar alle blauwen, zowel uit Spakenburg en Veenendaal, weten hoe dit uiteindelijke afliep. Spakenburg verzamelde evenveel punten als G.V.V.V., en het doelsaldo (+10) in het voordeel van de Panhuisbewoners telde nu eenmaal, volgens de allang geldende regels in het amateurvoetbal, niet. Een beslissingsduel was nodig, die uiteindelijk na veel vijven en zessen werd gespeeld in het Kras-stadion in Volendam. De Volendamse neven Kees en Nick Tol, in Spakenburgse dienst, bepaalden in eendrachtelijke samenwerking in hun ‘achtertuin’ het lot van G.V.V.V. Want nadat Mark de Loor en Simon Brouwer voor de rust voor de 1-1 hadden gezorgd, was het Kees die op aangeven van Nick Spakenburg de tweede topklassetitel bezorgde (2-1).  
Complimenten te over voor de clash der blauwen en reclame voor het topklasse voetbal ten spijt, G.V.V.V. bleef met een flinke kater zitten. Gedane zaken nemen nu eenmaal geen keer, maar wel was duidelijk dat captain Simon Brouwer c.s. zich hebben bewezen als echte topper in de topklasse en vandaar dat de nieuwe ontmoeting van aanstaande zaterdag het predicaat topper ten volle verdient.

 

“Een appeltje schillen” en “sportieve revanche” dat waren uitspraken die de afgelopen week veelvuldig over de lippen gingen van de A-selectie spelers van G.V.V.V. in de aanloop naar het zoveelste blauwe onderonsje. Logisch gezien het verliezen van de titel tegen deze tegenstander en een goede insteek om aan zo’n duel te beginnen. Aan de andere kant is het natuurlijk maar één van de dertig wedstrijden die voorbijkomen in een seizoen en levert winst ten hoogste drie punten op en geen extra bonus of wat dat ook.
Maar voorlopig kan G.V.V.V. in de topklasse bogen op een ongeslagen status in en bij Spakenburg. 0-0, 1-3 en 0-2 zijn de voorgaande resultaten op de blauwe zijde van sportpark De Westmaat. In Veenendaal werd het respectievelijk 5-2, 1-0 en 1-3. En daarmee hebben we gelijk de voorbeschouwing op de website van SV Spakenburg gecorrigeerd. Want daar worden de tweemaal 2-2 in jaargang ’09-’10 als topklasse duels meegerekend.
Deze resultaten in het voordeel van de Veense blauwen nemen natuurlijk niet weg, dat overall in de 69 voorgaande competitie- kampioenschap en beslissingsduels G.V.V.V. duidelijk de underdog positie inneemt. Want 17x winst, 16x gelijk en 36x een verliespartij met een doelsaldo van 96 tegen 137 spreken natuurlijk duidelijk in het voordeel van de gastheren van komende zaterdag.

 

Beide teams behielden hun belangrijke basisspelers die vorig seizoen verantwoordelijke waren voor de successen. M.u.v. natuurlijk Dennis van Meegdenburg bij de bezoekers, die zijn voetbalschoenen na 22 seizoenen, 521 competitieduels met daarin 253 goals in de wilgen hing.
G.V.V.V. vulde haar selectie aan met jong talent en een paar iets meer ervaren krachten.
Naast een paar doorstromers uit de B-selectie haalde Spakenburg ook een paar gevestigde namen uit het amateurvoetbal over om te tekenen. Peter de Lange kwam over van Capelle, Jordy Strooker en Joël Tillema verlieten respectievelijk Rijnsburgse Boys en Scheveningen. Bovendien werden ook nog Ismo Vorstermans (FC Dordrecht) en Jeremy de Graaf (SC Cambuur) als ex-BVO-ers vastgelegd. Kortom op papier is de Twisker equipe er bepaald niet zwakker op geworden om maar eens een understatement te gebruiken.

 

Sherwin Grot was op 15 februari jl. de 'grote man' op sportpark De Westmaat. Hij nam toen beide treffers voor zijn rekening in de met 0-2 gewonnen wedstrijd. Schiet hij aanstaande zaterdag de nul op zijn doelpunten lijstje naar de geschiedenis? Foto: Dick Gijsbertsen.

 

De start van Spakenburg was uitstekend, de 4-0 winst op Rijnsburgse Boys sprak behoorlijk tot de verbeelding. De 2-1 zege bij nieuwkomer Ajax was dat dan wel wat minder, maar de invallers De Lange en Tillema bewezen hun waarde door beide te scoren en dat is dan tevens een bewijs dat de breedte van de selectie en/of de sterkte van de bank heel belangrijk kan zijn in deze topklasse om een gunstig resultaat te bewerkstelligen.
G.V.V.V. vertrok slecht uit de startblokken, want anders kun je de 4-2 nederlaag in en bij Scheveningen, niet noemen. Gelukkig volgde herstel spoedig, want Barendrecht werd vorige week van het kastje naar de muur gestuurd en weer terug. Jammer dat het vizier van diverse voorwaartsen nog niet scherp was afgesteld, want anders was een uitslag met drie à vier doelpunten verschil geheel in lijn geweest met het spelbeeld, terwijl dat uiteindelijk maar in het kleinst mogelijke verschil eindigde, maar ook die drie punten tellen.

 

Op basis van bovenstaande gegevens voorspellen wat de uitslag zal worden? Het is en blijft een onmogelijke zaak. Maar wel is bijna zeker dat Spakenburg versus G.V.V.V. het nodige spektakel met zich mee brengt en hopelijk zal dat zaterdag ook zo zijn, zodat de topklasse toeschouwers na afloop kunnen zeggen dat ze zich geen minuut hebben verveeld.

 

Spakenburg – G.V.V.V. op sportpark De Westmaat in Bunschoten-Spakenburg begint om 15.00 uur en zal onder leiding staan van scheidsrechter Ron Karremans uit Den Haag.