Voorbeschouwing SVV Scheveningen - G.V.V.V.

20 augustus 2014
Dit weekend gaat de topklasse weer van start. De meeste clubs hebben een uitgebreide voorbereiding gehad met trainingen, trainingskampen en oefenduels, al dan niet in de vorm van een toernooi. Niets nieuws dus, of het moeten de vele nieuwe en vervangen trainers en spelers zijn die hun opwachting maken. Officieel is de transfermarkt gesloten, maar je ziet her en der nog wel eens een speler afkomstig uit het buitenland of een die geen contract heeft gekregen bij een betaalde voetbalorganisatie ten tonele worden gevoerd. Afscheidnemende en nieuwe spelers uiteraard ook bij de beide kemphanen van komende zaterdag, maar daarover later meer. Een Topklasse dit seizoen zonder bekende bollenstreekclubs als Noordwijk, Katwijk en Ter Leede, dat is even wennen. Het wordt waarschijnlijk een gevecht op leven en dood in die hoofdklasse B! Maar ook met nieuwkomers en oude bekenden als: HSV Hoek, Sparta Nijkerk en SC Genemuiden.
 
Het derde seizoen voor de Scheveningers in de Topklasse. In hun debuutseizoen eindigden ze als elfde. En afgelopen seizoen, na een vliegende start waarbij zelfs (mooi uitgedrukt) de koppositie werd aangeraakt, als negende. Een opwaartse lijn dus. G.V.V.V. zit een seizoen langer in deze klasse. De einduitslagen waren vijfde, derde en afgelopen seizoen (gedeeld) eerste, en we weten allemaal nog wel hoe dat afgelopen is. Dat creëert verwachtingen natuurlijk. Alhoewel in het verleden behaalde resultaten …. 
 
In de afgelopen duels wist G.V.V.V. in het seizoen 2012-2013 beide duels te winnen met 3-0. Afgelopen seizoen behaalde G.V.V.V. in Scheveningen de eerste nederlaag van het seizoen, er werd met 4-2 verloren. Een excuus had toen kunnen zijn dat G.V.V.V. enkele dagen later voor de KNVB beker moest aantreden tegen de buurman van Scheveningen, ADO Den Haag. Later in het seizoen werd thuis een klinkende 4-0 winstpartij neergezet. Overigens zijn genoemde wedstrijden ook de enige wedstrijden die beide clubs tegen elkaar speelden. Gezien de uitslagen zijn die onderlinge wedstrijden altijd goed voor een groot aantal doelpunten! Hopelijk zal dat in deze wedstrijd ook weer zo zijn!
 
Geschiedenisles (aangepast overgenomen van de website van SVV Scheveningen)
SVV SCHEVENINGEN is officieel opgericht in het café "Volksbelang" in de Keizerstraat. In de aldaar gehouden oprichtingsvergadering werd besloten tot oprichting per 1 juli 1919 van een voetbalvereniging onder de naam SVV SCHEVENINGEN. Aanvankelijk bestond de vereniging alleen uit een zondag afdeling, waarna pas in 1946 werd besloten ook op zaterdag een afdeling te starten. In 1954 werd besloten tot betaald voetbal over te gaan en werd de vereniging bij de bond ingeschreven onder de naam "Scheveningen Holland Sport". Spelend in de eredivisie kwamen ook topclubs als AJAX en Feyenoord met angst en beven op bezoek op Houtrust. Dit heeft ongeveer 10 jaar geduurd, waarna op 24 juli 1964 werd besloten om afzonderlijk verder te gaan en werd de amateurvereniging SVV SCHEVENINGEN herboren.
 
De betaald voetbalafdeling ging verder onder de naam "Holland Sport" en is in 1974 gefuseerd met ADO en ging spelen in het Zuiderpark onder de
naam "FC Den Haag". De amateurafdeling speelde met zowel een zaterdag als een zondag afdeling en ging in 1970 het huidige Houtrust complex bespelen. SVV SCHEVENINGEN heeft sinds de oprichting op vele locaties haar thuisbasis gehad en het frappante is dat de locaties veelal buiten Scheveningen lagen. Pas op Houtrust  is SVV Scheveningen echt tot bloei gekomen met zowel een Zaterdag- als Zondag afdeling, die beiden op KNVB niveau acteerden. En met een geweldige jeugdafdeling, die vele goede voetballers voortbracht. SVV Scheveningen werd een toonaangevende vereniging in de Haagse voetbalwereld, een status die men tot aan de dag van vandaag nog altijd moeiteloos waarmaakt.
 
Op sportief gebied is er veel veranderd in de aflopen twintig jaar. Het 1e elftal kwam in het seizoen 1990 – 1991 voor het eerst uit op het allerhoogste niveau van het Nederlands Amateurvoetbal en speelt op dit moment nog altijd op het allerhoogste podium van het Amateurvoetbal.
 
Een moeilijke beslissing was de noodgedwongen opheffing van de Zondag afdeling. Ook een club als SVV Scheveningen ontkwam niet aan de sterk verminderde interesse voor het Zondagvoetbal. Men hoopt dat het Zondagvoetbal ooit weer nieuwe impulsen krijgt.
 
Een nieuw seizoen
Bij Scheveningen vonden dit seizoen de volgende spelersmutaties plaats. Afscheid namen: Giorgio Achterberg (Haaglandia/Sir Winston), Dennis Jos (Haaglandia/Sir Winston), Nick Brouwer (Noordwijk), Liam de Ruiter (SVC ’08), Joël Tillema (Spakenburg) en Samir Beeldsnijder (was al gestopt). 
Nieuw in de selectie zijn: Leslie van den Berg (DSO), Elliot Pattinama (DSO), Sven Wolsheimer (DSO), Ruben Koorndijk (XerxesDZB) en Ingmar Maayen (Telstar). Recentelijk werd Levi Schwiebbe toegevoegd aan de eerste selectie. Hij kwam afgelopen twee seizoenen uit voor FC Volendam.
Trainer John Blok is met het bestuur overeengekomen nog minimaal een jaar hoofdtrainer van Scheveningen te blijven. Dat zorgt ervoor dat Blok al zijn elfde jaar als trainer van Scheveningen in zal gaan. Net als Erik Assink is John Blok één van de column schrijvers van de website ‘voetbal op zaterdag’. Jim Charité is de nieuwe assistent-trainer van John Blok. Hij verdedigde maar liefst zeven seizoenen lang de clubkleuren van de Houtrustbewoners. In de voorbereidingen behaalde Scheveningen klinkende resultaten: 6 gespeeld, 5 gewonnen, 1 gelijkspel. Uit tegen SVC ’08 (4-0) en een nipte overwinning tegen RKAVV (1-0). Thuis tegen Katwijk (2-0), ASWH (1-0), Quick (3-1) en de laatste oefenwedstrijd vorige week zaterdag tegen FC ’s-Gravenzande 0-0. 
 
G.V.V.V. deed het niet minder in de spelerscarrousel. Mitchell Bottenheft (Montfoort), Rik van der Eerden (DOVO), Wouter van Hoof (SVL), Jurriën van der Horst (De Merino’s), Koen Oost (VVA ’71), Michiel van der Valk (JSV Nieuwegein) en Dennis van Meegdenburg (gestopt) namen afscheid. Fathi Ben Ahmed (JVC Cuijk), Christiaan de Haan (Achilles ’29), Ryan Holman (Ter Leede), Danny de Leeuw (Haaglandia/Sir Winston), Sjors Maas (DSC), Tom Oostinjen (Go Ahead Eagles), Ismail Ouaddoch (Magreb ’90), Altay Tomruk (DTS Ede) en enkele jeugdspelers zijn nieuw in de selectie.
Ons eigen G.V.V.V. deed het in de oefencampagne als volgt: begonnen werd met een uitwedstrijd tegen FC Lienden, hier werd het een 3-3 gelijkspel. Daarna uit tegen De Treffers werd het 0-0. Be Quick 1887 werd tijdens het trainingskamp in Roden met 4-0 verslagen. Tijdens het eigen Vallei en Rijn Toernooi werd met 4-0  gewonnen van USV Hercules en met 3-2 verloren van Quick Boys. Vorige week dinsdag werd in Opheusden met 6-2 gewonnen van de plaatselijke kersverse hoofdklasser DFS en de blauwwitten sloten de oefencampagne vorige week zaterdag thuis af tegen zondag hoofdklasser RKHVV. Het werd 2-1. Veel verschillende doelpuntenmakers in deze oefenwedstrijden, hieronder het overzicht: 1. Ismail Ouaddouh 3x, 2. Simon Brouwer, Bart Hulsbos, Fathi Ben Ahmed, Wilco den Hartog, Roy Terschegget, Martin van Eck en Joey Snijders allen 2x. 9. Rodny Hofman, Sherwin Grot, Tom Oostinjen en Mikula Ristic allen 1x.
 
KNVB beker
In de landelijke KNVB Beker heeft Scheveningen in de eerste ronde een uitwedstrijd geloot tegen ADO ’20. Deze wedstrijd wordt gespeeld op woensdag 27 augustus. De winnaar van ADO'20 - Scheveningen neemt het in de tweede ronde in een thuiswedstrijd op tegen de winnaar van ZFC - FC Lisse.
Zoals bekend heeft G.V.V.V. afgelopen seizoen een periodetitel behaald en is dus vrijgeloot voor de eerste ronde. In de tweede ronde moet een uitwedstrijd worden gespeeld tegen de winnaar van het duel IJsselmeervogels – JVC Cuijk. 
Toelichting: In de eerste ronde komen alleen de amateurverenigingen in actie die zich op basis van het vorig seizoen hebben weten te kwalificeren. In de tweede ronde stromen alle ploegen uit de Eredivisie en Jupiler League in, alsmede de kampioenen en (vervangend) periodekampioenen van de Topklasse Zaterdag en Topklasse Zondag van het vorig seizoen.
 
SVV Scheveningen – G.V.V.V.
Sportpark Houtrust
Laan van Poot 38c, 2566 EC Den Haag
Aanvang: 14.30 uur.