Voorbeschouwing USV Hercules – G.V.V.V.

10 januari 2015

Voordat het komende zaterdag weer om het ‘echie’ gaat in de zaterdag topklasse, staan er eerst nog twee trainingsavonden en een oefenduel op het programma voor de ‘discipelen’ van trainer Erik Assink. Het oefenduel wordt aanstaande dinsdagavond afgewerkt op sportpark Voordorp in Utrecht, wat de thuishaven is van de U(trechtse) S(port) V(ereniging) Hercules. Het wordt dan tevens de tweede keer dat de zondag- en zaterdag topklassers elkaar dit seizoen gaan bestrijden. Want in de aanloop naar deze jaargang ’14-’15 waren de Utrechters begin augustus al deelnemer aan het derde Vallei en Rijn toernooi, wat door de businessclub met dezelfde naam en G.V.V.V. werd georganiseerd.

Eeuwig

Op de een of andere manier heeft G.V.V.V. dit seizoen iets met voetbalverenigingen waarvan de bakermat een eeuw, of ruim meer, geleden werd gelegd. Want eerder oefenden de blauwen al tegen Be Quick 1887 en kwamen de Kon. HFC (1879) en HSV Wasmeer (fusie van twee clubs uit 1915/16) uit de koker bij de loting voor de districtsbeker in West I. En afgelopen zaterdag nog speelden de Veenendalers tegen FC Den Bosch, wat haar oorsprong kende in 1906. In dat rijtje past USV Hercules natuurlijk uitstekend thuis. Want met haar geboortejaar van 1882 behoren de zebra’s, zoals bijnaam van deze voetbalvereniging luidt, tot een van de oudste van ons land.

Supersnelle ‘bejaarde’
Maar ondanks, of misschien wel dankzij deze respectabele leeftijd – ervaring is toch nog steeds de beste leerschool – reeg Hercules in de afgelopen vier seizoenen de successen aaneen.
Want driemaal werd er een promotie gevierd. Tweemaal via de nacompetitie, van tweede- naar eerste- en van die klasse naar hoofdklasse. En vorig seizoen als debutant in de hoofdklasse C, werd ook direct de absolute kroon op het werk gezet door het kampioenschap op een overtuigende manier binnen te slepen en dus te promoveren naar de topklasse. En daarmee kreeg onze provincie hoofdstad ook direct een primeur met de vertegenwoordiging van een zondagtopklasser, want nog niet eerder slaagde een andere voetbalclub uit de Domstad daarin. Al met al dus prachtige prestaties deze ‘bejaarde’ voetbalvereniging.

De andere kant van de medaille
Maar zoals zo vaak hebben plotsklapse successen ook een keerzijde. Het wemelde de afgelopen seizoenen van de scouts op Voordorp en die zagen diverse pareltjes aan het werk. Dus werd er flink met de geldbuidels gerammeld en werden er beloften gedaan om die voetbaltalenten over te halen voor ‘hun’ club te komen spelen. Tot en met afgelopen seizoen kon de technische commissie van de Domstedelingen de selectie goed intact houden en dat leverde dan ook de titel en promotie naar het amateurvoetbalwalhalla op. Maar de trek- en zuigkracht van de ‘conculegae’ verenigingen werd groter en groter, en de spelerstalenten zelf voelden zich ook steeds meer rijp om eens bij een andere club hun kunsten te gaan vertonen. Daardoor moest Hercules aan het einde van voorgaande seizoen noodgedwongen afscheid nemen van een aantal sterkhouders, die toeval of niet, ook nog eens grotendeels verkasten naar een tweetal regioclubs. Want FC Lienden en VVA ‘71kochten groot in bij de Utrechters. En wederom toeval of niet, beide regioclubs doen met hun ex-Herculanen volop mee in de strijd om het kampioenschap in hun klasse.


Fathi Ben Ahmed (17) maakte het drie Herculanen op 7 augustus jl. erg lastig, maar kwam niet tot scoren. Foto: Dick Gijsbertsen.

Nieuwe namen
Zo’n gemis vang je niet één, twee, drie op met nieuwe (jonge) talenten, zeker niet op als er een trede hoger moet worden geacteerd. Toch slaagde de TC van Hercules erin om een vijftal nieuwe namen aan zich te binden. Elias Baumkass (NEC am.) Sam Osei (JOS/Watergraafsmeer), Wesly van Ojen(Kozakken Boys), Okan Özcelik (Elinkwijk) en Abdel Zouzou (Nieuw Utrecht) kwamen de equipe van de teruggekeerde trainer Jan Oosterhuis aanvullen/versterken. Helaas nam Hercules begin december alweer afscheid van Zouzou, die na onenigheid met Oosterhuis uit de selectie werd gezet en daarna zijn biezen pakte.

Je maintiendrai
Met deze nieuwkomers en een aantal oude gedienden zoals Boy Voorwerk, Francis van Rooy, Rob Rietveld, Bas Koppel, Roy Kelder, Kevin Ligtermoet en Nathan Bijl werd het debuut in de topklasse begonnen. En zoals je logischerwijs van een nieuwkomer in de eliteklasse mag verwachten gaat dat tot nu toe met horten en stoten. Met een 4-0 overwinning op directe concurrent Leonidas in de staart van de zondagtopklasse, speelde Hercules zich voor het ingaan van de winterstop, precies boven de fatale streep. En met die positie handhaven, of liever nog verbeteren, zal aan de doelstelling worden voldaan, zo liet oefenmeester Oosterhuis in de pers weten. Een reëel uitgangspunt van dit voetbaldier lijkt ons, die al eerder de Herculanen één seizoen (2011 – 2012) onder zijn hoede had en aan het begin van dit seizoen Jan Veldhuizen (nu DVS ’33) opvolgde. Want als debutant met een flink gewijzigde selectie is hoog van de toren blazen wel het laatste wat je moet doen en dat zit ook zeker niet in de aard van deze coach, die ook nog als assistent trainer van Jan Vreman werkzaam is bij De Graafschap.

Voetbaldier
Mede daarom is de uitdrukking voetbaldier niet zomaar uit de lucht komen vallen. Jan Oosterhuis speelde na z’n carrière als betaald voetballer die hem langs FC Wageningen, FC Utrecht, De Graafschap en HFC Haarlem voerde, ook nog één seizoen bij G.V.V.V. In jaargang ’00-’01 speelde Oosterhuis 23 competitie- en 3 bekerduels voor de blauwen en scoorde daarin 1 goal. Hij sloot zijn actieve loopbaan af bij Achilles Veen om direct daarna trainer te worden bij deze vereniging. Via Nijenrodes, FC Utrecht (jeugd), USV Hercules en Longa ’30 keerde de inwoner van Culemborg dus nu terug bij de Utrechtse zebra’s.

Nu tegenstanders, volgend seizoen collegae
Net als G.V.V.V. verliest Hercules ook na dit seizoen een speler aan Spakenburg. Waar Tom Oostinjen begin december zijn ja-woord gaf aan de blauwen van sportpark De Westmaat, volgde Nathan Bijl aan het begin van dit nieuwe jaar. De 24-jarige middenvelder speelde nagenoeg zijn volledige jeugdopleiding bij Hercules. Eén jaar vertrok hij bij de club om deel uit te maken van de D1 van FC Utrecht. Na dat jaar keerde hij terug op sportpark Voordorp, om uiteindelijk het eerste elftal te bereiken waarmee Bijl de volledige opmars meemaakte.
Het had overigens weinig gescheeld of Bijl had helemaal niet meer bij Hercules gespeeld. Aan het einde van het vorige seizoen bereikte de middenvelder namelijk al een overeenkomst met VVA '71. Uiteindelijk besloot hij om hem moverende redenen toch af te zien van de overgang naar de zaterdag hoofdklasser uit Achterberg.  

Nog meer slecht nieuws?
Daarnaast is het de vraag of Hercules tussentijds haar doelman Ritchie Steinman zal verliezen. De goalie werd uitgenodigd voor een proefwedstrijd bij Go Ahead Eagles en ging daar logischerwijs op in. Uitsluitsel over een eventuele verbintenis is er nog niet, maar de transferperiode voor de BVO’s loopt nog, dus het zou nog zomaar kunnen dat Hercules opnieuw een aderlating moet ondergaan. En als dat gebeurt dan treedt Steinman in de voetsporen van Tom Oostinjen die vorig seizoen voor de Adelaars uit Deventer speelde.

Leuk (triviaal) nieuws
Onlangs publiceerde de website www.topklasse.com een aardig staatje waarin Hercules speler Kevin Ligtermoet een hoofdrol speelde. Samen met collega topklasser Niels van Pelt van het Haagse HBS was hij de enige veldspeler in de zaterdag- en zondagtopklasse die tot nu toe alle 16 wedstrijden van minuut één tot en met minuut negentig had gespeeld zonder een gele of rode kaart in ontvangst te hebben hoeven nemen. Op zich al een knappe prestatie, temeer als je weet dat er dit seizoen tot nu toe 639 veldspelers in actie kwamen. Van die 639 spelers – 324 in de zondag – en 315 in de zaterdagtopklasse, speelden er maar zeventien, acht op zondag en negen op zaterdag, alle zestien wedstrijden volledig uit.
V.w.b. de zaterdag topklasse deden de doelmannen Mark de Vries (FC Lisse) en Sander Danes (HHC Hardenberg) hetzelfde. Bij G.V.V.V. is Roy Terschegget de enige die de 1440 minuten heeft volgemaakt, maar de middenvelder ontving daarin wel twee gele prenten.


Wilco den Hartog stuurde tijdens het Vallei en Rijn toernooi doelman Ritchie Steinman de verkeerde hoek in en scoorde zo de 3-0  vanaf elfmeter. Foto: Dick Gijsbertsen.

Derde ontmoeting
In iets meer dan een jaar tijd wordt dit de derde ontmoeting tussen Hercules en G.V.V.V. Want vorig jaar in de voorbereiding op de tweede seizoenshelft waren de Utrechtse voetballers te gast op de blauwe zijde van het Panhuis. Het was op 4 januari 2014 voor beide teams toen de eerste voetballende activiteit na de winterstop. Toenmalig hoofdklasser Hercules toonde daarin haar uitmuntende vorm en won verdiend met het kleinst mogelijke verschil door een treffer van Roy Kelder in de eerste helft. Het was tevens de eerste overwinning ooit van de Domstedelingen op G.V.V.V. Want in drie eerdere beker- en twee oefenpotjes trokken de Veenendalers steeds aan het langste einde. Sportieve revanche namen aanvoerder Simon Brouwer en z’n kompanen daarvoor op donderdag 7 augustus jl. tijdens het derde Vallei en Rijn toernooi. Roy Terschegget en Martin van Eck zorgden voor een 2-0 ruststand, na pauze schoot Wilco den Hartog raak vanaf 11 meter en het slotakkoord was voor Ismail Ouaddouh, die zijn stadsgenoten daarmee nog wat extra pijn deed.

Naar welke kant slaat de balans door?
Overall is de tussenstand dan nu zo dat G.V.V.V. van de totaal zeven onderlinge ontmoetingen er zes won en Hercules één. Ook het doelsaldo daarin, 27 versus 3, spreekt ruimschoots in het voordeel van de ‘onzen’. Voor de Oosterhuis equipe is er dan ook een mooie uitdaging om die tussenbalans een klein beetje meer in evenwicht te krijgen in de aanloop naar de competitie hervatting op zondag 18 januari met de uitwedstrijd tegen de oranjehemden van WKE. De club die nog niet zolang geleden van de ondergang werd gered, door het aflossen van een enorme belastingschuld.
Ook voor de mannen van oefenmeester Assink is dit oefentreffen een generale repetitie op weg naar het treffen met Sparta Nijkerk. Een tegenstander in de zaterdagtopklasse die ook een oranje tenue als standaard outfit heeft. Alleen hoeft G.V.V.V. daarvoor niet de bus in, want de Spartanen komen zaterdag aanstaande op bezoek op het sportpark Panhuis. In Utrecht is dus de laatste mogelijkheid voor de staf om de puntjes op de i te zetten. Dit mede gezien de schorsingen van Tom Oostinjen, Bart Hulsbos en Wilco den Hartog die zaterdag daardoor niet in de opstelling zullen voorkomen. Maar ook wil G.V.V.V. sowieso de mooie resultaten uit het verleden tegen deze opponent een extra kleurtje geven en zal het met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid geen cadeautjes gaan weggeven.  

Kortom we kunnen op sportpark Voordorp aan de Voordeveldselaan 4 te Utrecht op dinsdagavond 13 januari as. een leuke sparringpot verwachten tussen een zondag- en een zaterdagtopklasser, die om 20.15 uur in gang zal worden gezet.