Voorbeschouwing v.v. Capelle – G.V.V.V.

26 februari 2015

Voor het eerst sinds vijf weken moet ons vlaggenschip weer aan de bak in een officiële wedstrijd. Want het laatste competitie treffen vond plaats op 24 januari jl. toen in en bij Hoek 0-0 werd gespeeld. Tweemaal gooide de weergoden roet in het voetbaleten, maar dat is alleszins overkomelijk. Maar het uitstellen van de districtsbekerwedstrijd tegen Meervogels ’31 die op dinsdagavond 17 februari zou gaan plaatsvinden in Akersloot, en het geplande treffen afgelopen zaterdag met IJsselmeervogels op het sportpark Panhuis, kende tot ons grote verdriet een zeer dramatische oorzaak, die niet alleen bij alle blauwen, maar binnen de gehele amateurvoetbalwereld, een enorme schok veroorzaakte.
U weet dan allen dat we doelen op het verschrikkelijke auto-ongeval wat selectiespeler Joey Snijders vorige week overkwam en waarvan het vervolg voor Joey en zijn directe naasten nog steeds zeer ongewis is. Het enige wat we op dit moment kunnen doen is hopen, duimen, bidden, wachten op wonderen etc. dat Joey er weer bovenop komt en nog een verder leven krijgt gegeven dat waard is om geleefd te worden.


Vriendenploeg
Ja, en hoe tegenstrijdig en cru het ook klinkt als je net bovenstaande hebt gelezen, het leven gaat voor ons allen ‘gewoon’ door. En dat geldt ook voor trainer Erik Assink, verdere stafleden en A-selectie spelers, die natuurlijk het dichtste bij Joey Snijders staan. Want ga maar na, driemaal per week samen trainen en dan op zaterdag samen in de bus naar een uitwedstrijd of bij een thuiswedstrijd op tijd verzamelen voor de wedstrijdbespreking en daarna met allen z’n proberen een goed resultaat te boeken in de voetbalwedstrijd die geprogrammeerd staat. En dat geldt voor veel spelers en stafleden al een seizoen of vijf lang. Dus voor de vriendenploeg die G.V.V.V. in die tijd is geworden kwam de klap van het noodlottig ongeval van Joey Snijders nog eens extra hard aan. Dus is er vorige week aangepast getraind en nog veel meer van gedachte gewisseld zodat een ieder z’n emoties kwijt kon. Ook hebben diverse leden van de selectie de afgelopen dagen al een bezoek gebracht aan het UMC te Utrecht waar Joey is opgenomen om de familie een hart onder de riem te steken en hen een luisterend oor te bieden, want meer kan er ook niet gedaan worden. Joey’s lot ligt in handen van de medici die hem behandelen en z’n eigen fysieke en mentale weerbaarheid. Hopelijk heeft dat alles aan ieder individu de kracht gegeven om toch te proberen het dagelijks- en voetballeven weer op te pakken, ondanks de zeer trieste omstandigheden. Want dit is natuurlijk niet even simpel een knopje omzetten en je staat weer in de oude modus, nee iedereen zal daar op zijn manier mee moeten omgaan. Misschien is de hervatte training deze week en de aanloop naar de wedstrijd in en tegen Capelle daar wel een goede remedie voor.

Meest stabiele seizoen
De v.v. Capelle behoort tot de zeven ploegen – de overige zijn Rijnsburgse Boys, Spakenburg, IJsselmeervogels, HHC Hardenberg, FC Lisse en Barendrecht – die vanaf de start in 2010 vertegenwoordigd zijn in de topklasse. Op vorig seizoen na, toen met hangen en wurgen precies boven de fatale streep werd geëindigd (12de), hebben de bewoners van sportpark ’t Slot zich in de jaargangen daarvoor eigenlijk nooit ernstige zorgen hoeven te maken over hun topklasse bestaan. Want een 6de, 10de en 8ste plaats waren daar ruimschoots voldoende toe.
Maar als je resultaten in de voorgaande vier seizoenen wat nader analyseert blijkt dat Capelle tot nu toe bezig is aan het meest stabiele topklasse seizoen ooit. In onderstaand plaatje wordt dat weergegeven.Waarbij u dan natuurlijk nog wel moet weten dat in ’10-’11 de posities varieerden van 3 t/m 11, het seizoen daarop van 4 t/m 10. In ’12-’13 van 5 t/m 16 en vorig jaar liep dat zelfs uiteen van 1 t/m 13.
Nu doen de mannen van trainer Ton van Bremen, die in het verleden al eerder vier jaar als assistent-trainer verbonden was aan de club, maar vanaf augustus jl. als hoofdcoach aantrad, het aanzienlijk beter. Dit is dus een mooi compliment voor de voormalig profvoetballer van Excelsior, NAC en Vitesse, maar uiteraard ook voor de selectie die het uiteindelijk op het veld waar moeten maken.

Dipje
Voor Capelle is er dus de opdracht om die regelmaat in de nog komende tien competitieduels vast te houden en daarmee een poging te wagen om de beste prestatie uit het verleden, een zesde plek in de eindrangschikking, te verbeteren. En daarbij zal men zich, net als G.V.V.V. overigens, moeten richten op een plek als runner-up, want het gevecht op een toppositie zit er met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet meer in.
Maar dan zullen de groen-zwarten wel de bakens moeten gaan verzetten, want na een serie van zeven ongeslagen wedstrijden, volgden de afgelopen twee weken evenzovele nederlagen. ONS Sneek won op ’t Slot met 0-2 en vorige week liepen ze in het tapijtdorp in het mes van SC Genemuiden, 3-1. En die uitdrukking kun je eigenlijk wel letterlijk nemen, want naast het verlies eindigden de gasten de wedstrijd met negen man. Verdediger Frank Karreman kreeg een directe rode kaart en is dus aanstaande zaterdag sowieso geschorst. Datzelfde zal normaliter ook gelden voor de dynamische middenvelder, en met zeven goals clubtopscoorder, Gertjan Rothman. Want die kreeg in Genemuiden z’n derde en vierde gele kaart voorgehouden van de referee van dienst.
Al met al zal het toch wat improviseren worden voor Van Bremen door het ontbreken van deze twee sterkhouders, die beide tot nu toe in bijna alle wedstrijden ruimschoots acte de presence gaven.

Wedstrijdritme
Naast de vraag hoe het is met de geestelijke en mentale gesteldheid van de Assink-brigade is er natuurlijk ook een groot vraagteken hoe het team de vijf weken van competitie inactiviteit te boven gaat komen? Er werd tussentijds nog wel geoefend, en die wedstrijden tegen hoofdklasser CSV Apeldoorn (4-0), en 1ste klasser SDV Barneveld (0-6), verliepen alleszins voorspoedig, maar oefenen tegen lager geklasseerde tegenstanders of spelen om het ‘echie’, daar zit een wereld van verschil tussen. In de flow komen, zoals dat in modern jargon heet, was dus totaal niet aan de orde.
Enig miniem lichtpuntje in deze duistere dagen voor de club is dat de blessures en kleine pijntjes, waarmee o.a. Wilco den Hartog, Danny de Leeuw en Fathi Ben Ahmed kampten, door de lange rust periode genezen zijn, zodat de keuze voor de staf wat groter is geworden.             
Maar desalniettemin zal G.V.V.V. de draad weer moeten oppakken te beginnen in en tegen Capelle, want met dat duel meegerekend staan er in de komende veertien dagen vijf officiële duels op de programmarol. En daarmee wordt het wedstrijdritme flink opgevoerd. Dinsdagavond 3 maart wacht de bekerontmoeting in Akersloot tegen Meervogels ’31, waarna er drie thuiswedstrijden op rij te wachten staan. Zaterdag 7 maart komt Excelsior Maassluis bezoek, dinsdagavond 10 maart wordt er ingehaald tegen IJsselmeervogels, en die serie wordt afgesloten op zaterdag 14 maart wanneer er eveneens wordt ingehaald tegen FC Lisse.


Sherwin Grot maakte op 8 maart 2014 de 1-2, hier in beeld. Drie minuten voor tijd scoorde hij ook de winnende treffer (2-3). Kan hij aanstaande zaterdag zo'n kunstje herhalen? Foto: Dick Gijsbertsen.

Balans in evenwicht?
Alle trouwe volgers van de beide clubs weten zich ongetwijfeld te herinneren dat de eerste twee seizoenen waarin Capelle en G.V.V.V. competitie genoten waren in de deze topklasse, de gastheren ongenaakbaar waren. Ze wonnen de vier duels met respectievelijk tweemaal 3-1 en tweemaal 2-0. Daardoor werd Capelle voor G.V.V.V. een zogenaamde angstgegner. Maar die kwalificatie werd door de blauwen vorig seizoen uit de boeken gespeeld. Want zowel op sportpark ’t Slot als op het Panhuis toonden aanvoerder Simon Brouwer c.s. zich de sterksten. In Veenendaal werd het toen 4-0 en in Capelle aan den Ijssel 2-3. Die trend werd deze jaargang voortgezet, want op 1 november van het vorig jaar moesten de Capellenaren er opnieuw aan geloven. Tom Oostinjen en Martin van Eck zorgden voor de 2-0 voorsprong voordat Jair Balrak in de slotfase de eretreffer produceerde. Daarmee werd de stand in zeven onderlinge partijtjes 4-3, nog wel steeds in het voordeel van v.v. Capelle.
Als de Assink-brigade er dus in zou slagen om de drie punten mee te nemen vanaf ’t Slot doen ze niet alleen goede zaken op de ranglijst, maar brengen ze ook de balans in behaalde wedstrijdpunten in alle onderlinge topklasseduels weer geheel in evenwicht. Het doelsaldo is dat momenteel al, want beide kemphanen waren ieder 11x trefzeker.

De wedstrijd v.v. Capelle – G.V.V.V. begint om 14.30 uur op sportpark ’t Slot, P.C. Boutensingel 1, 2902 BG Capelle aan den Ijssel en zal onder leiding staan van Dhr. J. Kooij uit Oostzaan. En toeval of niet, deze referee floot ook het vorige duel van Capelle en G.V.V.V. op 8 maart 2014.

Hopelijk reizen er heel veel supporters af naar Capelle aan den Ijssel, hetzij met de supporters bus of met eigen vervoer, want juist in de moeilijke tijden hebben ‘onze jongens’ uw steun en hart onder de riem meer dan ooit nodig.