Voorbeschouwing DVS ’33 Ermelo – G.V.V.V.

17 maart 2016

Na de eclatante 2-0 overwinning op voetbalgrootmacht Spakenburg afgelopen zaterdag, waarbij die einduitslag eigenlijk een magere afspiegeling was van de veldverhoudingen, staat alweer de volgende ‘finale’ voor de deur voor aanvoerder Roy Terschegget en consorten. Want je kunt voorlopig zonder meer stellen dat zolang de huidige 7de positie op de ranglijst, rekenkundig gezien, door de concurrentie nog kan worden ingepikt ieder volgend duel er een is waarbij alleen winst zoden aan de dijk zet.
Dat zal dan moeten gebeuren in Ermelo waar DVS ’33, een van drie nieuwkomers in deze topklasse, gastheer is voor G.V.V.V.

Debutanten

Samen met SteDoCo en RVVH maakten de Ermeloërs in augustus van het vorig jaar hun debuut bij crème de crème van het zaterdagvoetbal. Katwijk promoveerde ook, maar de Oranjehemden zijn, zoals wijd en zijd bekend, al een meer dan een erkende topklasser. Ze hadden al een kampioenschap op hun naam staan (2013), voordat zij een jaargang later tot ieders verrassing de stap terug moesten doen naar de hoofdklasse. Dat dit een klein bedrijfsongevalletje was bewijzen de Kattukkers nu. Want het lijkt erop dat kustbewoners het ene kampioenschap aan het andere gaan rijgen als huidig ranglijstaanvoerder.
Ranglijstaanvoerder waren SteDoCo en DVS ’33 ook vorig seizoen na 26 wedstrijden in de respectievelijke hoofdklasse A en C en daardoor dwongen zij de rechtstreekse promotie af. RVVH deed dat via de nacompetitie. Of het toeval is of niet, de beide voormalig hoofdklasse kampioenen lijken hard op weg om het avontuur in de topklasse een vervolg te gaan geven, terwijl de Ridderkerkers nu rode lantaarndrager zijn.

Beste debutant
Handhaven zal zonder enige twijfel de eerste prioriteit zijn van de mannen van trainer Roeland ten Berge, die kort voor de start deze competitie Jan Veldhuizen opvolgde, die om hem moverende redenen DVS ’33 na 1 (zeer succesvol) seizoen plotseling alweer verliet. Ten Berge was voorheen werkzaam als jeugd- en hoofdtrainer bij Excelsior ’31, jeugdtrainer bij Go Ahead Eagles en hoofdtrainer bij Berkum.
Ieder gewonnen punt brengt die prioriteit dichterbij, zo dat nu nog niet het geval zou zijn. Maar tevens zal DVS ‘33, als de kans zich voordoet, absoluut niet de kaas van het brood laten eten om voor de tweede keer op rij promotie te bewerkstelligen. Sterker nog, onze gastheren van komende zaterdag zijn sowieso tot nu toe de beste debutant en kunnen bij winst op G.V.V.V. zeker nog een gooi doen naar een plaats in de top zeven. Je mag dan ook verwachten dat de Veluwse brigade G.V.V.V. het vuur na aan de schenen gaat leggen.
 


'Opa' Dennis van Meegdenburg (25) heeft z'n rentree opgeluisterd met de gelijkmaker en laat zich luid toejuichen. Foto: Dick Gijsbertsen.


Aanwinst
Door Vriendschap Sterk, want daar staat de afkorting van onze gastheren voor, is wel een club van naam, maar heeft relatief gezien nog niet zo’n hele grote faam in het zaterdagvoetbal. Uiteraard heeft de ruim tachtig jaar oude club wel diverse kampioenschappen achter haar naam staan. Gerekend van 1946 acht stuks, maar op het allerhoogste niveau geschiedde dat nog nooit.
Als we even terugkijken naar de laatste dertig jaar kwam DVS ’33 twee seizoenen in de 3de , eenzelfde aantal in de 2de, maar liefst 18 jaargangen in de 1ste , en 8 jaar in de hoofdklasse uit. Twee kampioenschappen werden behaald in de 1ste klasse en de allerbelangrijkste natuurlijk die van vorig jaar toen op 9 mei op Urk, zoals dat zo mooi heet, een 0-3 overwinning het kampioenschap bracht waardoor de geel-zwarte formatie, staat waar ze nu staan.
In jaargang  ’13-’14 bleef DVS ’33 Ermelo al een haartje verwijderd van deze stap naar de hoogste trede bij de zaterdagamateurs, want toen moest men in de strijd om de klasse periodetitel Ajax en Quick Boys voor laten gaan, waarbij de Amsterdammers uiteindelijk over de rug van Noordwijk promotie bewerkstelligden.
Dus toeval is het zeker niet dat de Veluwenaren promotie afdwongen. Een geduldig en verstandig beleid van de bobo’s in samenspel met de technische commissie en de businessclub, met daarbij juiste keuzes v.w.b. trainers en spelers, liggen daaraan ten grondslag.
Ook de fraaie accommodatie is zeker topklasse waardig alsmede de jeugdopleiding, die vorig jaar mei de Rinus Michels Award won, in de categorie beste jeugdopleiding amateurvoetbal in Nederland.
Kortom in Ermelo hebben ze de zaakjes meer dan prima voor elkaar en je mag DVS ’33 dan ook beschouwen als een meer dan uitstekende aanwinst voor de topklasse. Niet alleen v.w.b. alle randzaken, maar ook het spelletje wat wordt gespeeld door het vlaggenschip van de vereniging, is het meer dan regelmatig het aanzien waard.

Pieken en dalen
We zouden deze alinea vol kunnen schrijven over de huidige vorm van de beide kemphanen. Maar een tweetal grafieken geven dat in een paar oogopslagen beter weer. De conclusie daaruit te trekken is dat de bezoekers de laatste tijd redelijk vormvast zijn en dat de gastheren (te) wisselvallig presteren met een respectievelijke 7de en 9de plek op de ranglijst als gevolg.
Vooral in eigen huis heeft DVS ’33 in de laatste drie wedstrijden niet weten te winnen. Verlies was er tegen Barendrecht (1-4) en ONS Sneek (2-3), maar de huidig topklasse kampioen en opnieuw titelkandidaat Kozakken Boys, werd daarentegen wel keurig op 0-0 gehouden.
Zoals welhaast gebruikelijk in deze topklasse is een voorspelling doen dan ook meer gokken dan afgaan op de vorm.Prima cijfers
In het (verre) verleden speelden DVS ’33 en G.V.V.V. niet al teveel wedstrijden tegen elkaar. Vijfmaal geschiedde dat in oefenpotjes, eenmaal in de districtsbeker, en in competitie verband wordt het komende zaterdag de 8ste ontmoeting. De allereerste daarvan dateert al wel uit het seizoen ’58-’59 toen beide teams nog in de 4de klasse uitkwamen.
Overall gezien wonnen de Veense blauwkousen 9 van de in totaal 13 onderlinge duels, driemaal werden de punten gedeeld en eenmaal was DVS ’33 de sterkste. Dat zijn natuurlijk prima cijfers voor onze favorieten. Maar u weet ook, resultaten uit het verleden …. etc. etc.

Hoe was het toen ….
Toch kijken we maar even terug naar de thuiswedstrijd tussen G.V.V.V. en DVS ’33 die op 11 november vorig jaar plaatsvond. Toen kreeg het derde gelijkspel gestalte. In dat duel keerde good-old Dennis van Meegdenburg, op verzoek van trainer John de Wolf, voor de tweede, en nu ook echt tevens de laatste keer, terug in de A-selectie. Het neusje voor de goal liet de aanstaande assistent-trainer niet in de steek want hij deed de snel opgelopen achterstand, door Kay Velda stond het na twee minuten al 0-1, net voor rust teniet, door de gelijkmaker te produceren.
Daarna werd het stuivertje wisselen. Danny de Leeuw zorgde voor de voorsprong, die door topscorer Ali Akla (13 goals) werd uitgepoetst. Mike Ahrens leek zeven minuten voor tijd zijn ploeg in veilige haven te schieten. Maar de revelatie van dit seizoen aan G.V.V.V.-zijde, Olivier Pilon en ook topscorer van de ploeg (15 goals), schoot twee minuten later de gelijkmaker op het bord en daardoor eindigde het duel in 3-3.
De laatstgenoemde drie doelpuntenmakers zijn trouwens volgend seizoen te bewonderen op sportpark De Westmaat. Want Ahrens en Pilon worden collega en verkassen naar de blauwe zijde, terwijl Akla zijn voetbalkunsten, lees het maken van treffers, gaat vertonen aan de rode zijde van die accommodatie. Daardoor zijn zowel DVS ’33 (eigenlijk dubbelop dus) als G.V.V.V. ‘slachtoffer’ van de ‘grootkapitalisten’ uit Bunschoten – Spakenburg.

… en wat wordt het nu?
Zoals al eerder geconstateerd is het voorspellen onbegonnen werk. Want wie had op de opmars van debutant SteDoCo gerekend? En wie zag het echec van Spakenburg tegen Katwijk aankomen een kleine veertien dagen geleden? Terwijl vorige week de koploper zelf een gevoelig verlies in eigen huis leed tegen Kozakken Boys. Wie had er toen een tweetje op het totoformulier gezet? Datzelfde geldt voor G.V.V.V. versus Spakenburg van afgelopen zaterdag. Winst voor de thuisploeg? Gekkenwerk!! Kortom het blijft gewoon koffiedik kijken.
Voor G.V.V.V. is het zaak dezelfde intentie en geestdrift te laten zien als in de tweede helft, in de weliswaar verloren wedstrijd in en bij Barendrecht, maar nog beter zou het zijn als captain Terschegget c.s. hetzelfde spelletje op de mat kunnen leggen als afgelopen zaterdag.
De thuisploeg zal zich ongetwijfeld niet zo apathisch gaan gedragen als Spakenburg, maar met een Veenendaalse blauwe formatie in die vorm en met strijdlust in iedere lichaamsvezel kan het iedere concurrent minstens gelijkwaardig tegenstand bieden en op weg gaan om de cruciale 7de positie te verstevigen.

Op sportpark DVS ’33, Sportlaan 25, 3851 CA te Ermelo zal om 14.30 worden afgetrapt onder leiding van scheidsrechter R.R. Bekebrede (Apeldoorn).