Voorbeschouwing Excelsior Maassluis – G.V.V.V.

30 september 2015

Met de komst van debutanten RVVH en SteDoCo, en de terugkeer van Katwijk, naar de topklasse is de provincie Zuid Holland wel heel erg goed vertegenwoordigd bij de hoogst spelende zaterdag amateur voetballers van Nederland. Want samen met Barendrecht, Rijnsburgse Boys, Capelle, FC Lisse, Scheveningen en Excelsior Maassluis komen er maar liefst negen van de in totaal zestien deelnemende voetbalverenigingen uit deze drukst bevolkte provincie van ons land.
Daarmee is het dan ook niet toevallig dat op wedstrijddag zeven G.V.V.V. voor de tweede keer richting deze regio gaat. Waar eerder al een bezoek werd gebracht aan Rijnsburg staat nu sportpark Dijkpolder te Maassluis in geprogrammeerd in het GPS-systeem van de spelers- en supporters bus. En hopelijk ook bij de diverse privé auto’s van de blauwe fans, want captain Roy Terschegget c.s. kunnen alle steun meer dan gebruiken.

Wolf wonder

Dat er komende zaterdag richting Eerste stad aan de Waterweg wordt gegaan is op zich een klein wonder te noemen. Of eigenlijk beter gezegd, zoals we deze alinea begonnen, een Wolf wonder. De volgers van de zaterdag topklasse weten dan hoogstwaarschijnlijk gelijk wat daarmee wordt bedoeld. In haar tweede seizoen op het hoogste zaterdagniveau konden de Maassluizers, haar naamgeving, want Excelsior staat voor steeds hoger, in eerste instantie niet waarmaken. Na 22 speelronden bivakkeerden de pupillen van trainer Cesco Agterberg in de onderste regionen en leek degradatie en bijna niet meer te ontwijken gevaar.
Coach Agterberg, die Excelsior Maassluis in 2013 naar de topklasse had geloodst, en al had aangegeven dat het tevens zijn laatste seizoen zou zijn, moest door de tegenvallende prestaties voortijdig het veld ruimen. Een zeer moeilijke beslissing voor de beleidsbepalers van Excelsior, want de samenwerking met de relatief jonge coach was al die tijd meer dan prima geweest. Maar nood breekt wet zal er zijn gedacht en met John de Wolf voor de groep, die a la minuut beschikbaar was, dacht men het tij te kunnen keren.
Deze trainer, natuurlijk het meest bekend uit zijn actieve periode als robuuste verdediger van Feyenoord en zesvoudig Oranjeklant, bracht het zo gewenste schokeffect teweeg. Want uit de laatste acht duels werden maar liefst 19 punten gepakt en zelfs bijna was de derde periodetitel nog binnengehaald, daarvoor kwam men drie punten tekort. Een prestatie van formaat van de interim-coach, die zijn pupillen het geloof in eigen kunnen weer teruggaf, en daarmee de naamgeving van de club zeker eer aan deed. Want uiteindelijk speelde Excelsior Maassluis zich ruimschoots veilig en eindigde op een 10de plek in de eindrangschikking. In haar debuut seizoen namen de Tricolores een 6de positie in.  

Schokeffect
Over zo’n trainerswissel die een schokeffect moet veroorzaken en daarmee de resultaten positief beïnvloed zijn in de loop der tijd al diverse verhandelingen gepubliceerd, zelfs op wetenschappelijke basis, althans voor wat betreft het betaalde voetbal. Tevens zal iedere voetballiefhebber daar hoogstwaarschijnlijk ook een eigen mening over hebben. Daarom is het wel interessant om eens op onderstaande titels van deze verhandelingen te klikken en deze te lezen.
Het schokeffect van de trainerswissel
Na het ontslag van een trainer komt het schokeffect toch niet
Het effect van een trainerswissel op de resultaten

Als er ooit zo’n onderzoek komt in het amateurvoetbal raden we de initiatief nemers daarvan aan zeker het ‘geval’ Excelsior Maassluis daarin mee te nemen, want die zullen het schokeffect ongetwijfeld positief beïnvloeden.

Een nieuwe kapitein
Doordat Cesco Agterberg zijn afscheid al ruimschoots bijtijds had afgekondigd, was er voor de komst van interim-coach John de Wolf al een nieuwe trainer voor dit seizoen aangetrokken. Jeroen Rijsdijk ging het stokje overnemen. Deze oud-speler van SC Feyenoord, SHO en ASWH kende zijn ‘finest moments’ natuurlijk bij IJsselmeervogels. Rijsdijk speelde vier seizoenen in Spakenburg – Bunschoten en pakte van 2004 t/m 2007 drie afdelingstitels op rij, één landskampioenschap en één supercup. Een voetbal-CV om meer dan trots op te zijn. Maar ook na z’n actieve carrière heeft dit voetbaldier al weer van zich doen spreken met mooie resultaten. Begonnen als assistent trainer bij ASWH en belofte trainer bij Sparta Rotterdam volgde hij in december 2010 de ontslagen Bill Tukker op bij SHO. Rijsdijk leidde zijn voormalige club naar de uiteindelijke 4de plek om het seizoen daarop het kampioenschap te pakken en daarmee promotie naar de eerste klasse. Twee jaar later werd via de nacompetitie opnieuw een stap omhoog gemaakt en waren de Oud-Beijerslanders – de huidige club van ex G.V.V.V.-er Mikula Ristic – hoofdklasser. Het lukte Jeroen Rijsdijk en zijn ploeg niet om dat niveau te continueren, want vorig seizoen eindigde SHO als dertiende en dat betekende degradatie. Een klein smetje op het blazoen van deze zeer succesvolle ex-speler en huidig trainer.


Kemal Fakili, met de beide vuisten omhoog, wordt bijna platgedrukt door z'n teamgenoten, nadat hij de strafschop van Wilco den Hartog heeft gestopt en de overwinning voor z'n ploeg heeft binnen gesleept op 8 november 2014. Foto: Dick Gijsbertsen.

Magere start
Net als vorig seizoen kennen de Tricolores nu ook een magere start van de competitie. In de vorige jaargang werden, net als nu, ook drie punten behaald uit zes duels. Alleen toen ging dat via vijf nederlagen en eenmaal winst. Nu werd er nog niet gewonnen en zorgden de drie puntendelingen tegen DVS ’33 Ermelo, Barendrecht en Kozakken Boys voor dat totaal. En hoewel de gelijke spelen, vooral tegen favorieten Barendrecht en Kozakken Boys best bemoedigend waren zorgden de nederlagen tegen Spakenburg, Capelle en vorige week ONS Sneek toch niet voor al te vrolijke gezichten in Maassluis. Een draw zet nu eenmaal weinig punten aan de dijk(polder). Daarom zullen de Maassluizers er zeker op gebrand zijn om voor de eerste keer in deze competitie een driepunter te scoren, zeker op eigen grond.

Moeilijke opponent
Ook onze blauwen hebben nog niet van zich doen spreken, zeker niet als het gaat om de behaalde resultaten. Afgelopen zaterdag was de 2-2 tegen debutant SteDoCo daarvan het beste voorbeeld. Wellicht wel 70 tegen 30 procent balbezit voor de ‘onzen’, maar dat veldoverwicht leverde niet zo heel veel tastbaars op. En daar gaat het eenmaal om in het voetbal, het maken van goals en zelf geen cadeautjes in de vorm van fouten weggeven. Bovendien ontbeerde G.V.V.V. het heilige vuur zoals dat b.v. bij de winst tegen IJsselmeervogels wel volop aanwezig was.
Gezien de resultaten van vorig seizoen, toen G.V.V.V. zowel uit (1-0) als thuis (0-1) tegen deze tegenstander aan het kortste einde trok is dit treffen op voorhand weer een moeilijke opgave voor de Assink brigade. Zeker als je weet Excelsior Maassluis ook geen ploeg is, die vol op de aanval gaat spelen, maar eerder een afwachtende houding aan zal gaan nemen om daarna toe te slaan als het mogelijk is. Want dat was toen het speelbeeld bij de twee nederlagen, zowel in Maassluis als in Veenendaal, met Vincent van den Berg als goudhaantje voor Excelsior, want in beide ontmoetingen verzorgde de aanvaller de volledige productie.
Een meer dan eervolle vermelding kwam op naam van doelman Kemal Fakili. Door blessures van zijn beide concurrenten moest de derde doelman toen aan de slag in Maassluis. En in de blessure tijd stopte hij een strafschop van Wilco den Hartog, waardoor de volle winst werd veilig gesteld.

Aan- of afhaken?
Dit zal voor de beide kemphanen gelden, en voor het eerste is winst nodig, linksom of rechtsom. Want met een gelijkspel schieten zowel de thuisploeg als de gasten niet zoveel op.
Maar als je dan op basis van resultaten uit het verleden een voorspelling zou moeten wagen dan komt een puntendeling waarschijnlijk toch het dichtst in de buurt. Want overall gezien houden Excelsior Maassluis en G.V.V.V. zich bijna in evenwicht zoals uit bijgaande tabel blijkt. Het wedstrijdpuntje verschil in het voordeel van de gastheren komt door de invoering van het driepunten systeem in 1996. Maar voor de rest in de balans in evenwicht, zelfs in doelsaldo.
In de topklasse won G.V.V.V. de eerste twee ontmoetingen, Excelsior Maassluis de volgende twee. Een drietje op het totoformulier kwam nog niet voor, dus daarom lijkt dat mathematisch gezien wel de juiste invulling. Maar daarop valt ongetwijfeld ook wel weer heel wat af te dingen door cijfervorsers.
Laten we daarom maar al die ‘wijsheid’ snel in de prullenbak gooien en gaan afwachten wat de Rijsdijk pupillen en de Assink brigade ons gaan brengen en hopen dat de blauwen er in gaan slagen om aan te haken door de eerste winst te behalen in een wedstrijd buitenshuis.

De wedstrijd op sportpark Dijkpolder, Lavendelstraat 1, 3142 NC te Maassluis zal aanvangen om 14.30 uur en staat onder leiding van Dhr. S. van der Eijk (Amstelveen) die zal worden geassisteerd door Dhr. K. Bodde en Dhr. N.A. Vuvu. Vierde official is Dhr. M. Jobse.