Voorbeschouwing G.V.V.V. – BVV Barendrecht

28 oktober 2015

We zijn ondertussen aanbeland op speeldag 10 en dat betekent dat na zaterdag één derde van de topklasse competitie er op zit. Tevens zal in de deze ronde worden bepaald welke club de eerste periode titel aan haar palmares mag toevoegen.

Periodekampioen
Normaliter zal dit tweevoudig topklasse kampioen Spakenburg zijn. Want de drie punten voorsprong en het grote surplus aan doelsaldo, op het beste team van vorig seizoen, Kozakken Boys, zal als er geen wonderen gebeuren, een feit worden. De prijs daarvoor, blijft volgens het handboek van de KNVB, instromen in de tweede ronde van de KNVB beker. Maar met de invoering van de Landelijke Divisie volgend jaar zou dat ook nog zomaar kunnen veranderen, want er worden op ad hoc basis soms de meest vreemde beslissingen genomen in de Zeister bossen.
Zowel G.V.V.V. als onze gasten Barendrecht – beide overigens eerder tweevoudig winnaar van zo’n periodetitel - hoeven zich om zo’n eventueel besluit voorlopig geen zorgen te maken, want ze spelen momenteel geen rol betekenis om deze troostprijs. Voor de beide kemphanen is het gewoon erop of eronder.

Ouwe getrouwe
Het bijna 90-jarige Barendrecht - op 12 februari 2016 is het zover en zal dat jubileum gevierd worden met een flink feest iets verderop in die maand – behoort tot één van de zeven voetbalverenigingen die vanaf het begin van de topklasse in 2010 vertegenwoordigd zijn.
BVV, zoals deze club in eigen gelederen vaak wordt aangeduid, veroverde die plaats bij de elite troepen van de zaterdagamateurs via een zeer overtuigend kampioenschap in de hoofdklasse A in het seizoen ’09-’10. Runner-up Capelle moest maar liefst zeven punten toegeven.
Voor die tijd acteerden de wit-roden uit de Rijnmond regio met wisselend succes. Een kampioenschap in 1998 in de hoofdklasse kreeg in 2003 een vervolg met degradatie naar de 1ste klasse. Het geschonden blazoen werd direct daarop via een kampioenschap hersteld, maar het hernieuwde hoofdklasserschap was geen lang leven beschoren, want opnieuw moest meteen weer een stap terug worden gedaan. Nu duurde het twee seizoenen voordat het verloren gegane terrein was terug gewonnen. In 2007 ging de vlag in top op sportpark De Bongerd, want Barendrecht was het beste jongentje van de klas en was weer waar het wezen wilde, namelijk de top van het zaterdagvoetbal. En die plaats hebben ze sindsdien niet meer afgestaan.

Op en af
Zo kan de prestatiecurve van onze gasten het best omschreven worden gezien het bovenstaande, en dat werd in de topklasse voortgezet zonder dat er ooit echt gevaar voor degradatie dreigde of dat een kampioenschap dichtbij was. Bij de beste prestatie, een tweede plek, was Katwijk reeds drie duels voor het einde verzekerd van de titel. En bij de slechtste klassering had de Barendrecht aanhang het weliswaar een aardig tijdje Spaans benauwd, maar kwam alles uiteindelijk toch nog op z’n pootjes terecht. De echte kenners weten ongetwijfeld nog de aanleiding daartoe. Voor de minder ingewijden nog even recapitulerend.
Er dreigde in seizoen ’11-12 een forse punten aftrek vanwege het ‘Pluijm, Pluim of Pluym’ incident. G.V.V.V. debuteerde destijds in de topklasse en moest in haar allereerste wedstrijd op bezoek op De Bongerd waarbij Marvin van der Pluijm als invaller in het veld kwam bij de gastheren. Naar later bleek was de spelerspas van de invaller die vanuit de USA naar Barendrecht was gekomen niet in orde vanwege de onjuiste spelling van zijn achternaam . Na veel vijfen en zessen, heisa, trammelant, en een beroepszaak werd uiteindelijk de oorspronkelijke eindstand van 3-3 gehandhaafd en kreeg Barendrecht zes wedstrijdpunten in mindering. Het lijdend voorwerp, Van der Pluijm, tegenwoordig uitkomend voor Spijkenisse, kreeg zelf zes duels schorsing aan de broek.
Maar ondanks de strafpunten handhaafde Barendrecht zich eigenlijk toch nog redelijk makkelijk en zouden ze zonder de punten aftrek ook op de twaalfde plaats zijn geëindigd.
Als je de eindposities in de topklasse een grafiekje zou uitzetten en daar nu een (logisch) vervolg aan zou moeten toevoegen, dan lijkt een plaats in het rechterrijtje voor de hand liggend. Maar voorlopig werkt de Poldervaart equipe daar, geheel terecht natuurlijk, niet aan mee. Want net als iedere ervaren en zichzelf respecterende topklasser is er dit seizoen vertrokken met slechts een doel voor ogen, en dat is het behalen van een plek bij de eerste zeven. Die uiteindelijk recht geeft op een plaats in de nieuw te vormen Landelijke-, of zo u wilt, Tweede Divisie, volgend seizoen. En daarin ligt Barendrecht tot op heden met een vierde plek prima op koers.

Nieuwe kapitein
Die koers is ingezet onder leiding van een nieuwe kapitein op het vlaggenschip van Barendrecht. Want Adrie Poldervaart, winnaar van de Rinus Michels award afgelopen juni als beste amateur trainer van Nederland, nam aan het begin van dit seizoen de taken over van Jack van den Berg. Daarmee kwam een einde aan het negenjarig bewind van Van den Berg, die zelf koos voor een andere club en naar oude liefde ASWH verkaste. Maar Barendrecht bewees daar wel mee dat de ‘houdbaarheid’ van een hoofdcoach zeker niet, zoals tegenwoordig al snel wordt verondersteld, nooit langer dan drie of vier seizoenen kan zijn.
Met de komst van Poldervaart, in het dagelijks leven fysiotherapeut bij Excelsior Rotterdam, wat onlangs nog tot een pikant tintje leidde toen Barendrecht het in het KNVB beker toernooi opnam tegen zijn hoofdwerkgever, uitslag 0-2 voor de BVO, zijn de accenten wel wat verschoven. Waar de wit-roden eerder veelal een wat behoudender speelstijl hanteerden, is Poldervaart een trainer die graag ziet dat zijn team over het gehele veld pressie uitoefent op de tegenstander om zo snel mogelijk de bal te veroveren en vandaar uit de aanval te zoeken.
Hoewel de nieuwe speelstijl natuurlijk altijd voor verbetering vatbaar is, is de nieuwe leidsman toch redelijk tevreden over zijn keurkorps en de resultaten bewijzen dat ook. Want slechts eenmaal boog men tot nu toe het hoofd en dat was tegen huidig koploper Spakenburg (3-1).

Opvallend
Als je naar de doelcijfers kijkt van de vijf voorgaande topklasse seizoenen van Barendrecht vallen twee dingen op. Heel vaak hebben de Bongerd bewoners een defensie gehad die staat als een huis, maar daar staat dan weer tegenover dat de aanval t.o.v. de concurrentie het doel wat moeilijker weet te vinden. Op die regel zijn dan ook weer de gebruikelijke uitzonderingen van toepassing. Zie de tabel hieronder.


De sluitpost is geen sluitpost in de selectie
Bovenstaande maakt wel duidelijk dat Barendrecht tot en met ’13-’14 in goalie Marc Zegers over het algemeen een meer dan betrouwbare sluitpost had, die aan het einde van dat seizoen zijn keepershandschoenen in de wilgen hing. Zijn opvolger Marc van Splunter is uit dat zelfde hout gesneden en misschien nog wel beter volgens intimi van de BVV. Hij won in z’n uppie vorig seizoen diverse wedstrijden voor zijn ploeg en kreeg dan ook terecht de waardering daarvoor. Want Van Splunter won met overmacht de 4Fruit Company BV award, alias het beste spelers klassement van de club. Maar niet alleen binnen Barendrecht werden zijn prestaties op waarde geschat, ook de website www.onekeeper.nl die een klassement heeft waarin de diverse topklasse keepers via een speciale puntentelling worden beoordeeld, benoemde hem tot keeper van het jaar in de zaterdagtopklasse. Er moesten wel drie cijfers achter de komma aan te pas komen, maar toch bleef Van Splunter Sander Danes van HHC Hardenberg net de baas. Een prachtige prestatie van deze 24-jarige goalie die pas vorig jaar voor het eerst een definitieve basisplaats veroverde. In 29 gespeelde duels hoefde hij ook maar hetzelfde aantal keren te vissen en dat gemiddelde van 1 doelpunt per wedstrijd tegen deed geen enkele collega hem na.

Blijft G.V.V.V. een wolf in schaapskleren, of …
Wat de blauwe achterban had gehoopt, is (nog) niet bewaarheid geworden. Want de onvrijwillige troonsafstand van coach Erik Assink aan het begin van deze maand heeft tot nu toe nog niet geleid tot een aanzienlijke verbetering van de zeer magere start in dit seizoen.
Onder leiding van interim coach Jan Diepeveen werd thuis nog wel verloren van RVVH (0-2), maar leek met de winst, in en bij Scheveningen (1-2), de goede weg ingeslagen. Helaas was dit veel te vroeg gejuicht, want troonsopvolger John de Wolf, die op 19 oktober jl. de taken van Assink en Diepeveen had overgenomen, zag zijn nieuwe pupillen daarna al tweemaal onderuit gaan.
Een oefenduel tegen hoofdklassedebutant Eemdijk – ingelast voor De Wolf om z’n onderdanen wat beter te leren kennen – werd met 3-2 verloren. En afgelopen zaterdag blameerde G.V.V.V. zich nog meer door in eigen huis met 1-2 te verliezen van De Zuidvogels een laagvlieger in de 1ste klasse die nog geen enkele competitiewedstrijd won. Daarmee was het einde oefening voor G.V.V.V. in de 1ste KO-ronde van de districtsbeker. En dat voor een ploeg die in de vijf voorgaande jaren eenmaal een achtste- eenmaal een kwart- eenmaal een halve- en tweemaal een finale haalde. Van cupfighter tot schlemiel?


Eminent lid van de ‘vijfde colonne’ (een kritische maar meer dan supertrouwe groep echte supporters) van BVV, Piet van der Linden, en bij diverse G.V.V.V.-ers ook bekend als samensteller van de digitaal verspreidde knipselkrant VDEVD, zal zaterdag met zijn kompanen, en in de eigen colonne bus, zeker op bezoek komen op het Panhuis om z’n favorieten aan te moedigen. Schrijver dezes en uw stadionspeaker Bas van Capelleveen zal Piet dan ook zeer hartelijk begroeten, net zo als hij dat deed op deze foto, gemaakt op sportpark De Bongerd in Barendrecht.
Want wij zijn al jarenlang meer dan goede bekenden van elkaar. Over muzieksmaak hebben we veelal geen enkel dispuut, vandaar ook dat we gezamenlijk met een zekere regelmaat de een of andere poptempel of concertzaal bezoeken. Ook over meer dingen des levens zijn wij het vaak eens. Op voetbalgebied is er nogal een verschil. 010 tegen 020 en BVV versus G.V.V.V. Wij beide zijn dan ook zeer benieuwd wie er zaterdag om ca. 16.15 uur de meeste praatjes heeft. Foto: Dick Gijsbertsen.


… gaat het haar tanden laten zien?
Het zijn gedane zaken en die nemen geen keer. G.V.V.V. zal zich deze week moeten concentreren op de het topklasse treffen met Barendrecht. Een tegenstander die met een 4de positie volop mee speelt in de strijd naar de Landelijke Divisie. Een doelstelling die de Veenendalers ook hebben, maar die moet voorlopig in de ijskast worden gezet. Een eerste vereiste is nu om de verloren vorm terug te vinden en het daarmee Barendrecht zo moeilijk mogelijk te maken. Daarvoor werd er afgelopen dinsdagavond geoefend tegen Jong FC Utrecht om wat meer vastigheden in te slijpen en tevens werd die sparringpartij gebruikt om nu eens 4-4-2 te spelen i.p.v. het eerder geprobeerde zogenaamde ‘kerstboom’ systeem. Een spelopvatting die G.V.V.V. totaal niet paste en leek als een hardloper met schaatsen aan de voeten.
In het duel met de jonge profs, wat onbeslist in 1-1 eindigde, waren er zeker de nodige positieve punten te ontdekken en zagen we een bij vlagen weer goed combinerend en kansen creërend G.V.V.V. aan het werk. Uiteraard zal het coachend oog van John de Wolf ook voldoende verbeterpunten hebben ontdekt en die met zijn mannen gaan bespreken zodat ze in de eerste competitie wedstrijd onder zijn leiding goed beslagen ten ijs zullen komen.
Dat alles bied natuurlijk geen enkele garantie voor een positief resultaat, net zomin als het feit dat de vier voorgaande topklasse thuiswedstrijden tegen Barendrecht in winst eindigden voor de blauwen, en G.V.V.V. dus een zogenaamde ‘angstgegner’ is voor deze opponent.
Maar u weet ongetwijfeld ook dat hoe langer zo’n reeks is, hoe groter de kans dat daar een keer een einde aan komt. Voor De Wolf equipe dus de opdracht om haar tanden te laten zien en die winstserie op vijf te brengen, of in ieder geval ongeslagen te blijven tegen BVV.

Deze wedstrijd op de blauwe zijde van het sportpark Panhuis begint om 14.30 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Dhr. C. Ruperti (Capelle aan den IJssel), die zal worden geassisteerd door Dhr T. Krijt en Dhr. W.W.C. Veldman. Vierde official is Dhr. R. Werkhoven