Voorbeschouwing G.V.V.V. – DVS ’33 Ermelo

11 november 2015

Voor de tweede keer dit seizoen onderneemt DVS ’33 de reis naar de blauwe zijde van het sportpark Panhuis. Maar nu om het ‘echie’, en om te spelen tegen de bewoners van deze sportaccommodatie. In de voorbereiding, op haar debuut in de topklasse, kwamen de Veluwenaren afgelopen augustus naar Veenendaal als deelnemer aan de vierde editie van het Vallei & Rijn toernooi. Die deelname was al bekend voordat de geel-zwarte Ermelose brigade haar hoogstwaarschijnlijk ‘finest moments’ beleefde in de geschiedenis van de club. Want op 9 mei jl. werd op Urk, zoals dat zo mooi heet, via een 0-3 winstpartij het kampioenschap van de hoofdklasse C op het palmares bij  geschreven en dus promotie naar de crème de crème van het zaterdagvoetbal.

Visitekaartje

Voordat dat prachtige resultaat vaststond zouden G.V.V.V. en DVS ’33 de degens gaan kruisen tijdens dat toernooi, maar met medewerking van de andere twee deelnemende verenigingen, t.w. Quick Boys en ASV De Dijk, kon het programma worden aangepast en staat G.V.V.V. versus DVS ’33 komende zaterdag als officieel duel op de programmarol.
Overigens gaven onze gasten bij de deelname aan dat toernooi op het Panhuis hun visitekaartje al wel duidelijk af. De reglementen moesten er aan te passen komen of DVS ’33 of ASV De Dijk winnaar was geworden. Doordat de onderlinge wedstrijd in 2-2 eindigde en de Amsterdammers de toegevoegde strafschoppenserie wonnen moesten de pupillen van trainer Roeland ten Berge uiteindelijk genoegen nemen met de runner-up positie, maar lieten ze wel het genormeerde Quick Boys (2-1 winst) en de gastheren achter zich.

Wel naam, (nog) geen faam
Door Vriendschap Sterk, want daar staat de afkorting van onze gasten voor, is wel een club van naam, maar heeft relatief gezien nog niet zo’n hele grote faam in het zaterdagvoetbal. Uiteraard heeft de ruim tachtig jaar oude club wel diverse kampioenschappen achter haar naam staan. Gerekend van 1946 acht stuks, maar op het allerhoogste niveau geschiedde dat nog nooit.
Als we even terugkijken naar de laatste dertig jaar kwam DVS ’33 twee seizoenen in de 3de , eenzelfde aantal in de 2de, maar liefst 18 jaargangen in de 1ste en 8 jaar in de hoofdklasse uit. Twee kampioenschappen werden behaald in de 1ste klasse en de allerbelangrijkste natuurlijk de hierboven al beschreven titel in de hoofdklasse waardoor de topklasse werd bereikt. In jaargang  ’13-’14 bleven de geel-zwarten al een haartje verwijderd van deze stap, want toen moest men in de strijd om de klasse periodetitel Ajax en Quick Boys voor laten gaan, waarbij de Amsterdammers uiteindelijk over de rug van Noordwijk promotie bewerkstelligden.

Gestage groei en kroon op het werk
Trainer Henny in ’t Hof, nu in dienst bij SC Genemuiden, legde in vijf jaar de basis voor de gestage groei. Want onder diens leiding werd in zijn debuutseizoen via de nacompetitie in 2010 de hoofdklasse bereikt. Een 11de, 6de, 7de en uiteindelijke een 4de plek, plus het behalen van de 1ste periode, waarmee de hierboven genoemde nacompetitie werd bereikt, mocht In ’t Hof op zijn CV schrijven.
Tot zijn opvolger werd Jan Veldhuizen benoemd, die voorheen met FC Lienden, Lunteren en USV Hercules de nodige successen op zijn palmares schreef. De inwoner van Lunteren, die onlangs ook

Jan Veldhuizen. Foto: website DVS '33

nog bij G.V.V.V. in beeld kwam toen Erik Assink z’n congé kreeg, maakte zijn reputatie als ‘kampioenenmaker’ ook in Ermelo waar. Want deze trainer/coach leidde DVS ’33 vorig seizoen naar de titel in de hoofdklasse C en zette daarmee de kroon op werk wat door de beleidsbepalers in Ermelo was ingezet. Het bleef weliswaar tot aan de laatste dag van de competitie zeer spannend, maar uiteindelijk boog Harkemase Boys het hoofd en was DVS ’33 topklasser.
Helaas voor de Ermeloërs nam Jan Veldhuizen, om hem moverende redenen, al na een seizoen weer afscheid van de club en dus moest er worden gezocht naar een nieuwe kapitein op het schip. Die werd gevonden in de persoon van Roeland ten Berge, die daarvoor o.a. in dienst was geweest als jeugd- en hoofdtrainer bij Excelsior ’31, jeugdtrainer bij Go Ahead Eagles en hoofdtrainer bij Berkum.
Onder zijn leiding moet de realistische doelstelling die de club formuleerde, namelijk handhaven, gestalte worden gegeven. En daaraan wordt tot nu toe voldaan, want het verschil tussen plaats 12 waarop DVS ’33 nu staat, en de nummer 6 in de ranglijst Scheveningen, is slechts 1 punt.

Via de weg der geleidelijkheid naar de top
Dat zo’n topprestatie niet op stel en sprong kan worden bereikt hebben de bobo’s in Ermelo zeer goed begrepen. Er werd in de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de jeugdopleiding en dat wierp haar vruchten af. Want afgelopen zaterdag stonden er, bij de eclatante 4-0 winst op IJsselmeervogels, op een gegeven moment maar liefst zeven speler in het veld die ‘groot’ zijn geworden bij de club.
Die goede opleidingsfaciliteiten werden afgelopen mei nog eens extra onderstreept toen DVS ’33 de Rinus Michels Award won in de categorie beste jeugdopleiding amateurvoetbal in Nederland.
De Rinus Michels Awards zijn een initiatief van het vakblad De Voetbaltrainer en deze uitverkiezing wordt ondersteund door de vakvereniging CBV, de vakbond VVON en de KNVB.
Deze hoogst mogelijke onderscheiding op dit gebied wordt bij DVS ’33 gezien als een bevestiging voor het jarenlang gevoerde beleid binnen de club en in dit geval in het bijzonder bij de jeugd.
Daarvan getuigd ook dat Jong DVS ’33 vorig seizoen winnaar werd van de Beloften Competitie Midden Nederland. Onze eigen jonge talenten werden al slachtoffer van die prestatiedrang, want in de halve finale dolven zij het onderspit waarna geel-zwarte jongelingen in de finale buurman DOVO ook achter zich lieten.
Kortom DVS ’33 heeft zijn zaakjes meer dan prima op orde.

Nog geen consistentie
Zoals ook eigenlijk wel mocht worden verwacht zijn onze gasten nog bezig met het leerproces in de topklasse. De start was zeker meer dan alleraardigst te noemen. De winst op Rijnsburgse Boys en een draw tegen huidig koploper Spakenburg spraken tot de verbeelding. Daarnaast bleef men in de eerste vier wedstrijden ongeslagen via puntendelingen met Capelle en Excelsior Maassluis. Toen volgde een dip van vier verliespotjes op rij, die ook eigenlijk geen schande zijn, want drie van die vier opponenten bezetten nu de plaatsen twee t/m vier. De draad werd toch weer opgepakt want naast de al eerder genoemde winst op recordkampioen IJsselmeervogels werd in Sneek een puntje gepakt en werd mede nieuwkomer RVVH verslagen, waardoor er nu weer een reeksje staat van drie ongeslagen duels. Die serie willen de mannen van trainer Ten Berge natuurlijk nog wat meer glans geven door in Veenendaal voor het eerst dit seizoen een uitwedstrijd te winnen. Want dat is de enige kolom in de ranglijst waar nog een nul in staat. Sowieso is DVS ’33 op het eigen sportpark veel sterker dan buitenshuis, want 10 van de 13 punten werden daar veroverd.

Kan nonovember worden omgezet naar yesnovember?
Iedereen die G.V.V.V. lief heeft weet dat de laatste twee seizoenen als de laatste blaadjes van de bomen aan het vallen waren, het vlaggenschip van onze club die neerwaartse beweging volgde. Bijgaande puntenstatistiek geeft dat overduidelijke weer, waarin rood staat voor een nederlaag, blauw voor winst en wit voor een gelijkspel. Zowel in november 2013 als 2014 werd nog wel begonnen met winst, maar beide keren volgden vier nederlagen op rij, voordat er weer driepunters konden worden bijgeschreven.

Nu zijn captain Roy Terschegget c.s. deze slachtmaand, hoe cru kan zo’n bijnaam zijn, begonnen met een nederlaag tegen Spakenburg. Hoe geflatteerd de 5-1 dan ook wel was, het staat er toch maar. Scorebordjournalistiek, ooit een woord uitgevonden door Co Adriaanse, was zeker van toepassing als je alleen de uitslag hebt gezien en de wedstrijd niet.
Maar dat is het verleden, voor G.V.V.V. is het nu zaak om het getoonde spel in het eerste uur op de Spakenburgse Westmaat als maatstaf te nemen en dat gedurende de gehele wedstrijd op de mat te leggen. Waarbij uiteraard ook de individuele fouten eruit moeten, want daar valt niet tegenaan te voetballen zoals coach John de Wolf al aangaf.
Als aan die voorwaarden zou kunnen worden voldaan dan zou er wellicht een aanzet kunnen worden gegeven om de geschiedenis om te draaien. Dus november 2015 begonnen met verlies, maar daarna hopelijk alleen maar blauwe staafjes, want het mag duidelijk zijn dat winst zoveel meer zelfvertrouwen geeft dan welke training of praatsessies dan ook.

Breaking news
Uiteraard geen wereldnieuws via CNN o.i.d, maar in de amateurvoetbal wereld wel afgelopen dinsdagmorgen, toen wereldkundig werd gemaakt dat G.V.V.V. weer een niet tevergeefs beroep had gedaan op de ‘oude meester’ Dennis van Meegdenburg. Binnen de kortste keren was er op alle websites die er iets te doen in het topklasse voetbal dit bericht te lezen en op de sociale media was het meteen trending topic.
Hoe moet je zoiets unieks omschrijven? Rerentree? De Heintje Davids van het amateur voetbal?
Hoe het ook is, Dennis heeft zijn hart en clubgevoel weer laten spreken, mede dankzij de steun van zijn echtgenote en kinderen want dat waren voor hem heel belangrijke mensen die zonder meer achter zijn beslissing moesten staan. Kortom de Familie Van Meegdenburg wilde net als vorig seizoen toen G.V.V.V. in personele problemen kwam door het ernstige auto-ongeluk van Joey Snijders, de club niet in steek laten en is daarom een familie om in te lijsten, of om voor te dragen als ere leden van de club zonder dat nu al tot tastbare resultaten heeft geleid. Alleen al de intenties verdienen dit.
Natuurlijk mag Dennis van Meegdenburg niet worden opgezadeld met de druk en ook niet worden gezien als een persoon die alle voetballende problemen even in een klap komt oplossen. Maar zijn decennia lange ervaring in het amateur topvoetbal, en met name zijn neusje voor de goal, draagt er hopelijk toe bij dat aan de alarmfase waarin G.V.V.V. momenteel verkeerd een einde komt.
Dennis van Meegdenburg is op voorhand voor iedere echte blauwe sowieso Super Dennis

Deze wedstrijd begint om 14.30 en zal onder leiding staan van scheidsrechter Dhr. M.P. Gerritsen (Best), die zal worden geassiteerd door Dhr. M. van Essen en Dhr. J.H. Rutgers.
Vierde offial is Dhr. Q.L.J. Bogards.