Voorbeschouwing G.V.V.V. – FC Lisse

21 april 2016

Met nog vier wedstrijden te gaan staat, op de promotie naar de 2de Divisie van Katwijk en Excelsior Maassluis na, verder nog helemaal niets definitief vast in deze laatste jaargang van de topklasse. Dus wordt de slotfase nog ongemeen spannend voor diverse deelnemers bij de crème de la crème van het zaterdagvoetbal. Onder die noemer valt ook het duel G.V.V.V. versus FC Lisse, want de beide kemphanen hebben zeer tegenstrijdige belangen. De bezoekers strijden voor klassebehoud en de gastheren willen heel graag een trede hogerop.


Gevestigde orde
Hoewel FC Lisse veruit de jongste vereniging is in de huidige topklasse, opgericht in 1981 na een fusie tussen Sportclub Lisse en Lisser Boys, is haar conduitestaat er een die meer dan gezien mag worden en mede daardoor gerekend mag worden tot de gevestigde orde.
In 1989 al werd het toen hoogste zaterdag niveau, de eerste klasse, bereikt en van die hoogste trede vielen de geel-blauwen nooit meer af. Niet na de instelling van de hoofdklasse in 1996, en ook niet toen de topklasse werd geboren in 2010.
In de voorgaande 34 jaargangen eindigde Lis, zoals de club liefkozend door de eigen supporters wordt genoemd, 22x in het linkerrijtje en dus slechts 12x aan de andere zijde van de teletekst pagina. In die tweeëntwintig seizoenen werden de Lissenaren viermaal afdelingskampioen, tweemaal werd de zaterdagtitel in de wacht gesleept, en daarvan weer eenmaal het algemeen landskampioen bij de amateurs. Zeven keer werd FC Lisse vice kampioen. Daarnaast werd in 1994 de KNVB beker bij de amateurs veroverd en staan de districtsbekers van West II uit 1993, 1994, 2001 en 2011 te pronken in de prijzenkast op sportpark Ter Specke, naast de Supercup van 2008.

Trots
Die competitie successen van weleer zijn in de voorgaande vijf seizoenen topklasse helaas niet meer benaderd door de bewoners van sportpark Ter Specke. Daarvan getuigen in volgorde van opkomst een 11de, 11de, 6de, 8ste, en opnieuw een 11de positie in de eindrangschikking. Dat zal al met al wellicht best wat teleurstellend zijn voor de aanhang van FC Lisse. Maar aan de andere kant mogen zij toch ook best wel flink trots zijn op hun ploeg. Want die behoort tot het rijtje van zeven clubs die altijd aanwezig waren in de topklasse sinds het ontstaan daarvan in 2010. En dat is in de Duin- en Bollenstreek, waar de gerenommeerde en gerespecteerde voetbalverenigingen dik gezaaid zijn, een flink compliment waard.

Degradatie, p/d duels? Niet bij ons!!
Maar ja, zullen de fans van FC Lisse zeggen, hartstikke leuk die waardering van de buitenwacht, maar de realiteit is dat hun favorieten momenteel in de bekende hoek zitten, waar de nog meer bekende klappen vallen. Want de huidige 15de plaats op de ranglijst houdt in dat FC Lisse, als dat in de nog komende vier wedstrijden niet veranderd, promotie/degradatie wedstrijden moet gaan spelen na afloop van deze competitie. En op zo’n wellicht spannend toetje zit niemand in het geel-blauwe kamp echt te wachten. Daarom zou op voorhand, door een ieder die ‘Lis’ lief heeft, blind worden getekend voor opnieuw een 11de positie na 30 duels, als die keuze er zou zijn. Waarmee dan het ‘handelsmerk’ eer aan zou worden gedaan. Sterker nog, zelfs een 14de plek in de eindrangschikking zal door de aanhang worden gevierd als ware het een kampioenschap. Want die plek, of hoger, betekent immers dat aanvoerder Tom Zoontjes c.s. ook volgend seizoen nog steeds topklasser (lees 3de Divisionist) zullen zijn en dat het woord degradatie niet voorkomt in het vocabulaire van iedere rechtgeaarde Lissenaar.
Maar dat zoiets niet vanzelf gaat, weten ze in Lisse dondersgoed. Daarvoor zullen nog de nodige punten bij elkaar moeten worden gesprokkeld en zullen zij met man en macht gaan proberen om G.V.V.V. slachtoffer te laten worden van die dadendrang.    
 

Toeval?
Die dadendrang kreeg 9 april jl. alvast een klein beetje gestalte. Want voor het eerst sinds 2 mei 2015 wisten de mannen van trainer Robbert de Ruiter, die na zes wedstrijden spelen in dit seizoen Arjan van der Laan - die coach van de Oranje vrouwen werd - was opgevolgd, in eigen huis een wedstrijd in winst om te zetten. En toeval of niet, de tegenstander was ONS Sneek wat met 2-1 klop kreeg en dat was tevens de opponent waar bijna een jaar geleden de laatste winst (3-0) op sportpark Ter Specke tegen werd behaald. Opnieuw toeval of niet, in dat duel op 2 mei werd er afscheid genomen van Kevin Winter die een week later, tegen z’n oude club Rijnsburgse Boys, de voetbalschoenen definitief in de wilgen zou gaan hangen, althans v.w.b. het spelen op het hoogste niveau, want het tweede- het veteranen- en het zaalteam van FC Lisse maken nog steeds dankbaar gebruik van zijn buitensporige klasse.

Koning Kevin Winter hier nog in het tenue van Rijnsburgse Boys, in actie tegen Wouter Bonke. Foto: Dick Gijsbertsen.

Koning Winter …
FC Lisse plukte de begenadigde linkspoot op 23-jarige leeftijd weg bij AZ. Na vier jaar bij de ‘bollenclub’ te hebben gespeeld, met twee vice-kampioenschappen op zak, verkaste de middenveldstrateeg samen met z’n jongere broer Jeffrey naar IJsselmeervogels, keerde na een jaar weer terug in de moederschoot, maar wel met een afdelingstitel en het algeheel zaterdagkampioenschap in de tas. De terugkeer naar Lisse werd een eclatant succes voor Winter en z’n teamgenoten, want in 2008 werden onder leiding van Niek Oosterlee (nu Rijnsburgse Boys) alle prijzen gepakt die er maar te winnen vielen, tot aan de supercup aan toe.
De wens van Kevin om samen met z’n broertje Jeffrey dat kunststuk te herhalen dreef hem opnieuw in de armen van de rooien uit Bunschoten-Spakenburg, waar Jeffrey wel was blijven hangen. Het eerste seizoen aan de boorden van IJsselmeervogels moest nog genoegen worden genomen met alleen de titel in de hoofdklasse B, maar in 2010 kwam de droom van de gebroeders Winter helemaal uit. De beste amateurclub aller tijden, pakten met de Wintertjes in de gelederen alle prijzen die er winnen vielen in die jaargang, ten koste van Barendrecht, Excelsior ’31, Gemert en Dongen. Die geweldige successen bij IJsselmeervogels leverde Kevin de koosnaam ‘Koning Winter’ op.
Een hereniging met coach Oosterlee volgt als de beide broers de overstap wagen naar Rijnsburgse Boys bij de start van de nieuw gevormde topklasse in ’10-’11. Daar wordt ook verder gebouwd een aan meer dan uitstekend CV, met een 3de, 2de en twee 5de plaatsen als gevolg, maar de successen van weleer worden dus niet herhaald. Jeffrey geeft vanwege fysiek ongemak in 2013 de pijp aan Maarten, terwijl Kevin nog één seizoen bij de ‘Uien’ zijn niet geringe voetbalkunsten vertoond om daarna alsnog weer terug te keren naar waar het ooit begon, FC Lisse.

Geen toeval!
Daar leek dus op 9 mei 2015 een eind aan te zijn gekomen, maar een ware meesterzet van de technische commissie in samenwerking met trainer Robbert de Ruiter zorgde op 9 april jl. voor de rentree van deze voetbalicoon. Een terugkeer, die ook nog eens in deze tijd van alle mogelijke snelle media, lekker lang geheim bleef en waarmee vooral tegenstander ONS Sneek flink verrast werd. En waarschijnlijk met hen vele trouwe volgers van de topklasse.
Maar tegen de achtergrond van de penibele positie, waarin de voormalig landskampioen bij de zaterdagamateurs verkeert, een zeer begrijpelijk verzoek van de verantwoordelijken voor het vlaggenschip van FC Lisse aan Winter. Want ook hier geldt een oude voetbalwet: ‘Niet geschoten is altijd mis’. Misschien zou de man met het Lisse-hart op de goede plaats willen helpen?
Omdat het thuisfront er volledig achter stond trok de nu 37-jarige Kevin het geel-blauwe tenue weer aan om zijn ploeg op sleeptouw te nemen in de strijd om het topklasserschap te behouden. En dat gebeurde voorlopig met succes, want Winter’s eerste optreden bracht de winst en dat zou je geen toeval meer kunnen noemen!

Een karakteristieke pose van Dennis van Meegdenburg na een van z'n, tot nu toe, 108 gescoorde competitie doelpunten in het tenue van G.V.V.V. Foto: Dick Gijsbetsen.

Heintje Davids bokaal
Met z’n terugkeer is Kevin Winter niet uniek bij Lisse en ook niet in het huidige bestaan van de topklasse. Bij Lisse trok in het jaar 2000 de toen 36-jarige Stephan Spruijt de kicksen weer aan om te helpen degradatie te voorkomen. Hij slaagde in die missie, want via een 12de plek in de hoofdklasse A en een beslissingswedstrijd tegen Marken (3-3 n.v.) die door strafschoppen werd beslist bleef zijn ploeg hoofdklasser.
Bij Scheveningen keerde onlangs John Nieuwenburg (37 jaar), die vorig seizoen was gestopt en als nu assistent van John Blok fungeert, terug binnen de lijnen vanwege schorsingen en/of blessures bij de kustplaatsbewoners.
Maar zonder enige twijfel is de enige die de ‘Heintje Davids bokaal’ verdient onze eigen Dennis ‘Opa’ van Meegdenburg. De afgelopen dinsdag 42 jaar geworden Dennis voldeed vorig seizoen aan het verzoek van toenmalig trainer Erik Assink om te komen helpen om de in het slob geraakte prestaties glad te trekken. In maart 2015 pakte de gepokt en gemazelde speler van weleer zijn taken eigenlijk weer moeiteloos op en werden er 15 punten gepeurd uit de zeven wedstrijden waarin hij meedeed.
Hierna zouden de voetbalschoenen echt in het vet gaan zo kondigde Dennis aan en zou hij zich gaan richten op het coachen van de G.V.V.V.-teams waarin zijn zonen Jaidy en Vinz uitkomen. Om rustig te kunnen afbouwen en toch nog een beetje van waarde te kunnen zijn voor z’n oude ploegmaten trainde de goalgetter nog één avond in de week mee met de A-selectie.  
Maar daarin ontdekte de opvolger van Assink, John de Wolf, ook al snel de nog steeds aanwezige klasse van de meetrainende Van Meegdenburg. En opnieuw werd niet tevergeefs, uiteraard nu ook weer met medewerking van de achterban van Dennis, een beroep gedaan op de liefhebber en clubman in hart en nieren, om de tot dan toe tegenvallende resultaten een boost in de goede richting te geven.
De uitkomst daarvan is bekend. 13x startte Dennis als basisspeler en daaruit werden 25 punten behaald en daarmee doet G.V.V.V. nog steeds mee in de strijd om promotie naar de 2de Divisie.

Passie en strijd
Met het afgelopen dinsdagavond in Werkendam behaalde punt (0-0), wat voortkwam uit het restant van de gestaakte wedstrijd op 9 april tegen Kozakken Boys, kroop G.V.V.V. op basis van het doelsaldo weer over Rijnsburgse Boys heen naar de zo felbegeerde 7de positie op de ranglijst. Dat handvat zullen captain Roy Terschegget en z’n kompanen met alles wat ze in zich hebben moeten gaan proberen vast te houden. Dat zal dan ook nog moeten geschieden door meer punten te behalen dan ‘De Uien’, en outsider DVS ’33 Ermelo wat nu nog op een achterstand van 5 punten staat.
Want alle insiders weten dat bij gelijk eindigen in puntentotaal, het doelsaldo bij het amateurvoetbal in de meeste gevallen niet doorslaggevend is, en er een beslissingswedstrijd, of als er meerdere teams gelijk eindigen, een halve competitie zal moeten worden gespeeld.
Zoals in het blauwe kamp ten overvloede bekend, werd G.V.V.V. van die regel al eens slachtoffer. Toen het in seizoen ’13-’14 zowel Spakenburg als onze favorieten ieder 54 punten verzamelden uit 30 duels terwijl het doelsaldo ruim in het voordeel was van de blauwe Veense formatie, moest er toch worden aangetreden in een alles beslissend duel, met helaas desastreuze afloop voor de club die bovenaan de ranglijst stond.
Zo’n scenario willen de hoofdrolspelers van toen en alle fans van G.V.V.V. niet nog eens meemaken en daarom mag er dan ook worden verwacht dat passie en strijd de boventoon gaan voeren om de drie punten op het sportpark Panhuis te houden en daarmee onderstaande alinea titel in stand te houden.

Angstgegner
Bijna iedere club heeft wel een zogenaamde angstgegner. Een tegenstander waarvan maar zelden of nooit punten worden afgepakt. G.V.V.V. is zo’n fenomeen voor FC Lisse, althans in de topklasse.
Waar FC Lisse in de strijd om het zaterdagkampioenschap in ’96-’97 de Veenendalers tweemaal de baas was, lukte dat daarna op het hoogste amateurniveau maar eenmaal. Tweemaal werden de punten gedeeld en in de overige zes duels was G.V.V.V. de sterkste. Bijgaande tabel laat dat overduidelijk zien.
Dus op voorhand een voorsprong voor de mannen van trainer John de Wolf, voor wat deze statistieken waard zijn natuurlijk. Voor de De Ruiter-equipe een mooie uitdaging om dat te doorbreken en bovendien presteert FC Lisse dit seizoen buitenhuis aanzienlijk beter dan op eigen grond (15 punten op vreemde bodem tegen 8 op het eigen Ter Specke bewijzen dat).

Het wordt al met al vast een spannend potje waarin de tegenstelde belangen nadrukkelijk centraal staan. De gasten willen directe of indirecte degradatie ontlopen en de gastheren zetten zich in om promotie af te dwingen.
Om 14.30 uur zal onder leiding van scheidsrechter Dhr. M.A. Roeleveld (Vinkeveen) worden afgetrapt. Hij wordt geassisteerd langs de lijn door Dhr. M. van Essen en Dhr. C.M.P van Ostaijen. Vierde official is Dhr. E.P. Jansen.

PS.
Tevens willen wij u nog even wijzen op de collecte die zal worden gehouden op de wedstrijddag door Aline van de Hoef & Vincent Buizer en hun medewerkers t.b.v. de bestrijding van kinderkanker. Klik hier voor meer informatie over Giro di Kika die Aline & Vincent daarvoor gaan rijden.