Voorbeschouwing G.V.V.V. – HSV De Zuidvogels

22 oktober 2015

Vanaf 1959 tot 1970 stonden G.V.V.V. en de Huizense Sport Vereniging De Zuidvogels veertien maal tegenover elkaar in competitie verband, dat was in de toenmalige tweede klasse, tevens het hoogste zaterdag niveau. Maar in het seizoen ’70-’71 deed de eerste klasse haar intrede. G.V.V.V. plaatste zich daar moeiteloos voor, dat lukte De Zuidvogels niet. Sterker nog, vanaf die tijd was het afgelopen met de Huizense Veenendaalse competitie confrontaties, want het lukte de Noord Hollanders daarna nooit meer om het hoogste voetbalplatform te bereiken.
 

Een treetje lager
Toch is er weer een uitzondering op de regel. In 2004 moest G.V.V.V. roemloos afscheid nemen van de hoofdklasse en degradeerde naar de eerste klasse, en daarin kwam men De Zuidvogels weer tegen in competitieverband. De Huizenaren bliezen toen hun partijtje flink mee in de 1ste klasse A, ze eindigden als derde, maar op de Veenendalers stond toen geen maat. G.V.V.V. werd op 26 februari 2005 als eerste van alle standaardelftallen van Nederland tot kampioen gekroond en daarmee waren ze weer terug bij de elite troepen van de zaterdagamateurs.
De Zuidvogels kwamen in die competitie wel de eer toe dat zij als enige deelnemer van de 1ste klasse A erin slaagden om op het sportpark Panhuis punten af te pakken van het toen ongenaakbare G.V.V.V. Beide teams troffen geen doel en dus eindigde het duel zoals het was begonnen.
 

Net niet
Sinds de ‘scheiding’ in 1970 voetbalden de Wolfskamerbewoners hoofdzakelijk in de tweede en derde klasse, maar van begin tot halverwege de jaren negentig, daalden ze zelfs af naar de vierde klasse. Pas in 2001 behaalden De Zuidvogels de eerste klasse, het niveau waarop men nu nog steeds in bivakkeert.
In die 14 seizoenen speelden De Zuidvogels wel degelijk een rol van betekenis en waren ze een aantal keren dichtbij promotie. Want in tien jaargangen van die veertien eindigden zij in het linkerrijtje waarvan zesmaal bij de eerste drie. Ook staan er een aantal periodetitels op het conto, maar het lukte telkens niet om de zo graag gewenste stap naar de hoofdklasse te maken.


Magere competitie start
Of dat dit seizoen gaat gebeuren is met heel veel vraagtekens omgeven. Want de mannen van de kersverse trainer Juan Fernandez Coto (voorheen o.a. in dienst bij De Dijk en De Zouaven), die Jorg Smeets (nu Ajax amateurs) na vijf jaar trainerschap opvolgde, verkeren in de onderste regionen van 1A en zullen nog de nodige moeite moeten doen om hun weg omhoog te vinden. Tot op heden werden er uit zeven duels vier punten veroverd door viermaal een gelijkspel, de overige drie gingen verloren. Bijzonder daarbij is dat de puntendelingen allen eindigden in 1-1 en de verloren wedstrijden allen slechts met 1 doelpunt verschil, 2x 3-2 en 1x 0-1. Probleem lijkt dus het scorend vermogen en de Coto-brigade wacht dus met smart op de eerste winst die het zelfvertrouwen een boost kan geven.
In deze klasse zijn o.a. de ons bekende verengingen Montfoort, JSV Nieuwegein (met de voormalige G.V.V.V. tweelingbroers Michiel en Daan van der Valk in de gelederen, die thuis met 3-2 wonnen), Geinoord, Woudenberg en plaatsgenoot De Merino’s tegenstrevers van De Zuidvogels.


Roy Terschegget krijgt de felicitaties van Wouter van Hoof (6) nadat hij met zijn doelpunt de 6-0 en tevens eindstand op het scorebord heeft gezet. Foto: Dick Gijsbertsen.

 

Knappe prestatie
Gaat het in de competitie dan nog niet zo crescendo, in de beker werd de poulefase overleefd ten koste van ‘grote’ buurman SV Huizen (3-0) en SDO (2-2) uit buurgemeente Bussum. En dat is dan wel een knappe prestatie, want beide buurmannen komen uit in de respectievelijk zaterdag- en zondag hoofdklasse.
De uit Purmerend afkomstige zondag eerste klasser Purmersteijn, waarvan De Zuidvogels wel verloren (1-2), werd de poulewinnaar. Maar de tweede plek was voldoende om naar de eerste ronde van de knock-out fase te gaan en daarom komt de Huizense formatie komende zaterdagmiddag op bezoek op het sportpark Panhuis.

 

Beker geschiedenis
Naast de eerder genoemde zestien competitie ontmoetingen waarin G.V.V.V. achtmaal de sterkste was, onze gasten vijfmaal, en er dus driemaal de punten werden gedeeld, troffen de beide clubs elkaar tweemaal eerder in deze zogenaamde ‘kleine beker’.
Dat gebeurde in de seizoenen ’79-’80 en ’12-’13. Beide keren moesten De Zuidvogels op bezoek in Veenendaal.
Bij het eerste treffen won de thuisploeg en bereikte toen via een 2-0 overwinning de volgende ronde. De andere confrontatie, nog niet zo heel lang geleden dus, behelsde de achtste finale. Op dinsdagavond 5 maart 2013 lieten de gastheren er geen twijfel over bestaan wie de sterkste was. Via doelpunten van Maurice van der Wilt, Koen Oost en Simon Brouwer werd een 3-0 ruststand bereikt. Die werd na de thee verdubbeld door Wouter van Hoof, Wilco den Hartog en Roy Terschegget. Daar konden de gasten geen eretreffer tegenover stellen. Voor G.V.V.V. was de 6-0 winst de opmaat naar de finale, die uiteindelijk werd bereikt door Volendam (1-4) en De Zouaven (1-1 w.n.s.) achter zich te laten. Helaas was het winnen van de finale een brug te ver. Toenmalig zondag hoofdklasser Argon was, in en bij Spakenburg, met 2-3 te sterk.


Oefen evenwicht
En om dan toch maar helemaal compleet te zijn, ook stonden er, voor zover ons bekend, ooit twee oefenduels op de rol, beide vonden plaats op de Wolfskamer, de thuishaven van De Zuidvogels. In ’87-’88 won G.V.V.V. met 0-2 en diezelfde uitslag, alleen dan omgekeerd, stond op het scorebord in jaargang ’01-’02. Bij het oefenen is er dus volledig evenwicht.
 

Cupfighter
G.V.V.V. hoefde als topklasser geen poulefase te spelen en stroomde in, in deze eerste KO-ronde. Gezien het klassenverschil en het thuisvoordeel mogen de blauwen zonder meer worden geafficheerd als favoriet in dit bekerduel. Bovendien is G.V.V.V. het ook eigenlijk aan haar stand verplicht om de volgende ronde te bereiken.
Want onder het vijfjarig bewind van Erik Assink, werden niet alleen fraaie resultaten bereikt in competitieverband, maar tevens mag G.V.V.V. zich toch ook best een meer dan aardige cupfighter noemen. Eenmaal een achtste- eenmaal een kwart- eenmaal een halve- en tweemaal een finale zijn daar getuige van. Helaas konden de Almeerder coach en zijn discipelen geen herhaling bewerkstelligen van het seizoen ’05-’06, toen de beker wel mee ging naar Veenendaal, want beide finales gingen verloren.

In Scheveningen waren zowel trainer John de Wolf als supporter Reijer van der Meijden letterlijk goedgemutst. Hopelijk zijn ze dat zaterdag om ca. 16.15 uur figuurlijk weer. 
Foto's: Dick Teske en Dick Gijsbertsen.


Vuurdoop voor De Wolf
Voor zaterdagmiddag zal het de vraag zijn hoe de beide trainers hun pupillen gaan voorbereiden en wie er zullen gaan spelen. Want het zal duidelijk zijn dat de competitie prioriteit nummer één is, voor zowel G.V.V.V. als onze gasten. Die vraag geldt speciaal voor de nieuwbakken trainer John de Wolf. Want die nam maandag jl. pas de taken over van interim hoofdtrainer Jan Diepveen, die het keurkorps van onze club twee wedstrijden onder zijn hoede had na het scheiden van de wegen van Erik Assink en G.V.V.V.
Afgelopen zaterdag was De Wolf al wel in Scheveningen aanwezig om te kijken wat hij voor vlees in de kuip zou gaan aantreffen en daarmee zich een voorzichtig beeld te vormen. Hij zag dat zijn nieuwe pupillen voor het eerst in deze jaargang erin slaagden om een uitwedstrijd in winst om te zetten en daarmee wellicht een last van de schouders lieten afglijden.
Om de A-selectie toch alvast voetballend wat beter te leren kennen, voordat De Wolf’s officiële vuurdoop komende zaterdag gaat plaatsvinden, werd er afgelopen dinsdagavond een oefenduel ingelast. Kersverse hoofdklasser Eemdijk zag een geplande oefenwedstrijd tegen Roda ’46 in het water vallen en G.V.V.V. was erg graag bereid dat hiaat te vullen. Een zogenaamde win win situatie dus. De debutant in de hoofdklasse, die al verrassend goed uit de startblokken kwam met 14 punten uit 7 wedstrijden, ging na negentig minuten spelen zelfs met de 3-2 winst aan de haal. Waarmee de ‘Diekers’, zoals hun koosnaam luid, aantoonden dat het lek bij G.V.V.V., zowel verdedigend als aanvallend nog niet boven water is, en dat zij zelf een uitstekende aanwinst zijn voor de hoofdklasse.

Een zwaluw ….
Die nederlaag van de ‘onzen’ bewees maar weer eens dat het spreekwoord: ‘een zwaluw maakt nog geen zomer’, niet zomaar uit de lucht is komen vallen. Waar G.V.V.V. in Scheveningen zo af en toe iets liet zien van de brille waarmee het de afgelopen seizoenen furore maakte in de topklasse was daar in Bunschoten-Spakenburg zo goed als niets van over. Nee, onze favorieten zijn nog lang niet terug op het voormalige niveau en dus zijn er nog veel verbeterpunten die onder leiding van John de Wolf ingeslepen moeten worden. Hopelijk kan een deel van het vormgebrek worden verbetert in dit bekerduel, waarbij winst zeker een extra stimulans zal geven voor het vervolg van de competitie.  


Op sportpark Panhuis zal om 14.30 uur scheidsrechter Dhr. R. Luinge (Bussum) fluiten voor de aftrap. Hij zal worden geassisteerd door Dhr. H. Assili en Dhr. N. Brons.