Voorbeschouwing G.V.V.V. – IJsselmeervogels

8 september 2015

Afgelopen zondag en vorige week donderdag waren niet de meest vrolijke avonden voor de Nederlandse voetliefhebbers om het maar eens eufemistisch uit te drukken. Want het ‘bal demasqué’ van ‘onze’ allerbeste voetballers in de wedstrijden tegen IJsland en Turkije veroorzaakte bij alle fans een enorme teleurstelling en wellicht zijn er ook nog wel tranen met tuiten gehuild en woede-uitbarstingen geweest. Dit helpt allemaal niets, de naakte waarheid zal onder ogen moeten worden gezien.
Voor de mannen van trainer Erik Assink, de rest van de staf, en alle G.V.V.V. supporters kwam daar nog een extra teleurstelling bovenop. Want voor de derde keer op rij ging een uitwedstrijd verloren. Na verlies bij WKE (3-0) in het kader van de KNVB beker, ONS Sneek (3-2), kon ook in Rijnsburg de plaatselijke trots niet worden afgetroefd en werd de terugreis aanvaard met een 4-1 nederlaag in de tas, waardoor G.V.V.V. afzakte naar de voorlaatste plaats in deze topklasse competitie. Kortom een beetje dubbele kommer en kwel voor alle blauwe Oranje supporters.

Perspectief

Maar laten wij met z’n allen die nederlagen wel in het juiste perspectief plaatsen bij ‘de belangrijkste bijzaak in het leven’, zoals ons geliefde spelletje voetbal ooit is aangeduid door verslaggever/journalist Kees Jansma, en wat ondertussen een staande uitspraak is geworden. (Jansma ontleende die uitspraak waarschijnlijk aan de titel van een in 1960 in Duitsland gepubliceerd boek: Sport is die wichtigste Nebensache der Welt en maakte van sport voetbal).
Want dat is voetbal precies, een bijzaak.
U hoeft iedere dag maar even de TV of radio aan te zetten, uw krant op te slaan, of de sociale media te volgen en de kreten ‘oorlogen en vluchtelingen’ vliegen je om de oren en ogen. Met als zeer triest icoon daarvan, Aylan Kurdi die op 3-jarige leeftijd als vluchteling in de golven op het strand van het Turkse Bodrum overleed.
Maar gelukkig kunnen en mogen we dichter bij huis, en toch ook voetbal gerelateerd, soms na een zeer trieste gebeurtenis wat licht optimistische berichten naar buiten brengen. En dat geschiedde vorige week toen we konden melden dat Joey Snijders, na zijn verschrikkelijk auto-ongeval in februari jl. met hele, hele kleine stapjes vooruitgaat bij zijn revalidatie.
Het is uiteraard fictie, maar we zijn er van overtuigd dat iedereen die Joey, ook al is het maar een beetje, persoonlijk kende, of misschien zelfs alleen als voetballer van G.V.V.V. of IJsselmeervogels er heel veel nederlagen van haar of zijn favoriete team voor over zou hebben, als hij daarmee geholpen zou kunnen worden in zijn herstel. In dat perspectief moeten nederlagen en/of teleurstellingen dan ons inziens ook worden gezien.

Als hele kleine pleister op de wonde zal daarom dan ook komende zaterdag onderstaande actie worden gehouden.Collecte voor Joey Snijders

Op initiatief van de spelersgroep zal er voor en tijdens de wedstrijd tegen IJsselmeervogels een collecte worden gehouden voor Joey Snijders. Joey verblijft momenteel in een revalidatie centrum in Zuidhorn (provincie Groningen) en het gaat gelukkig iets beter met hem. Voor de naaste familie is het een lange en kostbare reis om iedere dag Joey te bezoeken.

De spelersgroep van G.V.V.V. wil dolgraag iets doen om de familie te ondersteunen en heeft het initiatief genomen om tijdens de wedstrijd tegen IJsselmeervogels, waar Joey ook gevoetbald heeft, een collecte te houden. Een aantal jeugdspelers zal onder leiding van spelersvrouwen van de selectie rondgaan met collectebussen. Wij bevelen deze collecte van harte aan.

Daarnaast kunt u ook een beterschapskaartje sturen naar Joey Snijders, Tolick 84, 3828 HH Hoogland.

Orde van de dag
Ondanks al deze problematiek gaat toch ook het voetballeven gewoon door en moet worden overgegaan tot de orde van dag, en gaan de voetbalverenigingen waar Joey Snijders bij beide deel uitmaakte van de A-selectie voor de 63ste keer in competitie verband de degens met elkaar kruisen.
De laatste keer dat de Veense blauwen en de Spakeburgse rooien elkaar troffen op het Panhuis was op 10 maart jl. Dat was op een ongebruikelijk dinsdagavond. De aanleiding daarvoor was het ongeluk van Joey Snijders op 15 februari. Die wedstrijd stond gepland op zaterdag 21 februari, maar omdat logischerwijs niemands hoofd er toen naar stond om aan een potje voetbal te denken, werd op de overvolle agenda geen vrije zaterdag meer gevonden en moest er dus doordeweeks aangetreden worden.
Die achtste ontmoeting in de topklasse eindigde in 2-2 door doelpunten van Wilco den Hartog en Tom Oostinjen voor de thuisploeg, Selmo Kurbegovic en Thomas Verheijdt scoorden voor de bezoekers. Het was het tweede gelijkspel van de acht, de overige uitslagen leverde driemaal winst op voor IJsselmeervogels en datzelfde aantal behaalde G.V.V.V. Dus wat dat betreft houden de beide ploegen zich in de topklasse qua resultaten keurig in evenwicht.
De toenmalige draw was voor ‘De Vogels’ wel een mooie opmaat naar het einde van de competitie toe. Want na een voor de rooien doen, tot dan toe teleurstellend verlopen seizoen, werd er niet meer verloren. Zesmaal winst en eenmaal gelijk leverde een vijfde plek op, net een plaatsje boven onze eigen blauwen.


In die wedstrijd op 10 maart jl. maakte Dennis van Meegdenburg zijn rentree na twintig minuten als invaller. 'Opa' deed dat voor Joey Snijders, want hij was al met voetbalpensioen gegaan. Hij krijgt een hand van Bennie van Noord (nu Katwijk) en Jeffrey Buitenhuis (21) kijkt toe. Foto: Dick Gijsbertsen


Vorm
Die goede vorm, of wellicht beter gezegd de onverzettelijkheid van de rooien, ondervond G.V.V.V. later in dat seizoen aan den lijve. Beide ploegen plaatsten zich voor de finale van de districtsbeker in West I en op 16 mei jl. werd dat beslissende duel, na de nodige vijven en zessen, gespeeld op de thuishaven van IJsselmeervogels. Na 90 minuten spelen had één van de beide kemphanen nog beslissing kunnen forceren. Wouter Bonke had G.V.V.V. al snel op voorsprong gezet, maar twee minuten later liet Maikel de Harder de gelijkmaker aantekenen. Een verlenging was dus noodzakelijk en daarin was invaller Emre Pinar het goudhaantje door tien minuten voor tijd het winnende doelpunt te scoren en daarmee kwam de zoveelste scalp aan de mast te hangen van de IJsselmeervogels botter.

Wel een cup, maar niet super
Later werd het CV van de recordkampioen bij de Nederlandse amateur voetballers nog iets verder opgefleurd. Want ook de wedstrijden tegen twee andere districtsbekerwinnaars, RKAVV en Hoek, om de landelijk titel werden gewonnen en daarmee stond aan het begin van dit nog kersverse nieuwe seizoen deelname aan de supercup vast. Deze wedstrijd tegen de landskampioen FC Lienden op het eigen sportpark De Westmaat bracht helaas niet de extra glorie voor trainer Frans Adelaar en zijn pupillen, want na een toch wel enigszins bloedeloze 0-0, waren de Betuwenaren de betere in de strafschoppenserie en ging de supercup mee naar Lienden.

Veel wisselingen van de wacht
Door de buitenwacht werden n.a.v. dat duel al vraagtekens geplaatst of IJsselmeervogels wel voldoende sterk zou zijn om een rol van betekenis te gaan spelen in de strijd om de top zeven in de topklasse, die recht geven op een plek in de landelijke divisie die volgend seizoen haar geboorte heeft aangekondigd.
Maar de kapitein op het schip, Frans Adelaar had voldoende vertrouwen daarin, want hij moest en moet maar liefst negen nieuwe spelers inpassen en zag meer dan een elftal aan spelers vertrekken. En voorlopig bewijzen Adelaar en zijn nieuwe onderdanen Jim van Alst (De Treffers), Nabil el Gourari (De Dijk), Achraf Nejmi (Hercules), Oktay Oztürk en Frenk Schaap (beide JVC Cuijk), Cees Toet (FC Almere), Takayuki Sakaguchi (Kansai University Jpn.), Jeffrey van den Dikkenberg (eigen jeugd) en de clubloze Gerson Sheotahul dat vertrouwen, want er staan na drie duels de maximale score van negen punten op hun conto, wat ook het koplopersschap opleverde. Uiteraard ook mede door de inbreng van de getrouwe vazallen zoals o.a. Tony Tol, Maikel de Harder, Dennis Hollart, Patrick Zonneveld, Mike van Laar, Bryan Burgerhout, Hanne Hagary en Jeffrey Buitenhuis.


Tom Oostinjen (12), nu spelend aan de 'blauwe zijde' van sportpark De Westmaat, zorgde voor de 2-1 voorsprong in de laatste confrontatie tussen G.V.V.V. en IJsselmeervogels. Foto: Dick Gijsbertsen

Kwaliteit
De thuisoverwinningen op FC Lisse en ONS Sneek, beide met 2-0, en de 1-2 winst in Katwijk op de gepromoveerde club met dezelfde naam, kwamen niet tot stand doordat aanvoerder Dennis Hollart c.s. excelleerde, als we de diverse media moeten geloven. Vooral de uitoverwinning werd voor de poorten van de hel weggesleept. En afgelopen zaterdag groeide invaller doelman Raymon van Emmerik, die de geblesseerde Zonneveld verving, uit tot man van de wedstrijd. Dat is meestal niet zo’n goed teken als de sluitpost zich nadrukkelijk moet onderscheiden.
Maar dit alles neemt niet weg, dat er toch wordt gescoord al loopt het spel nog niet zo gestroomlijnd als gewenst. Daarbij staat er een defensie die zo goed als niets weggeeft, en juist daarom is het begonnen bij dit spelletje, zorgen dat je meer goals maakt dan je tegenstander.
Dat is dus een kwaliteit die IJsselmeervogels momenteel bezit en waarvan de exponent misschien wel Janic Makizodila is. Deze ex-PEC Zwolle speler kwam vorig seizoen naar Bunschoten-Spakenburg en kwam toen tot 16 optredens (6x basis en 10x invaller) als verdediger. Maar door de huidige blessures in de selectie turnde Adelaar deze boomlange en speersnelle defensiespecialist om tot aanvaller en op die positie is de 21-jarige al een paar maal beslissend geweest door een assist of doelpunt.

Stroeve start
Zo florrissant als de start van IJsselmeervogels in deze nieuwe competitie was, zo stroef verliep deze bij aanvoerder Roy Terschegget c.s. zoals we al eerder schetsten. Twee nederlagen en een puntendeling (1-1 thuis tegen Katwijk) leverde voorlopig slechts één schamel puntje op.
Ook bij G.V.V.V. vielen er in verhouding tot de voorgaande seizoenen een flink aantal transfers te noteren. Acht nieuwe namen zag Erik Assink op het veld verschijnen bij de eerste kennismaking/training, daar stonden negen vertrekkers tegenover. Dus eenzelfde soort problematiek als collega Adelaar. En ook bij G.V.V.V. vielen de nodige blessures al zeer vroeg in dit seizoen te noteren, waarschijnlijk zijn de blauwen op dat gebied voorafgaande aan dit duel wel winnaar.
Het missen van zo’n kraker in de topklasse is natuurlijk voor iedere speler een vervelende zaak. Maar speciaal voor Jasmin Ramic zal dit gelden. Hij speelde vier seizoenen in het rood-witte tenue en scoorde daarin 29 doelpunten voor IJsselmeervogels, voordat hij deze afgelopen zomer het blauwe shirt van G.V.V.V. aantrok. Maar door zijn hamstringblessure komt het duel tegen zijn oud ploeggenoten te vroeg. Dus ook voor Jasmin Ramic een stroeve start.

Van lichtpuntje(s) tot schijnwerper?
Voorlopig ontbeert het vlaggenschip van G.V.V.V. de kwaliteit en de onverzettelijkheid die tegenstrever IJsselmeervogels al wel aan de dag heeft gelegd. Ook individuele fouten waren mede oorzaak van het puntenverlies. Al moet daar direct ook aan worden toegevoegd, en dat mag je ook zonder te overdrijven gerust zeggen, dat een portie geluk de blauwen tot nu toe ook nog niet ten deel is gevallen.
De live toeschouwers in Sneek, en op de Middelmors afgelopen zaterdag, zullen dat volledig kunnen beamen, ook degene die geen blauwe bril op hadden. Kansen te over en niet ingeschoten of gekopt in Friesland, en geen ballen op de elfmeterstip in Rijnsburg, dat is in het kort de balans die kon worden opgemaakt.
Het is daarom te hopen dat het geluk G.V.V.V. komende zaterdag wel een handje toe wil steken. Maar daar zal ook tegenover moeten staan dat er met 200% concentratie gespeeld zal moeten worden en dat de diverse vizieren meer dan scherp staan afgesteld. Want als dat niet het geval is, dan zou een derde competitie zeperd op rij maar zo heel gemakkelijk op de loer kunnen liggen. Want op het gebied van afstraffen van fouten en een wedstrijd ‘dood maken’ hoef je de record kampioen van Nederland niets te leren.
De lichtpuntjes, die in de drie voorgaande duels wel degelijk aanwezig waren, zullen in deze klassieker moeten worden omgebouwd tot schijnwerpers om het geschonden blazoen en imago op te poetsen en tevens een kans te maken op de eerste driepunter van dit seizoen. 

De wedstrijd begint om 14.30 uur en zal onder leiding staan van scheidsrechter Dhr. W.H. Bronsvoort (Deventer), die zal worden geassisteerd door Mevr. F.M. Hoogendijk en Dhr. S. Knegt. 
Vierde official is Dhr. J. Besselsen.