Voorbeschouwing G.V.V.V. – ONS BOSO Sneek

16 december 2015

De laatste (voetbal)loodjes staan komende zaterdag voor de deur om binnen gedragen te worden. Althans dit geldt voor de topklasse, en zo hier en daar een enkele verdwaalde inhaalwedstrijd op wat lager niveau, of bekerduels. Voor het grootste gedeelte van de voetballende Nederlandse amateurs was dat vorige week al zover. Na dat karwei, of de last nu zwaar was of niet, mag er een aantal weken worden uitgerust om in januari of februari van het nieuwe jaar 2016 de (voetbal)draad weer op te pakken.
In die tussentijd zullen de dames/heren/meisjes/jongens voetballers met hun coaches, begeleiders, vrijwilligers, supporters enz. van de voetbalclubs zich kunnen storten op het vieren van de Kerstdagen en oud en nieuw. Met tussendoor waarschijnlijk ook nog wel zo hier en daar een potje zaalvoetbal en/of winterpret in de vorm van skiën, snowboarden, langlaufen, schaatsen etc. Of voor de koukleumen een reisje naar warmer orden. Hoe het ook zij, de winterstop is bijna aanstaande, en dat geldt ook voor gastheer G.V.V.V. en haar gasten ONS BOSO Sneek die de eerste zogenaamde terugwedstrijd in dit topklasse seizoen gaan afwerken en daarmee voetbaljaar 2015 afsluiten.
 

Tamelijk onbekend
Op SteDoCo na, is ONS een tegenstander uit de huidige topklasse waartegen in de gehele geschiedenis van onze club de minste wedstrijden zijn gespeeld. Komende zaterdag wordt het de derde ontmoeting in Veenendaal en daar gingen eenzelfde aantal aan vooraf in Sneek.
Daar liggen twee feiten aan ten grondslag, ten eerste een geografische. De beide ‘thuishavens’ liggen nogal wat kilometers bij elkaar vandaan waardoor een indeling, in het verleden, in eenzelfde klasse niet zo voor de hand liggend was. Evenals het district waaronder men valt, waardoor een bekertreffen uitgesloten is, of men zou naar de landelijke bekerfinale moeten zijn doorgestoten, en dat is beide nog nooit gelukt. En ook een oefenpotje afwerken doe je met zo’n afstand niet zo snel.
Maar het tweede feit is van meer importantie in deze kwestie. Waar G.V.V.V. vanaf 1970, op zes seizoenen na, altijd op het hoogste zaterdag niveau speelde is de conduitestaat van ONS BOSO Sneek een behoorlijk stukje korter. De Friezen komen, met nu 3 seizoenen topklasserschap meegerekend, tot veertien deelnamen van de in totaal te behalen 46 seizoenen spelen op de hoogste zaterdag amateurtrede. En daarmee is het wel duidelijk waarom de blauwen en de oranjehemden relatief onbekenden voor elkaar zijn.

Hoogtepunten
De ruim 80-jaar oude vereniging (opgericht in 1932) uit het watersportmekka van de provincie Friesland – want wie kent niet de Sneekweek? – kende in die lange geschiedenis diverse hoogtepunten in de vorm van een kampioenschap, want de club pendelde nog wel eens heen en weer tussen de vierde- en de hoofdklasse. Maar als buitenstaanders weten we bijna zeker dat twee ervan met een dikke gouden rand in de annalen staan geschreven.
De eerste was de hoofdklasse titel in het seizoen ’05-’06. Na voor de tweede keer deze eeuw te zijn teruggekeerd bij de top van de zaterdag amateurs, met een uiteindelijke negende plek op de ranglijst in 2005, volgde het jaar daarop het moment suprême voor de mannen van toenmalig trainer Marcel Valk. Met acht punten voorsprong op SC Genemuiden ging in Sneek het pompeblêd in top en mocht de strijd worden aangeboden met IJsselmeervogels en Rijnsburgse Boys in de strijd om de zaterdagtitel. Maar daarin konden onze gasten geen potten breken. IJsselmeervogels bleek de sterkste.
Met tussendoor wat up en downs bereikten de voetballers uit Snits op 4 mei 2013 het ultieme doel, de topklasse. Door in eigen huis DVS ’33 met 3-1 te verslaan waren ze onbereikbaar geworden voor de concurrentie en mocht het kampioenschap van de hoofdklasse C groots worden gevierd.


Rodny Hofman zal zaterdag een andere bewaker voor z'n hond moeten zoeken, want hij is na zijn schorsing (4 gele kaarten) weer speelgerechtigd. Op 15 november 2014 miste hij door een schorsing de wedstrijd tegen ONS BOSO Sneek. Foto: Dick Gijsbertsen.


Blijvertje
In tegenstelling tot diverse andere gepromoveerde verenigingen naar de topklasse, die direct na de kennismaking weer afscheid moesten nemen, lijken de Friezen voorlopig een blijvertje te zijn. Het debuut seizoen werd afgesloten met 42 punten uit dertig duels wat een 10de plek op de ranglijst opleverde. Op de eerste speeldag na, laveerde ONS tussen plaats vijf en twaalf en kwam het topklasserschap dus op geen enkel moment in gevaar.
Dat een tweede seizoen vaak moeilijker is dan een debuut, omdat de tegenstanders dan al weten wat voor vlees ze in de kuip hebben, werd in de vorige jaargang ook bewaarheid. Want toen moesten de Waterpoorters genoegen nemen met een 12de positie, (34 punten uit dertig duels) precies boven de gevaarlijke streep. Gedurende dat seizoen verkeerde ONS in verschillende perioden, in totaal twaalf speeldagen lang, onder die beruchte streep, die pas op het nippertje op de laatste speeldag via een 5-2 winst op SC Genemuiden werd ontvlucht.
Al met al een moeizaam seizoen maar wel voldoende om zich te handhaven en dat was ook de doelstelling. Ook nu, in dit derde seizoen, is dat in eerste instantie het uitgangspunt. Want hoewel de ploeg best meer ambities zou willen uitstralen, is dat gezien het spelerspotentieel en de financiële poolstok – lees fierljep - een zeer reëel uitgangspunt.

Blik omhoog
Voorlopig liggen voetballers uit Snits op koers, want met 1 puntje minder dan de gastheren, wordt de 13de positie ingenomen. Dat is nu voldoende, door de komst van de Tweede Divisie en de verzwakte degradatie, voor klasse behoud. Maar de pupillen van trainer Richard Karrenbelt, die dit seizoen zijn debuut maakte bij de Friezen en onlangs zijn contract met een jaar verlengde, willen natuurlijk niet weer in zo’n benauwde positie belanden als vorig jaar. Daarom zal er veel aan gelegen zijn om thuisploeg met lege handen achter te laten.
Daarvoor zal de Apeldoornse oefenmeester wel wat moeten improviseren. Want Frits Dantuma, die afgelopen zaterdag een rode prent in ontvangst nam in het duel tegen Katwijk, en de twee gele kartonnetjes van Roelof Strikwerda in diezelfde ontmoeting, waarmee z’n totaal op vier kwam, zullen beiden geschorst zijn. Daarnaast is het de vraag of aanvoerder, en tevens assistent trainer Chris de Wagt, alweer voldoende hersteld is van een blessure om weer minuten te kunnen maken?
Wel is zeker dat De Wagt aan zijn laatste kunstje bezig is in en bij Sneek. Want de captain hangt na dit seizoen de voetbalschoenen in de wilgen om zich geheel te gaan concentreren op het trainersvak. Maar met o.a. sterkhouders Klaas de Vries, Ale de Boer, Jacob Noordmans, Martijn Roosenburg, Renco van Eeken en Cutrick Gonzales zal Karrenbelt vast een representatief elftal op de been gaan brengen. Daarnaast kan hij ook eens beschikken over Yumé Ramos, afgelopen seizoen overgekomen van WKE, die al 8x doeltreffend was en daarmee hoog op de topscorerslijst staat. Ramos, De Vries en De Boer verlengden hun contract vorige week en daarmee is de club ook alweer verzekerd een stukje continuïteit.

Rekenen? Reken er maar niet op!
Op sommige momenten in de competitie zou je wensen dat voetbal een logische sport was. Die momenten doen zich uiteraard voor als jouw favoriete club daar voordeel bij heeft. Dat zou dan aanstaande zaterdag zo zijn voor G.V.V.V.
De blauwen wonnen zaterdag de uitwedstrijd bij FC Lisse (1-3), en diezelfde opponent won de week daarvoor met 0-2 van ONS Sneek. Onze gasten uit Friesland verloren vorige week zaterdag in eigen huis met 0-1 van Katwijk. G.V.V.V. speelde op het eigen sportpark Panhuis met 1-1 gelijk tegen de kustbewoners. Logische en simpele conclusie: De John de Wolf equipe pakt zaterdag de drie winstpunten.
Maar als je rekenkundig wat dieper op die materie ingaat zoals ze dat op de website van www.voetbalnederland.nl doen, d.m.v. een ClubIndeX (CIX), dan blijkt dat de winstkansen voor aanvoerder Roy Terschegget en zijn kompanen op 41% uitkomen en wordt er op basis van die index een einduitslag van 2-2 als voorspelling gedaan.
Al met al is de juiste conclusie: Je kunt bij een potje voetballen op een min of meer gelijkwaardig niveau rekenen wat je wilt, maar de kans dat je winst, gelijk of verlies goed kunt voorspellen is gewoon ruim 33%. Voor een juiste uitslag wordt dat percentage nog vele malen kleiner.

Vormbehoud
Nee, gerekend hoeft er dus niet te worden. G.V.V.V. zal gewoon de getoonde vorm in de afgelopen vier wedstrijden de doorslag moeten laten geven. Uit de duels tegen DVS ’33, Capelle, Kozakken Boys en FC Lisse werden zeven punten gepeurd en dat waren positieve resultaten die nog niet eerder in deze jaargang waren gerealiseerd.
Alleen zal de frequentie van die vorm nog wat verder omhoog moeten. In diverse delen van die duels zagen we weer een bij vlagen ouderwets acterend G.V.V.V. in actie met flitsend combinatiespel en natuurlijk het allerbelangrijkste, het scoren van goals. Maar ook waren er weer een aantal fases waarin de onzekerheid toesloeg, fouten de overhand kregen, waardoor het soms toch ook weer billenknijpen werd. Die onzekerheid zal uitgebannen moeten worden en/of fases van controle hebben over het spelletje moeten worden uitgebreid. Alleen op die manier kunnen de Veenendalers weer een plaag worden voor alle concurrenten, met hopelijk ONS Sneek als eerste in de rij.


Zelfs een eretreffer was G.V.V.V. niet gegund tijdens de voorgaande ontmoeting met ONS BOSO Sneek. Voormalig doelman Ivo Landlust keerde de strafschop van Wilco den Hartog in de blessuretijd . Net als Rodny Hofman is Wilco wel weer speelgerechtigd na vorige week een schorsing te hebben uitgezeten vanwege vier gele prenten.


Met een goed gevoel de winterstop in?
Om de wens van John de Wolf uit te laten komen, 9 punten halen uit de laatste vier duels voor de winterstop, zullen zijn discipelen geen extra motivatie nodig hebben, zo mag verwacht worden. Want alle selectiespelers zullen graag sportieve revanche willen nemen voor de nederlaag in Sneek eerder dit seizoen. Na een 3-0 achterstand knokte G.V.V.V. zich nog terug naar 3-2, maar de overvloed aan kansen na de thee werden niet verzilverd voor een minimaal verdiend gelijkspel.
Ook vorig seizoen toonden de bezoekers zich op het Panhuis de sterkste door met een 0-2 overwinning op zak de verre thuisreis te aanvaarden. Om de stand weer in evenwicht te brengen – zodat beide ploegen ieder 3 gewonnen wedstrijden achter haar naam heeft staan – zal G.V.V.V. de drie punten in eigen huis moeten houden. En als dat zou lukken kan de hele blauwe familie met een goed gevoel aan de winterstop gaan beginnen en in januari 2016  met frisse moed starten aan het tweede deel van de competitie.

Dit laatste duel van 2015 begint om 14.30 uur en zal onder leiding staan van Dhr. M.J. Kloet uit Spijkenisse, die zal worden geassisteerd langs de lijn door Dhr. R. Westenberg en Dhr. C.M.P van Ostaijen. Vierde official is Dhr. W.M. Kieft.