Voorbeschouwing G.V.V.V. – Rijnsburgse Boys

11 mei 2016

Promotie of niet, dat is kwestie!!

De laatste speeldag van dit competitie seizoen ’15-’16 is er weer zo een waar op voorhand een aantal partijen zich rijk rekenen, ongeacht de resultaten op de diverse amateurvoetbalvelden. Want niet alleen in ‘onze’ topklasse moeten er nog een aantal prijzen en nieten worden verdeeld, datzelfde geldt voor de drie hoofdklassen. Want daar zijn tot op heden, in verhouding, ook nog niet al te veel definitieve beslissingen gevallen.

Dat rijk rekenen is van toepassing op telecomproviders, want het (sociale) media verkeer zal wel weer naar grote hoogte stijgen omdat heel veel mensen willen weten wat er op de andere velden bij de concurrenten gebeurt. Tevens zullen ook diverse penningmeesters van ontvangende clubs, waar nog iets op het spel staat, hun handjes dichtknijpen. Want dit soort duels, waarin beslissingen kunnen of moeten vallen, brengt altijd veel meer volk op de been dan een ‘normaal’ competitietreffen.
Aan de andere kant zouden deze ‘pennies’, die vaak meer dan echte clubmensen zijn, hun grotere recette graag afstaan als hun club daarmee verzekerd zou zijn van een prijs, of een degradatie en/of nacompetitie ontloopt. Maar goed, deze hypothese is niet aan de orde. Iedere zichzelf respecterende voetbalclub die nog belangen heeft zal met alles wat het in zich heeft deze laatste speeldag ingaan om de eer zo hoog mogelijk te gaan houden.

 
Klip en klaar

Dat bij dit soort duels de bijvoeglijke naamwoorden bloedstollend, angstaanjagend, zinderend, doorslaggevend, kardinaal, essentieel, toppunt, apotheose, zenuwslopend, cruciaal, opwindend, fascinerend, meeslepend, en/of synoniemen die nog meer te bedenken zijn om de lading te dekken, van toepassing zijn is een open deur in trappen.
Iedere toeschouwer die daarbij aanwezig zal zijn, of misschien dat een verdwaalde passant de uitzondering op de regel vormt, weet wat de belangen zullen zijn van zo’n allerlaatste competitie duel.
Dit alles geldt dus ook voor G.V.V.V. – Rijnsburgse Boys, met uitzondering van het profijt voor de telecomproviders. Want de Veenendalers en Rijnsburgers hoeven niet te kijken of af te wachten wat er op andere velden in de topklasse gaat gebeuren. Nee ze zijn, met ieder 43 behaalde punten uit 29 ontmoetingen, elkaars grote concurrenten om de laatste promotieplaats af te dwingen naar de volgend seizoen nieuw in te stellen Tweede Divisie.
Het uitgangspunt voor deze voetbalclash is dan ook vooraf klip en klaar. De winnaar van dit duel pakt het felbegeerde zevende en laatste ticket en verzekerd zich daarmee van een verblijf op een trede hoger op de voetballadder.
Als dit treffen onbeslist blijft - want helaas voor G.V.V.V. is het doelsaldo van +8, tegen 0 voor Rijnsburgse Boys, niet doorslaggevend – dan volgt er op zaterdag 21 mei een beslissingsduel op neutraal terrein met de nodige verlenging als er na negentig minuten nog geen beslissing is gevallen. En eventueel ook nog een strafschoppenserie als die verlenging geen winnaar heeft voortgebracht.
 


Op 3 mei 2014 scoorde Simon Brouwer de openingstreffer. Het werd uiteindelijk 3-0 door Dennis van Meegdenburg en Roy Terschegget. Een herhaling van zetten zou natuurlijk prachtig zijn. Foto: Dick Gijsbertsen.
 

Vaste waarde
Rijnsburgse Boys, of de ‘Uien’ zoals de bijnaam luidt van de club uit de bollenstreek, is al sinds het begin van de topklasse in 2010 een vaste waarde daarin. Via een 3de plek in de hoofdklasse A, werd die promotie toen afgedwongen, dit alles onder de bezielende leiding van Niek Oosterlee, die toen de overstap van FC Lisse maakte en nu aan zijn laatste en 7de jaargang bezig is. Daarmee is hij samen met John Blok van Scheveningen de langst zittende trainer in een onafgebroken periode van alle 16 topklassers.

Die stap omhoog was geen verrassing want geel-zwarte formatie kroonde zich in de vier jaargangen daarvoor maar liefst driemaal tot afdelingskampioen, in 2009 ook nog gevolgd door de zaterdagtitel, met toen oefenmeester Ted Verdonkschot aan het roer.
Onder Niek Oosterlee moest worden voortgeborduurd op de ingeslagen weg, die dus met het veilig stellen van het topklasserschap z’n eerste succes noteerde. Ook direct daarna timmerde RBB flink aan de weg, want van 2010 t/m 2012 werd er volop meegestreden om de hoogste eer. Het lukte uiteindelijk net niet, want een respectievelijke bronzen en een zilveren medaille waren aan het einde van de rit de prijzen.
In de drie topklasse seizoenen daarna kregen de bewoners van sportpark De Middelmors het steeds moeilijker om gelijke tred te houden met de teams die streden voor het kampioenschap. Dit alles resulteerde in tweemaal een 5de, en vorig seizoen een 7de plek in de eindrangschikking. Die plek wordt dus nu de inzet waarbij de sympathieke en bijna altijd reële coach Oosterlee zijn ploeg maar wat graag wil gaan verlaten met een prijs op zak, zoals hij ook zijn loopbaan in Rijnsburgs begon. Andersom zullen zijn spelers hem zo’n cadeau van harte gunnen en dus mogen we een tot op het bot gewapende geel-zwarte formatie aan de start verwachten.
Hoewel Rijnsburgse Boys geen hoofdprijs in de wacht sleepte in de topklasse is het CV meer dan prachtig en zal menig club daar jaloers op zijn. Al die eindklasseringen bezorgen hen een definitieve tweede plek op de kortstondige ranglijst aller tijden van de topklasse, achter koploper Spakenburg, dat kunnen we nu al vaststellen.

Assink
Mede daarom zouden onze gasten eigenlijk al geplaatst moeten zijn voor de Tweede Divisie, zo betoogde onze voormalig coach Erik Assink afgelopen dagen in zijn column op de website Voetbal Op Zaterdag. Maar dat gold ook voor zijn ex-pupillen verklaarde Assink, waarbij hij zonder een enkel spoortje van rancune, vanwege zijn ontslag in oktober jl., G.V.V.V. het beste gunt.

Helaas zijn die voorgaande topklasse klasseringen van de beide kemphanen – G.V.V.V. eindigde respectievelijk als 5de, 3de, 2de en 6de - geen maatstaf voor een plaats in de extra laag die de voetbalpiramide volgend seizoen kent. Want dan was het pleit allang beslecht en zouden beiden clubs zonder meer promotie gemaakt hebben. Maar de harde waarheid is dat een van de twee uiteindelijk het onderspit moet delven, waarbij we dan inderdaad maar moeten hopen dat G.V.V.V. het (lichte) veldvoordeel als thuisspelende ploeg waar kan maken, zoals de Assink veronderstelde.


Fifty-fifty …
Dat deze allerlaatste wedstrijd van dit seizoen wellicht de beslissing gaat brengen werd een maand geleden al als meer dan waarschijnlijke prognose gegeven door een aantal trouwe watchers van de Veense blauwkousen. Deze voorspelling is dus uitgekomen, maar toen daarbij de vraag werd gesteld wie het dan uiteindelijk zou gaan redden, bleef het ijselijk stil. Niemand durfde zich aan een voorspelling te wagen omdat de kansen gewoon op fifty-fifty werden ingeschat door deze deskundigen. Daar valt veel voor te zeggen, want als je kijkt naar de vorm die beide kemphanen vertoonden in de voorgaande tien wedstrijden ontlopen die elkaar nauwelijks. Onze gasten behaalden daarin 20 punten tegen de gastheren 18.


… of toch het thuisvoordeel?
Als je dat dan weer uitsplitst naar uit- en thuisduels is er wel een opvallend feit te zien. Captain Danny van de Vijver c.s. bleven thuis ongeslagen. Sterker nog, ze behaalden op de eigen Middelmors uit de laatste vijf wedstrijden de maximale score. Dit houd dan tevens in dat er op vreemde bodem, uit evenveel duels, vijf punten werden veroverd.
Voor G.V.V.V. is die verdeling wat anders. Op het sportpark Panhuis werden uit vier ontmoetingen 10 punten in de wacht gesleept en daarmee bleven de mannen van trainer John de Wolf dus ook ongeslagen. Buitenshuis zag het er wat minder florissant uit want daarin werden de overige 8 punten behaald in zes gespeelde wedstrijden.
Op basis daarvan zou de veronderstelling van Erik Assink dan kunnen uitkomen.
Maar als we het koffiedik kijken overlaten aan het computerprogramma Ltrack, wat we al eerder deden in de voorbeschouwing op Katwijk versus G.V.V.V., en dat manipuleren met de uitslagen van de voorgaande tien wedstrijden is de uitkomst telkens een 1-1 remise. Maar dat programma bleek toen geen betrouwbare partner te zijn, want het werd in Katwijk geen 1-1 of 2-1 zoals toen geprognotiseerd, maar een alleszins verrassende 1-2 winst.
 


De laatste ontmoeting tussen G.V.V.V. en Rijnsburgse Boys vond plaats op 29 november 2014. Raily Ignacio (9) was toen het goudhaantje, want hij bezorgde zijn ploeg de minimale 0-1 winst. Deze goaltjesdief wordt door een langdurige blessure node gemist in het team van Niek Oosterlee. Want Ignacio scoorde in vijf topklasse seizoenen maar lieftst 87x voor Spakenburg (2 sz.) en Rijnsburgse Boys (3 sz.). Foto: Dick Gijsbertsen.
 

To be, or not to be …
Aan voorspellingen kan sowieso geen houvast worden ontleend, het is voor aanvoerder Roy Terschegget en zijn kompanen gewoon het allerbeste als de vorm wordt gevonden die ze vertoonden in duels tegen Katwijk, Capelle of Spakenburg. Als dat zou lukken krijgt Rijnsburgse Boys een zware kluif aan G.V.V.V.

Dit ondanks het feit dat we weten dat finales de laatste jaren voor onze blauwen niet echt een ding zijn waar ze goed mee konden omgaan, want de beide districtsbekerfinales gingen in 2013 en 2015 verloren. Net als de beslissingswedstrijd in Volendam tegen Spakenburg om het kampioenschap, twee jaar geleden. Maar om zover te geraken was de allerlaatste wedstrijd, in en bij Barendrecht, toen ook een echte finale en die werd wel tot een goed einde gebracht, zij het dat dit weliswaar in de blessuretijd geschiedde. Voor zo’n zelfde scenario zal iedere rechtgeaarde blauwe speler, staflid of fan op voorhand zijn handtekening willen zetten, ondanks dat het bij zo’n script dan wel een stressvolle middag wordt met hartkloppingen en billenknijpen. Maar bij succes is dat het allemaal zeker waard.
Shakespeare schreef het ruim 400 jaar geleden al: ‘To be, or not to be, that is the question’. Die frase uit Hamlet is nu in onze tijd geldig voor de Veense blauwen of de Rijnsburger ‘Uien’.


Dus kom op G.V.V.V. zorg ervoor dat onderstaande, ietwat aangepaste, strofe uit het clublied bewaarheid wordt en dat die zaterdag op de blauwe zijde van het sportpark Panhuis door honderden supporters die de ploeg van trainer John de Wolf komen aanmoedigen, met luide keel, uit volle borst en vol overtuiging kan worden gezongen.

 

Geloof in eigen kunnen heeft het gedaan!!!

Kent u als G.V.V.V.-supporter de gehele tekst van het clublied (nog) niet, klik dan hier.

Deze wedstrijd die om 14.30 uur zal aanvangen staat onder leiding van scheidsrechter Dhr. W.H. Bronsvoort uit Deventer, die langs de lijn zal worden bijgestaan door Dhr. M. van Essen en Dhr. C.M.P. van Ostaijen. Vierde official is Dhr. M.J. Kloet.