Voorbeschouwing G.V.V.V. – S.D.C. Putten

10 januari 2016

Aanstaande dinsdagavond speelt G.V.V.V. een oefenwedstrijd tegen S.D.C. Putten en daarvan kun je zeggen dat dit de generale repetitie is voordat zaterdagmiddag 16 januari de topklasse competitie haar herstart na de winterstop gaat beleven. Daarin zullen aanvoerder Roy Terschegget en zijn kompanen direct flink aan de bak moeten want de nummer vier op ranglijst, en tevens kwartfinalist in de KNVB beker, HHC Hardenberg komt het sportpark Panhuis met een bezoek vereren. Daarom is dit sparringspotje een mooie gelegenheid om de laatste puntjes op de i te zetten.
 

Olivier Pilon
Naast het blauw-witte tenue hebben S.D.C. Putten en G.V.V.V. nog wel meer overeenkomsten. Allereerst is daar natuurlijk de topscorer van de A-selectie Olivier Pilon, die met 8 goals uit 13 wedstrijden een fraai moyenne heeft opgebouwd. Een gemiddelde wat hij in de twee seizoenen hiervoor, toen in Pilon in het Puttense blauw-wit speelde, niet haalde. Want in de totaal 39 competitieduels trof ‘Olli’ toen 12x doel. Wel was hij toen, net als nu bij G.V.V.V., ook aangever van diverse doelpunten en dat is natuurlijk een belangrijke factor in het ons geliefde balspelletje.
In de tot nu toe 24 gespeelde competitie- beker- en oefenwedstrijden voor de Veenendaalse formatie staat zijn assist teller op acht. Dit mede door de twee beslissende passes afgelopen zaterdag in het oefenduel tegen FC Lienden. Jammer genoeg blijft Pilon’s grote inbreng voor G.V.V.V. beperkt tot dit seizoen, want grootmacht Spakenburg lijfde Olivier onlangs in om volgend seizoen van zijn diensten gebruik te maken. Maar op voorhand zal hij ongetwijfeld reikhalzend uitzien naar de ontmoeting met z’n oude voetbalmaten uit Putten.


Dennis van Meegdenburg (9) waagt een poging om Khalid Benlahsen te verschalken. Foto: Dick Gijsbertsen

Khalid Benlahsen
Wie ook in Veenendaalse, Puttense en Spakenburgse dienst is geweest, was doelman Khalid Benlahsen. Want deze uitermate sympathieke en voortreffelijke goalie kwam in 1999 naar Veenendaal om daar vier seizoenen te blijven en 104 officiële wedstrijden te spelen. Benlahsen vertrok daarna naar S.D.C. Putten, maar dat duurde maar één jaar, want toen zag Spakenburg wel wat in zijn keeperstalenten. Bij die ‘blauwen’ stond Khalid drie jaargangen onder de lat om toen opnieuw naar sportpark De Putter Eng terug te keren, waar hij vier jaar lang een vaste waarde was voordat hij in 2011 de keepershandschoenen in de wilgen hing om zijn geliefde vak over te brengen aan jongere collegae. G.V.V.V. was er toen als de kippen bij om gebruik te maken van zijn expertise en strikte Benlahsen als keeperstrainer. En waar Khalid in zijn actieve loopbaan veelal dus ‘blauw-witte’ broodheren kende wijzigde dat in juni 2013 toen hij een aanbieding kreeg van Feyenoord om hoofd keepers academy te worden bij de Rotterdamse BVO. En die functie staat tot op heden op z’n CV.

 

Trainers overeenkomsten
Verder op het trainersvlak hebben de mannen van de Veluwe een tweetal heren in dienst gehad die ook met een G.V.V.V. verleden waren besmet. De bekendste voor beide clubs is natuurlijk de ondertussen globetrotter geworden, Arie Schans. Deze kleurrijke Veenendaler had S.D.C. Putten eind jaren tachtig, begin jaren negentig drie seizoenen onder zijn hoede, terwijl hij bij G.V.V.V. in twee periodes uitgroeide tot de langst zittende (11 seizoenen) oefenmeester in de ruim vijfenzestigjarige geschiedenis van onze club.

Maar ook de helaas veel te vroeg overleden Jan Ditewig, die na zijn indrukwekkende voetbalcarrière bij DOVO en G.V.V.V., het trainersvak in ging stond nog een blauwe maandag voor de spelergroep in Putten. Vanwege de magere resultaten scheiden de wegen van trainer en club zich al na een paar maanden in 1999. Het was wel een primeur voor S.D.C. Putten, want het was de eerste keer in de geschiedenis van de club dat een trainer werd ontslagen. Het mocht niet baten, want de later aangestelde Pierre Stevenaart (overleden op 69-jarige leeftijd in januari 2009), toch een meer dan gevestigde naam in het gilde van oefenmeesters, kon ook degradatie niet voorkomen.

 

Verleden
In leeftijd schelen de beide opponenten van komende dinsdag elkaar slechts vijf jaar. G.V.V.V. is ‘geboren’ in 1947 en S(terk) D(oor) C(ombinatie) Putten beleefde op 1 juni 1952 haar oorsprong. En zoals de naam al aangeeft is de trots van Putten een fusie club. O(efening) M(aakt) S(terk) en v.v. Putten gingen samen op die datum. Eerst alleen als S.D.C., maar toen bleek dat er in Amsterdam al een vereniging was met die naam, werd Putten er aan toegevoegd. Voordat de combinatie een feit was stonden de voorlopers en G.V.V.V. al diverse tegenover elkaar in competitie verband. Beide clubs speelden toen in de Provinciale Voetbal Bond. Ook na het samen gaan kwamen de beide verenigingen elkaar regelmatig tegen op dat niveau.
Toen de beide ‘blauw-witte’ clubs daarna wat meer aan de weg gingen timmeren en promotie bewerkstelligden naar de 3de en 2de klasse van de KNVB scheiden zich hun wegen niet definitief. Want uit de jaren zestig/zeventig staan ook een stuk of tien ontmoetingen in de geschiedenisboeken.


Op 5 december 2009 was deze actie te zien op het Panhuis. Jurriaan van Well (3), Raoul Henar (9), Dennis van Meegdenburg (9), Wilbert Scheenstra (6) Simon Brouwer, Martijn Duits (17) en Kevin Tom (5) en nog twee, helaas door uw webredacteur niet te identificeren, Putten spelers maakten deze drukte in de 'zestien'. Foto: Dick Gijsbertsen

 

Heen en weer
Daarna was de ‘verkering’ heel lang uit tussen de Veenendalers en Puttenaren. Dit kwam veelal doordat S.D.C. Putten op een lager niveau acteerde of in een andere klasse speelde. Volendam heeft de naam dat het de ‘heen en weer’ vaak laat uitvaren, en dat is natuurlijk ook zo. Maar onze gasten kunnen er ook wat van. Maar liefst zesmaal werd er heen en weer gependeld  tussen hoofd- en eerste klasse.

De laatste keer geschiedde dat in seizoen ’11-12 toen een 13de stek in de hoofdklasse A degradatie betekende. Via een periodetitel en de nacompetitie het seizoen daarop werd het verloren gegane terrein direct weer terug veroverd onder leiding van de toen debuterende trainer Bert van Hunenstijn. Met een 8ste en een 9de positie in de eindrangschikking kwam het hoofdklasserschap de afgelopen twee seizoen niet in gevaar en waren de beleidsbepalers tevreden over de prestaties, toen en nu, van deze coach en zijn team. Daarom werd niet zo lang geleden het contract met Van Hunenstijn verlengd en gaat hij volgend seizoen aan zijn lustrum beginnen.

 

Omhoog
Ondanks het feit dat door het faillissement van VVA ’71 geen directe degradatie mogelijk is, in de hoofdklasse A, moeten onze gasten toch gaan oppassen om niet in de gevarenzone te geraken om aan het einde van de huidige competitie alsnog barrage wedstrijden te moeten gaan spelen. Want met 12 punten uit evenveel duels neemt S.D.C. Putten op dit moment de 10de plek in. De afstand tot die gevaarlijke 13de positie is weliswaar vijf punten, maar het tweede deel van de competitie zal zeker in het teken staan om zo snel mogelijk de weg omhoog te vinden en daarmee het hoofdklasserschap te bestendigen.

Weerzien
Net als G.V.V.V. profiteerden de Veluwenaren ook van de hierboven genoemde teloorgang van VVA ’71. Want verdediger Wouter van der Molen stapte over naar de Puttenaren waar Mourad Marbouh dat deed naar de Veenendalers. Dus mogelijke nog een weerzien tussen ex-ploeggenoten. Dat geldt heel misschien ook voor Dimitri Djollo. Want deze aanvaller die tot nu toe pas twee heel korte invalbeurtjes kende bij de Puttenaren en overkwam van Sparta Nijkerk, speelde in jaargang ’10-’11 in Veenendaalse dienst. Een andere nieuwkomer in de Van Hunenstijn brigade ontpopt zich wel tot een grote verrassing. Want Rocco Keizer die overkwam van FC Horst, en ook een verleden heeft bij VVOG, nam het leeuwendeel van de doelpunten productie voor zijn rekening. Van de in de totaal 16 gescoorde goals staan er 10 achter de naam van Keizer, waarmee hij achter Frank Tervoert van Sparta Nijkerk – volgend seizoen in dienst bij G.V.V.V. – de tweede plaats inneemt op de topscorerlijst van de hoofdklasse A. Voor de defensie van de De Wolf equipe een ‘mannetje’ om dus goed in de gaten te houden.

 

Meest recente geschiedenis
De laatste keer dat de beide kemphanen tegenover elkaar stonden was in competitie seizoen ’09-10. Dat was het jaar waarin werd gestreden om promotie naar de topklasse. Op Sinterklaasmiddag 2009 deelden G.V.V.V. en S.D.C. Putten in Veenendaal de punten. Raoul Henar zette de gasten op voorsprong en Danny van Brenk scoorde vanaf elfmeter de gelijkmaker, wat tevens de eindstand werd.
Op de dag van de arbeid in 2010 volgde de return op sportpark De Putter Eng. Toen stond er veel meer druk op dat duel, want G.V.V.V. mocht niet verliezen om nog kans te houden op de 5de of 6de plaats die beide goed waren voor een mogelijke omweg naar de topklasse. En de gastheren moesten onder leiding van Richard Karrenbelt – nu in dienst bij ONS Sneek - winnen om diezelfde mogelijkheid te behouden.
Het werd uiteindelijk opnieuw een 1-1 gelijkspel waarbij G.V.V.V. dus in eerste instantie garen spon. Huidig assistent-trainer Marchel Kamphuis, toen nog actief in het veld, en ook zeer bekend als speler van o.a. Sparta Nijkerk en Spakenburg, zette zijn ploeg op voorsprong. En toen na ruim een half uur spelen G.V.V.V. verder moest met 10 man, doordat Koert Thalen met een rode prent het veld moest verlaten, leek het gedaan met de koopman.
Toch zorgde toenmalig aanvoerder Antonio Aguilar Aguilera een kwartier voor tijd voor de verdiende gelijkmaker, opnieuw vanaf de penaltystip, en had zijn ploeg het doel bereikt, door niet te verliezen. Maar alle G.V.V.V. volgers weten ongetwijfeld nog dat het uiteindelijk allemaal tevergeefs was, want onze ‘blauwen’ vonden hun Waterloo in Alphen aan den Rijn waar ARC de promotie bewerkstelligde.


Danny van Brenk (l.) met achter hem Simon Brouwer lijkt zijn tegenstander te snel af te zijn. Opvallend trouwens dat het donkerblauwe tenue van S.D.C. Putten goedkeuring vond in de ogen van de dienstdoende referee. Tegenwoordig zou deze vlieger niet meer opgaan. Foto: Dick Gijsbertsen


Vorm uitbreiden
Die spanning en zoveel druk op de schouders van de beide selecties is komende dinsdagavond natuurlijk niet aanwezig. Want er is simpel sprake van een oefenduel waarin de trainers De Wolf en Van Hunenstijn hun pupillen aan het werk willen zien in de aanloop naar de hervatting van de competitie. Die ligt voor S.D.C. Putten een week later dan voor G.V.V.V. De hoofdklasse beleefd haar hertstart op zaterdag 23 januari en dan staat er voor onze gasten ook gelijk een pittig potje te wachten. Ze moeten dan op bezoek bij de verrassend goed presterende debutant Eemdijk, wat vijfde staat op de ranglijst. G.V.V.V. kent de kracht van dat team, want het debuut van coach John de Wolf bij G.V.V.V. vond plaats op sportpark De Vinken in Bunschoten. En bij die ontmoeting legden zijn pupillen het loodje. Het werd 3-2 voor de thuisploeg.
Maar goed, dat is alweer bijna drie maanden geleden en ondertussen heeft de opvolger van Erik Assink zijn nieuwe ploeg goed leren kennen en andersom geldt hetzelfde. Tevens heeft De Wolf de tijd gehad en genomen om ook zijn eigen stempel te kunnen drukken. Dat leverde niet alleen afgelopen zaterdag een mooie en dik verdiende 3-1 oefenwinst op zondagtopklasser FC Lienden op, maar ook een aantal weken voor de winterstop waren de Veenendalers goed op weg naar hun oude vorm. Het zal dan ook noodzaak zijn om die nu verder uit te breiden in het oefenduel tegen de Puttenaren, die zelf afgelopen zaterdag ook weer de eerste voetbalmeters hebben gemaakt in 2016. Op eigen veld werd met 1-1 gelijkgespeeld tegen kampioenskandidaat in de zaterdag 2de klasse, FC Almere, competitiegenoten van Renswoude, Scherpenzeel en Valleivogels.
 

Dit ‘blauw-witte’ onderonsje op dinsdagavond 16 januari op sportpark Panhuis zal beginnen om 20.00 uur.  

PS.
Ons oude getrouwe lid Gert van de Lagemaat - meer dan vijftig lid van G.V.V.V. - maakte uw redacteur nog attent op een hiaat in deze voorbeschouwing. Want zijn zoon Marco en Ton Muller, beiden toenmalig A-selectie spelers bij G.V.V.V., werden in de periode dat Arie Schans trainer was van S.D.C. Putten, door hem overgehaald om naar de Veluwe te verkassen. Zij speelden twee seizoenen in dienst van onze gasten. En uiteraard geloven we Gert direct op zijn mooie 'blauwe' ogen dat hij de waarheid heeft gesproken. Kortom nog meer overeenkomsten tussen G.V.V.V. en S.D.C. Putten. Waarvan dus hierbij acte.