Voorbeschouwing G.V.V.V. – SteDoCo

23 september 2015

Waar G.V.V.V. in de eerste twee thuiswedstrijden van dit nog redelijk verse seizoen bezoek kreeg van door de wol geverfde topklassers, te weten Katwijk en IJsselmeervogels, staan er in de komende twee duels in eigen huis twee rasechte nieuwelingen te wachten.
SteDoCo opent het debutantenbal komende zaterdag. Daarna gaan de pupillen van trainer Erik Assink op bezoek bij Excelsior Maassluis en dan volgt op 10 oktober het bezoek van het Ridderkerkse RVVH. Dat is toekomstmuziek, eerst gaat de focus uit naar het treffen met de kampioen van de hoofdklasse A uit het vorig seizoen SteDoCo, wat staat voor Sterk Door Combinatie. Die voetbalvereniging maakte het eerste deel haar naamgeving in zeer korte tijd meer dan waar. In 2006 nog spelend in de 4de klasse, rukten de voetballers uit Hoornaar, een dorpje gelegen in de Alblasserwaard, door vijf promoties op naar de topklasse.

Van tweeën het beste

Zoals de naam al aangeeft is SteDoCo een fusie club. In april 1946 ontstaan door het samengaan van HVV (Hoogbloklandse Voetbal Vereniging) en HBS (Houd Braaf Stand) uit Hoornaar. Toen nog twee clubs uit naast elkaar gelegen dorpjes die samen gingen, maar sinds 1986 vallend onder de gemeente Giessenlanden. Waar de kernen Arkel, Giessenburg, Hoogblokland, Hoornaar, Noordeloos en Schelluinen deel van uit maken, met een gezamenlijk inwonertal van een kleine 15.000 mensen.
Deze gemeente, die deel uit maakt van de provincie Zuid Holland, ligt ingeklemd tussen de A15 en A27 en heeft met de Boven Merwede die aan de zuidkant net buiten de gemeentegrens ligt een zeer drukbevaren scheepsvaartroute.

Stuivertje wisselen
Het gezellige dorpsclubje bleef jarenlang dat imago behouden, althans als het om het herenvoetbal gaat. Want reeds aan het begin van de jaren zeventig werd het damesvoetbal geïntroduceerd en dat werd een succesverhaal. Want jarenlang – tot in 2007 de eredivisie van start ging - speelden de dames van SteDoCo op het hoogste niveau in Nederland en stonden ze tweemaal in de finale van de landelijke beker. Helaas konden de SteDoCo dames dat niveau niet vasthouden en door tweemaal een degradatie komen zij nu uit in de eerste klasse. Je zou daarmee kunnen concluderen dat de aandacht is verlegd naar de heren, want die timmeren het laatste decennium meer dan behoorlijk aan de weg.

Geen glazen plafond
Geluk bij een ongeluk is dat er vanwege het hoge niveau van de dames, nog niet zo heel lang geleden, al wel een organisatie staat die het klappen van zweep kent en weet wat er komt kijken als je vlaggenschip op een hoog amateur niveau speelt of gaat spelen. En bij SteDoCo komt dat voor een flink gedeelte op het conto van de dames. Want bij welke voetbalvereniging tref je vier dames aan in het dagelijks bestuur? Nergens toch? Dus wat dat betreft zijn onze gasten uniek, met Ine Zonneveld Piek – Baks als voorzitter en exponent daarvan. Want zij was maar liefst 19 jaar actief als speelster voor SteDoCo. Ine wordt ondersteund door secretaris Angelique Heijboer – Van der Starre, Cisca de Groot die de facilitaire zaken onder haar hoede heeft en dames afdeling staat onder leiding van Lisette Koning.
Het zogenaamde glazen plafond, wat ook in de voetbalwereld heel veel voorkomt is in Hoornaar dus al lang aan splinters geslagen en met heel veel succes.  

Ambitie
Want toen er besloten werd dat de heren voetballers van de dorpsclub best wat stadse fratsen (zoals de voorzitster dat ooit uitdrukte) konden gebruiken om daarmee de weg omhoog te vinden, werden er spijkers met koppen geslagen. Die ambitie werd club breed gedragen, maar ook de intentie om een echte vereniging te blijven werd hardop uitgesproken.
Dat is vaak een moeilijke combinatie, maar SteDoCo maakte beide waar en daarom waren de vijf promoties  – drie door een kampioenschap, één via de nacompetitie, en één vanwege de versterkte promotie bij de invoering van de topklasse – dan ook niet per ongeluk, maar het gevolg van een nauwkeurig uitgestippeld pad. Waarbij tot geluk van de initiatiefnemers en vele voetbalfans in Hoornaar e.o. geen valkuilen en beren op de weg werden aangetroffen en dus werd de ambitie in slechts negen jaar tijds waargemaakt.
Icoon van die ambitie is beroepsmilitair Levi Slob, de 28-jarige verdediger maakte al op 16-jarige leeftijd zijn debuut bij het vlaggenschip, nadat hij ook altijd in jeugd bij SteDoCo had gespeeld. Slob maakte dus als kind van de club alle promoties mee en dit soort voetballers zijn tegenwoordig zeer dun gezaaid. Het was daarom dan ook niet verwonderlijk dat er bij de kampioenswedstrijd op 2 mei jl. tegen Jodan Boys (4-4) een spandoek op het sportpark hing met als tekst: ‘Met Levi Slob van de 4de klasse naar de top’.
(bron foto: website SteDoCo)
 

Als een komeet
Na drie seizoenen hoofdklasse, en een in 2014 al mislukte poging om via de nacompetitie bij de crème de la crème van het zaterdagvoetbal aan te sluiten, Ajax was in de nacompetitie finale te sterk (5-2), lieten de mannen van trainer Virgil Breetveld er vorig seizoen geen twijfel over bestaan wie de sterkste was in de hoofdklasse. Over de rug van toch niet de minste hoofdklassers zoals buurman DOVO, streekgenoten VVA ’71 en Bennekom werd op overtuigende manier het kampioenschap binnen gesleept met vijf punten voorsprong op runner-up ODIN ’59. Door dat kampioenschap en de eerdere promoties kun je stellen dat SteDoCo als kleine dorpsclub als een komeet omhoog geschoten is, en daarmee een bijna ongeëvenaarde prestatie heeft neergezet.

Lijfsbehoud
Waar de andere promovendi en nieuwkomers DVS ’33 Ermelo en RVVH hun visitekaartje al hebben afgegeven in de topklasse, is dat SteDoCo nog niet gelukt, en blijkt dus dat dat bij zo’n successtory het niet altijd alles goud is wat er blinkt. Want onze gasten hebben de sterkte van de topklasse al ruimschoots aan den lijve ondervonden. Na vier flinke nederlagen op rij pakte SteDoCo afgelopen zaterdag pas haar eerste puntje mee door een 3-3 puntendeling op eigen grond tegen ONS Sneek. Dit kon niet voorkomen dat de rode lantaarn nog steeds hun deel is.
Daar zal dan ook de uitdaging liggen om die zo spoedig over te doen aan een concurrent, want lijfsbehoud zal op voorhand de eerste doelstelling zijn van aanvoerder Sjoerd van der Waal en zijn kompanen.

Veer ervaring in de selectie
De captain brengt voldoende ervaring mee want die speelde eerder voor ASWH, IJsselmeervogels, Capelle en Kozakken Boys voordat hij nu voor het eerst samen met broer Coen in hetzelfde elftal speelt. Het jongere broertje deed ook eerdere ervaring op bij ASWH en LRC Leerdam. Daarnaast maakt ook Willem Looijen deel uit van de selectie, en die liet als spits al vele doelpunten achter zijn naam zetten voor zijn huidige club maar ook voor Kozakken Boys en LRC. Tevens liet deze targetman vorige week in de media optekenen, dat zijn ploeg zeker niet zal degraderen. Vorig seizoen voorspelde Looijen in maart al het kampioenschap van SteDoCo en die kwam uit, dus zullen zijn medeploeggenoten en de fans van de ploeg zeker moed putten uit die uitspraken.
Middenvelder Erik de Kruijk speelde al voor FC Lienden, Barendrecht en JVC Cuijk en is dus ook niet de eerste de beste. Dat geldt ook voor doelman Ruud de Groot die al een aantal seizoenen aan de overkant van de Merwede speelde bij Kozakken Boys en aanvaller Mohammed Faouzi die kan bogen op heel wat topklasse duels met zijn vorige clubs Noordwijk en IJsselmeervogels. Kortom samen met o.a. de eerder genoemde clubicoon Levi slob, Chris Boom, Pascal van Delden, Hakan Tokul, Ali Yilmaz, Kevin Patijn en Justin Sporkslede een team met behoorlijk wat uren in de benen op hoofd- en topklasse niveau, dat tot meer in staat moet worden geacht dan ze tot nu toe hebben laten zien. Van die dadendrang en het binnenslepen van de eerste driepunter zal SteDoCo ongetwijfeld G.V.V.V. slachtoffer willen laten worden.

Extra defensieve ervaring
Afgelopen dagen liet het digitale huis van SteDoCo weten, dat ze in de persoon van Shelton Martis, extra defensieve ervaring had aangetrokken. Dat was nodig gezien het forse aantal tegendoelpunten in de vijf gespeelde topklasse duels. De 32-jarige verdediger van Curaçaose afkomst, die onlangs nog deel uit maakte van de selectie van bondscoach Patrick Kluivert, is een ware voetbal globetrotter. Hij speelde in Nederland voor Feyenoord, Excelsior en FC Eindhoven, vertrok daarna naar Engeland, Schotland en speelde de laatste tijd in Thailand.
Of Martis zaterdag al speelgerechtigd is zeer de vraag, want eerst moet de papierwinkel in orde worden gemaakt, en de wieken van de KNVB molen draaien nu eenmaal niet zo snel.
 

Eerste bezoek en toch geen onbekend terrein
Niet alleen heeft de Hoornaarse ploeg haar debuut in de topklasse gemaakt, het wordt ook de allereerste keer in haar geschiedenis dat ze een bezoek komen brengen aan de blauwe zijde van het sportpark Panhuis. Want in onze archieven kwam de naam SteDoCo niet voor, nog nooit werd er tegen elkaar gespeeld, niet in competitie- of beker verband, en ook vriendschappelijk werden de degens nog niet gekruist. Toch is ons sportpark voor diverse huidige ‘zwart-rode’ spelers geen onbekend terrein, gezien hun verleden bij o.a. ASWH, Kozakken Boys Noordwijk etc.
Dat geldt ook voor coach Virgil Breetveld. Deze 48-jarige oud-prof van o.a. Feyenoord, FC Dordrecht en De Graafschap, die aan zijn 3de seizoen in Hoornaar is begonnen, bouwde aan het begin

Een nog jonge Virgil Breetveld in het shirt van De Graafschap.

van deze eeuw zijn actieve carrière af bij Deltasport in Vlaardingen. En als speler van die club heeft Breetveld nog enkele sporen liggen op het Panhuis. Sterker nog, op 6 april 2002, was hij als invaller persoonlijk verantwoordelijk voor twee doelpunten van zijn toenmalige ploeg waardoor er een 2-2 gelijkspel uit de bus rolde. Daarmee bevestigde Breetveld zijn reputatie als schutter. Want onder meer door 27 goals van zijn voet en hoofd behaalde FC Dordrecht in 1994 het kampioenschap van de eerste divisie. Dat leverde Breetveld ook nog eens de titel op van beste speler in dat seizoen. Virgil nam in stijl afscheid van het profvoetbal in Nederland, want in 1999 scoorde hij voor Excelsior Rotterdam een loepzuivere hattrick in de nacompetitie wedstrijd tegen Helmond Sport (7-1). Daarna volgden nog twee seizoenen Fortuna Düsseldorf, hetzelfde aantal Deltasport, en toen gingen de kicksen definitief in de wilgen om het trainersvak op te pakken. Via SC Reeland, EBOH, vv Sliedrecht en het assistent- en interim hoofdtrainerschap bij FC Dordrecht (vanwege de ziekte van hoofdtrainer Theo Bos, die helaas veel te vroeg overleed) kwam Virgil Breetveld in 2013 aan het roer te staan bij SteDoCo en onder zijn leiding werd de laatste stap omhoog gemaakt.

Op stoom gekomen?
Na de ongelukkige draw in de openingswedstrijd van dit seizoen thuis tegen Katwijk, en de geflatteerde nederlagen bij ONS Sneek en Rijnsburgse Boys, doorbrak G.V.V.V. die negatieve spiraal door op eigen grond zeer overtuigend koploper IJsselmeervogels aan de eerste nederlaag te helpen. Vooral de manier waarop dat geschiedde boezemde vertrouwen in. Afgelopen zaterdag werd daar in Hardenberg (gedeeltelijk) bij aangeknoopt, want met de puntendeling bij ‘angstgegner’ HHC konden beide kemphanen na negentig minuten spelen wel leven. Een overheersend G.V.V.V. in het eerste bedrijf dat helaas niet in de score tot uitdrukking kon worden gebracht, want de 0-1 ruststand was eigenlijk te mager. In deel twee konden aanvoerder Terschegget c.s. dat niveau helaas niet continueren en dat leverde dan ook de uiteindelijke terechte 1-1 eindstand op.

Ziekenboeg
Die laatste twee duels zonder nederlaag werden behaald ondanks het gemis van een handvol geblesseerden. Want de ziekenboeg is nog steeds niet leeg, Simon Brouwer en Patrick Heesakkers zijn sowieso niet inzetbaar. Adnan Alisic, Danny de Leeuw en Jasmin Ramic zijn wel op de weg terug, maar het is de vraag of het herstel al zodanig is dat zij minuten kunnen gaan maken. Dat geldt ook voor smaakmaker en topscorer van de blauwen Olivier Pilon. Hij moest afgelopen zaterdag na een uurtje spelen naar de kant vanwege een hamstring blessure. Is de nieuwkomer wel voldoende fit om te spelen? Vraagtekens te over, en daarom zal het ook nu weer puzzelen worden voor de technische staf.  
Voor G.V.V.V. is de opdracht in deze derde thuiswedstrijd op papier simpel. Ze moeten thuis ongeslagen blijven, en met hele grote voorkeur drie punten pakken, om de aansluiting met de middenmoot in stand te houden. Gezien het spel wat G.V.V.V. in de eerste helft in Hardenberg op mat legde, is dat zeker niet onmogelijk. Maar die vorm zal dan wel langer gestand moeten worden gedaan, alsmede zal de scherpte in de afwerking een paar tandjes omhoog moeten, om niet verrast te worden door de debutant. Want u weet, een kat in het nauw kan rare sprongen maken.
 
De wedstrijd op sportpark Panhuis begint om 14.30 uur en zal onder leiding staan van Dhr. C. Prooi (Hellevoetsluis). Die zal worden geassisteerd door Dhr. A.F. Bruggeman en Dhr. J.M.M. Soeter. De vierde official is Dhr. J.D. Hendriksen.