Voorbeschouwing G.V.V.V. – s.v. DFS

11 april 2016

Het is op dit moment nog maar de vraag of het oefenduel tussen de Veenendaalse topklasser en de Opheusdense zaterdag 1ste klasser zal kunnen doorgaan. Want mogelijk komt de KNVB al zeer snel met een uitspraak over de afgelopen zaterdag gestaakte competitiewedstrijd Kozakken Boys – G.V.V.V. En daarbij is er een reële kans, om competitie ongelijkheid te voorkomen, dat de geplande inhaal/beker zaterdag 16 april, zal worden gebruikt om het restant van de wedstrijd in Werkendam uit te spelen. Hoewel er voor Kozakken Boys een districtsbekerduel op de rol staat op die dag, krijgt het competitie verloop altijd voorrang. Mocht deze veronderstelling juist zijn, dan is er een gerede kans dat trainer John de Wolf en z’n staf afzien van dit sparringspotje.
Maar op voorhand werpen we toch maar even een vooruitblik op deze oefenwedstrijd.

Slechte start

D(oor) F(usie) S(terk) is het ‘product’ van het samengaan van v.v. Opheusden en Sparta ’57 aan het begin van deze eeuw. In het ca. 6000 inwoners tellende Betuwse dorp waren beide clubs het er redelijk snel over eens dat fusering een betere optie was dan afzonderlijk in de marge van amateurvoetbal door te gaan. Die synergie zou op termijn een hoger spelend vlaggenschip moeten opleveren zo was het idee.
Dat geschiedde uiteindelijk wel, maar het geduld van de beide bloedgroepen werd danig op de proef gesteld. Want begonnen in de 3de klasse in seizoen ’01-‘02, groeide de ‘baby’ niet direct. Sterker nog, er volgde degradatie, die pas in 2004 werd goedgemaakt. Een kampioenschap bracht de wit-blauwe formatie terug op het uitgangsniveau.

Het CV van s.v. DFS sinds het onstaan van deze fusieclub in 2001.

Opmars
Weer vier jaar later leek de volgende stap te kunnen worden gemaakt. Maar een periodetitel en daarmee het behalen van de  nacompetitie was net niet voldoende om de zo gewenste en gehoopte promotie te bewerkstelligen. Die omissie werd één seizoen later direct goedgemaakt. Via een kampioenschap werd de 2de klasse bereikt. En wie dacht dat daar het plafond lag voor de Opheusdense formatie had buiten de waard, lees Dik Peters van Ton c.s., gerekend. Want dit kind van de club, en voormalig sterkhouder bij het eerste elftal v.v. Bennekom, nam als trainer/coach in 2012 de opdracht aan om een poging te wagen DFS op te stoten in de vaart der voetbalvolken.
Deze gepokt en gemazzelde voetballer op het hoogste amateurniveau bleek ook als leider van een team de juiste man, op de juiste plaats. Want onder zijn hoede, uiteraard ook met ondersteuning uit de gehele achterban van DFS, slaagde Peters van Ton erin om tweemaal achter elkaar de vlag in top te laten hijsen op sportpark ’t Heerenland. Een prestatie van groot formaat van deze dorpsclub en daarmee werd dus vorig seizoen de hoofdklasse bereikt.

Deceptie
Helaas bleek deze promotie voor zowel de club als de trainer een brug te ver. Eind september 2014 al, leek de chemie, zoals dat dan heet, uitgewerkt. Na drie wedstrijden en nul punten trok Dik Peters van Ton zijn conclusie en stapte op. (Nu is hij assistent trainer bij de koploper van de zondag topklasse FC Lienden en volgend seizoen is Peters van Ton hoofdverantwoordelijke bij 2de klasser Scherpenzeel)
Oud-prof Jan van Deinsen nam het stokje over, wat resulteerde in een uiteindelijk twaalfde positie, waarmee rechtstreekse degradatie werd voorkomen. Tot groot verdriet van de fans van de club leverden p/d-wedstrijden geen handhaving op. JSV Nieuwegein werd nog wel met 6-0 aan de zegekar gebonden, maar in Vlaardingen bij Deltasport vonden de Opheusdenaren hun Waterloo door een 2-0 nederlaag, waarmee die opponent zich hoofdklasser mocht noemen.
Uithuilen en opnieuw beginnen was dus het pandoer.

Tweemaal opvolger
Dat zou in eerste instantie opnieuw gaan geschiedden onder leiding van Van Deinsen omdat de club en de trainer intenties hadden om met elkaar door te gaan. Een ons niet bekende kink in de kabel voorkwam dat, en daarom werd Francois Gesthuizen aangetrokken als nieuwe hoeder van de Opheusdense pupillen. Deze oud-prof van o.a. NAC Breda en Cambuur Leeuwarden, werd daarmee, toeval of niet, voor de tweede keer de opvolger van de voormalig Feyenoord speler. Want Gesthuizen trad ook al in de voetsporen van Jan van Deinsen bij Achilles ’29 toen hij de Groesbekers verliet als 1ste divisionist, want door zijn toedoen promoveerde zij in 2013 via een kampioenschap in de topklasse als tweede amateurclub in Nederland, na FC Oss, naar de rijen van de BVO’s, sinds de Zeister bobo’s de voetbalpiramide opnieuw hadden opgetuigd.

Direct of indirect weer terug?
Dat uithuilen is gelukkig allang achter de rug, er staat nu een stevige glimlach op het gezicht van allen die DFS liefhebben. Want na een magere start heeft de ploeg van Gesthuizen zijn draai volop gevonden en doet nog mee om de felbegeerde titel in de 1ste klasse A, waarin ook onze broederclub uit Veenendaal De Merino’s uitkomt.
Door een remise tegen Woudenberg (2-2) afgelopen zaterdag, en de winst van koploper Sliedrecht – waar John de Wolf ook bijna twee seizoen aan het roer stond – is de achterstand weliswaar

Francois Gesthuizen zwaait ook volgend seizoen de scepter bij s.v. DFS. Foto: website DFS.

opgelopen tot 4 punten, maar met nog vier duels te gaan is er nog niets definitief beslist. Bovendien is DFS al verzekerd van een nacompetitie plaats door het behalen van de tweede periode titel. Dus ook via deze omweg kan het verloren gegane terrein binnen één jaar weer goed worden gemaakt. Of dit gaat gebeuren zit dus in de zogenaamde wijde zak, maar wel zeker is dat Francois Gesthuizen ook volgend seizoen DFS als leidsman zal voorgaan, want onlangs werden beide partijen het vlot eens over een contractverlenging.
Op voorhand wensen wij in ieder geval onze oefentegenstander heel veel succes toe in de strijd om direct, of indirect, weer terug te keren naar de hoofdklasse.

Bekende namen
De selectie van DFS kent al met al toch wel een paar bekende namen, waarbij vooral opvalt dat diverse spelers een verleden hebben bij onze rode buren van het Panhuis en bij v.v. Bennekom.
Lucien Dors, Peter Veneman en Brayton Biekman speelden voor beide clubs, terwijl Ruben Rentenaar voor de overburen uitkwam. In buurgemeente Bennekom lieten Leon Koopman en David Magee hun voetbalkunsten zien.
En voor het nieuwe seizoen zijn alweer twee huidige Bennekommers aangetrokken, want Marc Harlaux en Roy de Ruiter wisselen het rood-witte tenue voor het wit-blauwe ergens in juli/augustus.
Een andere bekende naam is Rutger Worm. Deze ex-prof van NEC, FC Emmen en Achilles ’29 kwam dit seizoen de selectie een impuls geven en zal dat ook in het nieuwe seizoen blijven doen.
Wie dat niet doet, is voor ons als G.V.V.V.-ers de allerbekendste uit de selectie van DFS, namelijk doelman Benny Geerts. Deze 33-jarige sluitpost, die van 2003 t/m 2011 127x het doel bewaakte in officiële wedstrijden van G.V.V.V., zal de overstap maken naar FC Lienden.
Naast deze heren voetballers herbergt het keurkorps ook twee topscorers (aller tijden), t.w. Elvin Hardeveld die dit seizoen al 21x met scherp schoot en die daarmee z’n totaal in vier seizoenen DFS op 78 zet. Mike Louwaars produceerde er in zes seizoen 67 en staat in deze jaargang op 8 treffers.

Doelpuntrijke ontmoetingen
We noemen de namen van deze doelpuntenmakers niet voor niets. Want in de twee eerdere oefenwedstrijden, in ’13-’14 in Veenendaal en vorig seizoen in Opheusden, die tot nu toe in ons archief staan sinds het ontstaan van DFS, gaven zij hun visite al af op dat gebied. Elvin Hardeveld scoorde in beide ontmoetingen 1x en Mike Louwaars trof op het sportpark Panhuis doel.
Het mocht hun club niet baten, want G.V.V.V. liet zich haar de favorietenrol als hoger geklasseerd team niet ontnemen. In beide oefenpotjes trokken zij met respectievelijk 4-2 en 2-6 aan het langste eind.
Op 7 januari 2014 scoorden Rik van der Eerden (nu AZSV) en Mikula Ristic (nu SHO) beiden één treffer en maakte, de nu net weer van een blessure teruggekeerde, Simon Brouwer het kwartet compleet met twee treffers.
Op 12 augustus van datzelfde jaar opende Bart Hulsbos op sportpark ’t Heerenland nog wel vrij snel de score, maar Ted Heijckman en Hardeveld zorgden na een dik kwartier spelen binnen één minuut tijd voor de 2-1 voorsprong die tot aan de rust intact bleef. Daarna zette Fathi Ben Ahmed (momenteel club loos) met twee goals op rij G.V.V.V. weer voor de voorsprong. Simon Brouwer en Wilco den Hartog kopieerden hetzelfde kunstje als Heijckman en Hardeveld voor rust, door binnen de minuut de 5-2 op het scorebord te zetten en Ismael Ouaddouh (nu Magreb ’90) zorgde de eindstand.


Simon Brouwer, hier op handen en voeten in het allereerste treffen met s.v. DFS, was in totaal al driemaal trefzeker tegen de Betuwenaren. 

Opmaat naar finales
Donderdagavond staan er dus weer voldoende doelpuntenmakers van de vorige duels op het veld die misschien wel op een herhaling van zetten uit zijn. Als dat gaat lukken is dat voor het publiek wel zo aardig natuurlijk. Maar de beide trainers zullen in dit oefenduel in eerste instantie willen inspelen op de eerstvolgende finale voor hun team. Want die staan voor zowel de thuisploeg als de gasten te wachten op zaterdag 23 april wanneer de competitie wordt hervat.
G.V.V.V. ontvangt dan de nummer voorlaatst FC Lisse thuis, en zal dat duel in winst moeten omzetten om de kans te blijven houden op promotie naar de tweede divisie.
Ook DFS moet tegen de nummer voorlaatst spelen, maar zal daarvoor op bezoek gaan bij Roda Boys Bommelerwaard – in de vorige eeuw en aan het begin van deze nog diverse keren tegenstander van G.V.V.V. op het hoogste zaterdagniveau – en ook bij dat duel geldt dat winst noodzakelijk is voor de Betuwenaren om mee te blijven strijden om de titel in de 1ste klasse A.  

G.V.V.V. – s.v. DFS begint om 20.00 uur. Scheidsrechter van dienst is op het moment van schrijven nog niet bekend.